Oto moje Storczyki

ODPOWIEDZ
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeanne pisze:Dawidzie, czy te kropeczki są może takie delikatne i malutkie, ledwo zauważalne? czy duże plamy? :roll:
bo jeśli takie małe to moja żółto-bordowa "mućka" też ma takie listki :lol: na fotce nie wychodzą ale w rzeczywistości jak się przyjrzeć uważnie to widać ze liść nie jest jednolity :wink:
A keiki super, ono wyrasta u podstawy dorosłego tak :?:
Kropeczki sa bardzo widoczne, tylko że na zdjęciu coś nie wyszły :D A keiki rosną u podstawy dorosłego :D co wydało mi się dziwne, ale moze miniaturki tak mają :D
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Basiu myslę że nie ma się czego bać :D a ja jestem wniebowzięty, masz racje :D
marta83
100p
100p
Od: 23 kwie 2008, o 10:41

Post »

witaj, odpisuje dopiero teraz bo wczoraj już nie miałam czasu.... pytam ogólnie czy tego typu dendrobium ma jakieś szczególne wymagania, słyszałam ,że lubi wilgoć tak jak oncidium czy Ty traktujesz swoje dendrobium typu Phal. jak Phal. itd. i czy okno południowe jest bezpieczne dla niego i dla reszty storczyków bo ja ostatnio ściągam je jak tak dogrzewa jest to na poddaszu więc nie wiem ale chyba dobrze robię???? a niestety nie mamy jeszcze rolet ani żaluzji w oknie.... i pomimo facjatki około 12-16 ładnie tam słonko świeci i boje sieę,że się ugotują. pozdr. jak tam szkoła?
martuś
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

marta83 pisze:witaj, odpisuje dopiero teraz bo wczoraj już nie miałam czasu.... pytam ogólnie czy tego typu dendrobium ma jakieś szczególne wymagania, słyszałam ,że lubi wilgoć tak jak oncidium czy Ty traktujesz swoje dendrobium typu Phal. jak Phal. itd. i czy okno południowe jest bezpieczne dla niego i dla reszty storczyków bo ja ostatnio ściągam je jak tak dogrzewa jest to na poddaszu więc nie wiem ale chyba dobrze robię???? a niestety nie mamy jeszcze rolet ani żaluzji w oknie.... i pomimo facjatki około 12-16 ładnie tam słonko świeci i boje sięę,że się ugotują. pozdr. jak tam szkoła?
Co do Dendrobium to wydaje mi się że południowe okno ma za ostre światło dla niego. Ale t niech sie inni wypowiedzą :) Ja go traktuje normalnie czyli raz w tygodniu zalewam doniczkę wodą i stoi w tej wodzie przez około godzinę, a potem ją wylewam. Myślę że trudne w uprawie nie jest mam go dopiero od maja i od miesiaca rosnie nowa psb licze że wkrótce zakwitnie. W szkole fajnie, szczególnie na przedmiotach zawodowych :D typu rośliny ozdobne, podstawy architektury krajobrazu a takze urządzanie i pielęgnacja terenów zielenii :)
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Naoglądałem sie storczyków w leksykonie i mam sporo chciejstw :) ale na razie nie kupuję, a poza tym to musiałbym jechać na wystawę storczyków :) Ale ustawiłem sobie storczykową tapete na pulpicie i mam storczykowy wygaszacz ekranu :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja też mam wiele storczykowych marzeń, a na tapecie fotkę jednego z moich storczyków. i oczywiście ponad 100 fotek storczyków w komórce. a keiki wyrastające od podstawy to chyba coś normalnego. zwykle wyrastają po stracie wierzchołka wzrostu, ale mam jednego, co popuszczał mnóstwo takich keików. kiedy go ostatni raz widziałam, to miał z 5,niektóre jeszcze malutkie. wyrastały spomiędzy liści, 2 nawet tuż przy stożku wzrostu. ale mój to jakiś zdeformowany. nie wiem czemu tak, ale coś mu się dzieje. mam już go bardzo długo i ładny był, ale teraz zamiast kwiatów te keiki puszcza. ale nie wiem, czemu twój miniaturek puścił. ja bym się cieszyła i niepokoiła jednocześnie, gdyby mi takie coś wyszło na storczyku. jak dobrze pójdzie, będą 2 roślinki obok siebie i na pewno cudnie będą wyglądały, gdy zakwitną w tym samym czasie...
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Martwi mnie jedynie to ze doniczka ma średnicę 5 cm na 2 storczyki :) moze być im niedługo ciasno. Nie wiem czy je kiedyś oddzielić?? a ze stożkiem wzrostu chyba wszystko w porządku :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

jak podsrosną możesz je przesadzić do nieco większej. na razie nie dziel ich, bo są za małe. ja moje miniaturki przesadzałam kiedyśtam, bo miały tak maleńkie doniczki, że ledwo się mieściły... jak to storczyk miniaturowy, to żaden z nich bardzo duży nie urośnie, ale kiedyś trzeba będzie przesadzić, a jak keik będzie dorosły i dobrze ukorzeniony, możesz spróbować oddzielić... ale ja kiedyś niechcąco oddzieliłam jednego z keików tego co miał tak dużo i usechł (chciałam je przesadzić, bo im już ciasno było, bo wtedy były 3 rośliny obok siebie), mimo, że całkiem duży był (ale mniejszy niż dorosła roślina i drugi keik, który tak się zrósł z rośliną że nie da się ich podzielić), ale może za słabo ukorzeniony...
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Będę cierpliwie czekał i obserwował jak rosną :D
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Teraz patrzę na gazetke Obi to 2 pedowe Phalaenopsisy w cenie 34.99 zamiast 39.99 :D chyba nie mogę wchodzic do obi bo mnie skusi zbyt wiele :D
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37

Post »

Hehehe nie dziwie sie,mnie tez tak kusiiiii
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

A obiecałem ze przez jakiś czas nie kupię żadnego :D
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Też widziałam tą gazetkę ale ona jest już od tygodnia chyba, więc wszystko co lepsze przebrane :roll: tak sobie tłumaczę i nie jadę :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Dobre wytłumaczenie nie jest złe :lol:
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Muszę się przyznać, że też widziałam tę gazetkę i pojechałam do Obi już tydzień temu. Wybór był duży i czywiście nie mogłam się oprzeć i kupiłam 2 storczyki ;:113 Miałam zrobić zdjęcia i je pokazać, ale jakoś mi to nie wyszło do tej pory.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”