Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Post »

:wit Witajcie!
Trochę późno wróciłam ze spaceru po cudzych ogrodach, ale postaram się nie zostawić własnego na pastwę losu.
Dzień był tak piękny, że z działki wróciliśmy późno, ale czuję niedosyt, jako że nic nie zrobiłam. Najzwyczajniej w świecie przebimbałam cały dzień. Dobrze że mam tam książkę, bo umarłabym z nudów.
A deszczu jak nie było, tak nie ma. Na szczęście temperatury nie przekraczają 23 stopni. Takie najbardziej lubię.

Danusiu [Danka65] - dobry, dobry, tylko nudny. ;:306
Wszystkie portreciki to zdjęcia floksów gwiaździstych. Mają tak zróżnicowane kształty i kolory kwiatków , że lubię się im przyglądać, :roll: a ponieważ są niskie, to robię to siedząc na piętach. ;:306
Ta 'podniebna' różyczka to pnąca 'Ethiuda' powtarza kwitnienie.
Właśnie zdaje się, że będę musiała poszerzyć ścieżki między rabatami, bo coraz starsza jestem i coraz trudniej mi się nimi przemieszczać. ;:224
To ja Ci tego miejsca na 'różności' zazdraszczam.

Obrazek

Obrazek

Asiu [DzonaK] - bo mnie już korcą zmiany na rabatach. ;:306 Jestem w gorącej wodzie kąpana i aczkolwiek cieszą mnie letnio - jesienne kwitnienia, to już bym chciała sadzić, przesadzać, zmieniać...coś robić w ogóle. :pogon
U mnie drzewa na razie jesienne owocami, a kwiaty wiosenne jeszcze śpią, więc póki co śpię spokojnie. A swoją drogą też jestem ciekawa następnego sezonu. ;:218

Obrazek

Obrazek

Iwonko1 - dzięki za pocieszenie w sprawie borówek, bo mi łydki drżą. Namówiłam eMa na ich uprawę kosztem kawałka poletka truskawek, których on i tak nie może jeść, ale lubi je mieć i teraz pełna obaw liczę na powodzenie, by nie narazić się na :"A nie mówiłem?" ;:306
Twoje lato było łaskawsze, bo przekropne. ;:333 Moje mi mocno podpadło ze względu na suszę i zbyt wysokie temperatury.
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Obrazek

Obrazek

Maryniu - a to Ty nie wiesz, że kobieta zmienną jest? ;:224
Za dużo jednorocznych mi się nasiało i teraz mam problem, bo co będzie, jeśli nagle zrobi się zimno albo deszczowo i działka zostanie pozbawiona prac pielęgnacyjnych na zimę? A moje plany? ;:223
Moje rośliny głównie z węża dostają wody i rosną jak wariaty. Sama się im dziwię. ;:306

Obrazek

Obrazek

Majeczko - sama lubię przykucnąć i popatrzeć na kwiatki floksów gwiaździstych, na różnorodność kształtów i kolorów ich kwiatuszków. ;:303

Obrazek

Obrazek

Soniu - psica staruszek, nawet chodzić mu się nie chce. Coraz częściej dostrzegam, że niedługo jeszcze z nami zostanie. ;:174
Moje astry też coraz brzydsze się robią, a cynie kwitną jak szalone.
A rewolucje to ja już bym wprowadziła, tylko tych kolorków żal...
Dziękuję i wzajemnie samych dobrych dni życzę. ;:196

Obrazek

Obrazek

Kasiu [kania] - ja mam busz i miszmasz...angielski - powiadasz...hmmm zawsze to ładniej brzmi. ;:303
Te pół hektara to taka 'fatamorgana'. ;:306

Obrazek

Obrazek

Wspaniale jest spędzać z Wami czas, ale już czas spać, bo zaczęłam się zachowywać jak moja Misia jeszcze na działce.

Obrazek

Dobrej nocy. ;:4
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko przeurocze widoczki ogrodu ;:215 achhh te floksy ;:oj Faktycznie jeszcze szkoda przerywać tak piękne kwitnienia. Jestem ciekawa jaka też będzie ta nasza jesień. U mnie na szczęście trochę ostatnimi dniami popadalo czego i Tobie serdecznie życzę ;:196
Pozdrawiam i miłych snów :wit
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wszystkie jabłuszka zdjęte z drzew i teraz zawalają w domku, że trudno się w nim poruszać. Misia jest z tego powodu bardzo niezadowolona, bo lubi tam buszować po kątach. Tam również ma swoją stołówkę. Trochę się boczyła, ale głód górą.

Obrazek

Beatko [Bazyla] - floksy ciągle pełne kwiecia i to zarówno wiechowate jak też gwiaździste ;:333 , no i pachną. ;:63 Oczywiście te pierwsze. ;:108
Ja mam ciągle suche lato. ;:223 Może dmuchnij trochę na chmury, by i do mnie przywiozły nieco deszczu.... ;:196

Rozchodniki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przetacznik kłosowy niski.

Obrazek

Takie tam...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Panienka obrażona, bo M odebrał jej myszkę.

Obrazek

Ulubione zajęcie kawalera.

Obrazek

Dobranoc. ;:cm ;:cm ;:cm

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dla mnie Lucynko a ja lubię ten twój ogrodowy busz.
Dla mnie to on zawsze jest bardzo ładny.Angielki czy nie.Ładnie. ;:180
I tyle ciekawych kwitnień.Asterki takie wyszukane,śliczne ;:173
Cosmosy takie,że nie widziała,Floksy piękne.Taki czerowniasty to jeszcze sobie kopiłabym. :D
Hibiskusy,,, ech wszystko piękne.
A Misia może nie ziewa .a śpiewa hymn o ogrodzie ;:173
I i rozchodniki.Śliczne i ja im uleglam i kilka nowych dokupiłam.W większości o ciemnych liściach. ;:108
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Lucynko..nic a nic nie widać u ciebie zbliżającej się jesieni, widoki jak w pełni lata , kolorków zatrzęsienie ;:180 . Jednak warto mieć jednoroczne ;:173 . Zmiany niech cię nie korcą , szkoda kolorków ;:224 . U mnie także bez deszczyku, roślinki posadziłam, działeczkę podlałam i do domku . Pozdrawiam ;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Lato w całej rozciągłości - 28 stopni w cieniu i bezwietrznie. A działka kwitnie, więc nicnierobienie sprawiło mi dzisiaj najwięcej radochy. :tan :tan

Aniu [anabuko] - pochlebiasz mi kochana. ;:167 Bardzo. ;:108 Pięknie dziękuję ;:180 , choć wiem, że na tyle pochwał to ta moja miszmaszowa działka nie zasługuje. ;:7
Urzekła mnie Twoja metafora: śpiewająca Miśka... Kupuję. ;:63
Rozchodniki ładnie zdobią jesienne ogrody i są z daleka widoczne. ;:215 Żal tylko, że miejsca na większą ich ilość nie staje. ;:124

Zuziu - tak po prawdzie to u mnie lato pomieszało się z jesienią i nie wiadomo, jaka dziś pora roku na działce. ;:224
Właśnie dzisiaj przeczytałam długoterminową pogodę. Gorące lato ma trwać i trwać, co najmniej jeszcze ze trzy tygodnie :shock: , a później się zobaczy...
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196 Trzymaj się, kochana. ;:167 ;:167

Poranna rosa pięknie posrebrzyła liście szałwii.

Obrazek

Nachyłki powtarzają, mimo że nie zostały przycięte.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mój najstarszy powojnik też nie powiedział jeszcze ostatniego słowa.

Obrazek

Niezmordowana nikanda. Pierwsze nasionka przyniosłam z rośliny rosnącej na śmietniku.

Obrazek

Wszechobecne stokroteczki.

Obrazek

Na dobrą noc.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Lucynko :wit
Masz piękną działkę i już!!
To wiadomo.I tyle pięknych, ciekawych roślin,że ja często takich nie widziałam.Podziwiam ogrom przy , wysiewania, doglądania i zakręceniu ogrodowemu ;:180 ;:180
Nachyl.ki pięknie kwitną.mój Zgreb od czerwca kwitnie :D
Hibiskusy miodzio.I te jeżówki.Cudne,A pod białą, co to za odmiana ??
A na ostatnim to jarzmianki ??Sliczne.I inne oczywiście też ;:215
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko masz rację, byłam bardzo zapracowana, na szczęście większość prac udało się pchnąć mocno do przodu.
Misia to bardzo śliczny kotek, nie wiem czy miałabyś sumienie zostawić ją samą na działce. Ja jak idę do sklepu to moje zamykam. Moje kotki chyba czują nadchodzącą jesień, ostatnimi czasy tak zaczęły jeść jak opętane, siedzą cały czas przy lodówce.
Piękne są Twoje floksy, szkoda że ich pełnia kwitnienia już za nami.
Na gałązki rozchodnika już się cieszę, chyba można je teraz oderwać te najniższe gałązki nawet odrywają się z korzonkami.
A czy to też jakiś rozchodnik https://images91.fotosik.pl/31/828cebdd85787a19med.jpg
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Piękny dziś dzionek! Aż żal, że już minął.
Przedpołudniowe godziny spędziłam w otoczeniu ogrodowych piękności Gosi [Margo2] i w jej przemiłym towarzystwie. ;:138
Aranżacja ogrodu, nasadzenia i pięknie skomponowane kwieciste wysepki tworzą wspaniały klimat, a trawnik, po którym chodzi się jak po perskim dywanie to najwyższej klasy majstersztyk. ;:215 Gratuluję, Gosiu! ;:138 ;:138 Dużo pracy włożyłaś, ale efekt osiągnęłaś niesamowity. ;:215 ;:215
Na żywo też było mi dane zobaczyć kompozycje z zastosowaniem traw ozdobnych i muszę przyznać, że ogromnie mi się to podobało ;:333 i teraz żałuję, że moja działka taka malutka.
Wróciłam obdarowana czyśćcem wełnistym, którego kiedyś miałam, ale sobie gdzieś wybył i rdestem, którego też miałam i sama go sobie zmarnowałam. Gosia namawiała mnie na jeszcze... Jednak rozsądek zwyciężył, ;:124 no bo gdzie ja bym to jeszcze posadziła?
Bardzo Ci Gosiu dziękuję. ;:196

Aniu [anabuko] - znowu muszę się rumienić... Ale skoro Tobie się podoba, to mogę być tylko dumna i blada. Dziękuję pięknie. ;:167
Nie kojarzę, o którą roślinę pytasz, może powtórz pytanie ze wskazaniem konkretnej roślinki. ;:180

Dorotko [korzo_m] - Misia niejeden raz zostawała na noc na działce. Zostawialiśmy jej wodę i chrupki w tunelu, do którego miała lekko uchylone i zabezpieczone drzwi, a do spania porządne posłanie. Krzywdy nie miała, ale po takiej samotnej nocy przez długi czas się pilnowała. Do następnego razu... ;:7 Tak było w minionych latach, teraz nie odchodzi daleko i przywoływana wraca, ale ten jeden raz długo kazała na siebie czekać i niewiele brakowało, a zostałaby na noc.
Moja kota jeszcze nie przygotowuje sadełka na zimę, ale pewnie wkrótce zacznie jeść dużo więcej.
Moje ciemne rozchodniki są jeszcze małe, nie mają odrostów ukorzenionych, tylko jednego takiego znalazłam i już siedzi w doniczce. Jedynie ten, o którego pytasz, jest stary i stworzył ogromniastą kępę, jeśli chcesz, to go zmniejszę z radością. :tan

Zapomniałam wziąć aparat na działkę, więc dla urozmaicenia postu wkleję jakieś zaległe zdjęcie.

ObrazekTak kwitła moja hortensja ogrodowa.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko zatęsknisz jeszcze do tego lata! zatęsknisz a ja Ci będę wypominać :;230
Wieczory i ranki chłodne ale dni przyjemne, u mnie trochę pokapało wczoraj, ale bez cudów i do wieczora rozpogodziło się na tyle że ranek słoneczny ;:3
Ogród wygląda obłędnie, a ja wypatruję jednak kolorów szczególnie do zdjęć. Co wklejam nowe to wydaje mi sie że stale się powtarzam ;:223 Trudno!
Lucynko odpoczywaj w tą jedna z ostatnich niedzieli lata i nie narzekaj...jest cudnie :D
Ściskam i życzę zdrówka ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko Ty już uporałaś się z jabłuszkami, my obraliśmy 15 skrzynek, spady zagospodaruję na bieżąco a i tak jeszcze wiele pozostało na drzewie. No i jeszcze winogrona do obrania w tym tygodniu, nie ma na co czekać bo oblatują.Dobrze że szpaki już odleciały a sejmik miały nie opodal, gdyby wszystkie się na nie rzuciły, nie byłoby co obierać. ;:306
Mam wrażenie, że u Ciebie lato dopiero się rozpoczyna, ta feria barw i kształtów wszelakich ;:oj Tylko dynia, zajęła najlepsze miejsce w tym ogrodowym teatrze i grzeje ponętne krągłości w pieszczących ją promykach słonka. ;:3 ;:306
Trzymajcie się zdrowo ;:167 a czworonogi wygłaskaj. ;:168 ;:7
DzonaK

Post »

:wit Lucynko wpadłam i ja się przywitać , mam w końcu czas dla siebie bo w wekend zawsze cały dom ludzi i jest wtedy co robić .
Lucynko jak Ty taka w gorącej wodzie kąpana czasem nie siej już kwiatów czy warzyw na wiosnę :;230 . Poczekaj zobacz jak u Ciebie pięknie jeszcze wszystko kwitnie . Mieszkamy niedaleko to masz podobną pogodę jak u Mnie . Na mojej działce wszystko jeszcze zielone mało co widać , że idzie jesień. Nachyłki i powojniki nawet nie dają oznak jesieni one jeszcze się stroją ;:oj
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Piękna słoneczna niedziela minęła w znacznej części na działeczce. Trzeba bowiem korzystać z jeszcze letnich temperatur i na zapas nacieszyć oczy kolorowymi widokami.

Marysiu [Maska] - ależ ja nie narzekam na lato! ;:185 Jeżeli, to na zbyt wysokie temperatury i wszechobecną suszę. Natomiast teraz brakuje mi zajęcia i już chciałabym coś przesadzać, dosadzać, a tu rabaty kolorowe i żal cokolwiek ruszyć. ;:223
U mnie też zdjęcia się powtarzają, bo nic nowego już nie zakwitnie. ;:108
Będę narzekała, ale nie na letnie pogody, tylko na nadmiar wolnego czasu. ;:306
Wzajemnie zdrówka życzę i mocno całuję. ;:cm

Dla Ciebie jeżówka, która miała zaginąć, a ona żyje i ciągle kwitnie.
Obrazek

Obrazek

Stasiu - zdjęliśmy większość jabłek, trochę jeszcze wisi na każdej jabłoni. ;:108 W sobotę przyjadą dzieci, to niech sobie sami zdejmują. ;:224
Winogrona już skonsumowane. Mieliśmy tylko te duże w tunelu. Zewnętrzne zostały zlikwidowane w oczekiwaniu na budowę domku. Posadzimy nowe po budowie. ;:303
Lato po prostu ciągle trwa, ale już bardzo wyraźnie miesza się z jesienią, która stoi u wrót. Lada dzień wtargnie do ogrodów jak nieproszony gość. ;:32
Czworonogi głaskane do wypęku, a ja na zdrowie nie narzekam ;:63 ; za wszystko Ci najserdeczniej dziękuję i zdrówka życzę. ;:79

Dla Ciebie gołąbki, które urządziły sobie legowisko na jednej z moich rabatek, którą uprzednio mocno przerzedziły.

Obrazek

Obrazek

Asiu - ej, kochana, a dlaczegóżby nie siać? ;:7 Można zasiać np. zimową sałatę czy pietruchę. Niektóre kwiaty też można siać, by wiosną sobie powschodziły. ;:108 Tylko że ja tak naprawdę niczego jesienią nie wysiewam. ;:185 Jedynie sadzę, szczególnie cebulowe i niektóre byliny, a bardzo lubię przesadzać rośliny i co nie co zmieniać, by nie było nudno. ;:306
Mieszkamy wprawdzie niedaleko, ale jeśli chodzi o pogodę, to są różnice. ;:108 Szczególnie w ilości opadów. Tak mi się wydaje, ale może się mylę...

Faktem jest, że kwitnień jeszcze dużo, zarówno letnich jak też jesiennych. W prezencie dla Ciebie aksamitki 'Fantastic'.

Obrazek

Obrazek

Co jeszcze na rabatach...
Wilec.
Obrazek

Obrazek

Hibiskus bagienny.
Obrazek

Ketmia.
Obrazek

Odętka wirginijska 'variegata'
Obrazek

Obrazek

Heliotrop peruwiański.
Obrazek

Krzewuszki.
Obrazek

Obrazek

Coś tam jeszcze zdobi działkę, ale zostawiam na kolejne dni lata.
Dobrej nocy. ;:19 ;:4
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Lucynko to daj mi trochę czasu, skoro narzekasz na jego nadmiar :;230
Ja dzisiaj sadziłam roślinki, a jutro przesadzam niektóre.
Niedobre gołąbki, wyskubały Panci kwiatki ;:124
Miłego tygodnia.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Lucynko, jeszcze raz chciałam podziękować za wizytę i za tak miłe słowa na temat mojego ogródka ;:196
Patrząc na twój ogród mam wrażenie, że jeszcze bardziej jest ukwiecony niż kiedy byłam.
Niesamowite te rabaty
Hortensja super. Już się cieszę ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”