Ogród pełen róż

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród pełen róż

Post »

Wiolu :wit
Masz piękny ogród ;:215 , wiadomo , że ten rok daje w kość naszym roślinkom.
Ja też z niektórych róż nie jestem zadowolona ale trzeba się pocieszyć, że mogło by być gorzej (grad, trąba powietrzna itp)
Piękne rabatki z liliami, liliowcami, powojnikami , różami czy nasturcjami z daliami cieszą oczy.
A i donice też robią wrażenie ;:173
Floksy i pysznogłówki tworzą klimat babcinego ogrodu, który pomimo upływających lat powraca do łask.
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiolu zrobiłam sobie bardzo sympatyczny spacer po Twoim ogrodzie, ach te Róże, kwitły Ci bajecznie co jedna to piękniejsza ;:138 ;:138 , wspaniale rozrośnięte krzewy, a ja się cieszę ze swoich mikrusów :oops: Mme Plantier ;:167 masz ją na jakieś podporze czy tak puszczoną na zywioł? Pytam bo na wiosnę kupiłam i marzy mi się na łuku ale czy ona mnie posłucha żeby tak rosnąć ;:124 Koleżanka ma właśnie na łuku jak kwitnie to istne cudo.
Warzywniczek masz spory, oj roboty przy nim na pewno co niemiara ale swoje warzywka to skarb ;:138 ;:138
Piękne łany Liliowców ;:167 I te donice, co to za kwiatuszki masz w nich posadzone? Jestem pełna podziwu dla Twojej pracy, piękny ogród ;:108
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witajcie.
Wraz z sierpniem wreszcie nastało prawdziwe lato. Chociaż upał daje się we znaki, to czekałam na taką prawdziwie letnią pogodę. Niech grzeje, wszak przed nami długa jesień i zima.
Do pełni szczęścia brakuje jedynie możliwości, aby bezpiecznie wyjechać na odpoczynek lub choćby na jakiś weekend nad jezioro. :roll: Zastanawiam się kiedy to nasze życie wróci do normalności ....

Wracając do spraw ogrodowych.
Póki co ogród jak i warzywnik całkiem nie źle znoszą upały. Wszystko dostało taką dawkę wody, że wystarczy jeszcze na długo. Jedynie doniczkowe i świeże nasadzenia regularnie podlewam.
Warzywnik daje wspaniałe plony. Bardzo jestem zadowolona z cukinii, ogórków, fasolki, buraczków. Do tego jajka od moich kurek, ziemniaki i codziennie są posiłki z własnych produktów.
Narobiłam już zakwasu z buraków, kiszonej kapusty a teraz nastawiłam pierwszy w życiu zakwas żytni na chleb.
Zimą nic mi nie wychodzi bo temperatura w domu za niska. Kilka razy próbowałam i zawsze porażka. Postanowiłam więc zrobić zapasów teraz i to był bardzo dobry pomysł. Zarówno zakwas buraczany jak i kapusta wyszły przepyszne.
Robię też na bieżąco różne przetwory na zimę z owoców i warzyw. Mam już dżem i sok z wiśni, brzoskwinie w syropie, sok z porzeczek, sporo różnych sałatek.
Teraz czekam na własne maliny, śliwki i aronie.

Soniu, z powojników wyjątkowo jestem nie zadowolona. W tym roku nie były one bujne. One naprawdę potrafią dać czadu. Nadmiar wilgoci robił swoje. Tyle uwiądu i mączniaka nigdy nie miałam :(
Na zdjęciach nie wyglądają źle, może się wydawać że nawet fajnie, ale jak bym pokazała zdjęcia z poprzednich lat, to różnica jest ogromna.
Cieszę się jednak ż każdego kwiatuszka i tego, że mimo tylu opadów robiły co mogły żeby jakoś się zaprezentować.
Hortensjom natomiast taka aura doskonale służyła :wink:

Wandziu, bukszpan póki co zdrowy. Ta wredna plaga jeszcze do mnie nie dotarła. Między liliowcami mam powciskane mieczyki. Niezbyt za nimi przepadam, ale dostałam reklamówkę cebul od mamy i trzeba było gdzieś upchnąć :wink:

Tereniu, dalie powoli się zbierają, ale nie ma jeszcze tego efektu łał. Jakoś nie mogą się rozkręcić mimo iż je podpędzałam. :roll:

Aniu, dziękuję.

Ewa, uwielbiam takie babcine rośliny. Floksy, ostróżki, naparstnice. Nie wyobrażam już sobie bez nich ogrodu. Super, że coraz więcej osób się do nich przekonuje :)

Krysiu, moja Mme Plantier puszczona jest na żywioł. Ona ma bardzo fajny pokrój, ale musi mieć sporo miejsca. Pędy wzniesione, przewieszające się, jednym słowem cudne. TO róża parkowa. Nie wyobrażam jej sobie prowadzić na pergoli. Ale skoro koleżance się udaje, to widocznie jest to możliwe. Miała byś może zdjęcie żeby to pokazać.
Na pergolę prędzej dała bym jakiegoś ramblera np Bobby James, Long John Silver czy Paul's Himalayan Musk :wink:

U mnie w warzywniku nie same warzywka, ale też i kwiaty

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powiedzcie mi proszę czy jak z tych pełnych cynii zbiorę nasionka to wyjdą z nich równie pełne i takie piękne, czy raczej "wybrakowane" :D
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Violka, Twój ogród to niesamowita opowieść o kolorach, smakach i pozytywnych emocjach. Czytam o plonach z nutą zazdrości. U mnie kiepski rok. Ale coś tam pozbieram ;:136
Cynia to zagadka. Jak siałam nasionka ze swoich kwiatów to wychodziły przeróżne. I chyba wrócę do tego, bo z tych paczuszek to różnie bywa. Teraz mam różowe, wszystkie w różu :lol:
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Przepiekne słoneczniki , cynie i dalie kwiaty póżnego lata , lubię róże też jesienne są ładniejsze , oby tylko tak dużo nie grzało , bo nic nie będzie , wszystko z umiarem pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiolu busz warzywno- kwiatowy wspaniały. ;:oj Jednorodne, różowe kosmosy śliczne. U mnie stale mieszanka kolorów. :roll:
Cynie z własnych nasion u mnie zawsze były w różnych kolorach, zarówno pojedyncze, jak i pełne.
Miłej niedzieli. ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wiolu, warzywniak Twój jest imponujący i do pozazdroszczenia! ;:167 Słoneczniki uwielbiam, one mają w sobie taką słoneczną radość! ;:138 I masz piękne aksamitki, u mnie są w tym roku maleńkie, jeszcze takich byle jakich nie miałam :roll:
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Jeszcze raz podziwiam świetny warzywnik ;:63 ;:63
Ale masz ciekawe cynie. Mi z nimi się nie udało.
aksamitki różne, piękne. Chyba na drugi rok muszę sobie dokupić takich niskich. :D
Piękna kolekcja słonecznikowa.
No i dalie piękności te mogę oglądać i oglądać. ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Cóż za rozmaitość aksamitek. Czy siejesz je także z myślą o tym, że mają odstraszać szkodniki od warzyw, bo podobno to okazuje się skuteczne?
Jakie warzywa uprawiasz z powodzeniem w skrzyni?
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Wiolu :)

Znalazłam chwilkę , by do Ciebie wdepnąć, bo wiesz, że uwielbiam zostawiać ślad w Twoim cudnym, sielskim ogrodzie z prawdziwego zdarzenia, gdzie można zebrać warzywa, owoce i zjeść jajeczko od kurki na śniadanie mniam.... Można pomarzyć....
Słoneczniki masz różne i się nie dziwię, też je lubię.Mam tylko niskie w tym roku, ładnie kwitły, ale upały je wysuszyły na wiór.
Pewnie teraz robisz przetwory...maliny masz swoje? Uwielbiam sok malinowy z cukrem, na zimę jak znalazł do herbatki.Niestety ja kupuję u jednej pani na giełdzie sporo słoików na zimę.
Aronia rewelacyjnie zdrowa , te ciemne ,niedoceniane owoce mają tyle witamin i prozdrowotnych korzyści, że zmuszę się i w tym roku je przerobię. Podpowiedz w jaki sposób je przetwarzasz.Gotujesz z w garnku z cytryną? Coś sobie przypominam ,że chyba już Cię wcześniej o to pytałam? :oops: Wiem, że trzeba aronię przemrozić, żeby zlikwidować cierpki smak prawda?

Pozdrawiam cieplutko Wiolu i napisz coś jak znajdziesz chwilkę ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Pięknie zakwitły słoneczniki ;:oj Kto by się spodziewał, że jest ich aż tyle. Bardzo lubię je w ogrodzie, zawsze mi się wysiewały, ale w ubiegłym roku chyba zbyt skrupulatnie sikorki zjadały nasionka, bo nie mam ani jednego. Te brązowawe szczególnie mi się spodobały ;:63
Taki ukwiecony ogród bardzo cieszy, cynie, jeżówki, kosmosy, aksamitki- ileż tego wszystkiego jest. U mnie zawsze zbyt mało miejsca, abym mogła sobie aż tak poszaleć, wszystkiego mam zaledwie po kilka sztuk. Cynie z nasion powinny zakwitnąć tak samo, u mnie zarówno kolory, jak i forma kwiatu zawsze się zgadza. Nie miałam co prawda pełnych, ale czemu miałyby się różnić od innych? Warzywa z własnego ogrodu muszą smakować nieziemsko i są na wyciągnięcie ręki. Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiolu Ty zachwycasz się sierpniową pogodą, a ja jestem niezadowolona. Upały mnie męczą, a jeszcze bardziej męczy się mój ogród. Nie dogodzi ;:7
Zachwycona jestem Twoim kwitnącym ogrodem, urzekły mnie też mini petuńcie w donicach, czy masz je ustawione gdzieś pod zadaszeniem. Piękne z nich dekoracje są w Imielinie, rynek ukwiecony, kolorystycznie super zestawienia. Tak mnie te obrazki zachwyciły, że tez tak chcę ( tylko rynku nie mam :;230 )
Czy z tych słoneczników zbierasz nasionka dla ptaszków.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Wiolu
Te słoneczniki, aksamitki i dalie superanckie ;:215
Ten słonecznik bordowo-żółty faaaajny.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Wiolu :wit . Przegapiłam większość wakacji w Twoim ogrodzie a tu takie boskie kwitnienia ;:oj . Jednoroczne to u Ciebie szaleją na potęgę ;:215 . Róże olbrzymie i cudne mimo paskudnej lipcowej pogody. Niestety wszystkim nigdy nie dogodzi. Dobrze, że sierpień był bardziej letni niż lipiec ;:333 . Świetnie, że tego roku warzywnik obdarował Cię sporymi plonami ;:333 . Zimą każdy marzy o przepysznych warzywach ze słoika. U mnie też sporo się działo głównie za sprawą cukinii , która obrodziła tego roku mocno. Zrobiłam różne przetwory z jej udziałem. Ogórki niestety musiałam kupić ale w przyszłym roku posieję ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wiolu, narzekałaś na kwitnienie róż, a ja widzę, że kwitły naprawdę obficie ;:215 Zresztą widać, że w tym roku Twój ogród nieźle nawodniony, co widać po udanych, warzywnych zbiorach.
Kwiaty słoneczników prześliczne ;:108
Ja powolutku zaczynam planować nasadzenia w nowym ogrodzie. I na niewielki warzywnik też się wreszcie znajdzie miejsce :) Póki co, musimy nawieźć dużo ziemi i wyrównać teren. Od tego trzeba zacząć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”