Wszystko co kwitnie i co jest zielone .

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p
Od: 9 wrz 2017, o 08:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko co kwitnie i co jest zielone .

Post »

Nie jest tak tragicznie z moją roślinką . Wczoraj była oklapnięta, dzisiaj już lepiej , Obcięłam zwisające pąki kwiatowe i brązowe liście . Jeszcze jeden jest do obcięcia, jednak poczekam, żeby nie robić większego stresu roślinie .
Obrazek

( niestety data na zdjęciu jest błędna .)

Ponury dzień w odróżnieniu od wczorajszego . Trzeba sobie jakoś radzić , żeby nie wpaść w depresję. Moim jednym ze sposobów jest oglądanie zdjęć . Czyż nie można zachwycić się takim ogrodem ? To cząstka ogrodu botanicznego w Hanowerze .
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p

Post »

Troszkę pobieliło za oknem, na krótko niestety, tylko dach widzę biały u sąsiadów, to też poprawia humor . W ogrodzie wszystko zabezpieczone, karmnik zainstalowany i są już pierwsi goście . Sałatę zrywam codziennie, nie jest już tak smaczna jak latem , ale zdrowsza niż z marketu . koperek tez dzielnie trwa w pozycji pionowej . Ogród mam maciupki a marzenia wielkie . Jakoś godzę to jak na razie . Wnet zacznę kupować nasiona muszę mieć zajęcie . W domowych zastój , oleander oddałam, kaktus bożonarodzeniowy oblał się rumieńcem , cytryna gubi liście . Reszta donic czeka na wiosenne słońce .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

to moje fotki, moje kwiaty i mój ogród. Zdjęcia robione w różnych okresach .
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2016, o 01:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Anno1946
Uciekając przed świąteczną robotą przywędrowałam do Twojego wątku. Bardzo miło mi się czytało. Masz piękne rośliny i aktywne życie. Z przyjemnością będę zaglądać. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p

Post »

ivonar - dziękuję, miło mi Ciebie gościć ;:136 . Zajęta jestem prawie jak w sezonie ogródkowym . Ciągle coś i ciągle coś do zrobienia . Dzisiaj jeszcze od rana grabiłam liście musiałam się spieszyć, bo dzisiaj dzień odbioru "bio" a nie zostawię na święta worków przed domem . Mikołaj mógłby się obrazić ;:306 . Szaro i buro, jednym słowem brzydko na dworze . W domu też w kwiatowych sprawach zastój , jedynie mój kaktusik kwitnie . Moja " Mimosa pudica - mimoza wstydliwa, zgubiła wszystkie liście . Stała sobie bidulka w kąciku i nie zauważyłam pajęczaka jakiegoś . W prawdzie nie widziałam go, bo tylko pajęczynę zauważyłam i spryskałam preparatem "Multi-Insekt", nic innego nie miałam w domu . Widzę jednak, ze nie ma powtórki to znaczy zadziałał . W kącikach przy łodyżce w miejscu skąd wyrastały boczne gałązki są teraz malutkie pączki . To chyba początek nowych liści . Posadziłam ją tzn. wysiałam kilka nasionek, z których wyrosła jedna roślinka . Mam jeszcze kilka nasion więc wysieje je w przyszłym roku .
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu :wit
Wszystkie wspomnienia są bardzo ładne
Piękna zima.
A ten storczyk ;:215 Jak bogato ukwiecony.3 pędy i to jakie bogate w kwiaty.
I mnie jeden czasami dwa pędy tylko mają.
Czym ty swoje karmisz?
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2016, o 01:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

anna1946 , jeżeli zajrzałaś na mój profil, to wiesz, że jestem medykiem. Tak pięknie pisałaś o ludziach potrzebujących pomocy i Twoim stosunku do nich. Uczę opiekunów medycznych (między innymi). Urzekła mnie Twoja postawa wobec potrzebujących. To przekłada się na rośliny i wszystko co żyje. Taki około świąteczny nastrój mnie dopadł :)
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Hej Aniu widzę, że pierwsze białe kolorki już miałaś u siebie w ogrodzie :) Teraz tylko domowe nam pozostały żeby cieszyć oczy, a widzę, że u Ciebie ich nie brakuje. Storczyk chyba bardzo zadowolony, bo kwitnie jak szalony!
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p

Post »

ivonar - pewnych rzeczy a szczególnie pozytywnych relacji miedzy ludzkich, szacunku, rzetelności nie można nauczy ( z moich obserwacji ) . To wynika z naszej głowy , można posiąść wszystkie rozumy, znać zasady, ale postępować wbrew temu dla własnej wygody i lenistwa . Ja jestem z tej epoki, że rodzica całowało się w dłoń . Z moim podejściem pewnie jestem gatunkiem na wymarciu . Kocham ludzi, zwłaszcza tych bezbronnych,bezradnych, samotnych . Staram się im pomagać na ile mnie stać, w różnych formach . Wszelkie rośliny to też moja pasja i przeważnie kupuję czy biorę jakieś połamańce ;:oj . Ciężko mi się z nimi rozstawać oddałam kilka dni temu wielkiego żółtego oleandra . Oddałam 2 grubosze, oddam też po przekwitnięciu kaktusa bożonarodzeniowego .Jest tak wielki, że każdą czynność pielęgnacyjną przypłaca ułamaniem członów . Chociaż nad nim mocno się zastanawiam, ponieważ on walczy o to, żeby pozostać. Mimo przestawienia go do innego pokoju, nie zgubił ani jednego kwiatka ni pędu . Muszę jeszcze przemyśleć . Pozdrawiam serdecznie . ;:167

anabuko1 to trochę zmyłka :D są to dwie doniczki tego samego gatunku . Ale mam takiego dziwaka, czy raczej dziwaczkę, która rośnie piętrowo . Obecnie na obu wypuściła pędy kwiatowe . Trochę marnie wygląda. ale to chyba nie z mojej winy ;:185 . Mateczna nie pobiera na tyle wilgoci żeby utrzymać córkę a córka w zapomnieniu powiła właśnie następny nowy przyrost :202 . A ja ? ;:145 czy dam rade zadbać odpowiednio ? . Jak dbam ? ..... wstawiam doniczki do wody raz w miesiącu tak na pól godziny, wyjmuję, obciekną i wstawiam do osłon . Kwitnące zasilam nawozem bez względu na porę roku . Twoje Aniu też zakwitną obficie, potrzeba tylko czasu i serca .

maniolek - staram się aż za bardzo, potem płaczę skrycie . Ciągle coś grzebię aż narobię szkód . Zmieniam wierzchnią warstwę ziemi w donicach i czekam do wiosny kiedy to prawie całe towarzystwo " wywalę " do ogrodu . jestem niecierpliwa jak widzę pączek kwiatowy potrafię wstać w nocy żeby sprawdzić czy już się rozwinął ;:7 . Myślę, że moje roślinki to lubią .

Pada deszcz, jedynym pocieszeniem są zdjęcia .....
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p

Post »

Niestety ani jednego płatka śniegu ;:145 za to kropi deszcz . Po takim suchym lecie to każda kropla deszczu na wagę złota . Zacznę chyba wstawiać moje domowe kwiaty, niektóre też nadają się do pokazania, tak myślę :D .
Obrazek
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Witam :wit z przyjemnością dopisuję się do wątku - domowe też z chęcią obejrzę ;:108 u mnie też akurat pada :)
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Aniu :wit
U mnie jeszcze śnieg jest. Ciekawe czy się utrzyma ?
A doniczkowe też ładne ;:173
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p

Post »

Czekam do wigilii może odkryję jakieś zdolności porozumiewania się z moimi domowymi :D . Ciekawi mnie jakie założenia ma mój storczyk . Początki zapowiadają się dziwnie a co wyniknie to zobaczę za jakiś czas .

Obrazek

to pierwsze piętro z nowymi pędami kwiatowymi i nową sadzonką .

Obrazek

Obrazek

może coś widać na tych fotkach :;230 ciemno już i fachowiec ze mnie żaden . Może jutro błyśnie słoneczko chociaż na chwilkę zrobię poprawkę.
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p

Post »

Wreszcie mam ważny dzień w kalendarzu . To wigilia . Łagodzi charakter, zbliża nas do innych i nadaje szczególny charakter temu przedświątecznemu dniowi . Składam forumowiczom serdeczne życzenia świąteczne . Niech między nami nie będzie osoby spędzającej ten dzień w samotności . Wesołych Świąt .https://www.youtube.com/watch?v=cWbyNxeMUMg
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Aniu Tobie również zdrowych i pogodnych Świąt ;:196 jak tam storczyki przemówiły ? ;:224
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p

Post »

Nie śpię już od dłuższej chwili, chyba na wiosnę się ma :D . Ciepło i deszczowo jak przystało na tę porę roku :D . Wynoszę rano na dwór moją kocankę włoską i laur . Niech zażywają wilgoci dopóki można . Od kiedy mam tą kocankę i poszerzyłam wiadomości o niej używam tego "zielska" w kuchni . Tnę niemiłosiernie, a ona rośnie ku mojemu zadowoleniu . Odnośnie tego drugiego czytam w necie sprzeczne informacje jedni podają, że liści nie wolno używać w kuchni inni, że można . Ktoś może ma ten zimozielony krzew ? i jak wygląda jego zastosowanie w kuchni . Nasuszyłam liści, ale jakoś nie mam odwagi używać po lekturze w necie .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”