Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie
- lucy23-61
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: problem ze strelicją
Znaczy się one zwieszają się tak z łodygami czy same liście?
Bo ja mam taką , która jako młoda miała liście skierowane do góry.
Z czasem liście zaczęły się odginać i są teraz bardziej poziomo.
Tylko te młode wyrastające dopiero najpierw w górę rosną, potem się odchylają.
Bo ja mam taką , która jako młoda miała liście skierowane do góry.
Z czasem liście zaczęły się odginać i są teraz bardziej poziomo.
Tylko te młode wyrastające dopiero najpierw w górę rosną, potem się odchylają.
zwieszają się tak w połowie łodygi lub na granicy łodygi i liścia, przypomina mi to tulipany włożone do wazonu
- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
No to pewno taki jej urok i będą się odchylać jak u mnie, moja ma już z 10 lat i nie widzę, żeby to jakoś jej szkodziło.
A dziewczyny pokazywały też dorosłe egzemplarze, których liście sterczą do góry.
A dziewczyny pokazywały też dorosłe egzemplarze, których liście sterczą do góry.
Re: Strelicja - tajniki uprawy
Witam.
Od soboty jestem posiadaczem strelicji którą zakupiłem na allegro,strelicja ma 10 liści i z tego co mówiła właścicielka około 4 lat.
Od razu po zakupie kupiłem nową większą doniczkę (poprzednia była już za mała)oraz ziemię w obi dużego wyboru nie było więc wziąłem ziemię do palm i jukk firmy substral.Na spód wsypałem kamyki zasypałem je ziemią i wsadziłem roślinkę(korzenie były zdrowe).Po 24 godzinach zauważyłem jakby liście leciały ku ziemi (po zakupie wszystkie liście były związane razem tasiemką w połowie ja je rozwiązałem)po za tym roślinka ma jasno zielone listki dla przykładu wklejam zdjęcia innych strelicji które miała do sprzedania ta Pani są troszeczkę mniejsze od mojej ale kolor kształt są identyczne.
Proszę o jakieś rady

Od soboty jestem posiadaczem strelicji którą zakupiłem na allegro,strelicja ma 10 liści i z tego co mówiła właścicielka około 4 lat.
Od razu po zakupie kupiłem nową większą doniczkę (poprzednia była już za mała)oraz ziemię w obi dużego wyboru nie było więc wziąłem ziemię do palm i jukk firmy substral.Na spód wsypałem kamyki zasypałem je ziemią i wsadziłem roślinkę(korzenie były zdrowe).Po 24 godzinach zauważyłem jakby liście leciały ku ziemi (po zakupie wszystkie liście były związane razem tasiemką w połowie ja je rozwiązałem)po za tym roślinka ma jasno zielone listki dla przykładu wklejam zdjęcia innych strelicji które miała do sprzedania ta Pani są troszeczkę mniejsze od mojej ale kolor kształt są identyczne.
Proszę o jakieś rady

Daj jej czas, roślina po podróży musi złapać oddechi po przesadzenu... podlej ja i troszkę spryskaj wodą., liście jak jest zdrowa powinna mieć sztywne i jędrne.
Dziękuję za odp.
Będę cierpliwie czekał,a czym ją nawozić są jakieś specjalne odżywki do strelicji?
Ja tak w ogóle zacząłem się zastanawiać po zakupie czy to na pewno strelicja wszystkie inne mają sztywne ciemnozielone i szerokie liście,a moja jak na 3 lata jakoś marnie wygląda(poprzednia właścicielka zapewniała że to strelicja królewska z własnej uprawy)
Będę cierpliwie czekał,a czym ją nawozić są jakieś specjalne odżywki do strelicji?
Ja tak w ogóle zacząłem się zastanawiać po zakupie czy to na pewno strelicja wszystkie inne mają sztywne ciemnozielone i szerokie liście,a moja jak na 3 lata jakoś marnie wygląda(poprzednia właścicielka zapewniała że to strelicja królewska z własnej uprawy)
-
- Od: 15 lut 2012, o 12:39

To na pewno strelicja,a marnie wyglada bo moim zdaniem miała za mało światła,poczekaj jakiś tydzień żeby się zaaklimatyzowała a później stopniowo zwiększaj jej ilość światła-i powinno być dobrze
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
Witam
To pocieszająca wiadomość.
1 A czy ziemia do jukk i palm firmy substral to dobry wybór(nic innego oprócz ziemi uniwersalnej nie było)?
2 Czym nawozić strelicje?
To pocieszająca wiadomość.
1 A czy ziemia do jukk i palm firmy substral to dobry wybór(nic innego oprócz ziemi uniwersalnej nie było)?
2 Czym nawozić strelicje?
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
-
Adi ziemia do jakiej przesadziłes strelicję powinna jej wystarczyć,a z nawozem na razie się wstrzymaj ,po około dwóch -trzech tygodniach po posadzeniu zacznij nawozić.Ja do swoich strelicji używałam do tej pory florowitu,ale jakiś miesiąc temu kupiłam kristalon czerwony na kwitnienie i tym podlewam wszystkie roślinki łącznie ze strelicją
poszukuję ,sprzedam
poszukuję ,sprzedam

Ja w sobote po przesadzeniu podlałem ją wodą z odrzywką do kwiatów kwitnących
i od tamtej pory ma mokro czy to jej nie zaszkodzi?
Dziś zauważyłem jakby jej liście robiły się bardziej zielone ale nadal zwisają (tak jak na załączonych zdjęciach)martwię się ze tak już zostaną.
Co ile wypuszcza kolejne liście?
-
Strelicja raczej nie lubi mieć za mokro,ma bardzo wrazliwe na zalegającą wodę ,kruche korzenie,na które trzeba bardzo uważać przy przesadzaniu
Co ile wypuszcza kolejne liście? hmm-to w dużej mierze zależy od warunków w jakich jest hodowana
Co ile wypuszcza kolejne liście? hmm-to w dużej mierze zależy od warunków w jakich jest hodowana
poszukuję ,sprzedam
poszukuję ,sprzedam
To co teraz zrobić z tą mokrą ziemią podmienić czy czekać aż przeschnie? (chyba korzenie nie zgniją tak szybko?)
Nadają coraz cieplejsze dni może odparuje.
A te liście opadające jest szansa że się podniosą?
Nadają coraz cieplejsze dni może odparuje.
A te liście opadające jest szansa że się podniosą?

-
Jeżeli nie jest az tak mokra że woda stoi w podstawce lub pod naciskiem dłoni nie wypływa woda, to myślę że możesz zostawić aż sama obeschnie
LIscie powinny się podnieść,daj im trochę czasu
LIscie powinny się podnieść,daj im trochę czasu

poszukuję ,sprzedam
poszukuję ,sprzedam
Nie aż tak mokro to nie jest.
Super to będę czekał aż liście pójdą do góry.
Dziękuje za zainteresowanie.
Pozdrawiam
Super to będę czekał aż liście pójdą do góry.
Dziękuje za zainteresowanie.
Pozdrawiam