Oaza spokoju Hanki - 2009

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bogusia2
Tą lilię kupiłam u Kryszkiewicza jako orientalna Red Dutch.U mnie jeszcze Casa Blanka w pąkach.Te śliczne potwory-jak ładnie napisałaś-to opuchlak /poskrzypka/ liliowy. wróg dla lilii bardzo niebezpieczny.Same dorosłe nie są tak groźne dla lilii jak jego larwa /paskudztwo okropne,żarłoczne,czerwone wielkości bezskorupowego ślimaka.Żeruje na spodnich częściach liści i przykrywa się swoimi odchodami,później na czas zimy schodzi jako druga faza rozwoju do cebuli i ją zjada od środka a wiosną wyłazi jako dorosła postać.To tak pokrótce Ci to opisałam.
Na dorosłe nic nie działa skutecznie-chodzi mi o chemię,larwy giną po oprysku.Dorosłe zbieram rano przed pracą i pod wieczór,kiedy wychodzą na żerowanie lub gody i uważam,że tylko ta metoda daje efekt.
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj i ja takie paskudztwo mam na liliach ,
pod spodem ciemno- zielony brud ,a myślałam Haneczko
że to od ślimaków ,obrzydzenie ,fuj ,,,, :twisted:
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O toś mnie przestraszyła Haniu. Ja chyba za mało energicznie usuwałam te poskrzypki. Wstrętne paskudztwo miałam w dużych ilościach na jednej lilii i zastanawiałam się skąd na lilii wzięły sie grudki ziemi. Dopiero jak to dokładnie obejrzałam zobaczyłam co to jest. Teraz natomiast widze dorosłe osobniki odbywające gody. Boję się o cebule. Mam mało lilii koło 10tki, i właśnie dwie zakwitły cudnie, wielkimi kwiatami. I nie wiem, która to Casa Blanka. Pszczólka mi napisała, że biała. Oby tylko larwy nie dobrały sie do cebul.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

No to i ja polecę jak przestanie padać swoje lilie ,nie wiedziałam o istnieniu takiego paskudztwa :roll:
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Haniu jak przyjemnie do twego ogrodu wejść, jest takie bogactwo kwiatów zwłaszcza lilii, są przepiękne i możliwe wszystkie kolory i gatunki, jest co podziwiać. Przepiękny i wspaniały ogród.
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Wszystkich
Bogusia ,Bogusia 2 Halina jeśli chcecie mieć lilie musi walczyć z poskrzypkiem.Ja profilaktycznie jak kropie róże na mszyce to zawsze kropię też lilie od spodu liści-na larwy.
Irenka zaglądaj,proszę i ciesz oczy liliami jeśli to sprawia Ci przyjemność.
Wczoraj byłam na wyjeździe i wróciłam dość późno /dziś o 4 rano/ i dostałam szoku widząc mój ogród.Nocna burza z gradem zrobiła spustoszenie.Róże prawie wszystkie otrzepane.Lilie te z dużymi kwiatami leżą jak po mamrocie.Dziś je trochę podwiązałam ale,żeby zrobić to ze wszystkimi,musiałabym wbić las palików a tu komary nie dadzą nic zrobić no i co chwila leje
Dla pokrzepienia serc i ducha to co nadaje się do pokazania -nowe rozkwityObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Haniu przepiękne lilie :D :D :D . Ty musisz mieć całe liliowe rabaty, bo masz nieprawdopodobnie dużo odmian. Nudzę Cię o nazwy ale zobacz, prosze. jak się nazywa ta, na zdjęciu 15tym. Ja już sie zastanawiam, gdzie posadzę nowe lilie :D . Na pewno jak najbliżej tarasu, żeby dochodził do mnie ich upojny zapach. Widze juz miejsce na dwa nowe nasadzenia.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Hanuś sprawdzałam swoje lilie ,na razie czyste :wink:
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Bogusia2 pisze:Haniu przepiękne lilie :D :D :D . Ty musisz mieć całe liliowe rabaty, bo masz nieprawdopodobnie dużo odmian. Nudzę Cię o nazwy ale zobacz, prosze. jak się nazywa ta, na zdjęciu 15tym. Ja już sie zastanawiam, gdzie posadzę nowe lilie :D . Na pewno jak najbliżej tarasu, żeby dochodził do mnie ich upojny zapach. widzę już miejsce na dwa nowe nasadzenia.
Zgadzam się z Tobą Bogusiu lilie u Haneczki cudowne ,a najlepiej posadzić je tam gdzie zapach dochodzi i oko cieszy ,bo kwiaty mają byc dla nas
Bardzo mi przykro Haneczko z powodu strat ,dobrze że to tylko kwiaty ,
popatrz jakie szkody mają Ci co w zeszłym roku nawiedziła ich trąba,i w tym roku ich huragan nie oszczędził :cry:
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Haniu czytałam u Marioli że burzę gradową miałaś?
Na szczęście chyba ogród nie ucierpiał? Przynajmniej po zdjęciach tego nie widać...

a lilie masz rewelacyjne!
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Haniu, nie otwierają mi się dziś Twoje zdjęcia :cry: Współczuję strat. Do mojej działki burza na szczęście nie dotarła, ale nocą narobiła mi strachu.
Ja też z poskrzypką walczę niestety chemią, bo zbieranie nie dawało efektu.
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

Witaj Haniu, dzisiaj zostawiam ślad swojego pobytu, bo już dość się naskradałam cichaczem. Zauważyłam, że rosnąca w pobliżu lilii mięta chroni je przed poskrzypkiem. Doświadczenie wyszło przypadkiem, ot tak wcisnęłam jesienią kilka cebul w pobliżu ogródka ziołowego, akurat obok mięty. Na innych poskrzypki szalały, na tych "miętowych" coś im widać nie pasowało.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Wszystkich
Bogusia 2 fajnie,że polubiłaś lilie ale czy posadzenie ich przy tarasie to nie wiem czy dobry pomysł.U mnie wieczorem pachnie nie tylko w moim ogrodzie ale i u sąsiadów,oczywiście od moich kwiatów.
Halinka miło mi,że do mnie zaglądasz.Zapraszam częściej
Bogusia dziś już posprzątane po burzy.Pozostałości po kwiatach i u róż i lilii poobcinane.Lilie już nie zakwitną w tym roku ale róże mam nadzieję,że tak.
Iza Liska oby zdrowie było a ogród się odbuduje.Jeszcze mam dużo lilii w pakach.
Dorotka Tobie nie muszę mówić,co było w nocy z soboty na niedzielę.Ale dziś ogród już wygląda lepiej.
Danusia Twój pomysł z miętą na pewno wykorzystam,może i u mnie przegoni poskrzypka.
Cieszę się,że się odezwałaś.
Zapraszam na spacer po moim ogrodzie,dziś u nas fajna pogoda,nie pada i nie jest gorąco tylko te przeklęte komary nie dają się pojawić,tną jak szalone Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Haniu i tym pięknym akcentem zakończę swój dzień :)
Kochanie co to jest na drugim zdjęciu ( pod hortensją )za piękny biały kwiatek Bom chyba coś takiego wsadziła ale teraz nie wiem gdzie a on się nie ujawnia :)
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Haniu liliowce w pełnym rozkwicie....
ale wyparzyłam też pięknie kwitnące oleandry :)
z uśmiechami Iza
u liski
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”