Ale poważnie mówiąc , to może faktycznie idź , Kobieto, do lekarza- powikłania pogrypowe są niebezpieczne.
Mogłabym tylko nie wiem. Tak mi trudno z łóżka powiedzieć dokładnie ile to ma. Są niższe niż borówka amerykańska o bardziej zwartej budowie. Odmiany są bardzo zróżnicowane pod względem budowy i wysokości krzaków, budowy liści i owoców. Nie mam technicznego wykształcenia - jak nie zmierzę to nie wiem. Myślę, że najwyższe mają metr. Ale gdy pojadę na działkę to wszystko obmierzę i sfotografuję. Niedługo będą kwitły. Póki co może kogoś zainteresują moje winogrona - mam chyba 10 odmian, krzaków mam więcej. Część mi wyrosła, gdy dostałam od sąsiada trochę suchych / jak wóczas myślałam / patyków do oznaczania granic poszczególnych cebulowych. Wetknęłam na jesieni w ziemię a na wiosne okazało się , że puszczają pąki i jest to winorośl. Po kilku latach owoce mają identyczne jak oryginał. Odkryłam - metodę skutecznego, szybkiego rozmnażania winogron. Oto fotki. Na ostatniej fotce winorośl bezpestkowa.basow@ pisze:Marysiu , dziękuję za szczegółowe informacje na temat tych krzewów.Jeszcze jak byś mogła powiedzieć jakiej wysokości jest jagoda kamczacka ,byłabym wdzięczna![]()
![]()
Jako, że żadnych alkoholi nie używam prawie wszystkie są dobre do jedzenia. Polecam szczególnie tę na 4 zdjęciu. Akurat tutaj nie wygląda smakowicie , objedzona przez ptaki ale jest to pyszna odmiana. Na tym zdjęciu brakuje jej conajmniej miesiąc, żeby była jadalna. Ma duże stożkowate owoce skórkę żółtą z ciemnożółtym rumieńcem. Odmiana bardzo późna. Nadaje się w miejsca ciepłe, osłonięte od wiatru . U mnie rosnie na płocie między bzem i złotokapem pod brzoskwinią sąsiada. Praktycznie bez słońca i też owocuje . U mojej Mamy rośnie w kącie na złączeniu altany i przybudowki - osłonięta jest od północy i od wschodu. To jest idealne miejsce.W każdym roku obsypana jest dorodnymi gronami. Nazywa się Arkadia.basow@ pisze:Dzięki,dziewczyny!Chodziło mi o wysokość tej jagody tak mniej więcej ,żeby zorientować się gdzie szukać dla niej miejsca.Taka informacja satysfakcjonuje mnie całkowicie!![]()
A winogrona rzeczywiście smakowicie wyglądają.
Ja chcę rozejrzeć się za odmianami o dużych ,deserowych owocach,bo takie na wino i soki mam.