Zrób to sam, czyli pomysły Forumków

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zrób to sam, czyli pomysły forumków

Post »

Mnie się zdaje, że:
1] doniczki mają dziurki fabryczne, a więc po środku - trzeba je tylko odpowiednio ułożyć na pręcie;
2] ziemię sypie się już po ustawieniu konstrukcji lekko ugniatając - musi być wilgotna aby nie wysypywała się. A może jakąś osłonę, np. z agrowłókniny na dolną krawędź otworu?
3] po posadzeniu roślin nie dopuszczać do przesuszenia ziemi - podlewać po troszeczku po każdym wsiąknięciu poprzedniej dawki.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

Moje donice miały otwory nawiercone na środku, jak wszystkie gliniane nieglazurowane standardowe donice. Wystarczy je na ten otwór nadziać.Nie sądzę że umiejscowienie otworu ma wpływ na podlewanie.
Uzupełniałam ziemią i sadziłam rośliny po nadzianiu bo łatwiej i nie uszkadza się roślin. Wyściełałam środek każdej donicy workiem plastikowym, który też musi mieć dziurę przez którą przechodzi pręt. Na dnie robi się wtedy taka mały pojemnik który utrzymuje zapas wody, dziura w worku wypada gdzieś na 1/3 wysokości donicy. Rurka jest pogrzebana prawie przy dnie i przesunięta w bok donicy tak żeby był do niej łatwy dostęp. Ma ona za zadanie dostarczenie wody do korzeni. Bez niej woda, tak jak opisałaś, spływa po wierzchu i poza donicę. Rośliny sadzę po środku donicy. Moje donice mają ziemię z domieszką granulek utrzymujących wodę. Jestem teraz na wakacjach ale po przyjeździe postaram się parę szczegółowych zdjęć dołączyć.
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08

Post »

No to i ja się pochwalę swoimi donicami. Kwiatki nie zdążyły się jeszcze rozrosnąć.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dana :)
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p
Od: 8 kwie 2008, o 12:42

Post »

mamcia - ale Ty to zrobiłas inaczej, bo nie masz ich aż tak bardzo pochylonych. teraz musisz zdradzić sekret!
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
ten się nie myli co nic nie robi
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Wpadłam na ten wątek przez przypadek- ale pomysły macie rewelacyjne- będę tu wracać :D :wit
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p

Post »

coccinella moje wykonanie doniczkowego stojaka to żaden sekret. Jak widzisz moje doniczki nie są gliniaste tylko plastiki, więc miałam pole do popisu z robieniem dziurek. Glinianki mają otwory na środku doniczki, poszłam tym samym śladem, ale nie podobało mi się w nich to ,że doniczki wpadały w doniczki i gniotły mi rośliny.
W swoich plastikowych doniczkach porobiłam otwory z boku, roślinki powsadzałam, gdy stanęła piramida.
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Poproszono mnie o umieszczenie więc niniejszym to czynie. To okienniczki zrobione odzysku ze starych palet. Wygładzone wyszlifowane ale gdzieniegdzie szczególnie z bliska widać niestety jeszcze niedoróbki. ;:224 Ale co tam. Obrazek jest naszkicowany i potem wypalony wypalarką do drewna. Przynajmniej nie zejdzie jak to farba ma w zwyczaju. Kolorek powinien być ciemniejszy po jest pomalowany pokostem i z czasem ściemnieje.

Obrazek
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p
Od: 8 kwie 2008, o 12:42

Post »

harwi - to jest arcydzieło!!! Boskie!
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
ten się nie myli co nic nie robi
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Śliczne okiennice :D Arcydzieło ;:180
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

naprawde cudo ;:138
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne. I jak solidnie wykonane ;:108
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To może i ja pochwale się moją pergolą, którą zrobiłam kilka dni temu mojej winorośli.
Od razu mówię, że jeżeli chodzi o techniczne rzeczy typu wkręcanie śrubek jestem noga straszna.
Tym bardziej jestem z niej zadowolona. :wink:
Deski pochodzą ze śmietnika. Ktoś wyrzucił. Te mniejsze są również z odzysku. Dwie główne mają "nogi" w butelkach wypełnionych betonem. Pomalowałam impregnatem, a potem białą farbą. Na dole agrotkanina i kora z drzew owocowych.

Ps.: proszę nie zwracać uwagi na podrapana altanę. Mąż się nie kwapi by mi pomóc w malowaniu. :x

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p

Post »

Czy podsypanie korą winogrona to dobry pomysł? Mi na forum odradzono korę, ponieważ kora zakwasza ziemię.Ja obłożyłam swoje winogrono trawką.
A pergola bardzo ładna :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

A ja zainspirowany pomysłem z donicami (a takowe w ilości trzech na działce posiadałem) postanowiłem wykonać takie coś:

Obrazek

W każdej doniczce posiałem cztery rodzaje ziół, dzieląc donicę na cztery ćwiartki. Nauczka na przyszły rok- mocniej ubić ziemię, bo teraz niestety przy podlewaniu przesypywała się do donicy niższej i część ziół nie podniosła się spod "zwałów" ziemi.

Obrazek

I ostatnie ujęcie:

Obrazek

Oczywiście muszę powyrywać parę ziółek, żeby reszcie rosło się dostatniej... :wink:
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

Bardzo ładnie wyszły ci te donice. Widać z większymi rozmiarami i zróżnicowanym kształtem ładniej to wychodzi! Brawo
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”