Borówka amerykańska - 9 cz.

Drzewa owocowe
Zablokowany
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 9 cz.

Post »

Jakiego siarczanu?
chris18404
200p
200p
Od: 3 maja 2013, o 10:02

Post »

pelikano11 pisze:Jakiego siarczanu?

Strona poprzednia ;)
x-p-11
---

Post »

Juz się pogubiłem..Na pewno wiesz o co pytasz? Wiesz czym chcesz podlać? Ile g czystego składnika chcesz dać na krzew?
chris18404 pisze:
pelikano11 pisze:W takim razie ja bym zrobił 1% roztwór z siarczanu potasu i siarczanu amonu razem/ pół na pół/ i podlał.
jeśli się zdecydujesz to odmierz, nie rób na oko.
Jak to 1% roztwór? Jak to odmierzyc?
chris18404
200p
200p

Post »

pelikano11 pisze:Juz się pogubiłem..Na pewno wiesz o co pytasz? Wiesz czym chcesz podlać? Ile g czystego składnika chcesz dać na krzew?
chris18404 pisze:
pelikano11 pisze:W takim razie ja bym zrobił 1% roztwór z siarczanu potasu i siarczanu amonu razem/ pół na pół/ i podlał.
jeśli się zdecydujesz to odmierz, nie rób na oko.
Jak to 1% roztwór? Jak to odmierzyc?

Wiem że to dużo za dużo ale wnioskujac z tego postu tak to wychodzi. 10g będzie dobrze na konewke co miesiąc?
x-p-11
---

Post »

chris18404 pomyśl chwilę - rozpuszczasz w 10 l wody (konewka) 50 g siarczanu amonu (roztwór 0,5%) i załóżmy podlewasz 1 krzak. Ile azotu zaaplikowałeś jednemu? A jeśli tą konewką z taką samą ilością siarczanu amonu podlejesz 3 krzaki to będzie różnica w nawożeniu czy nie?

Ja ci zaproponowałem na konewkę wody (10 l) 50g siarczanu amonu i 50 g siarczanu potasu (czystego potasu i tak będzie tam mniej, ok. 40g). Nie przekraczając dawki 25 g obu składników razem na 1 krzew, konewka (10 l) takiego roztworu starczy ci na podlanie 4 krzaków.

Ciekawy jestem ile wy dajecie na 1 krzak? Tomala3d ile Ty dajesz jednorazowo azotu? (pewnie też podlewasz)
Awatar użytkownika
Jarowo
200p
200p
Od: 9 maja 2016, o 07:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z tego co wiem, sam tak stosuję to 1 łyżka stołowa na 10 litrów i pod 1 krzak. pH mojej wody jest 7, po wymieszaniu z siarczanem amonu spada do 5,5.
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05

Post »

pelikano11 pisze:chris18404 pomyśl chwilę - rozpuszczasz w 10 l wody (konewka) 50 g siarczanu amonu (roztwór 0,5%) i załóżmy podlewasz 1 krzak. Ile azotu zaaplikowałeś jednemu? A jeśli tą konewką z taką samą ilością siarczanu amonu podlejesz 3 krzaki to będzie różnica w nawożeniu czy nie?

Ja ci zaproponowałem na konewkę wody (10 l) 50g siarczanu amonu i 50 g siarczanu potasu (czystego potasu i tak będzie tam mniej, ok. 40g). Nie przekraczając dawki 25 g obu składników razem na 1 krzew, konewka (10 l) takiego roztworu starczy ci na podlanie 4 krzaków.

Ciekawy jestem ile wy dajecie na 1 krzak? Tomala3d ile Ty dajesz jednorazowo azotu? (pewnie też podlewasz)

Wszystko zależy też od wielkości krzewów. Ja daję łyżkę stołową siarczanu amonu na konewkę wody (10l) pod jeden krzew czasami zdarza się że wychodzi i 30g na miesiąc pod jeden krzew, jak zauważę że rośliny stoją w miejscu.
x-p-11
---

Post »

I ok Patryk. Ja zaproponowałem chrisowi18404 ok 12 g azotu pod 1 krzew, mam nadzieję że zrozumiał o co biega. Pewnie że to nie apteka i można jechać łyżką (jakieś 12-18g ?), w zależności od tego jak duży krzew, czy azot się wypłukuje przy częstym podlewaniu, czy ściółka to świeże trociny itp itd, ale trzeba mieć świadomość ile czego się aplikuje.
chris18404
200p
200p

Post »

pelikano11 pisze:I ok Patryk. Ja zaproponowałem chrisowi18404 ok 12 g azotu pod 1 krzew, mam nadzieję że zrozumiał o co biega. Pewnie że to nie apteka i można jechać łyżką (jakieś 12-18g ?), w zależności od tego jak duży krzew, czy azot się wypłukuje przy częstym podlewaniu, czy ściółka to świeże trociny itp itd, ale trzeba mieć świadomość ile czego się aplikuje.

Dzięki wszystkim za pomoc, czyli w łyżce jest około 15gram? Drzewka mam sadzone w tamtym roku.
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09

Post »

Objawy przenawożenia azotem to pozasychane końcówki liści, nawet do połowy liścia. Nie wyobrażam sobie lania całej konewki pod jeden krzew więc ja zawsze jak nawożę siarczanem amonu to czubata łyżka stołowa na konewkę i to pod 3-5 krzewów w zależności od rozmiaru rośliny. Najpierw rozpuszczam nawóz w mniejszym pojemniku a później wlewam do konewki z wodą. Podlewam wokół krzewu ale nie przy samej roślinie. Jeszcze mi się nie zdarzyło przenawozić azotem. Jak widać że roślina dużo rośnie i do tego ma sporo owoców to do końca czerwca można co dwa tygodnie podlać siarczanem amonu.
Borówka dobrze reaguje na nawozy naturalne. Pamiętam że w pierwszym roku uprawy podlałem Bonifacego rozpuszczonym nawozem kurzym i bardzo ładnie wystrzelił.
Teraz pierwszy raz mam zamiar zastosować do borówki aktywnie napowietrzaną herbatkę kompostową. Beczka 100l a do tego woda ze studni, kompost, melasa, EM (od EmFarma) no i bulbulgator oczywiście :D To jest dobre bo herbatki kompostowej nie można przedawkować i nie tylko odżywia ona rośliny ale też wypiera czynniki chorobotwórcze. Podlewa się tym całą roślinę i glebę.
Robię to min dla uratowania Jednej sadzonki odmiany KazPliszka którą przysłali mi w stanie bardzo słabej kondycji. Liście czerwono plamiste, zero wzrostów od kilku tygodni i ogólnie tragedia. Druga sadzonka też szału nie ma ale ona ma liście ładniejsze i kilka owoców po których poznaję że żyje.
chris18404
200p
200p

Post »

Tomala3d pisze:
Czyli ja też dać łyżkę kopiatą na 4 krzaki?
Moje tak wyglądają :

Obrazek Obrazek
Obrazek
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09

Post »

Tak, możesz tak dać ewentualnie na 5 krzaków i za dwa/trzy tygodnie powtórzyć akcję jak nic się nie będzie działo. Tylko nie lej centralnie pod krzak tylko tak dookoła. Widzę że masz tam glinę. Jakie dołki zrobiłeś pod te borówki?
chris18404
200p
200p

Post »

Tomala3d pisze:Tak, możesz tak dać ewentualnie na 5 krzaków i za dwa/trzy tygodnie powtórzyć akcję jak nic się nie będzie działo. Tylko nie lej centralnie pod krzak tylko tak dookoła. Widzę że masz tam glinę. Jakie dołki zrobiłeś pod te borówki?

70cm szerokości i około 50 głębokości. A jeśli podsypalem świeżymi trocinami sosnowymi to jak mam zwiększyć dawkowanie?
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05

Post »

Podlej taką ilością jak pisałem ja albo Tomala jak po tygodniu, dwóch zauważysz że nie ma znacznych przyrostów, podlej taką samą ilością kolejny raz.

-- 7 cze 2017, o 19:26 --

Lepiej rozbić nawożenie na dwie mniejsze dawki niż zastosować jedną podwójną i popalić rośliny. Bo przy ściółkowaniu świeżą ściółką nie którzy zalecają zwiększyć nawożenie do dwóch razy.
Awatar użytkownika
darstenka
100p
100p
Od: 23 cze 2008, o 16:17

Post »

Witam, czy stosował ktoś z was preparat do zakwaszania gleby z Biopon? Jeśli tak, to prosiłabym o podzielenie się wrażeniami.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”