Harvi pisze:
Chodziło mi konkretnie czy można przelewem bankowym i czy podaje dane konta później w mailu bo na stronie nie ma takowych informacji, tylko logo PayPal.
U Berchta, Pavliczka, SuccSeed czy nawet w tym źródle (cactus-moravia) co kolega wyżej podał jest wszystko jasno i przejrzyście napisane na temat płatności.
Dostajesz na meila ile masz wpłacić plus dane do przelewu. Dolicza po kilka euro na koszty przelewów itp.
Ja już raz u nich zamawiałem tj. w cactus-moravia. Kontakt bardzo dobry, nasiona przychodzą po miesiącu. Płatność przelewem lub pay-pal. Wczoraj przeglądnąłem inne oferty nasion od firm podawanych na forum, to cactus-moravia pod względem wyboru jest bezkonkurencyjne. Ceny też porównywalne, porównywałem z succseed.
Natomiast nic mi z siewu od nich niestety nie wyszło, mimo że zamówiłem z 50 pozycji, wzeszło z 10 pozycji i to też słabo. Może to moja wina, bo zostawiłem słoiki na parapecie i wyszło silne słońce i przez ok 1,5 godziny grzały się w słońcu. Może być też inna przyczyna - dopiero potem zauważyłem, że duża część nasion, która tam jest, to wyprzedaż i w 2015 roku porcja takich nasion była po 0.16 euro - ale oni o tym oficjalnie piszą. Teraz na 2016 paczki z wyprzedaży popakowali po 100 i więcej nasion i łatwo po ty je poznać (jest to katalog 26)
Wczoraj chciałem przerzucić zamówienie na succseed, ale większości tego, co chcę w succseed nie ma. U Dohnalika, z tego co czytałem, czeka się po pół roku, więc jak dla mnie to odpada, nie mam nerwów do takich imprez.
Moim zdaniem cactus-moravia jest zbiorczą ofertą od paru lub kilkunastu osób z Czech, bo niemożliwe, żeby jedna osoba miła tak duża ofertę.
Tu macie wszystkich, którzy się kryją pod szyldem Cactus Moravia: http://cactus-moravia.eu/contact.html
To sama wierchuszka czeskiego kaktusiarstwa. Same znajome twarze.
Czemu nasiona nie kiełkowały: pewnie były zbierane w naturze a takie nasiona zazwyczaj za bardzo kiełkować nie chcą. Ja takich nasion bez sprawdzenia nie rozprowadzam. Czesi nie mają w tej materii żadnych skrupułów.
Ja bardzo dobrze wspominam jakość nasion z Francji, dokładnie chodzi o to źródło: http://adblps-graines-cactus.com/
Większość mojej kolekcji wysiewowej pochodzi z SuccSeed, dobrze kiełkowały też nasiona od Berchta. Większość co wiedziałem napisałem w pierwszym poście w tym wątku.
Oczywiście najlepiej jest pojechać sobie na stanowiska naturalne i samemu pozbierać potrzebnych nasion.
Dziękuje bardzo za linki. jeszcze mam pytanie: jak długo czeka się na nasiona z Succseed, Berchta i z Francji ?
Jak rozumiem zobaczywszy zdjęcie grupy moravia-cactus, raczej odradzasz zamawianie nasion pochodzących od tych panów ?
Wakeford ja także zamawiałem od cactus.moravia z tej wyprzedaży - wschody bardzo słabe. Kontakt bardzo dobry a i czas realizacji to bajka w porównaniu do tego co słyszę o innych. Zamówiłem ponownie juz z nowej listy, pierwszą część wysiałem w ten weekend więc niedługo przekonam się jak będą wyglądać wschody i czy nasionka są dobrej jakości. Mam nadzieję że się nie rozczaruję. A Ty skąd w końcu zamówiłeś ?