Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Post »

:wit Witajcie!
Adrenaliny mi dzisiaj nie brakuje, zwłaszcza skoki narciarskie dostarczyły mi jej w nadmiarze. Jest dobrze i wierzę, że będzie jeszcze lepiej.
Za oknami wietrzysko przegania ciemne chmurzyska, ale mało mnie dzisiaj zaokienna aura obchodzi. Najważniejsze sprawy rozgrywają się hen daleko w państwie środka.

Martusiu - Kochana, rośliny zakwitają kolejno w miarę upływu czasu. :lol: Działkę mam niewielką, dodatkowo jeszcze w jednej trzeciej zajętą przez emowskie budynki, bez których nie miałby gdzie wszystkich swoich przydasiów przetrzymywać. ;:223 A że mój miszmasz gęstnieje z roku na rok, to już inna para kaloszy. ;:306
Niestety, 'Pure Feelings' wydziela zapach ledwo - ledwo wyczuwalny. M twierdzi, że w ogóle nie pachnie ;:131 , ale jemu mało co pachnie. ;:7
Jeśli chodzi o hipeastra, to wolałabym, by już ustąpiły miejsce na parapecie siewkom, które dojrzały do pikowania, ;:108 ale mogę sobie woleć, one mnie nic a nic nie słuchają. ;:14
Słoneczka wprawdzie nie ma, ale wrażeń mnóstwo, za co serdeczne dzięki. ;:167 ;:196

Jeżówki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marysiu - floksów nie mam aż tak dużo, ;:185 a po przesadzeniu wszystkich na inne miejsce, przystopowały w przyrastaniu. :? Tylko różowe zostały na starych śmieciach i one rzeczywiście stworzyły całkiem przyzwoitą kępę. ;:215
Nasionka rigidy dostałam od Halszki, na działce jeszcze tej roślinki nie miałam i będzie to jej debiut u mnie. Bardzo jestem ciekawa, jak ta premiera jej wypadnie. ;:218
Mimo wszystko wolałabym biel za oknami zamiast tej nudnej szarzyzny i wiatru goniącego chmury deszczowe, z których od czasu do czasu woda wprost leje się jak z cebra. ;:145
O słonecznej niedzieli mogę sobie pomarzyć, nie mniej bardzo dziękuję za dobre życzenia. ;:167 W końcu pewnie przyjdzie i do mnie niedziela skąpana w słońcu. ;:3
;:196 ;:196

Obrazek

I motylki na jeżówkach.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrego tygodnia Wszystkim. ;:3

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No proszę, następna kolekcja :tan Śliczne jeżówki ;:167
Słoneczko jeszcze ospałe, ale w końcu rozgarnie i przegoni precz chmurzyska, bo też znudzi mu się patrzeć na nie i zacznie częściej zaglądać do naszych ogródków i okien ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dzisiaj mam wszystko, co w pogodzie może się znaleźć. Był dudniący nocą wiatr i tłukący o szyby deszcz, po czym przeszła potężna śnieżyca zakończona krupą śnieżną, by ostatecznie około południa ustąpić miejsce słońcu pięknie świecącemu aż do tej chwili.
Śniegu spadło tyle, że pomimo braku minusowej temperatury, jeszcze całkowicie nie stopniał, jeszcze zalega cienką warstwą na trawnikach.
Jednak wcale mnie to nie cieszy, jest bowiem tak już mokro, że ziemia nie przyjmuje nadmiaru wody, która tworzy wielkie kałuże.
Coraz bardziej boję się o całość moich roślin cebulowych, ale i o korzonki wszystkich bylinek. Tak mokrej zimy nie było u mnie od wielu lat.

Martusiu - jeżówki u mnie niechętnie się rozrastają, tylko te zwyczajne różowe sieją się i jest ich coraz więcej, ale i tak cieszę się z tych, które zaaklimatyzowały się w tej mojej glinie i mam nadzieję, że nadmiar wody ich nie zniszczy. ;:218
Słoneczko posłuchało m.in. Twoich życzeń i zapukało do moich okien, sprawiając mi ogromnie dużo radości. ;:3 :tan
Serdecznie Ci za to dziękuję ;:196 i pozostaję w nadziei, że i do Ciebie zapukało. ;:3 ;:3

Dzisiaj zaprezentuję swoje różyczki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Nie wiem co mam pisać.Pogoda taka sama wszędzie.
Pochwalę jeszcze różyczki,masz bardzo ładne odmiany.
Trzymaj się ciepło. ;:168
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Lucynko witam i pozdrawiam :)
Jestem zauroczona pięknymi różami, szczególnie gdy za oknem wciąż brak słońca takie kolory podnoszą na duchu.
My też z bijącym sercem szliśmy na działkę po tych wichurach ale praktycznie żadnej szkody nie było.
Zainteresowały mnie Twoje nowo zakupione szklarenki bo piszesz, że są z lepszego materiału.
Jakiej są wielkości i pewnie na PW poprosiła bym Cie o miejsce zakupu aby niepotrzebnie szukaniem nie męczyć oczu ;:196
Powodzenia w uprawie siewek.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, piękne róże ;:167 , wejście na działkę alejką różaną, to musi być czysta przyjemność :tan .
Lucynko, wysiałam odrobinę heliotropów, bo w okolicy nie mogę kupić jego sadzonek i chciałam spróbować sama je sobie wyhodować. Siewki mają tylko liścienie i proszę, poradź mi, czy jutro je przepikować, czy lepiej poczekać aż wypuszczą listki właściwe? Chciałabym, żeby przetrwały i jeszcze zakwitły latem ;:108
Pięknego dnia, Lucynko ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko jestem pod wrażeniem urody i ilości Twoich kwiatów, a już w szczególności róż ;:oj Jak Ty to robisz, że na takiej małej działeczce masz tyle cudeniek ;:303 Jeżowki, floksy prześliczne ;:215
Miłego dnia ze słoneczkiem Ci życzę Lucynko, niech się już ta szaruga zimowa skończy ;:108
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko floksy, jeżówki, róże przepięknej urody. Zawsze będę pamiętała, że to róża rosnąca przy bramce na działce wsparta na pergoli zaprosiła mnie do Twojego ogródka.
Ty już masz pierwsze siewki, a ja dopiero dziś posiałam stekozję, werbenę patagońską, jeżówki i tytoń ozdobny. Wszystkie wysiewy postawiłam pod tarasem, niech się nasionka wychłodzą. Obym tylko im nie zaszkodziła.
Moja ziemia też porządnie namoczona, na szczęście kałuże już nie stoją, nie tworzy się przy chodzeniu błoto. Dziś ładny słoneczny dzień, ale wiatr nadal nie odpuścił, mam nadzieję że w Twoich stronach jest dużo lepiej.
Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Takie ładne słoneczko mnie pobudziło do życia, tak bardzo się ucieszyłam ze względu na moje sieweczki i tyle było mojej radości co kot napłakał. Szybciutko chmury przykryły słońce i - jakże by inaczej - spuściły warkocze deszczu, które do tej chwili płyną z nieba na przemoczoną ziemię.
Na pocieszenie mam słoneczka na parapecie, zakwitły bowiem żonkilki w doniczkach.

Obrazek

Obrazek

Danusiu - nieprawda, są miejsca z lepszą i gorszą pogodą, tylko nam jakoś słońce skąpi swoich złocistych promieni. Jedyna nadzieja w tym, że skoro teraz ciemno, to może wiosna i lato pozwolą cieszyć się ładną słoneczną pogodą. Tylko żeby znowu suszy jakiejś nie było. ;:218
Dwie różyczki wypadły mi, w tym najstarsza żółto kwitnąca i taka o pustych kwiatkach. Rosły w pobliżu, obie zniszczył karczownik, ;:145 nawet nie musiałam ich wykopywać, wyciągnęłam jak marchewkę, obie nie miały już korzeni.
W domu mam ciepło, wychodzę rzadko, toteż nie marznę, dziękuję. ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krysiu - pozdrawiam wzajemnie. ;:167
Dziękuję za słowa uznania dla moich różyczek. ;:180
W sprawie miniszklarenek wysłałam do Ciebie PW z linkiem odsyłającym do sklepu, w którym je zakupiłam. Tam też znajdziesz wszystkie interesujące Cię informacje na ich temat.
Tobie też życzę sukcesów w uprawach parapetowo - ogrodowych. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Martusiu - dziękuję, masz rację, kocham to swoje wejście na działkę. ;:167
Kochana, nie śpiesz się z pikowaniem heliotropów. One wyjątkowo wolno rosną. Pokażę Ci swoje, które wysiałam przed miesiącem i dopiero jutro będę je pikowała. One już do tego dojrzały, bo mają listeczki właściwe.

Obrazek

Obrazek

Musisz uzbroić się w cierpliwość, której heliotropy wyjątkowo dużo wymagają. ;:108
Dzień wprawdzie paskudny, ale w sumie da się wytrzymać. Ufam, że Tobie słoneczko ozłaca życie. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Halszko - przecież wiadomo, że wszystkie roślinki nie kwitną w tym samym czasie, dzięki czemu stale jest kolorowo, a dodatkowo u mnie nie ma wysepek, tylko rabatki między którymi ścieżynki są tak wąskie, że w miarę jak mi lat przybywa, coraz trudniej utrzymać równowagę podczas spaceru między rabatami. ;:306
Cieszę się, że moje kwiatuszki się podobają :lol: i dziękuję za uznanie dla nich. ;:167
Szaruga się nie skończyła, wróciła z całą mocą. Może choć Tobie słonko nie odmówiło przyjemności, czego życzę Ci z całego serca. ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dorotko - jesteś niezwykle miła dla moich kwiatuszków, za co serdeczne dzięki. ;:167
Bardzo dobre miejsce wybrałaś dla swoich świeżo wysianych roślinek. ;:215 Będą zadowolone.
No widzisz, jaka ta pani natura niesprawiedliwa i nie wszędzie posłała słoneczko, ale niech choć w wybranych miejscach słonko operuje, ;:3 dając radość ludziom i dopieszczając roślinki.
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trzymajcie się cieplutko i zdrowiutko. ;:4

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Witaj Lucynko :D . Piękne odmiany różyczek , czy na jednym ze zdjęć jest Eden Rose :?: Pogoda u mnie także nie najlepsza ale myśl o wiośnie jakoś wynagradza ;:oj . Pochwalić koniecznie muszę jeżówki, tak ładnie ci rosną. U mnie z roku na rok coraz mniejsza kępka :wink: . Pozdrawiam serdecznie ;:168
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko słonko długo dziś świeciło, ale po południu mocny wiatr przywiał deszcz. Oby jutro pogoda nam sprzyjała.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Żonkilki urocze :D , wnoszą namiastkę wiosny do domciu ;:333 Staram się i ja mieć o tej porze jakieś nowalijki... ;:167
Różyczek też masz sporo do pokazania! :D ;:138 ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Całe szczęście moje prognozy co do huraganu się nie spełniły.
Czytam o pergoli.
Czy zamierzasz tam cos innego posadzić, czy milin zostaje?
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, na moich heliotropach dopiero zaczynają się wykluwać listeczki, to zostawię je do marca w spokoju. Może to nawet lepiej dla nich, bo zamierzam je zostawić na tydzień z nadzieją, że przetrwają do mojego powrotu. Najwyżej spróbuję za rok ;:333
Lucynko, wydaje mi się, że hippeastra nie pogniewają się jeśli postawisz je trochę dalej od okna, robiąc miejsce na siewki, a może nawet będą dłużej trzymać kwiaty. Mojej sąsiadce (tej od kapturków), pięknie kwitną na północnym oknie, gdzie słońce zagląda dopiero latem.
Różyczki piękne, żal tych pożartych przez karczownika ;:174 . Te podstępne stwory potrafią siać zniszczenie i często trudno zauważyć ich działalność, dopóki rośliny nie zaczną więdnąć ;:14
Słońce dziś u mnie zaspało, może przeniosło się do Ciebie ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Lucynko dawno mnie tu nie było bo tyle spraw na głowie, ale przy kawie nadrabiam zaległości. Pogoda płata figle raz jest raz nie ma i zostało czekanie wiosny oraz cieplejszych dni. Igrzyska też czasami oglądam bo nie mam za dużo czasu na tv. Wspomnienia kwiatów wspaniałe jest czym oczy nacieszyć. Pozdrawiam serdecznie życzę miłego słonecznego dnia ;:3 ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”