Cebula dymka, wiosenna i ozima.Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
KiniaSG
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cebula dymka, wiosenna i ozima.

Post »

To super jeśli będzie to czosnek. Szczypior z tego jest ok. 15 cm.
Takich niespodzianek w postaci różnych roślin mam mnóstwo i nie wiem co jest czym.
Przynajmniej latem będzie wesoło :D
Pozdrawiam.
Kinia.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Urwij listek i spróbuj ,na pewno poznasz, czy to czosnek :uszy
Asia
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

W tym roku po raz pierwszy uprawiam cebulę z siewu. Posiana pod koniec marca ładnie kiełkuje i jest przykryta agrowłókniną. Nie zaprawiałem nasion przeciw śmietce cebulance. Czy mogę teraz polać kiełki cebuli roztworem Nomoltu 150 SC?
Zawsze miałem cebulę dymkę i nie pryskałem jej. Czy cebula z siewu jest atakowana przez jakieś szkodniki później, np. larwy, które schodzą do cebuli i mamy robaczywą cebulę?
Tomek
KiniaSG
100p
100p

Post »

Pelasia pisze::wit Urwij listek i spróbuj ,na pewno poznasz, czy to czosnek :uszy
Asia
To na pewno czosnek :D , zużyłam jeden szczypiorek do sałatki. Naprawdę świetnie smakuje taki szczypiorek z czosnku w sałatce.A jaki zapach.... :wink:

Żeby nie było nie na temat to posadziłam dymkę dwa tygodnie temu, ale nie nakryłam włókniną. Mam nadzieję, że nic jej nie będzie.
Pozdrawiam.
Kinia.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

KiniaSG, nic jej nie będzie. Ja posadziłam sporo dymki w tym roku, w trzech różnych miejscach. Z braku sprzętu ( włókniny ), która poszła na bardziej potrzebujące warzywa :wink: okryłam tylko jedną grządkę, a pozostałe są bez. Dymka bez okrycia też wypuściła już szczypiorki i nic mimo przymrozków się dymce nie zadziało. :wink: :D
Mam jeszcze do Was pytanie, czy można gdzieś kupić nasiona lub ząbki takiego czosnku samosiejki? Marzy mi się takie cudo w ogródku... :P
pozdrawiam, Anita
KiniaSG
100p
100p

Post »

Ja też posadziłam dymkę w dwóch różnych miejscach, prawie półtora kilo :shock: trzy różne gatunki. Nie wiem co prawda jakie odmiany. Jedna większa zwykła, jedna mniejsza i jedna czerwona. Tej czerwonej najmniej posadziłam.
Dymka nienakryta włókniną wypuściła szczypiorek. Jest już taki ok.3,4cm.

Poprzedni tydzień był dosyć deszczowy. W związku z tym moje pytanie. jeśli deszcz wypłukał trochę ziemi wokół dymki (w ilości 1/4) to powinnam ją na powrót podsypać ziemią?
Pozdrawiam.
Kinia.

Materka
50p
50p
Od: 18 sty 2011, o 22:38

Post »

Kinia, ja wczoraj ten sam problem miałam z niektórymi cebulkami dymki, też były na wierzchu. Ja ją przysypałam ziemią po zielony szczypiorek. Glebę mam niezbyt zwięzłą. Obawiałam się gołębi, które w ubiegłym roki powyciągały z ziemi część dymki :evil: .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20

Post »

Mam pytanie odnośnie zbioru cebuli: kiedy to mniej więcej następuje? Czy też podobnie jak u czosnku trzeba czekać aż zacznie zasychać?
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit A własnie ..kiedy lamie się szczypior u cebuli? Już teraz?
Asia
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Ja zbieram cebulę z dymki jak szczypior zaschnie, wcześniej się tak charakterystycznie złamie i potem zacznie zasychać.( Czasem pomagam mu się złamać :wink: ) Jak już będzie prawie uschnięty ( nie zawsze zasycha równomiernie ), wyrywam cebulę i jeszcze ją dosuszam, tj. rozkładam na stoliku pod wiatą aby miała przewiew, ale żeby na nią nie padało. Jak już ładnie zaschną łuski i łatwo będzie można oderwać zaschnięte kikuty, pakuję ją do siatkowych worków i eksmituję na strych. :)
Do bieżącego spożycia zostawiam takie, które wypuściły kwiatostany, te nie nadają się do przechowywania. :wink:

Asia, gdzie tam, cebulka jeszcze za mała, gdzieś za miesiąc. :wink:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

a dajesz mu wypuścić taki szczypior co kwitnie czy go łamiesz?
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Pelasia pisze::wit A własnie ..kiedy lamie się szczypior u cebuli? Już teraz?
Asia

Po Nocy świętojańskiej ;:108
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Nie pozwalam kwitnąć cebuli, bo zależy mi na samej cebuli, a nie na nasionach. :wink: Urywam kwiatostany jak tylko je zobaczę :twisted: Cebula, która wypuściła taki kwiatostan nie nadaje się do przechowywania ( będzie gniła ), trzeba ją skonsumować na bieżąco. :wink:
Szczypioru nie należy też łamać zbyt wcześnie, musi sam dać oznaki więdnięcia / zasychania.
pozdrawiam, Anita
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

U mnie były okresy suszy, nie zawsze podlewałam bo albo wody nie dalam radę nosić albo czasu nie bylo. Cebula jest dużo mniejsza, teraz przeszedł deszcz wiec liczę, ze nadrobi ale jeszcze po Janie nie będzie zginana. Tak jak pisała Nitka cebula musi dawać oznaki .
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Dokładnie Suzana, doszłam do takich wniosków, że w tym roku dopiero w lipcu łamanie się szykuje, ja zawsze patrze po objawach jakie dają warzywa, nie trzymam się ustalonych terminów.
Zależy jeszcze kiedy dymka była sadzona. :wink:
pozdrawiam, Anita
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”