Kamelie i inne

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p
Od: 16 lis 2007, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam w ten letni, upalny dzień ;:3 Ja ledwo zipię (w słońcu jest dokładnie 38*C), ale rośliny mają się znakomicie; zwłaszcza kaktusy, które rosną jak na turbodoładowaniu :twisted: Niektóre zaczynają kwitnąć, dziś właśnie - do towarzystwa powojnikom - otworzył się kwiat eriocereusa (rano był jeszcze pąkiem) :P

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Lubię oglądać kwiatki kaktusików,są bardzo ładne,a jak z zapachemu huernii?
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Huernia w ogóle nie miała zapachu; nie to co stapelia, która - zwłaszcza z bliskiej odległości - "zachwycała" swym wątpliwym aromatem :wink:
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

oj tak ,kiedyś zdarzyło mi się nim "zachwycić" ;:60
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

o mamo jaki śliczny kwiat kaktusika :shock:
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p
Od: 4 cze 2008, o 20:31

Post »

Mam nadzieje, że u mnie też kiedyś wszystko co może będzie kwitło, choć w połowie tak pięknie jak u Ciebie. Super roślinki z pięknymi kwiatami. Gratulacje :)
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Carol, na pewno Twoje roślinki nie będą kwitły w połowie tak jak moje, bo zakwitną tak samo pięknie, albo i piękniej - serdecznie Ci tego życzę i trzymam kciuki :P

Dzisiaj pokażę Wam moją glicynię (wisterię), która miała być pnączem, a wygląda raczej jak drzewko. Na razie ma ok. 40 cm wysokości i jeszcze nie kwitła, ale kiedyś mam nadzieję doczekać się fioletowych "kiści" kwiatów :P :wink: Pozdrawiam :P
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z pnącza wyrosło bonsai :D
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

dokładnie jakby nad nim popracował to bonsai by było :D
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Bardzo ciekawa ta glicynia :) Może faktycznie poprowadzisz ją na bonsai?
Kiedyś czytałam, że glicynia zakwita w trzecim roku po mocnym przycięciu. Ale gdzie to czytałam nie pamiętam. Nie wykluczam też, nie nie do końca zapamiętałam co i jak :oops: :wink:
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I za tematem "Glicynia" trafiłem tutaj (tam zastanawiamy się nad zimowaniem). Rzeczywiście bardzo ładny "krzaczek", rokujący iż w niedalekiej przyszłości (myślę, że przyszła wiosna) może stać się pięknym bonsai i to bez większego nakładu pracy. Troszeczkę zazdroszczę (ale bardzo pozytywnie).
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Dzięki karpek :oops: ; jak kupowałam glicynię to myślałam raczej o tym, żeby pięła się przy balkonie. Ponieważ była ostatnim egzemplarzem (za całe 15zł) więc chwyciłam ją za "czuprynę" i za bardzo nie przyglądałam jaki ma pień. Dopiero w domu zauważyłam, że jak na takiego malucha jest dość "korpulentna" i raczej przypomina drzewko niż pnącze, stąd też zaświtał mi pomysł, żeby "przerobić" ją na bonsai (styl sokan), tym bardziej, że sama roślinka, raczej określiła w jakim kierunku chce podążać :wink: Może się uda :twisted:
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mała poprawka: styl Sokan (różnie piszą, może być też Sokkan) to forma bonsai o dwóch pniach natomiast styl Soju to dwa drzewka posadzone obok siebie (w jednym pojemniku-doniczce). Jakoś nijak tego drugiego nie widzę... ale to nie zmienia mojej opinii o Twojej glicyni. Gdybyś mogła ją pokazać z innej (drugiej) strony.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

To będzie raczej coś, co ma trochę przypominać sokan i nejikan. Z miejsca, które widać na fotce wyrasta nowa gałązka, chcę ją odgiąć na bok i trochę do góry, a koronę ukształtować tak, żeby była podobna do tej, na głównym pniu (nie wiem, jak się taki styl nazywa i czy w ogóle to jakiś styl; niestety w kwestii bonsai jestem zielona, jak listki mojej glicynii :oops: ) To zdjęcie glicynii od drugiej strony, a obok kształt bonsai jaki - mniej więcej - mogłabym chyba uzyskać (jak wyrośnie ta gałązka). Oczywiście koronę chciałabym nieco bardziej bujną, niż na foto :P Karpek, a może masz pomysł, co można by z tego mojego krzaczka zrobić?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dopiero teraz otworzyły mi się dalsze zdjęcia Twojej glicyni i widzę, że się nie pomyliłem, drzewko jest ładne i ma ładny pień.
Co do stylu, to to nie ma aż tak wielkiego znaczenia, obecnie i tak odstępuje się od zasad opisywanych i zalecanych w literaturze japońskiej.
Najważniejsze aby drzewko przez nas prowadzone, swoim pokrojem przypominało jak najbardziej stare drzewa rosnące w naturze.
Pozdrawiam - Janusz K.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”