Storczyki Anusski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ładne Vandy. ja najbardziej lubię takie o dużych kwiatkach. nie podobają mi się takie z wąskimi płatkami. nie lubię Vand typu tricolor, coerulescens, teres itp. zwykłe, wielkowkaitowe Vandy. najbardziej chyba podoba mi się V. 'blue magic' , ale nie mam takiej. ale widziałam na wystawie. była tak cudna, że oczu nie mogłam oderwać od niej. Vandy to bardzo interesujące storczyki. tylko niestety są rzadko spotykane i zajmują dużo miejsca.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusiu, mi osobiście również podobają się vandy o dużych, pełnych kwiatach :) Patrzyłam na vandę blue magic w internecie, nawet ładna, ale jak dla mnie ma trochę za bardzo wyblakły kolor kwiatów :roll: Pewnie w sklepach, prędzej czy później, stopniowo zaczną się pojawiać vandy, szczególnie po tej rewolucji na forum... :lol: U mnie na przykład są w LM, mają piękne korzenie, ale są drogie (cena około 140zł) i większość ma czarne plamy na liściach, a pewnie reszta w czasie pobytu w sklepie też się od nich zaraziła :x
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska pisze:Dusiu, mi osobiście również podobają się vandy o dużych, pełnych kwiatach :) Patrzyłam na vandę blue magic w internecie, nawet ładna, ale jak dla mnie ma trochę za bardzo wyblakły kolor kwiatów :roll: Pewnie w sklepach, prędzej czy później, stopniowo zaczną się pojawiać vandy, szczególnie po tej rewolucji na forum... :lol: U mnie na przykład są w LM, mają piękne korzenie, ale są drogie (cena około 140zł) i większość ma czarne plamy na liściach, a pewnie reszta w czasie pobytu w sklepie też się od nich zaraziła :x
ta blue magic co widziałam miała bardzo wyraźne kwiaty. mam jej zdjęcie, ale nie oddaje jej prawdziwego koloru. ona była bardzo intensywnie niebieskofioletowa, jej kratka była biała. w żadnym sklepie Vand nie widziałam. jak ostatnio byłam w LM to nawet Phal. za bardzo nie było. tylko kilka identycznych, zwykłych ciemnorózowych. Vandy widywałam na wystawach. w różnych cenach były. zdarzały się po 80-90, ale w 2008 roku były za ponad 100, a niektóre nawet za ponad 200. chciałabym białą Vandę. była na poprzedniej wystawie. jak chcesz, to mogę ci pokazać jej fotki. bardzo mi się podobała. gdyby nie brak miejsca, kupiłabym sobie białą Vandę i może jeszcze czerwoną, bo też mi się podoba.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

To w takim razie poproszę o fotki :wink:
Sama też kiedyś zrobiłam vandom... w LM :lol: Jak tam jeżdżę, to zawsze jakieś są, a ostatnio nawet na belce drewna dali phalaenopsis'y, przywiązali drutami i okryli ich korzenie sphangum :shock:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to wstawię fotki tej białej Vandy z wystawy. była naprawdę wyjątkowa. a na wystawie wiosną 2007 roku była taka podobna do Mokary. też cudna, na 100% bym ją kupiła gdyby już nie była sprzedana, ponieważ Mokara to kiedyś było moje marzenie, więc chciałabym podobną Vandowatą.
oto fotki. chciałabym kiedyś mieć takie Vandy:
Obrazek Obrazek Obrazek
i blue magic, ale w rzeczywistości była bardziej fioletowa:
Obrazek

a w LM byłam tylko 2 razy, ale nie było żadnej Vandy.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dzięki za fotki :wink:
Są śliczne :) Biała mi się bardzo podoba - jest taka delikatna :wink:
Oczywiście, pozostałe też piękne. Chciałabym jeszcze jakąś vandzię, ale tym razem kwitnącą :P
W LM we Wrocławiu vandy są obecnie w stałej ofercie, mają ładny system korzeniowy... :roll: Może byłaś dawno i wtedy jeszcze po prostu nie było ich w sprzedaży :?:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

byłam w tym roku, chyba w lutym. a mi się też dużo Vand podoba. ta biała jest bardzo oryginalna, nigdy wcześniej takiej nie widziałam na żywo. na wystawach nie ma za dużo Vand, zwykle jest nie więcej niż 10 i dlatego bardzo ciężko jakąś kupić, bo albo są za drogie, albo już sprzedane.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dlatego najlepiej jechać w pierwszy dzień, bo wybór największy :)
Niestety, w tym roku mi się nie uda pojechać w piątek, ale w sobotę :? Zresztą i tak na tegorocznej wystawie nie planuję zakupu vandy, ale phalaenopsis'ów, np. mariae, hieroglyphica i mojego największego marzenia, cudowności phal. pulchra :o
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja na tej wystawie planuję tylko kupno moich wymarzonych Phalaenopsisów, bo na Vandy nie mam miejsca. chciałabym kupić Phal. lueddemaniana, stuartiana, equestris, violacea, jacqueline, biały z mazami. oczywiście nie kupię wszystkich, bo na pewno wszystkich nie będzie. jak nie bedzie na wystawie, spróbuję namówić R. , by mi zamówili z internetu. lueddemaniana nie ma takiej najgorszej ceny, ale te pozostałe to szkoda gadać. nie wiem, czy będą jakieś botaniczne na wystawie. wcześniej nigdy się nimi nie interesowałam, więc nie wiem, czy były. wiem, że były equestrisy. te inne to nigdy nie widziałam.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Anusska, całkiem niezłe egzemplarze vand Ci się trafiły. Szczególnie ta jednak z długimi korzeniami. Moje obie mają korzenie coś jak ta Twoja druga. Trochę się boję czy to wystarczy do odbicia się. Ale nie zostaje nic innego jak tylko czekać.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Mała_Mi, ja z kolei u innych widzę ładne vandzie :wink: Moje dzisiaj moczyłam, po dwóch dniach odpoczynku i stoją sobie teraz razem w wazonie :) Boję się o tą drugą, bo ma mało korzeni i nie wiem, czy da radę wytworzyć więcej :( Ale poczekamy, zobaczymy :roll:
Ariadna
500p
500p
Od: 17 lut 2009, o 21:50
Kontakt:

Post »

Pogody, słońca, radości,
W niedzielę dużo gości,
w poniedziałek dużo wody
- to dla zdrowia i urody,
Dużo jajek kolorowych,
świąt wesołych, no i zdrowych.
Życzy Ariadna
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Anusska obejrzałam przed chwilą Twoją kolekcję i jestem pod wielkim wrażeniem... ;:8
Najbardziej urzekł mnie Falek o falowanych płatkach jak i również ten żółto-różowy,przepiękne...
Niech Ci zdrowo rosną i nie chorują ;:6
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Oby zdrowie dopisało
i jajeczko smakowało,
by szyneczka nie tuczyła,
atmosferka była miła,
a zajączek uśmiechnięty -
przyniósł wreszcie te prezenty!
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu Wesołych Świąt Wielkiej Nocy, pogody ducha i mocy,
pisanek kolorowych, potraw smakowitych na rano gotowych,
Poniedziałku mokrego dla zdrowia dobrego - życzy Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”