Cudowny powiew wiosny! cz.38
- julcia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 maja 2011, o 08:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38
Marysiu z dyptamem bardzo ostrożnie, mocno uczula i powoduje głębokie oparzenia, szczególnie w słoneczne dni go unikaj.Jest śliczny ale bardzo niebezpieczny.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mireczko zapach kaliny wonnej bardzo mi odpowiada...wtulam często nos!
Jabłoń kupiłam 6 lat temu kończąc prace w takiej naszej szkółce, była spora i kwitnąca, ale cięłam ją co roku mocno dwa razy latem i wiosną. Teraz już nie tnę, bo młodzi zabudowali wolierą dla psów i mam utrudnione cięcie, wynoszenie itp.
Elżbietko zacznę od końca
Niestety przymrozki czasem niszczą kwiaty kaliny i nawet w tym roku ma parę kwiatostanów, ale nie wiem czy jej nie za późno przycięłam
Jabłoń w tym roku jest boska, rośnie przy ogrodzeniu i od drogi nie sposób nie nie zauważyć
Wcześniej wykopałam parę odrostów ale teraz zadeptują je psy
Pozdrawiam
Natalio miło że wróciłaś po przerwie
Jabłoń kupiłam sześć lat temu, ale spore drzewko już kwitnące. Nie mniej jednak często ostro go cięłam, bo może wtedy byłaby jeszcze większa
Julciu masz rację!
nie zawsze pamiętam o tym, a przecież nie na darmo nazywają go gorejący krzew Mojżesza
Na szczęście nie mam dzieci i może uda mi się zachować bezpieczną odległość
Dobrej nocy!
Jabłoń kupiłam 6 lat temu kończąc prace w takiej naszej szkółce, była spora i kwitnąca, ale cięłam ją co roku mocno dwa razy latem i wiosną. Teraz już nie tnę, bo młodzi zabudowali wolierą dla psów i mam utrudnione cięcie, wynoszenie itp.
Elżbietko zacznę od końca

Natalio miło że wróciłaś po przerwie

Julciu masz rację!

Dobrej nocy!
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Marysiu,upisałam się do Ciebie i wszystko znikło,jabłoń w tym roku dała piękny popis,ona jest Twoją wizytówką ,jak pierwszy raz jechałam do Ciebie to dzięki niej trafiłam bezbłędnie nie patrząc na numer bo właśnie też kwitła ,pozdrawiam ,może jutro dasz radę zadzwonić do mnie koło 10,pozdrawiam i buziaczki 

- Maska
- Kontakt:
Martusiu pamiętam, bo opowiadałaś o tym
W tym roku kwitnie spektakularnie!
Zatem jutro o 10 umawiamy się na wspólną kawkę i opowiesz mi co pisałaś i znikło
Dobrej nocy, bo już idę spać

Zatem jutro o 10 umawiamy się na wspólną kawkę i opowiesz mi co pisałaś i znikło

- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
Witaj Marysiu. Wszyscy chwalą bez,pochwalę i ja,czy on bywa też w innym kolorze? Pięknie u Ciebie,zresztą teraz to najpiękniejszy ogrodowy czas,prawda?
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Może za niedługo hodowcy będę się bili o tego orlika i nazwą go Marysią
Wiesz, ja to mam lęk wysokości nawet na obcasach, a typowe dla górskich szlaków podejście z kratkowych metalowych schodków czy inne chodniki tego typu to dla mnie koszmar. Czasem jeżdżę w niższe górki trochę ten lęk oswajać, ale potem to przeżywam długo
Jabłonka dała czadu, ogromnie mi się podobają ozdobne jabłonie i wiśnie, ale już tak obsadziłam działkę, że nie mam gdzie tego wcisnąć. Na początku zdawało mi się, że to ogroooomny ogród (bo porównywałam go do standardów miejskich ogrodów na dzielnicach niskich domków), ale szybko zabrakło mi metrów

Wiesz, ja to mam lęk wysokości nawet na obcasach, a typowe dla górskich szlaków podejście z kratkowych metalowych schodków czy inne chodniki tego typu to dla mnie koszmar. Czasem jeżdżę w niższe górki trochę ten lęk oswajać, ale potem to przeżywam długo

Jabłonka dała czadu, ogromnie mi się podobają ozdobne jabłonie i wiśnie, ale już tak obsadziłam działkę, że nie mam gdzie tego wcisnąć. Na początku zdawało mi się, że to ogroooomny ogród (bo porównywałam go do standardów miejskich ogrodów na dzielnicach niskich domków), ale szybko zabrakło mi metrów

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Ja dyptamy mam 2 .Ale i dzieci małych nie am.
Ale czytałam tylko, o tych niebezpieczeństwach w dni upału..Trudno nie będę go w dane dni dotykać .Ale jego zapach tez lubię
Dziękują za nazwy tarczownicy i kaliny wonnej.
Widzisz, ja tych roślin nie ma , to i nie znam. .
Ale czytałam tylko, o tych niebezpieczeństwach w dni upału..Trudno nie będę go w dane dni dotykać .Ale jego zapach tez lubię

Dziękują za nazwy tarczownicy i kaliny wonnej.
Widzisz, ja tych roślin nie ma , to i nie znam. .
-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
A ja dyptam, mimo iż piękny, to wywaliłam. Wielokrotnie się nim poparzyłam i w końcu miałam dość. Ale na mojej działeczce zawsze miałam go i zawsze coś koło niego rosło, to i o takie zdarzenie nietrudno
Wyrzucając go, płakałam ja przysłowiowy Niemiec sprzedający samochód
Nie przyjrzałam się listkom i myślałam, że już różyczka Ci kwitnie https://images82.fotosik.pl/1053/2a3614ed8610a7d9.jpg
Dobrego dnia, Marysiu

Nie przyjrzałam się listkom i myślałam, że już różyczka Ci kwitnie https://images82.fotosik.pl/1053/2a3614ed8610a7d9.jpg

Dobrego dnia, Marysiu

- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marysiu jabłoń faktycznie spektakularnie kwitnie, a zapach. Teraz zastanawiam się gdzie ona rośnie, nie potrafię jej umiejscowić.
Po wczorajszym deszczu znowu dużo pyłu się pojawiło, to jest zmora myć trzeba kilka razy.
Po wczorajszym deszczu znowu dużo pyłu się pojawiło, to jest zmora myć trzeba kilka razy.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Marysiu
Pięknie kwitnie dzika jabłoń.
U mnie na osiedlu kilka takich jabłoni kwitnie, a w ich pobliżu już kwitną kasztanowce. Jest cudnie, malowniczo!
Dyptam miałam i - jak Iwonka - wyrzuciłam go na zbity pysk. Przez kilka lat zdobił rabatę, ślicznie się rozrósł i pięknie kwitł, ale raz jeden mi podpadł i pa, pa!
Poparzyłam się nim tak, że kilka dni cierpiałam.
Uważaj!!!
Buziaki ślę
i
życzę. 

U mnie na osiedlu kilka takich jabłoni kwitnie, a w ich pobliżu już kwitną kasztanowce. Jest cudnie, malowniczo!

Dyptam miałam i - jak Iwonka - wyrzuciłam go na zbity pysk. Przez kilka lat zdobił rabatę, ślicznie się rozrósł i pięknie kwitł, ale raz jeden mi podpadł i pa, pa!

Buziaki ślę

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj Marysiu
. Dzisiaj postanowiłam nadrobić forumowe zaległości no więc jestem
. Cudna ta twoja jabłonka
. Mam tą samą odmianę ale coś jej się w tym roku stało i ledwo żyje
. Wypuściła 10 listków na krzyż i nie wiem co jest grane . Nie widzę żadnych szkodników ani chorób więc co ? Przymarznięcie ?? Przecież taki pęd wygląda inaczej a moja jest w środku żywa
. Dziwne to
. Twoja za to dała popis
. Wiosna u Ciebie jak ta lala , przyozdobiona , pomalowana
. Pięknie ! Pozdrawiam
.

-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Marysiu
Już tak dawno tu nie pisałem, ale cały czas obserwuję Twój ogród
Bardzo dużo się zmieniło
Oczywiście na dobre
Jabłoń mnie oczarowała i skradła moje serce
Prymulki cudowne jak zawsze
Ach jeszcze te piękne narcyze stronę czy dwie wcześniej 

- Maska
- Kontakt:
Witam!
Idzie zmiana pogody, bo zrobiło się dużo zimniej. Odrobinę podlało i znowu pojawił się płyn znad Sahary.
Wszystkie rozsady są w tunelu, ale jak tak dalej pójdzie włókniny pójdą w ruch a może trzeba będzie zakupić zapas zniczy
Kasiu jest parę odmian bzu koralowego i nie bardzo wiem o jaki kolor Ci chodzi? czy kwiatów? Kwiaty są niezbyt atrakcyjne, za to złocisty kolor liści a potem czerwone korale owoców są jego prawdziwą ozdobą. Wiosna to rzeczywiście piękna pora roku!
Agnieszko ja też mam koszmarny lek wysokości, a opanował mnie przy pierwszej ciąży, bo kiedyś nie bałam się. Na żadne wieże widokowe nie wchodzę a i pod wieżą Eiffel'a zostałam na dole
Przy Twoich zdolnościach i podwójny areał byłby za mały, ale przecież nażycie składa się więcej przyjemności niż tylko ogród
Misiu wszystkie kwitnące drzewa i krzewy są urocze
Aniu na razie nie pozbędę się dyptamu a i tak pogryziona jestem przez różne fruwające. Postaram się zapamiętać i uważać.
Kalinę mam parę lat i czasem kwitnie obficiej czasem marnie, a tarczownica jakoś mi zmalała, nie wiem czy nie wyrwałam
Iwonko nie wywalę, bo to raczej on do tej pory rezygnował ze mnie
więc jak już rośnie to mnie cieszy. To taka ładna prymulka, która przetrwała zimę! Dziękuję i Tobie miłego weekendu Iwonko
Dorotko tak! auto mieliśmy rano całe żółte, a było czyste
jabłonka rośnie w psiej wolierze tuż koło bramki
Obok wyrywałam Ci siewkę
Lucynko będę uważać
Jabłonka nie tyle jest dzika co ozdobna
Oddaję buziaki z nawiązką i dziękuję za troskę

Ewelinko może jabłonkę coś podgryzło...jakiś karczownik? bo to dość żywotne drzewko
Jeżeli do tej pory rosła bez przeszkód to przyczyna jakaś musi być, raczej nie przemarznięcie.
Dziękuję i życzę Ci miłego pogodnego weekendu
Julianie bardzo Ci dziękuję za tyle miłych słów pod adresem ogrodu, bo sam wiesz jakie to miłe jak komuś podoba się to o co dbasz
Pewnie masz dużo zajęć w szkole i nie masz czasu na pisanie co innego oglądanie ogródków kusi
Zrobiłam parę zdjęć chociaż było zimno i ponuro, ale jak zobaczyłam pączki goryczki to pomknęłam po aparat

Urządziły sobie randkę na moim skalniaku...bardzo dużo mam różnistych ślimaków

czosnaczek

wilczomlecze

trudno zrobić dobre wyraźne zdjęcie ułudce, a ma takie ciekawe kwiatuszki!

no i mój orliczek

Złotlin japoński 'Picta'

Arizema

Dobrej nocy i dziękuję za odwiedziny!
Idzie zmiana pogody, bo zrobiło się dużo zimniej. Odrobinę podlało i znowu pojawił się płyn znad Sahary.
Wszystkie rozsady są w tunelu, ale jak tak dalej pójdzie włókniny pójdą w ruch a może trzeba będzie zakupić zapas zniczy

Kasiu jest parę odmian bzu koralowego i nie bardzo wiem o jaki kolor Ci chodzi? czy kwiatów? Kwiaty są niezbyt atrakcyjne, za to złocisty kolor liści a potem czerwone korale owoców są jego prawdziwą ozdobą. Wiosna to rzeczywiście piękna pora roku!
Agnieszko ja też mam koszmarny lek wysokości, a opanował mnie przy pierwszej ciąży, bo kiedyś nie bałam się. Na żadne wieże widokowe nie wchodzę a i pod wieżą Eiffel'a zostałam na dole

Misiu wszystkie kwitnące drzewa i krzewy są urocze

Aniu na razie nie pozbędę się dyptamu a i tak pogryziona jestem przez różne fruwające. Postaram się zapamiętać i uważać.
Kalinę mam parę lat i czasem kwitnie obficiej czasem marnie, a tarczownica jakoś mi zmalała, nie wiem czy nie wyrwałam

Iwonko nie wywalę, bo to raczej on do tej pory rezygnował ze mnie

Dorotko tak! auto mieliśmy rano całe żółte, a było czyste

Lucynko będę uważać

Jabłonka nie tyle jest dzika co ozdobna

Oddaję buziaki z nawiązką i dziękuję za troskę

Ewelinko może jabłonkę coś podgryzło...jakiś karczownik? bo to dość żywotne drzewko

Jeżeli do tej pory rosła bez przeszkód to przyczyna jakaś musi być, raczej nie przemarznięcie.
Dziękuję i życzę Ci miłego pogodnego weekendu

Julianie bardzo Ci dziękuję za tyle miłych słów pod adresem ogrodu, bo sam wiesz jakie to miłe jak komuś podoba się to o co dbasz

Zrobiłam parę zdjęć chociaż było zimno i ponuro, ale jak zobaczyłam pączki goryczki to pomknęłam po aparat

Urządziły sobie randkę na moim skalniaku...bardzo dużo mam różnistych ślimaków

czosnaczek

wilczomlecze

trudno zrobić dobre wyraźne zdjęcie ułudce, a ma takie ciekawe kwiatuszki!

no i mój orliczek

Złotlin japoński 'Picta'

Arizema

Dobrej nocy i dziękuję za odwiedziny!
- ewunia7
- Od: 1 lis 2012, o 15:31

Marysiu witam serdecznie
Ileż u Ciebie wszelakiego kwiecia kwitnie

Bodziszek którego podziwiasz jest cudowny, te jego listki potrafią zauroczyć
Podziwiam też bez koralowy oraz łany narcyzów.
Pozdrawiam serdecznie