Ustronie pod miedzą cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ustronie pod miedzą cz.2

Post »

Załączyłaś kolejne piękne zdjęcia :D
Wśród paczuszek nasion widzę, że kupiłaś też papryczkę. Udaje ci się w gruncie? Kiedyś też próbowałam, ale prawdopodobnie posiałam za późno i lato było za chłodne, dała tylko dwa owoce, ktore nie zdążyły dojrzeć.
Szkoda, że na działce bez zmian. Czytałam w necie, że jeszcze nadchodzący tydzień będzie zimowy, a kolejny już z powiewem wiosny. Oby się sprawdziło ;:3
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Nie wiem jak z papryczkami- te nasionka dostałam. Spróbuję wysiać w marcu, zobaczymy.
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Mini ogród botaniczny, taki zaczarowany

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Violu ;:168 Dziękuję Ci kochana!

Kilka wspomnień różanych..

Duchesse de Montobello
Obrazek

Eden Rose
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rosarium Uetersen
Obrazek

Old Port
Obrazek

Lustige
Obrazek

Aspiryna
Obrazek

Lavender Ice
Obrazek

Burgundy Iceberg
Obrazek

Zapowiadają mrozy i to na długo. ;:219 Kiedy ta wiosna?

Zapraszam na chutney w takim razie. :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Niestety zima tego roku chyba potrwa dłużej ;:222 . Różyczki masz piękne, Eden Rose jest zjawiskowa. Mam dwie sztuki ale młode bardzo i zanim urosną to jeszcze muszę poczekać trochę ;:224 . Piękne przystroiłaś słoiczki ;:215 . Smacznego i pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Moniko..pokazałaś piękne różyczki, także czekam na Eden Rose i inne ze strachem . Ja już nie chcę mrozów. ;:219 . Niestety nie dam rady jechać na działeczkę aby dać im dodatkowe okrycie. :wink: Pozdrawiam. ;:167
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelina, wszystkie pokazane różyczki to w ubiegłym sezonie były świeżaki, całkiem niedawno zaczęłam przygodę z różami. :)
Ciekawe, jak będą się sprawowały w nowym sezonie i jak kolejne 13 wsadzonych jesienią.. A na wiosnę mam zamówione jeszcze 4!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zuziu również pozdrawiam! Może prognozy się nie sprawdzą.. Ja na działce będę dopiero w sobotę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam trochę pomysłów na dekoracje ogrodowe i nie tylko, jak również na nowe przetwory, także pewnie pojawią się nowe przepisy w wątku jedzonkowym. Trzymajcie się ciepło!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
PaulaF-Z
500p
500p

Post »

Też podziwiam twoje różyczki. Kilka dni temu zamówiłam dwie, a oglądając tak piękne zdjęcia zastanawiam się, czy jeszcze nie domówić :D
Właśnie, kiedy ta wiosna? Może po zapowiadanej fali mrozów wreszcie nastąpi?
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja domówiłam 4... po 13 jesiennych. No i teraz mam zagwozdkę, co z nimi zrobię :;230

Zima nie odpuszcza. W dzień słonecznie, jak chodzę z synem do parku to ptaki dają popis śpiewu i ćwierkania, a noce brrrrrr. Śniegu nie ma. W sobotę jadę okryć jeszcze pozostałościami kory i włókniny, które mam, bo boję się co to będzie, pomimo stroisza i kopczyków z ziemi. Owinę barbule, róże pnące, obsypię werbeny patagońskie- bo już nie liczę na to, że żyjące do tego pory lwie paszcze w pąkach dadzą radę.. :?

Ach kiedyż, kiedyż...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
PaulaF-Z
500p
500p

Post »

Kolejne piękne zdjecia. Różyczkę Old Port kupiłam jesienią. Widzę ją u też ciebie. Jest wymagająca?
Pomysły na dekoracje? Może coś podpowiesz? Dzisiaj widziałam w jakiejś ogrodniczej gazecie ciekawe dekoracje ogrodowe z kwiatów: serce obsadzone czerwonymi begoniami, kwieciste pióra ptaka i inne. Po drodze przyuważyłam na działce u dalszego sąsiada, gdzie trwa przeróbka całego domu, paletę. Udało się ją dostać. Nawet majster "przytargał" mi ją pod dom, nie miałam pojęcia, że to tyle waży :( . Zobaczymy minę mojego M, będzie miał zadanie :heja
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

A mówiliśmy ci Moniś , że jeszcze znajdziesz miejsce na nowe nasadzenia. A tak poważnie , masz piękną działkę , i naprawdę masz się czym chwalić. Po paru latach wygląda o niebo lepiej niż moja stara po kilkunastu. Aż wstyd powiedzieć po ilu. Co prawda cały czas tłumaczę sobie niepewną przyszłością działek , ale to żadne tłumaczenia... ;:222
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Moni u mnie też zero śniegu,tylko wrażliwe róże okryłam,a reszta musi sobie poradzić.
Też już czekam z utęsknieniem na marzec najpierw,a potem na kwiecień i tulipany ;:65
Kupiłaś nowe róże? A ja na chwilę obecną na razie nie mam nic w koszyku,ale pewni coś zamówię :uszy

Miłej soboty ;:3
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Faktycznie różyczka dopadł Cię na całego ;:215 . Moje róże też są w większości stosunkowo młode tak więc czekam na więcej. Ja zamówiłam teraz w sumie 13 róż a jesienią nie sadziłam. Uwielbiam ten dreszczyk emocji kiedy otwiera się pierwszy kwiat nowej róży ;:224 . To takie wspaniałe ;:138 . Czas szybko zleci i zaraz będzie kwiecień i pora przycinania, sadzenia itd. Ciekawe co nasze róże pokażą tego roku ;:131 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej :wit
U mnie -12stopni, bez śniegu. Wiatr w sobotę był tak tak porywisty i mroźny, że aż przenikało do kości. Okryłam jeszcze dodatkowo włókniną pnące przy tarasie i barbulę, wysypaliśmy 2 ostatnie worki kory okrywając co nieco (werbeny patagońskie, wystające tulipany i hiacynty, powojniki u nasady), choć już wcześniej takie same kopczyki z kory dostały hortensje, róże mają spore kopczyki z ziemi i jeszcze dodatkowo stroisz, który z grubsza rzecz biorąc leży na wszystkich rabatach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Myślę, że dobrze zabezpieczyłam działkę.

Paula Old port mam przy furtce. W ubiegłym sezonie kwitła słabo i jadły ją jakieś gąsienice, ale liczę, że w tym dostanie speeda. Zrobię jej nawóz ze skórek bananowych namoczonych w wodzie.
Meble z palet mi się marzyły i może kiedyś zmuszę mojego chłopa by zrobił jakiś stół czy ławkę. Póki co czekają nas jeszcze poważne prace z altana, więc odpuszczam. Dekoracje to różne skrzynki, pojemniki i budki dekorowane metodą decoupage. Póki co robię do domu i dla koleżanki, ale może i na działkę mi się coś uda. Chciałabym wykombinować jakiegoś fajnego witacza.

Obrazek

Iwciu serdecznie Ci dziękuję za taki komplement ;:108 Sama jestem zadowolona. Mam jednak duży niedosyt warzyw, to, że nie ma choć małego foliaczka, ale już wolnego miejsca nie ma, musiałabym zrezygnować z rabat (co mi nie pasuje przy koncepcji, że z przodu rekreacja z tylu warzywa- a to wynika z mojego układu działki), albo z truskawek- co wiadomo żal. Będzie więc nowa skrzynia jeszcze jedna i może jakieś pomidory znów w doniczkach i tyle..

Obrazek

Aniu tak, jest nowa 13- jeden gratis w tym. Docelowo pewnie będą miały trochę ciasno, ale będę się potem martwić...

Obrazek

Ewelinka róże w tym roku pójdą na całość czuję to, czego i Tobie życzę! :D

Obrazek

Pozostaje nam przywoływanie wiosny w domu. Dziś może wysieję już lobelię. :) Jedziemy po ziemię. Miłej niedzieli. A na zdjęciach wczoraj kupione pierwiosnki.

Obrazek

Obrazek

Póki nie można nic zrobić na dworze, działam też w kuchni..

Obrazek

Trzymajcie się ciepło! :wit
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Monika ale Ty jesteś zorganizowana ;:333 Rośliny okryłaś stroiszem,kopce z kory,to moje rośliny będą musiały same sobie poradzić.
Pierwiosnki przywołują wiosnę,a tego nam trzeba,oby do przodu ;:215
Ananas ...co z niego powstanie?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”