pozdrawiam serdecznie
Grusza - choroby i szkodniki
-
pomolog
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: GRUSZA
Szkodnik, nie choroba ;) to miodówka
pozdrawiam serdecznie
pozdrawiam serdecznie
-
PiotrekBe
- 200p

- Od: 21 lip 2009, o 09:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam to samo. To są chyba na razie jaja tych szkodników. Jakim środkiem wykonać oprysk? Czy można w czasie kwitnienia czy lepiej po?
- zawadaa66
- 10p - Początkujący

- Od: 1 sty 2011, o 09:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
wielkie dzieki za tą miodowke. Jeszcze prozba - czym i kiedy ją wytepic?
-
PiotrekBe
- 200p

Czy może ktoś poradzić jakim środkiem wykonać oprysk na miodówki gruszowe i kiedy? Podobno doby środek to Actara ale w sklepie ogrodniczym były tylko duże opakowania. Czy skuteczny będzie Mospilan albo Decis?
-
pomolog

Re: Grusza
Sytuacja "patowa" bym powiedział... "przegapione" dwa terminy zwalczania - a teraz już grusze kwitną... Decis (o ile nie ma rosy miodowej) będzie skuteczny, ale takiego zabiegu się nie wykonuje już w tym momencie (prewencja dla pszczół). Zostaje preparat Agricolle.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
PiotrekBe
- 200p

Trzy tygodnie temu jak zauważyłem te miodówki to opryskałem Talstarem 100EC. Akurat to miałem pod ręką. Nie wiem czy było to skuteczne ale teraz po lustracji nie widzę miodówek. Trzy drzewka mam bardzo małe, okulanty nie rozgałęzione, więc nie kwitną, jeśli coś zauważę to opryskam Decisem. Czy taki oprysk zrobiony wieczorem po oblocie pszczół zaszkodzi im na drugi dzień?
Zauważyłem na liściach jednej gruszy małe czerwone plamki (nie jest to rdza gruszy). Podejrzewam jakieś szpeciele ale żeby się upewnić to później zdjęcie dodam. Dziękuję Pomologu za odpowiedzi.
Zauważyłem na liściach jednej gruszy małe czerwone plamki (nie jest to rdza gruszy). Podejrzewam jakieś szpeciele ale żeby się upewnić to później zdjęcie dodam. Dziękuję Pomologu za odpowiedzi.
-
pomolog

Będę szczery... od ładnych kilku lat nie stosuję pyretroidów i innych środków, które szkodzą owadom zapylającym w tym okresie. Efekt jest taki, że należę do coraz mniej licznego grona osób zajmujących się uprawami sadowniczymi, które nie mają żadnych problemów z zapylaniem kwiatów w sadzie. U mnie są pszczoły, pracują ciężko, ale daję im szanse na przetrwanie. I jestem z tego zadowolony, ba, nawet dumny ;)
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
-
Jurek

- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Re: Grusza - choroby i szkodniki liści
Na jednej gałęzi faworytki zauważyłem coś takiego:

Czy to jest podskórnik gruszowy?

Czy to jest podskórnik gruszowy?
-
pomolog

A i owszem ;) Zdjęcie jak malowane - do podręcznika ;)
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
- iwusiam32
- 10p - Początkujący

- Od: 3 cze 2010, o 22:30
" "EWA78 Ta choroba zaczęła się bardzo wcześnie jak tylko listki się pojawiły. Jedna gałąź ma normalne liście a reszta drzewa ma takie jakby się zatrzymały w rozwoju. Sprawdzałąm liście i nie zauważyłam mszyc. Może ma ktoś inne pomysły. Za odpwiedź bardzo dziękuję."
Witam problem mam ten sam, czyli zwinięte liście, poczytałam i już wiem że to mogą być mszyce ale dziś zauważyłam,jeszcze coś takiego

jeśli się nie mylę to parch:( mam score proszę o potwierdzenie i zaczynam oprysk
Zawsze warto być człowiekiem, choć tak łatwo zejść na psy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Lex

- Od: 16 mar 2009, o 23:32
To może być pryszczarek gruszowy. Wez spryskaj Talstarem bądź Basudin. Jeśli tego nie zrobisz, to robal zeżre ci wszystkie liście.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
- iwusiam32
- 10p - Początkujący

Czy to się może przenieść na inne drzewka?? Mam jeszcze jedną gruszkę, czereśnię i jabłonkę. Czereśnię i tak muszę pryskać bo mam piędzika przedzimka
opryskać na "wszelki wypadek" pozostałe drzewka??
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- iwusiam32
- 10p - Początkujący

opryskałam wszystkie drzewka, druga grusza też już się zaraziła a na jabłonce zaczął żerować ten piędzik
ciekawe kto mu wymyślił tą nazwę nie do wymówienia nie mówiąc o zapamiętaniu 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witam moja grusza od około 2 tygodni choruje na takie cos opryskiwałem decisem podlewałem gnojówką z pokrzyw i nic poniżej daje zdjęcia:

Nie mam pojęcia co to może byc proszę o pomoc może wy wiecie co to jest i jak to zwalczyć jeden ogrodnik mówił, że to mszyce złożyły swoje jaja tam i dlatego tak jest ale ja tam żadnych mszyc nie widzę.

Nie mam pojęcia co to może byc proszę o pomoc może wy wiecie co to jest i jak to zwalczyć jeden ogrodnik mówił, że to mszyce złożyły swoje jaja tam i dlatego tak jest ale ja tam żadnych mszyc nie widzę.