Fikus Benjamina - formowanie (cięcie, przycinanie,przesadzanie)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Aniakak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 sie 2013, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fikus Benjamina - jak go uformować?

Post »

Dostałam go na początku marca , około 2 tygodni , wiesz ten fikus miał iść do piachu więc uratowałam mu życie . Jest taki trochę rozciągnięty, chciałabym go trochę skrócić i zagęścić go trochę . Chcę żeby jeszcze trochę u mnie stał. I to mleczko z niego jest toksyczne :?: :?:
Pozdrawiam Anna
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p
Od: 21 mar 2013, o 11:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fikus Benjamina - formowanie (cięcie, przycinanie)

Post »

Odczekałbym jeszcze trochę na Twoim miejscu z tym przycinaniem. Niech roślina się dobrze zaaklimatyzuje dobrze w nowym miejscu.
Decyzja jest oczywiście Twoja. Dobrze by było Żebyś zamieściła zdjęcia gdzie lepiej będą widoczne główne pędy (zdjęcie tej łysej strony).
Mleczko jest trujące jeśli je spożyjesz. Samo zetknięcie ze skórą może powodować uczulenia jeśli ktoś ma skłonności do uczuleń.
Michał
Aniakak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 sie 2013, o 08:57

Post »

Na drugim zdjęciu jest widoczne , główny pęd . Chciałabym żeby był bardziej w formie takiej zwartej ale wszystko jeszcze zobaczymy, poza tym pochyla się w jedną stronę co nie wygląda ładnie .
Pozdrawiam Anna
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p

Post »

To drugie zdjęcie jest z "profilu" i dobrze nie widać. Potrzebne zdjęcie tej łysej strony żeby dobrze były widoczne wszystkie główne pędy (z doniczki chyba ich kilka wyrasta) i gałązki. Będzie można wtedy zaznaczyć kreskami co usunąć.
Na tą chwilę usuwałbym cienkie gałązki, te najbliżej ziemi oraz te wszystkie gałązki co się gną ale tylko do miejsca gdzie pęd jest w miarę prosty i posiada boczny odrost (te największe). Chodzi o to aby roślina mogła kontynuować wzrost a w miarę upływu czasu, po niewielkich korektach, zagęszczać się. Te mniejsze (mniej więcej w środkowej partii) mogą być lekko nachylone, je bym skrócił tak do obrębu podstawki.
Można też spróbować podwiązać te gnące się pędy i zobaczyć jaki wtedy roślina będzie miała pokrój i wtedy ewentualnie decydować co ciąć.
Michał
Awatar użytkownika
Silja
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 kwie 2013, o 16:30

Post »

Dzień dobry.
Chciałabym prosić o pomoc kogoś kto się zna. Otóż chciałabym jakoś formować mojego fikusa, tylko nie bardzo wiem jak go przyciąć.
Byłabym wdzięczna za rady. :)
Brak zdjęć,klepsydry usuwam/K.
Ratując jednego psa nie zmienimy świata. Ale świat zmieni się dla tego jednego psa.
aki304
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 cze 2015, o 20:54

Post »

Witam serdecznie. To mój pierwszy post na tym forum ale trafiłam tu szukając pomocy dla mojego fikusa. Znalazłam go na śmietniku kilka tygodni temu, ktoś chciał się go pozbyć, a ja chciałabym go uratować. Problem w tym, że prawdopodobnie nigdy nie był podcinany ani formowany. Rośnie jak chce, chyba stał przy ścianie, bo korona jest przechylona na jedną stronę, a po drugiej są gołe gałęzie. Chciałabym doprowadzić go do porządku, tym bardziej, że przez to przechylenie roślina przewraca się razem z doniczką. Proszę o rady w kwestii podcięcia. Co usunąć, co podciąć tak aby odzyskał swój piękny kształt. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
gruby0606
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 mar 2015, o 20:05

Post »

Witam wszystkich

Chciałem pochwalić się swoim fikusem kupionym w lutym tego roku , drzewko na początku składało się z trzech pni ( niestety nie posiadam zdjęcia)

W tym momencie wygląda tak :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać na zdjęciach za długo było owinięte drutem bądź za mocno .

Teraz owinięte jest tak

Obrazek

Zastanawiam się jeszcze czy nie dosadzić kilka sadzonek z boków tak aby powstały takie ala łuki , dosadził bym parę cm od głównego konaru , jeszcze nie mam do końca pomysłu jak je uformować wszelki uwagi i podpowiedzi mile widziane

Pozdrawiam Michał .
Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p

Post »

aki304 faktycznie chaos.
Pierwszą czynnością jaką bym wykonał to ustawienie fikusa w docelowym miejscu i wyprostowanie go. Wbij jakiś grubszy palik w doniczkę i podwiąż. Gałązki powinny rozłożyć się w miarę równomiernie. Będzie widać cały pokrój rośliny. Zostaw go tak bez żadnego cięcia gdyż zapewne po "przejściach" roślina zgubi sporo liści. Dałbym mu czas do wiosny 2016. Niech się - jak to mówią - "ustatkuje".
Potem można pomyśleć o ewentualnych korektach.

Michale - imienniku :D drzewko bardzo ładne. Nie dosadzałbym do niego już nic więcej. Zrobi Ci się "dżungla" wokół pnia, a ten przecież - przynajmniej w moim mniemaniu - jest ozdobą i nadaje charakter tej roślinie wraz z towarzyszącą koroną.
Nie ciąłbym tej rośliny drastycznie, a jedynie korekcyjnie aby trzymała pokrój. Te gałązki co wystają za bardzo nad zasadniczą koronę. Można by się pokusić o dążenie do kształtu kuli, owalu. Generalnie piękny okaz i szkoda go na siłę "udziwniać". Takie jest moje zdanie.
Michał
gruby0606
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 mar 2015, o 20:05

Post »

JAWiktor Dziękuje za szybką odpowiedź ;:138

Ogólnie to podoba mi sie coś takiego jak poniżej na fotce .

http://images70.fotosik.pl/976/bd6a48380672f2e4m.jpg

Tylko u mnie ten pień już dość długi jest . A jako , że to moje pierwsze drzewko to nie wiem bardzo jak za to sie zabrać żeby tak mniej więcej wyszło .
Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A to zapraszam do poczytania innego wątku - o Bonsai:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... lit=bonsai
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
aki304
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 cze 2015, o 20:54

Post »

JAWiktor dzięki za odpowiedź. Tak się właśnie zastanawiałam, czy przypadkiem nie jest za późno n tego typu korekty :) Mam nadzieję, że to podwiązanie pomoże.
emcia1982
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 wrz 2015, o 09:16

Post »

Witam, jak mam przyciąć mojego benjamina?Ostatnio zauważyłam, że rozrósł sie trochę na boki, jedna gałązka poszła mocno w góre. Jak go prawidłowo uformować,żeby wyglądał jak drzewko?
Obrazek
Agustce
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 paź 2015, o 09:46

Fikus benjamin przycinanie

Post »

https://imageshack.us/i/hl5Fb6YYj

Obrazek

Hej, chciałam prosić o poradę jak przyciąć mojego benjamina żeby nadać mu jakiś zgrabniejszy kształt i czy jest jeszcze taka możliwość. Powyżej zamieszczam link do zdjęcia.
klakson9
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 lis 2015, o 20:42

Post »

Takie cudo mi przez wakacje urosło.

Obrazek

Wiem że trzeba uciąć te dwa patyki tylko w którym miejscu?
A może zostawić aż zdrewnieją na wiosnę i przyciąć? Da radę ukorzenić takie duże patyki?
Dziękuję za pomoc.
Franko86
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lis 2015, o 21:49

Post »

Witam, dostałam w prezencie takiego oto "potwora" i baaardzo proszę o pomoc w ujarzmieniu go :) Chciałabym go jakoś ładnie uformować, ale nie znam się na tym. Czy mogę na Was liczyć?? :)

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”