Witam. Pomidory wysadzone końcem maja do gruntu. Wszystko mam od nasiona- sam przygotowywałem rozsadę. Osłoniłem trochę od wiatru agrowłókniną przewieszoną przez siatkę, bo uprawę mam na łące, a potrafi tam nieźle zawiać. Trzy dni temu zrobiłem jeszcze taki daszek również z agrowłókniny, co ma na celu ochronić uprawę przed nadmiernym słońcem, początkowo miałem po prostu narzucać w cieplejsze dni tą włókninę na te paliki, ale zamontowałem to powiedzmy "na stałe" (jak długo to wytrzyma zanim nie odleci z wiatrem to nie wiem, ale na razie jakoś się trzyma).
No i pojawił się problem z liśćmi, praktycznie na każdej roślinie to samo: zwijanie liści do środka i jakby suchawe się wydają, ale jednak są żywe, dotyczy to bardziej dolnych- starszych liści, górne też trochę się zwijają, ale również obracają się do góry spodem.
Jak sadziłem to pod każdego krzaka dałem po pół garści obornika granulowanego kurzego i pół garści bydlęcego. Ziemia raczej gliniasta, ale nie typowa pomarańczowa glina, tylko taka brązowawa, ogólnie to sadzenie to był spontan, więc nie przygotowywałem zbytnio ziemii, a przydałoby się dodać do niej trochę piasku- może zrobię to na koniec sezonu, ale nie o to teraz chodzi. Jakieś 2-3 tygodnie temu podlałem rośliny bodajże połową dawki albo nawet 1/4 już nie pamięta, nawozem target do pomidorów (w płynie) i mam wrażenie, że po tym podlaniu zaczęły się jakieś pojedyncze listki tak skręcać, ostatnio nic nawozu nie dawałem, a liście cały czas się skręcają, 3 dni temu wpadła ta włóknina jako daszek i nic to nie pomogło, wczoraj zarzuciłem im jeszcze 1/3 dawki nawozu w proszku też targeta i mam wrażenie, że dzisiaj to już na każdym krzaczku są takie liście. Czy to przenawożenie? Zbyt dużo słońca dostawały ostatnio? W czym problem? Liczę na Wasze szybkie i pomocne odpowiedzi, bo naprawdę sporo się przy tym wszystkim narobiłem i nie chciałbym żeby się to zmarnowało, łącznie jest tam 55sztuk razem z paprykami, a na paprykach ten sam problem. W sumie n truskawkach obok pomidorów też się zawijają jakby liście, to przez słońce?