Idzie zima ...cz.37

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Idzie zima ...cz.37

Post »

No nie! jak nie róże to maki ... wspaniałe zwłaszcza te mutacje u mnie były jak baletnice ;:167 . Zbierałas nasionka?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu kochana, ależ u Ciebie późnowiosennie i letnio! ;:114 Tak kolorowo! ;:215
W takie ponure zimowe dni, jakie mam za oknami, ;:222 aż miło popatrzeć na takie śliczności. ;:138

Na razie mam lekki mrozek, otoczenie lekko przyprószone śniegiem, co mnie ogromnie cieszy, :tan bo wreszcie przestała woda z nieba lecieć. M raportuje, że na działce normalne ślizgawki ze stojącej tam wody. ;:7

W domku zwolniłam, ponieważ najpilniejsze prace zakończyłam, ;:108 teraz już tylko kuchnia i gary, ale mam pomoc ze strony najmłodszego syna, a i M włącza się do pomocy. ;:63

Podoba mi się pomysł wiaty na doniczki. ;:63 Moje leżą na działce pod agrestem, gdzie stanowią wspaniałą ochronę dla ślimaków. ;:306
Tak po prawdzie to miałabym gdzie je schować, gdyby M pozbył się niepotrzebnych przydasiów, ale nie mam siły przebicia i cała ta zbędna graciarnia nie tylko zalega, ale ciągle się powiększa. ;:145

Niech Ci ten ostatni przedświąteczny tydzień mija spokojnie i zdrowo. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ach Marysiu jakie piękne portrety różane. . ;:215
Moje w tym roku były marne i skąpo kwitly. ;:131
Maczki piękne. Masz chyba więcej odmian niż ja. ;:108 ;:108
U mnie też zima sniezkiem sypie.
Ale czy się to zachowa. ...nie wiadomo.
Ja póki co jeszcze kończę dekoracje i prezenty świąteczne; )
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Marysiu...piękne różyczki, nie podejrzewałam że u ciebie aż tyle..no to miałaś co focić. ;:128 Chyba także zacznę ukorzeniać, tylko gdzie ja to posadzę. ;:oj . Właśnie dostałam piękny bukiet róż, ale to pewnie nie ta pora. ;:224 . U mnie dalej szaro, wyczekuję białego..co to za święta bez śniegu. :( Tobie życzę zdrowych, wesołych świąt. ;:168
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Z jaką wielką przyjemnością ogląda się o tej porze portrety cudnych maczków i różyczek,
zapachniało latem ojej ;:138
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu piękne wspominki ;:167
Maków nie mam, tylko jakieś dziczki, które same mi się wysiały, ale nie dały w tym roku żadnego kwiatka.
Muszę to nadrobić na kolejnych targach :lol:
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Czarniawe maki obłędne :!:
To fajnie, że w końcu doczekasz się realizacji swojego projektu pomieszczenia na doniczki.
Ja nigdy w ogrodzie pustych nie zostawiam, ale zauważyłam, że dziady jajeczka składają pod dużymi , nie ruszanymi donicami :evil:
Marysiu myślałam o przerobieniu naszej budy przy chlewie na szklarnię bo stara trzyma się na Zdrowaśce :;230
Ja też mam niedosyt róż, ale nie jak je zabezpieczam na zimę ;:306
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam serdecznie w czasie przedświątecznego szaleństwa domowego, który bardzo nam pomaga dotrwać do wiosny :D

Dorotko niestety nie zebrałam oddzielnie nasion z maków Danish Flag, ale jak będę w styczniu w sklepie Polanu to mogę Ci kupić, ale mogę dać w tzw miksie, bo widzisz jak rosły? Oddzielnie mam czarne, czerwone pełne, lawendowe i półpełne szarpane. Więc jak chcesz to poślę, bo trzeba je posiać bardzo wcześnie. Wiata na doniczki stoi za pierwszym kurnikiem i zasłania kompost, ale pokażę dopiero jak ją pomaluję bo na razie to buda z desek nakryta blachą :;230 Już mi się krystalizuje dekoracja :D

A może kupię farby, zrobię wiosenne spotkanie ogrodowe i każdy dostanie pędzel do ręki :uszy

Ewciu nasion mam sporo i mogę baletnice z Twoim ogrodzie zatańczyć, niestety wszystko jednoroczne! :D

Lucynko! ja jeszcze w trakcie gorączki przedświątecznych czynności, ale jak zawsze zdążę na czas i na gwiazdkę albo na ostatnich gości i tak będziemy czekać ;:224
Mój M już kilka dni sprząta swój pokój więc trudno to zaliczyć jako pomoc ;:306
My tez obrastamy w pomieszczenia i miałabym pewnie gdzie schować doniczki gdyby pozostali mieszkańcy nie zajmowali coraz to więcej miejsca. Mnóstwo miejsca zajmują opony dwóch niemałych aut, ale moja młodsza gospodyni składa w altance nawet worki po korze więc kiepsko widziałam szansę żeby się tam zmieścić i stąd wiata. Poza tym tam mogę nawet niedomyte doniczki schować :wink:
Dziękuję i życzę zdrowia i niech pracy ubywa ;:196

Aniu pooglądaj zdjęcia z lata swoich róż i tez pewnie zmienisz zdanie ;:306
Których maków nie miałaś to może dołożę :D
Niestety ponoć Boże Narodzenie na plusie więc żegnaj biały widoczku!

Zuziu nie udało mi się nigdy ukorzenić róż otrzymanych w bukiecie, a prób było wiele. Miałam w pracy profesora co trzymając nie wyrzucone kwiaty w wazonie ukorzeniał w ten sposób, ale pewnie nie warte to były zapachowi jaki wydzielał flakon ;:306 Dziękuję i również Tobie zdrowia i radości, a w życzeniach niech będzie białe BN ;:196

Misiu musimy jakoś sobie umilać ten czas oczekiwań ;:4 Zapraszam serdecznie ;:168

Kasiu podaj adres na pw to po świętach albo NR wyślę po porcyjce maków ;:196 Ściskam i posyłam życzenia wspaniałych Świąt dla Rodzinki!

Agnieszko robię naprawdę dużo rozsad na wiosnę, bo nawet bób w tunelu sieję wcześniej do doniczek. Ostatnio już nie, ale jeszcze dwa lata temu doniczek mi brakowało i posiłkowałam się pojemniczkami po jogurtach, szczególnie jak rozsadzałam pomidory i paprykę. Teraz po użyciu porządnie umyję w mydle potasowym i ustawię na półkach w gotowości na nowe rośliny :lol: Jajeczka i same gluty chętnie chowają się pod czymkolwiek, jak nie ma doniczek są deski i inne. Szklarnia to i moje marzenie, ale taka blisko domu żeby dało się nawet ogrzać farelką. Jednak chyba nie spełnione ;:185
Maczki poślę a i zebrałam troszkę nasion kopru bez mszyc, może i u Ciebie mszyce go nie zechcą :D

Dzisiaj różne takie tam!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego najkrótszego dnia w roku!
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu dobrze, że napisałaś dziś najkrótszy dzień, zmierzamy już powoli do dłuższego dnia, każda minutka cieszy.
Co do malowania nie ma problemu, wyszłoby super graffiti, Twoja wiata stałaby się obiektem westchnień dla innych ;:306
Maki z chęcią przyjmę, a te o które prosiłam wcześniej zaproponowała mi Lucynka- plocczanka. A kiedy mam je wysiać do donic, czy potrzebują przechłodzenia.
Twój mąż sprząta pokój, a mój dziś powiedział w pracy, że jutro może pojechać w trasę, ale w sobotę nie przyjdzie bo piecze placki :;230 dobrze, że babka nie zapytała jakie piecze i nie poprosiła o przepisy.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Marysiu ja to myślałam, że Ty już przygotowana do świąt a Ty zaczynasz ;:108
Pogada u mnie taka sama jak u Ciebie, od rana pada, brzydko wydaje się, że to jesień się zaczyna a to przecież zima.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Znowu widzę porcje pięknych kwitnien ;:215
Aż milej człowiekowi.
Nie mam tych brązowych maczkow.
Pozdrawiam. I życzę Radosnych ;rodzinnych Świat ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie zima biało, śnieżek nieduży ale dosypywał cały czas!

Dorotko to chyba tak zaczniemy sezon 2018 i już zapraszam na malowanie wiaty....będzie się działo ;:306 Nakupuję farb w sprayu, a i trochę mam puszek więc będzie kolorowo :D
Maki sieję najwcześniej prosto do gruntu i wsadzam znacznik....ważne! potem wychodzi traweczka makowa to już nie grozi im przeciupanie ;:306
Zawsze M mógłby powiedzieć że on tylko uciera co żona każe ;:306

Krysiu wszystko w swoim czasie jak będzie za wcześnie to musiałabym dwukrotnie robić a tak top najważniejsze, żeby zdążyć przed pierwszą gwiazdką Obrazek

Aniu one są tzw czarne a może bardzo ciemnofioletowe, są puste i pełne (mix). Dołożę ! Dziękuję i wzajemnie wspaniałych Świąt!

Dzisiaj zdjęcia aktualne z ogrodu!
Karmniki opanowały dzwońce i sikorki!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

dołem porządkują mazurki!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Można powiedzieć, że ptaki przeszkadzały mi w pracy kuchennej ;:306 Słonecznik idzie jak woda, ale dla takiego widoku warto!

Dobrej nocy!
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
O tej porze roku cieszą wszystkie kwiatuchy :D
Żółty rumian to chyba ten sam ,którego sadzonkę mi podarowałaś :?:
Ubawiłaś mnie stwierdzeniem, że M. już parę dni sprząta swój pokój :;230
To przynajmniej Chłopina nie przeszkadza Tobie w kuchni i nie wchodzi w drogę :lol:
Bo mój zamiast sprzątać cokolwiek wpadł w amok i dalej naprawia stodołę w tym gorszym miejscu zawalonym. Wszędzie wióry i w domu i na dworze :evil:
U nas mróz odpuścił = błoćko dalej króluje ;:224
Podziwiam Marysiu Twoją tolerancję dla ogrodowo - bałaganowych poczynań Synowej.
Na pewno super Teściowa jest z Ciebie :D
Ptaszki bardzo sympatyczne :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agnieszko to jest Twój rumian

Obrazek

Widzisz, to ja wytłumaczę Twojego M! W taką pogodę skoro chce zabezpieczać Wasz dobytek to mu pozwól. ;:168 Bałagan się uprzątnie, a do stodoły nie naleje się. Nigdy nie wiadomo jaka będzie zima i wiosna.
Aguś dla dobrych stosunków nie warto walczyć o coś co i tak zostawimy, ale nie myśl że to przynosi same dobre skutki. Ludzie nigdy z palca nie byli kontenci wolą całą dłoń :wink:
Ustępuję, postępuję również dla siebie, bo mam spokojniejsze wnętrze ;:306
Ściskam Cię Świątecznie bardzo mocno ;:4
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Marysiu!
Oj, jak chętnie pomalowałabym Twoje ogrodowe obiekty! Lubię tę robotę.
Nie wiem tylko czy kolory by Ci pasowały ;:218 , no, ale skoro farby Twoje - to Ty kolorami zarządzasz...
Worki po korze? Toż to najlepsze dobro! Mnie zawsze brakuje worków do pakowania odpadów zielonych. Ciekawe, co Twoja Synowa z nimi robi. Tylko kolekcjonuje?
Ptasiej krzątaniny zazdroszczę. Moje ptaki coś lekceważą kaszubski pyszny słonecznik ;:174. Skutek? Wyżeram go sama ;:224.

Miłych przygotowań - ;:196 Jagi
PS. Jacy ci forumowicze łapczywi na wiosnę. Dzięki temu mamy tu wiosnę w zimie, zapowiedź wiosny, wiosnę na przedwiośniu i wreszcie wiosnę właściwą ;:306.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”