Coś nikt nie odpowiada ;)
Ja sam dopiero zaczynam z donicami, więc robię różne 'eksperymenta', nie chciałbym więc żeby moje doświadczenia zostały uznane za jakieś 100% pewne wskazówki.
W tamtym roku sadziłem tak: ziemia uniwersalna + torf kwaśny + piasek, proporcje ziemi i torfu równe piasku nieco mniej. Tak żeby była luźna ziemia.
W tym roku sadziłem tak: ziemia do rododendronów

+ torf kwaśny + piasek. Tak jak powyżej piasku mniej niż pozostałych. Inna sprawa, że ten mój piasek to jest de facto taka ziemia ale bardzo piaszczysta i jak mniemam sama w sobie dość kwaśna, no przynajmniej tak wnioskuję po roślinach wskaźnikowych.
No i pewnie jakiś drenaż na spód by się przydał.
Wybór donicy, hm… to zależy jaka to sadzonka, tegoroczne wsadziłem do donic 27 litrowych ale mam też 2 hortensje w 40 l. Te ostatnie to jednak stanowią już pewien problem, załadowane ziemią z krzaczkiem i podlane potrzeba dwóch osób żeby taką przenieść a nawet przesunąć. Z 27 l. sam sobie poradzę dlatego na razie taki a nie inny wybór. Trzeba pamiętać, że donice z wiekiem hortensji trzeba zwiększać a same hortensje przesadzać.
Ponoć minimalna wielkość donicy dla małych sadzonek to 10 l (u mnie najmniejsza rośnie w 20 l.). ale wielkie egzemplarze hortensji mogą wymagać nawet 100 l pojemników.