Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

Marysiu z dyptamem bardzo ostrożnie, mocno uczula i powoduje głębokie oparzenia, szczególnie w słoneczne dni go unikaj.Jest śliczny ale bardzo niebezpieczny.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mireczko zapach kaliny wonnej bardzo mi odpowiada...wtulam często nos!
Jabłoń kupiłam 6 lat temu kończąc prace w takiej naszej szkółce, była spora i kwitnąca, ale cięłam ją co roku mocno dwa razy latem i wiosną. Teraz już nie tnę, bo młodzi zabudowali wolierą dla psów i mam utrudnione cięcie, wynoszenie itp.

Elżbietko zacznę od końca :D Niestety przymrozki czasem niszczą kwiaty kaliny i nawet w tym roku ma parę kwiatostanów, ale nie wiem czy jej nie za późno przycięłam :wink: Jabłoń w tym roku jest boska, rośnie przy ogrodzeniu i od drogi nie sposób nie nie zauważyć :D Wcześniej wykopałam parę odrostów ale teraz zadeptują je psy ;:222 Pozdrawiam ;:196

Natalio miło że wróciłaś po przerwie ;:168 Jabłoń kupiłam sześć lat temu, ale spore drzewko już kwitnące. Nie mniej jednak często ostro go cięłam, bo może wtedy byłaby jeszcze większa :D

Julciu masz rację! ;:196 nie zawsze pamiętam o tym, a przecież nie na darmo nazywają go gorejący krzew Mojżesza :D Na szczęście nie mam dzieci i może uda mi się zachować bezpieczną odległość ;:333

Dobrej nocy!
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,upisałam się do Ciebie i wszystko znikło,jabłoń w tym roku dała piękny popis,ona jest Twoją wizytówką ,jak pierwszy raz jechałam do Ciebie to dzięki niej trafiłam bezbłędnie nie patrząc na numer bo właśnie też kwitła ,pozdrawiam ,może jutro dasz radę zadzwonić do mnie koło 10,pozdrawiam i buziaczki ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Martusiu pamiętam, bo opowiadałaś o tym :D W tym roku kwitnie spektakularnie! ;:167
Zatem jutro o 10 umawiamy się na wspólną kawkę i opowiesz mi co pisałaś i znikło ;:162 Dobrej nocy, bo już idę spać ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Witaj Marysiu. Wszyscy chwalą bez,pochwalę i ja,czy on bywa też w innym kolorze? Pięknie u Ciebie,zresztą teraz to najpiękniejszy ogrodowy czas,prawda?
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Może za niedługo hodowcy będę się bili o tego orlika i nazwą go Marysią ;:138 :D
Wiesz, ja to mam lęk wysokości nawet na obcasach, a typowe dla górskich szlaków podejście z kratkowych metalowych schodków czy inne chodniki tego typu to dla mnie koszmar. Czasem jeżdżę w niższe górki trochę ten lęk oswajać, ale potem to przeżywam długo ;:224
Jabłonka dała czadu, ogromnie mi się podobają ozdobne jabłonie i wiśnie, ale już tak obsadziłam działkę, że nie mam gdzie tego wcisnąć. Na początku zdawało mi się, że to ogroooomny ogród (bo porównywałam go do standardów miejskich ogrodów na dzielnicach niskich domków), ale szybko zabrakło mi metrów ;:130
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Rajska Jabłoń przepiękna. :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ja dyptamy mam 2 .Ale i dzieci małych nie am.
Ale czytałam tylko, o tych niebezpieczeństwach w dni upału..Trudno nie będę go w dane dni dotykać .Ale jego zapach tez lubię :)
Dziękują za nazwy tarczownicy i kaliny wonnej.
Widzisz, ja tych roślin nie ma , to i nie znam. .
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

A ja dyptam, mimo iż piękny, to wywaliłam. Wielokrotnie się nim poparzyłam i w końcu miałam dość. Ale na mojej działeczce zawsze miałam go i zawsze coś koło niego rosło, to i o takie zdarzenie nietrudno ;:108 Wyrzucając go, płakałam ja przysłowiowy Niemiec sprzedający samochód ;:306
Nie przyjrzałam się listkom i myślałam, że już różyczka Ci kwitnie https://images82.fotosik.pl/1053/2a3614ed8610a7d9.jpg :;230
Dobrego dnia, Marysiu ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu jabłoń faktycznie spektakularnie kwitnie, a zapach. Teraz zastanawiam się gdzie ona rośnie, nie potrafię jej umiejscowić.
Po wczorajszym deszczu znowu dużo pyłu się pojawiło, to jest zmora myć trzeba kilka razy.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu ;:196 Pięknie kwitnie dzika jabłoń. ;:333
U mnie na osiedlu kilka takich jabłoni kwitnie, a w ich pobliżu już kwitną kasztanowce. Jest cudnie, malowniczo! ;:215
Dyptam miałam i - jak Iwonka - wyrzuciłam go na zbity pysk. Przez kilka lat zdobił rabatę, ślicznie się rozrósł i pięknie kwitł, ale raz jeden mi podpadł i pa, pa! ;:145 Poparzyłam się nim tak, że kilka dni cierpiałam. ;:oj Uważaj!!!
Buziaki ślę ;:196 ;:196 i ;:3 życzę. ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . Dzisiaj postanowiłam nadrobić forumowe zaległości no więc jestem ;:196 . Cudna ta twoja jabłonka ;:oj . Mam tą samą odmianę ale coś jej się w tym roku stało i ledwo żyje :( . Wypuściła 10 listków na krzyż i nie wiem co jest grane . Nie widzę żadnych szkodników ani chorób więc co ? Przymarznięcie ?? Przecież taki pęd wygląda inaczej a moja jest w środku żywa ;:222 . Dziwne to :( . Twoja za to dała popis ;:215 . Wiosna u Ciebie jak ta lala , przyozdobiona , pomalowana ;:108 . Pięknie ! Pozdrawiam :wit .
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Marysiu :wit Już tak dawno tu nie pisałem, ale cały czas obserwuję Twój ogród ;:168 Bardzo dużo się zmieniło ;:215 Oczywiście na dobre ;:173 Jabłoń mnie oczarowała i skradła moje serce ;:167 Prymulki cudowne jak zawsze ;:131 Ach jeszcze te piękne narcyze stronę czy dwie wcześniej ;:138
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!
Idzie zmiana pogody, bo zrobiło się dużo zimniej. Odrobinę podlało i znowu pojawił się płyn znad Sahary.
Wszystkie rozsady są w tunelu, ale jak tak dalej pójdzie włókniny pójdą w ruch a może trzeba będzie zakupić zapas zniczy :wink:

Kasiu jest parę odmian bzu koralowego i nie bardzo wiem o jaki kolor Ci chodzi? czy kwiatów? Kwiaty są niezbyt atrakcyjne, za to złocisty kolor liści a potem czerwone korale owoców są jego prawdziwą ozdobą. Wiosna to rzeczywiście piękna pora roku!

Agnieszko ja też mam koszmarny lek wysokości, a opanował mnie przy pierwszej ciąży, bo kiedyś nie bałam się. Na żadne wieże widokowe nie wchodzę a i pod wieżą Eiffel'a zostałam na dole :oops: Przy Twoich zdolnościach i podwójny areał byłby za mały, ale przecież nażycie składa się więcej przyjemności niż tylko ogród ;:168

Misiu wszystkie kwitnące drzewa i krzewy są urocze :D

Aniu na razie nie pozbędę się dyptamu a i tak pogryziona jestem przez różne fruwające. Postaram się zapamiętać i uważać.
Kalinę mam parę lat i czasem kwitnie obficiej czasem marnie, a tarczownica jakoś mi zmalała, nie wiem czy nie wyrwałam :wink:

Iwonko nie wywalę, bo to raczej on do tej pory rezygnował ze mnie ;:131 więc jak już rośnie to mnie cieszy. To taka ładna prymulka, która przetrwała zimę! Dziękuję i Tobie miłego weekendu Iwonko Obrazek

Dorotko tak! auto mieliśmy rano całe żółte, a było czyste ;:oj jabłonka rośnie w psiej wolierze tuż koło bramki :D Obok wyrywałam Ci siewkę :D

Lucynko będę uważać ;:168
Jabłonka nie tyle jest dzika co ozdobna ;:218
Oddaję buziaki z nawiązką i dziękuję za troskę ObrazekObrazek

Ewelinko może jabłonkę coś podgryzło...jakiś karczownik? bo to dość żywotne drzewko :shock:
Jeżeli do tej pory rosła bez przeszkód to przyczyna jakaś musi być, raczej nie przemarznięcie.
Dziękuję i życzę Ci miłego pogodnego weekendu Obrazek

Julianie bardzo Ci dziękuję za tyle miłych słów pod adresem ogrodu, bo sam wiesz jakie to miłe jak komuś podoba się to o co dbasz ;:168 Pewnie masz dużo zajęć w szkole i nie masz czasu na pisanie co innego oglądanie ogródków kusi ;:219

Zrobiłam parę zdjęć chociaż było zimno i ponuro, ale jak zobaczyłam pączki goryczki to pomknęłam po aparat Obrazek

Obrazek

Urządziły sobie randkę na moim skalniaku...bardzo dużo mam różnistych ślimaków ;:14

Obrazek

czosnaczek

Obrazek

wilczomlecze

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

trudno zrobić dobre wyraźne zdjęcie ułudce, a ma takie ciekawe kwiatuszki!

Obrazek

no i mój orliczek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Złotlin japoński 'Picta'

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Arizema

Obrazek

Dobrej nocy i dziękuję za odwiedziny!
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Marysiu witam serdecznie
Ileż u Ciebie wszelakiego kwiecia kwitnie ;:173
Bodziszek którego podziwiasz jest cudowny, te jego listki potrafią zauroczyć
Podziwiam też bez koralowy oraz łany narcyzów.
Pozdrawiam serdecznie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”