Kompost cz.2

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kompost cz.2

Post »

Nie no to jest normalna ziemia w której można kopać łopatą. Od czasu do czasu znajdzie się korzeń albo kępa trawy.. tylko zalatuje od niej gnojem. To nie jest tak że płyną w niej czarne strumienie płynnej gnojowicy.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Baltazar takie coś znanalzłam w necie:
Cyt:
Zapach jajka wskazuje na obecność siarkowodoru, a to z kolei pokazuje, że najprawdopodobniej podczas przechowywania takiej ziemi coś "poszło" nie tak. Zaburzone zostały zachodzące w podłożu procesy biologiczne. Sądzę, że mogło to nastąpić pod wpływem wysokiej temperatury, np. szczelne (lub dość szczelne) worki z ziemią składowano w miejscu ciepłym lub po prostu na słońcu. Istnieje też możliwość, że do ziemi dodano w celu jej wzbogacenia obornik z chlewni`i siarkowodór powstał w procesie jego rozkładu.
Lepiej nie sadzić roślin pokojowych w takiej ziemi. Można rozsypać ją w ogrodzie albo dodać do kompostownika i lekko wymieszać. Ważne, żeby powróciła równowaga biologiczna.
Źródło: https://muratordom.pl/ogrod/porady-ogro ... -RX1W.html
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18

Post »

Mhm.. a rabaty podniesione na tej ziemi to byłby w Waszej opinii zły pomysł? Mam na myśli nie ruszanie tego bo jest zniwelowane i rośnie na tym trawa.
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To ma sens, że z wierzchu coś rośnie, bo woda i gnicie utrzymują się głębiej i stąd ten zapach.

Jeśli chcesz możesz z tej ziemi zrobić podwyższone grządki, tylko nie sadź tam nic od razu, żeby miało czas wyschnąć i się wyśmierdzieć.
Jeśli zostawisz w tym dole to też się kiedyś wyśmierdzi, ale będzie mieć mniej składników mineralnych czy co tam jest wypłukiwane z wodą.
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Materiał roślinny zakopany w lekkiej i nie zalanej ziemi zbutwieje z akceptowalnym zapachem. Odpowiedzialne za ten proces bakterie i grzyby mają w glebie wystarczającą ilość tlenu. Wiem, bo zakopuję gałęzie i liście.
Natomiast gnić mogą zakopane materiały składające się z białka i węglowodanów. To za Wiki, sam nie próbowałem.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

A co myślicie o kompostowaniu bezpośrednio na grządce a nie w kompostowniku ?
Chodzi mi szczególnie o resztki kuchenne , które jak widziałam na filmach ogrodnicy
zakopują na rabacie i przysypują ziemią .
trzyary
200p
200p
Od: 30 lip 2020, o 19:27

Post »

W Holandii wyrwany chwast każą zostawić w miejscu wyrwania.

Działkowiczka która rok przepracowała w Norwegii ścina chwasty tuż pod powierzchnią gleby, grabi na małą kupkę, wbija szpadel w ziemię na całą głębokość, przekrzywia go solidnie, gumiakiem wpycha kupkę chwastów w szczelinę, przydeptuje gumiakiem i szpadlem równa powierzchnię gleby.

Ja zakopuję pocięte gałęzie i gałązki na głębokość dwu szpadli,
Po roku rośliny szukają wilgoci w tak zakopanych gałęziach i gałązkach.
To co zostaje można ściskać jak gąbkę.
Miałem piasek gliniasty.
Po 50 latach mam ziemię ogrodową z dużą zawartością próchnicy.
Międzyrzędzia ściółkuje skoszoną trawą.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj próbowałam zakopać wiaderko resztek kuchennych . Wybrałam miejsce , wbiłam szpadel i
ziemia po okresie suszy twarda jak beton . ;:oj
Nie będzie łatwo .
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Anula, tak sucho macie ???? U nas to już do przesady, dziś już było dwie burze, za dwadzieścia minut będzie kolejna ;:oj
A kompost "siadł" o połowę objętości, na pewno gnije od nadmiaru wilgoci.
Pozdrawiam! Gienia.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gieniu , straszna susza trwa od wiosny . Do tego sprowadziły się gryzonie do kompostownika i
pomyślałam o zakopywaniu resztek kuchennych .
Gryzoni się pozbędę , co roku ten sam problem jesienią .
Deszczu zazdroszczę . Nawet w lesie nie ma grzybów .
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

anulab pisze: 3 wrz 2023, o 07:11 A co myślicie o kompostowaniu bezpośrednio na grządce a nie w kompostowniku ?
Chodzi mi szczególnie o resztki kuchenne , które jak widziałam na filmach ogrodnicy
zakopują na rabacie i przysypują ziemią .
Robię tak. Zrobiłam tak kiedyś zimą. Nasypało bardzo dużo śniegu więc zrobiłam ścieżkę do najbliższej grządki. Wszystkie resztki roślinne tam lądowały, jak śnieg stopniał, przykopałam płytko i potem w maju posiałam tam kukurydzę i wyrosła piękna kukurydza.
I teraz też tak postanowiłam zrobić jak okazało się, że w miejscu gdzie posadziłam cebulę
zamiast dużych główek wyrosła mi trochę większa dymka :(

Jesienią założyłam takie miejsce i wyrosły w tym sezonie wspaniałe cukinie bez nawożenia.

Robię jeszcze tak, że jak potrzebuję miejsca odchwaszczonego, to te chwasty rozkładam na przyszłą grządkę, przykrywam żeby im było cieplej i potem jest super ziemia.
Gieniu , straszna susza trwa od wiosny . Do tego sprowadziły się gryzonie do kompostownika i
pomyślałam o zakopywaniu resztek kuchennych .
U mnie dziś były dwie niesamowite ulewy rano i popołudniu. / a w ogóle pada prawie codziennie/ Wszystko rośnie jak w dżungli.
Resztki takie jadalne to muszę zakopywać z uwagi na psa. Moja Bella przekopuje wszelkie resztki,
w których czuje jakiś konkretny zapach, skrzywienie chyba poschroniskowe. I to przynajmniej na dwa sztychy muszę zakopać :roll:
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Andrzej997
500p
500p

Post »

Osobiście stosuję najbardziej naturalny i najmniej pracochłonny sposób jak w Holandii ale tylko jeśli chodzi o chwasty, czy pocięte gałązki

Argumenty przeciw zakopywaniu? Choćby taki że nie chcę uszkadzać korzeni roślin :?:
Tak jest w naturze, że jak coś się znajduje na powierzchni do zjedzenia, to w końcu trafi i na metr pod ziemię, ale za to wykarmiony zostanie cały ekosystem i nie zostanie zniszczona struktura gleby. Przy zakopywaniu już nie jest tak różowo, ale jak kto woli. Byle nie zakopać za głęboko, żeby rośliny mogły sięgnąć korzeniami.

A jeśli chodzi o resztki kuchenne teraz potrafią się już w ciągu jednego dnia pokryć pleśnią, więc wolę je wrzucić do kompostownika i niech sobie pleśnieją czy gniją tam z dala od roślin.
Zostawianie na powierzchni resztek kuchennych jest nieestetyczne, nie da się na to stanąć, ptaki to będą rozrzucać, itp.

No i na koniec kwestia gryzoni - nie wrzucam kości, tłuszczu, mięsa czy makaronów do kompostownika i działalności w nim gryzoni nie stwierdzam. Wrzucam pieczywo, gotowane warzywa, ziemniaki, ryż czy kasze, ale dopiero jak się zaczną psuć.
Nie będzie jedzenia to nie będzie gryzoni.

jokaer pisze: ↑ndz 03 wrz 2023 18:32
Resztki takie jadalne to muszę zakopywać z uwagi na psa. Moja Bella przekopuje wszelkie resztki,
w których czuje jakiś konkretny zapach, skrzywienie chyba poschroniskowe. I to przynajmniej na dwa sztychy muszę zakopać :roll:
Polecam Ci wrzucanie do kompostownika i problem zniknie.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Andrzeju, chyba nie wiesz co piszesz :)
Ja nie mam kompostownika tylko robię pryzmę kompostową.
I nie będę mieć kompostownika bo mieszkam w lesie i nie zamierzam jeszcze lisów do domu ściągać.

Tak jak robię jest bardzo dobrze bo widzę efekty.
Resztki nie leżą na wierzchu tylko zostają płytko przykopane i jest to znakomite.
Nic nie uszkadzam bo robię to na pustej grządce.
Andrzej997
500p
500p

Post »

Ja to się na lisach nie znam. Doradziłem najlepiej jak umiałem. Nie wiem skąd u ludzi myszy i szczury, że nie wspomnę o lisach. Mam nadzieję, że do mnie się nie sprowadzą. ;:202
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Nie ma się co stresować :D trudno , żeby w lesie nie było lisów.

Ja w zeszłym roku zrobiłam też w ten sposób, że ściachałam zielsko łopatą,
założyłam paski agrotkaniny, zostawiając wąziutke paski odkrytej ziemi, w które posadziłam cukinie
i to się okazało też bardzo dobrym pomysłem. Zielsko pod agrotkaniną zupełnie się rozłożyło,
nawet z korzeniami i zrobiła się świetna próchnica.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”