Mój ogród 07 - leosta

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Płotek super.Azalię mam w takim samym etapie ,jaki masz jej kolor?
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
violetta
500p
500p
Od: 15 kwie 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rozsadnik też jak najbardziej jest potrzebny. U ciebie to nawet jest kwitnący rozsadnik.
Z wiosną nadzieje rosną. Wiola
Ogród violetty
ogród violetty cz.2
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p
Od: 29 sty 2008, o 08:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam.

Violetta,Hal - dzięki za odwiedziny w moim ogrodzie. Ta azalia jest w kolorze ognistym.

Moje dzisiejsze funkie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazekto uszkodzenie jest mechaniczne, jak na razie ślimaków nie ma.

Obrazek

ObrazekJak widać niektóre są rozwinięte a inne dopiero zaczynają się rozwijać.
moje wątki

"Prawo jest jak płot: lwy przeskakują, płazy ślizgają się dołem, tylko bydło zostaje."
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Leszku Twoje funkie są cudowne, jestem ich fanką sama mam kilka rodzaji ale jestem słabym fotografem i wyszły mi strasznie rozmazane więc się jeszcze nimi nie mogę pochwalić, muszę iść na lekcje fotografowanie.

Serdecznie pozdrawiam KDanuta
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p

Post »

Witam.
Danuto Funkie to są rośliny których nie sposób nie lubieć. Ja mam osiem i jednej niebieskiej zapomniałem pstryknąć. Zdjęcia wklejaj nie jest tak źle.

Kilka dzisiejszych zdjęć

Obrazekdereń już ma ładne listki

Obrazekazalia pontyjska

Niestety dziś więcej zdjęć nie będzie fotosik nie chce wklejać.

Pozdrawiam Leszek.
moje wątki

"Prawo jest jak płot: lwy przeskakują, płazy ślizgają się dołem, tylko bydło zostaje."
Awatar użytkownika
grazyna45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2008, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Leszku odwiedzilam Twoj sliczny ogrod i jestem pelna podziwu dla jego piekna.Lubie funkie,zaczelam je gromadzic w ogrodzie,ale mam dopiero dwa rodzaje,a u Ciebie juz osiem,ale postaram sie ciebie dogonic-sa urokliwe-pozdrawiam
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Witaj Leszku !Jak u Ciebie ślicznie,powiedz mi jak Ty rozmnażasz krzewuszkę,gdyż mam taką z bordowymi liścmi i bardzo mi się podoba ,a nigdy jeszcze nie rozmnazałam krzewików ?Pierwiosnek rzeczywiście śliczny,u mnie w ubiegłym roku było więcej kolorów a obecnie żółte zmieniły barwę i są czerwone,.Pa.....
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p

Post »

Witam - dziękuje za odwiedziny.

Grażyna - gromadź funkie, one są warte tego. Goń mnie i przegoń będę miał gdzie oglądać. U mnie już nie ma miejsca.

Zuzia- krzewuszkę rozmnażam w prosty sposób: ucinam kawałek gałązki, wtykam do ziemi i już. Myślę że sekret jest w samej gałązce. Ja biorę taką na wpół zdrewniałą i obcinam(ważne)zaraz poniżej oczka(zgrubienia z którego listki wyrastają). Nie używam żadnych ukorzeniaczy. Wejgela się łatwo przyjmuje.
Ja mam też pierwiosnki żółte ale koloru nie zmieniają a mam je od zawsze.

Pozdrawiam Leszek.
moje wątki

Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Witaj ! Dzięki za odwiedziny. Jeszcze odnośnie krzewuszki,czy w każdym czasie mogę ją uciąc i wsadzic w ziemię,czy tylko wczesną wiosną ???????/Pa...
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Witaj Leszku. :)
Z zapartym tchem i wytrzeszczem oczu obejrzałam fotki Twojego ogrodu. Bardzo mi się u Ciebie podoba. Piwonię są przepiękne - uwielbiam ten zapach( ja mam tylko bordowe). A ten najciemniejszy zakątek Twojej działki wcale nie jest taki ciemny :wink:
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Leszku ,widać jak na dłoni,że bardzo lubisz przebywać na swojej działce i nie jest to bezowocny pobyt.oj nie.
Pięknie masz tam a eksperymenty związane z rozmnażaniem roslin tez ciekawe..
Skoro tak łatwo rozmnaża sie krzewuszka ,muszę i ja spróbować z tą o purpurowych liściach.
Zadziwiają mnie Twoje kwitnące magnolie,wyglądają na bardzo małe i młode sadzonki i już są kwitnące??? Bardzo mi się to podoba ,bo właśnie tej wiosny mój ogród wzbogacił sie o sadzonkę i chociaż jest maleńka to może nie będę musiała czekać zbyt długo na jej kwitnienie.
Pozdrawiam Leszku i życzę wszystkiego dobrego. :D
KaRo
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p

Post »

Witam Was drogie forumowiczki w moim ogrodzie.

Zuziu - myślę że do końca lata a nawet początku jesieni można wsadzać.

Empuza - ja uwielbiam piwonie, ten ich zapach a zwłaszcza wieczorem. Piwonia to moja ulubiona roślina, mam ich około 30 krzaków i już nie mogę doczekać się ich rozkwitu.

KaRo - oj bardzo lubię przebywać na działce a jeszcze bardziej zajmować się roślinami. Ja mam taką naturę że nie mogę usiedzieć chwili bezczynnie i dla tego podpowiedziałem córce aby nabyła działkę obok, którą też usiłuje uprawiać.
Co do magnoli to myślę że w przyszłym roku Ci zakwitnie - analogicznie do mojej - czego bardzo Ci życzę.

A teraz kilka zdjęć z mojej działki:

Obrazek rabatka z funkiami

Obrazekrabatka z funkiami z drugiej strony.

Obrazekdziki zakątek mix w którym jest prawie wszystko. Między wejgelą, bukszpanem, śliwowiśnią a piwonią z głazem w roli głównej są tulipany, narcyzy, śniedek,śnieżyczka, liatra, fiołki i inn.

Obrazekdziki zakątek z drugiej strony.

Obrazekkrzewuszka z rozpostartymi ramionami zaczyna kwitnąć

Obrazekinna krzewuszka

Obrazekjęzyczka strzelista

Obrazekazalia ognista rozpoczyna kwitnienie

Obrazekspóźniony pączek magnoli też chce zakwitnąć

Obrazeklilie

Obrazekpieris

Obrazekfunkia niebieska

Obrazekogólny widok na prawą rabatkę ozdobną

Obrazekostatnie ocalałe tulipany

Obrazeknowo założona część działki z trzema drzewkami owocowymi i rabatką ozdobną

Obrazekta sama część ogrodu z drugiej strony

A tak uprawiam truskawki
Obrazek Obrazek

Obrazekmłode owoce gruszy Carola

A teraz ciekawostka - przed blokiem w którym mieszkam są rabatki byle jak zagospodarowane przez SM. Dwie moje sąsiatki wzięły sprawy w swoje ręce i uprawiają dwie rabatki po swojemu:

Obrazek Obrazek

prawda że wygląda ładnie. Pomysł wart naśladowania.

Godzina 18:25 zaczął padać deszczyk.

Pozdrawiam Leszek.
moje wątki

Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Leszku, o roślinach nie będę pisać, bo tylko bym powtarzała ochy i achy :D

Ale zaciekawił mnie płotek z prętów, a dokładniej jego konstrukcja. Czy możesz napisać jak to jest skonstruowane? Jakie paliki w pionie, jak zainstalowane w ziemi, no i jak przyczepione elementy poziome? Czym to łączysz? Czy pręty z młodych olch też by się nadały? Byłabym wdzięczna za krótki instruktaż.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Leszku, i ja o roślinkach nie bedę powtarzała poprzednich zachwytów, ale za to chylę nisko czoła przed pielęgnacją Twego ogrodu ;:32 Chwściki wyeksmitowanie, ziemia wzruszona, podlana!. Jestem pelna podziwui jeszcze druga działka...
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p

Post »

Witam. Dzięki za odwiedziny.

Nalewko - Płotek jest zrobiony bardzo prosto, kilka kołków wbite w ziemię a poziome poprzeplatane między nimi. Mnie spodobały się brzozy z ich białą ozdobną korą. Początkowo kołki pionowe też były z brzozy ale wytrzymywały tylko 2 lata. Teraz kołki są z innego drewna a w miejscach mniej widocznych wbijam rurki ocynkowane. Poziome elementy nie są mocowane niczym.

Mag - staram się jak wszyscy na ile mi starcza czasu. Co do drugiej działki to na razie jest w fazie eksmitowania tego co jest niepotrzebne a że tam wszystko jest niepotrzebne to ten rok jest na to właśnie porządkowanie. W większości jest tam po prostu gąszcz agrestu, porzeczek, malin, wiśni,jeżyn i wszystko poprzerastane podagrycznikiem i innym chwastem.
Także pracy mi nie brakuje.

Pozdrawiam Leszek.
moje wątki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”