Mój ogród 07 - leosta
- leosta
- 500p
- Od: 29 sty 2008, o 08:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam.
Danuto Funkie to są rośliny których nie sposób nie lubieć. Ja mam osiem i jednej niebieskiej zapomniałem pstryknąć. Zdjęcia wklejaj nie jest tak źle.
Kilka dzisiejszych zdjęć
dereń już ma ładne listki
azalia pontyjska
Niestety dziś więcej zdjęć nie będzie fotosik nie chce wklejać.
Pozdrawiam Leszek.
Danuto Funkie to są rośliny których nie sposób nie lubieć. Ja mam osiem i jednej niebieskiej zapomniałem pstryknąć. Zdjęcia wklejaj nie jest tak źle.
Kilka dzisiejszych zdjęć

Niestety dziś więcej zdjęć nie będzie fotosik nie chce wklejać.
Pozdrawiam Leszek.
- zuzia55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Leszku !Jak u Ciebie ślicznie,powiedz mi jak Ty rozmnażasz krzewuszkę,gdyż mam taką z bordowymi liścmi i bardzo mi się podoba ,a nigdy jeszcze nie rozmnazałam krzewików ?Pierwiosnek rzeczywiście śliczny,u mnie w ubiegłym roku było więcej kolorów a obecnie żółte zmieniły barwę i są czerwone,.Pa.....
- leosta
- 500p
Witam - dziękuje za odwiedziny.
Grażyna - gromadź funkie, one są warte tego. Goń mnie i przegoń będę miał gdzie oglądać. U mnie już nie ma miejsca.
Zuzia- krzewuszkę rozmnażam w prosty sposób: ucinam kawałek gałązki, wtykam do ziemi i już. Myślę że sekret jest w samej gałązce. Ja biorę taką na wpół zdrewniałą i obcinam(ważne)zaraz poniżej oczka(zgrubienia z którego listki wyrastają). Nie używam żadnych ukorzeniaczy. Wejgela się łatwo przyjmuje.
Ja mam też pierwiosnki żółte ale koloru nie zmieniają a mam je od zawsze.
Pozdrawiam Leszek.
Grażyna - gromadź funkie, one są warte tego. Goń mnie i przegoń będę miał gdzie oglądać. U mnie już nie ma miejsca.
Zuzia- krzewuszkę rozmnażam w prosty sposób: ucinam kawałek gałązki, wtykam do ziemi i już. Myślę że sekret jest w samej gałązce. Ja biorę taką na wpół zdrewniałą i obcinam(ważne)zaraz poniżej oczka(zgrubienia z którego listki wyrastają). Nie używam żadnych ukorzeniaczy. Wejgela się łatwo przyjmuje.
Ja mam też pierwiosnki żółte ale koloru nie zmieniają a mam je od zawsze.
Pozdrawiam Leszek.
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Leszku.
Z zapartym tchem i wytrzeszczem oczu obejrzałam fotki Twojego ogrodu. Bardzo mi się u Ciebie podoba. Piwonię są przepiękne - uwielbiam ten zapach( ja mam tylko bordowe). A ten najciemniejszy zakątek Twojej działki wcale nie jest taki ciemny

Z zapartym tchem i wytrzeszczem oczu obejrzałam fotki Twojego ogrodu. Bardzo mi się u Ciebie podoba. Piwonię są przepiękne - uwielbiam ten zapach( ja mam tylko bordowe). A ten najciemniejszy zakątek Twojej działki wcale nie jest taki ciemny

"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Leszku ,widać jak na dłoni,że bardzo lubisz przebywać na swojej działce i nie jest to bezowocny pobyt.oj nie.
Pięknie masz tam a eksperymenty związane z rozmnażaniem roslin tez ciekawe..
Skoro tak łatwo rozmnaża sie krzewuszka ,muszę i ja spróbować z tą o purpurowych liściach.
Zadziwiają mnie Twoje kwitnące magnolie,wyglądają na bardzo małe i młode sadzonki i już są kwitnące??? Bardzo mi się to podoba ,bo właśnie tej wiosny mój ogród wzbogacił sie o sadzonkę i chociaż jest maleńka to może nie będę musiała czekać zbyt długo na jej kwitnienie.
Pozdrawiam Leszku i życzę wszystkiego dobrego.
KaRo
Pięknie masz tam a eksperymenty związane z rozmnażaniem roslin tez ciekawe..
Skoro tak łatwo rozmnaża sie krzewuszka ,muszę i ja spróbować z tą o purpurowych liściach.
Zadziwiają mnie Twoje kwitnące magnolie,wyglądają na bardzo małe i młode sadzonki i już są kwitnące??? Bardzo mi się to podoba ,bo właśnie tej wiosny mój ogród wzbogacił sie o sadzonkę i chociaż jest maleńka to może nie będę musiała czekać zbyt długo na jej kwitnienie.
Pozdrawiam Leszku i życzę wszystkiego dobrego.

KaRo
- leosta
- 500p
Witam Was drogie forumowiczki w moim ogrodzie.
Zuziu - myślę że do końca lata a nawet początku jesieni można wsadzać.
Empuza - ja uwielbiam piwonie, ten ich zapach a zwłaszcza wieczorem. Piwonia to moja ulubiona roślina, mam ich około 30 krzaków i już nie mogę doczekać się ich rozkwitu.
KaRo - oj bardzo lubię przebywać na działce a jeszcze bardziej zajmować się roślinami. Ja mam taką naturę że nie mogę usiedzieć chwili bezczynnie i dla tego podpowiedziałem córce aby nabyła działkę obok, którą też usiłuje uprawiać.
Co do magnoli to myślę że w przyszłym roku Ci zakwitnie - analogicznie do mojej - czego bardzo Ci życzę.
A teraz kilka zdjęć z mojej działki:
rabatka z funkiami
rabatka z funkiami z drugiej strony.
dziki zakątek mix w którym jest prawie wszystko. Między wejgelą, bukszpanem, śliwowiśnią a piwonią z głazem w roli głównej są tulipany, narcyzy, śniedek,śnieżyczka, liatra, fiołki i inn.
dziki zakątek z drugiej strony.
krzewuszka z rozpostartymi ramionami zaczyna kwitnąć
inna krzewuszka
języczka strzelista
azalia ognista rozpoczyna kwitnienie
spóźniony pączek magnoli też chce zakwitnąć
lilie
pieris
funkia niebieska
ogólny widok na prawą rabatkę ozdobną
ostatnie ocalałe tulipany
nowo założona część działki z trzema drzewkami owocowymi i rabatką ozdobną
ta sama część ogrodu z drugiej strony
A tak uprawiam truskawki

młode owoce gruszy Carola
A teraz ciekawostka - przed blokiem w którym mieszkam są rabatki byle jak zagospodarowane przez SM. Dwie moje sąsiatki wzięły sprawy w swoje ręce i uprawiają dwie rabatki po swojemu:

prawda że wygląda ładnie. Pomysł wart naśladowania.
Godzina 18:25 zaczął padać deszczyk.
Pozdrawiam Leszek.
Zuziu - myślę że do końca lata a nawet początku jesieni można wsadzać.
Empuza - ja uwielbiam piwonie, ten ich zapach a zwłaszcza wieczorem. Piwonia to moja ulubiona roślina, mam ich około 30 krzaków i już nie mogę doczekać się ich rozkwitu.
KaRo - oj bardzo lubię przebywać na działce a jeszcze bardziej zajmować się roślinami. Ja mam taką naturę że nie mogę usiedzieć chwili bezczynnie i dla tego podpowiedziałem córce aby nabyła działkę obok, którą też usiłuje uprawiać.
Co do magnoli to myślę że w przyszłym roku Ci zakwitnie - analogicznie do mojej - czego bardzo Ci życzę.
A teraz kilka zdjęć z mojej działki:

A tak uprawiam truskawki

A teraz ciekawostka - przed blokiem w którym mieszkam są rabatki byle jak zagospodarowane przez SM. Dwie moje sąsiatki wzięły sprawy w swoje ręce i uprawiają dwie rabatki po swojemu:

prawda że wygląda ładnie. Pomysł wart naśladowania.
Godzina 18:25 zaczął padać deszczyk.
Pozdrawiam Leszek.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Leszku, o roślinach nie będę pisać, bo tylko bym powtarzała ochy i achy 
Ale zaciekawił mnie płotek z prętów, a dokładniej jego konstrukcja. Czy możesz napisać jak to jest skonstruowane? Jakie paliki w pionie, jak zainstalowane w ziemi, no i jak przyczepione elementy poziome? Czym to łączysz? Czy pręty z młodych olch też by się nadały? Byłabym wdzięczna za krótki instruktaż.

Ale zaciekawił mnie płotek z prętów, a dokładniej jego konstrukcja. Czy możesz napisać jak to jest skonstruowane? Jakie paliki w pionie, jak zainstalowane w ziemi, no i jak przyczepione elementy poziome? Czym to łączysz? Czy pręty z młodych olch też by się nadały? Byłabym wdzięczna za krótki instruktaż.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- leosta
- 500p
Witam. Dzięki za odwiedziny.
Nalewko - Płotek jest zrobiony bardzo prosto, kilka kołków wbite w ziemię a poziome poprzeplatane między nimi. Mnie spodobały się brzozy z ich białą ozdobną korą. Początkowo kołki pionowe też były z brzozy ale wytrzymywały tylko 2 lata. Teraz kołki są z innego drewna a w miejscach mniej widocznych wbijam rurki ocynkowane. Poziome elementy nie są mocowane niczym.
Mag - staram się jak wszyscy na ile mi starcza czasu. Co do drugiej działki to na razie jest w fazie eksmitowania tego co jest niepotrzebne a że tam wszystko jest niepotrzebne to ten rok jest na to właśnie porządkowanie. W większości jest tam po prostu gąszcz agrestu, porzeczek, malin, wiśni,jeżyn i wszystko poprzerastane podagrycznikiem i innym chwastem.
Także pracy mi nie brakuje.
Pozdrawiam Leszek.
Nalewko - Płotek jest zrobiony bardzo prosto, kilka kołków wbite w ziemię a poziome poprzeplatane między nimi. Mnie spodobały się brzozy z ich białą ozdobną korą. Początkowo kołki pionowe też były z brzozy ale wytrzymywały tylko 2 lata. Teraz kołki są z innego drewna a w miejscach mniej widocznych wbijam rurki ocynkowane. Poziome elementy nie są mocowane niczym.
Mag - staram się jak wszyscy na ile mi starcza czasu. Co do drugiej działki to na razie jest w fazie eksmitowania tego co jest niepotrzebne a że tam wszystko jest niepotrzebne to ten rok jest na to właśnie porządkowanie. W większości jest tam po prostu gąszcz agrestu, porzeczek, malin, wiśni,jeżyn i wszystko poprzerastane podagrycznikiem i innym chwastem.
Także pracy mi nie brakuje.
Pozdrawiam Leszek.