Parszywa dwunastka - rośliny ekspansywne
Re: Parszywa dwunastka - rośliny ekspansywne
W Działkowca przeczytałam,że ekspansywna jest tawuła Douglasa.Moja jest właśnie taka-różowe stożkowe kwiatostany,
a więc możesz spać spokojnie.
a więc możesz spać spokojnie.
ehehe, ok ;)
Kurcze a ja walczę z makleją (bokonia) ciągle wypuszcza nowe pędy a ma rosnąć w małej kępie wczoraj wyrwałem 15 odrostów masakra!
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
I pomyśleć, że ja robię wszystko żeby bokkonie utrzymać w ogrodzie. Moje z ubiegłego roku rosły marnie. W tym roku zakupiłam nowe sadzonki. Zobaczymy czy im się uda.
A u mnie strasznie się rozsiewa bodziszek żałobny i cryptotenia japońska 

Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Mój Mały Raj-Ogród Donny
- lemka77
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
Zmorą mojego ogrodu jest powój - chwaścior jak żaden inny, zagłusza mi rośliny ozdobne i bardzo trudno go wyrwać.
Fiołek wonny opanował trawnik w cieniu - ale to dobrze bo trawa tam licha.
Podagrycznika variegata wsadziłam na rabatkę, po tygodniu postanowiłam przenieść i przeraziło mnie jak długie rozłogi w tym czasie wytworzył - poszedł do ognia. Na szczęście
Fiołek wonny opanował trawnik w cieniu - ale to dobrze bo trawa tam licha.
Podagrycznika variegata wsadziłam na rabatkę, po tygodniu postanowiłam przenieść i przeraziło mnie jak długie rozłogi w tym czasie wytworzył - poszedł do ognia. Na szczęście

Pozdrawiam Ida
Podagrycznik u mnie w miare opanowany, choć siedzi w liliowcach i nie daje rady go stamtąd usunąć z korzeniami. Urywam więc każdy listek jak tylko zobaczę i tyle...
Właściwie w tej chwili stwierdzam, że mam problem głównie z dwoma roślinami :
- konwalią, którą usunęłam przekopując ziemię i oczyszczając z korzeni, a i tak pojawiła się po dwóch latach w sporej ilości i trudno się jej pozbyć :/
- z groszkiem pachnącym, pnącym czy może dzikim - nie wiem jaki to, ale jest go wszędzie pełno, co pousuwam to nowe są cieniutkie jak włos pędy i nie łatwo się je usuwa skutecznie czyli z korzeniem...
Reszta, to tak jak wcześniej pisałam - pełno niektórych, rozsiewają się wszędzie, ale łatwo usuwać, więc nie przejmuję się tak nimi ...
Właściwie w tej chwili stwierdzam, że mam problem głównie z dwoma roślinami :
- konwalią, którą usunęłam przekopując ziemię i oczyszczając z korzeni, a i tak pojawiła się po dwóch latach w sporej ilości i trudno się jej pozbyć :/
- z groszkiem pachnącym, pnącym czy może dzikim - nie wiem jaki to, ale jest go wszędzie pełno, co pousuwam to nowe są cieniutkie jak włos pędy i nie łatwo się je usuwa skutecznie czyli z korzeniem...
Reszta, to tak jak wcześniej pisałam - pełno niektórych, rozsiewają się wszędzie, ale łatwo usuwać, więc nie przejmuję się tak nimi ...
-
- 200p
- Od: 10 maja 2011, o 08:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
a czy ktoś może potweirdzić że konwalia różowa już nie jest tak ekspansywna?
Ewa
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Groszek bylinowy
Nie pachnie, rozsiewa się, a starsze rośliny miewają metrowy korzeń
I cóż, że różowy (wypowiedz szybko
).

E, tam, to wszystko nieprawda
, jakie ekspansywne? Od kilku lat nie mogę wyhodować kępki konwalii 

- ewamaj66
A ja mam dużo konwalii, tylko nie kwitną
Zajrzyj do mnie-tylko jeden możliwy kwiatek 

a ja czekam na swoje pierwsze, póki co kłącza są w doniczkach i już wyrosły fajne liście ;)
jeśli nie rosną, to może za sucho mają, a jeśli nie kwitną to może dlatego, że są w głębokim cieniu (ale tego nie wiem na pewno, tak sobie gdybam... ;)) Pozdrawiam!
jeśli nie rosną, to może za sucho mają, a jeśli nie kwitną to może dlatego, że są w głębokim cieniu (ale tego nie wiem na pewno, tak sobie gdybam... ;)) Pozdrawiam!
- ewamaj66
Konwalie rosną od wschodu, więc do południa jest dosyć jasno. Dostałam je od sąsiadki, która część posadziła także u siebie-u niej zaczynają kwitnąć. Po prostu mnie nie lubią
Liście też ładne 

Ratunku!!
Pisałam niedawno, że coś jakby groszek pachnący daje mi się nieźle we znaki...
Jednak nie dawało mi to spokoju, czy to groszek, bo coś zbyt drobna ta ta moja roślinka (choć w sumie nie wiem dokładnie jak taki groszek wygląda)...
No i weszłam na forum na temat o groszku, pooglądałam i już wiedziałam, że muszę szukać dalej, wiec obejrzałam katalog chwastów i ..... z tego miejsca chce przeprosić wszystkich miłośników groszku pachnącego!!!
To cholerstwo, to nie groszek tylko WYKA, nie wiem tylko czy drobnokwiatowa czy inna, ale wyka
(
Wczoraj byłam na działce i jest wszędzie !! A dopiero co pieliłam!
Chyba się pierwszy raz załamałam
Ja właściwie lubię pielić, mimo że wiem, że to praca syzyfowa, ale to mnie przerosło!
Raz, że tak szybko się znów pojawiła i w takiej ilości, a dwa że tak trudno się ją usuwa!
Macie na nią jakiś sposób? Są jakieś preparaty?
A jak nie, to pocieszcie mnie, że jak będę systematycznie spulchniać glebe i usuwać to cholerstwo to w końcu będą efekty.
Zastanawia mnie czemu przez pierwsze dwa lata prawie jej nie było, a teraz taki wysyp!
Pisałam niedawno, że coś jakby groszek pachnący daje mi się nieźle we znaki...
Jednak nie dawało mi to spokoju, czy to groszek, bo coś zbyt drobna ta ta moja roślinka (choć w sumie nie wiem dokładnie jak taki groszek wygląda)...
No i weszłam na forum na temat o groszku, pooglądałam i już wiedziałam, że muszę szukać dalej, wiec obejrzałam katalog chwastów i ..... z tego miejsca chce przeprosić wszystkich miłośników groszku pachnącego!!!
To cholerstwo, to nie groszek tylko WYKA, nie wiem tylko czy drobnokwiatowa czy inna, ale wyka

Wczoraj byłam na działce i jest wszędzie !! A dopiero co pieliłam!
Chyba się pierwszy raz załamałam

Ja właściwie lubię pielić, mimo że wiem, że to praca syzyfowa, ale to mnie przerosło!
Raz, że tak szybko się znów pojawiła i w takiej ilości, a dwa że tak trudno się ją usuwa!
Macie na nią jakiś sposób? Są jakieś preparaty?
A jak nie, to pocieszcie mnie, że jak będę systematycznie spulchniać glebe i usuwać to cholerstwo to w końcu będą efekty.
Zastanawia mnie czemu przez pierwsze dwa lata prawie jej nie było, a teraz taki wysyp!