Roślinki gosi

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

basga pisze:Listki potnij czymś ostrym na kilkucentymetrowe kawałki,tylko jakoś sobie oznacz,które dół i w ukorzeniacz i do ziemi.Ja tak nie robiłam ale można tak rozmnażać.
Co do tych sukulentów w kuli...osobiście to posadziłabym tam jakieś roślinki lubiące wilgoć,np.bluszcz czy paproteczka.Super to wygląda ale bałabym się,czy tego rodzaju roślinkom nie będzie tam za parno.Lepiej zapytaj speca od kaktusów.
:roll: to tak na próbę zobaczymy co z tego wyjdzie .Bardzo mało podlewam i czekam aż zaczną rosnąć.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aż się dziwię,jaką ja mam dobrą pamięć wybiórczą! ;:224 Ten artykuł liski bardzo dobry!
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dobra pamięć basiu dobra. Obrazek :wink: a teraz moja mała ginurka wreszcie fotosik działa Obrazek
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

koniczynka pisze: A podpowiecie mi jak rozmnożyć z liścia sensywierke dostałam całe dwa liscie w opłakanym stanie szkoda mi wyrzucić jest zielona z żółtymi brzeżkami tylko słyszałam że z takiej jak się rozmnaża z liścia to wychodzą same zielone. I za bardzo nie wiem jak się do tego zabrać mam pociąć te liście i co dalej ?
Dokladnie tak jak Basia napisała pociąć tylko koniecznie zaznaczyć gdzie dół a gdzie góra liścia i w ten sam sposob wsadzić do ziemi. Sama tego nie robiłam, ale w książce jest tak opisane, jak dorwę aparat to pstryknę fotkę i wkleję zdjęcie tej strony. Kolor rzeczywiście zmienia się na zielony, aby mieć żółtoobrzeżoną trzeba posadzić całe kłącze, inaczej nie da rady :(
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

szkoda że się nie wybarwi na żółto bo piękna jest taka.Właśnie posadziłam według waszych wskazówek bardzo wam dziękuje zobaczymy po jakim czasie coś wyrośnie.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Koniecznie nas informuj bo też nigdy tak nie rozmnażałam a może warto!
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

koniczynka pisze:szkoda że się nie wybarwi na żółto bo piękna jest taka.Właśnie posadziłam według waszych wskazówek bardzo wam dziękuje zobaczymy po jakim czasie coś wyrośnie.
Rzecz w tym, że się da ukorzenić tak by się wybarwił. I tutaj mam pewien problem. Patent widziałam na forum i... nie pamiętam gdzie :oops: W czyimś wątku, ktoś wkleił dokładny rysunek jak to zrobić. Nie mogę znaleźć :(
Pamiętam, że liść trzeba dość specyficznie pociąć. Naciąć liść wzdłuż łączenia kolorów liścia. Zielone pionowo do ziemi a żółte wygiąć w łuk i tak przysypać ziemią. Z części żółtej powstanie nowa roślina wielokolorowa. Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam. Ten rysunek był dość dokładny w przeciwieństwie do mojej pamięci ;)
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurka...pomysłowe!Tylko kto to taki sprytny jest...niech się odezwie! ;:225
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

o to tego nie słyszałam, ale cudownie by było jakby się tak dało
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kurcze... przeszukuję wątki gdzie coś pisałam ale nie mogę znaleźć. Wyszukiwarka nie szuka mi haseł: sanseweria, sansewira, sansiweria... jak się to do licha pisze? :) Przez "v" też próbowałam ;) Było to max. do miesiąca w tył.
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

sansewieria :D
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie znajdę :( Ach! Ta moja pamięć ;:131 Wyszukiwarka nie znajduje tego pod hasłem sansewieria.
Pozostaje liczyć, że autor sam się znajdzie. Albo właściciel wątku gdzie było to wklejone. :)
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marta-liczymy na Ciebie! :P
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

liczymy liczymy ja też poszukam może znajdę, ciekawe rozwiązanie nigdy bym na to nie wpadła na razie posadziłam tak zwyczajnie ale da się to jeszcze poprawić gdyby co.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”