Jak skutecznie i szybko sprzątać dom?
Re: Jak skutecznie i szybko sprzątać dom?
Fajnie byłoby sobie ogólnie również ułatwić sprzątanie ;) Moja mama ma łazienkę w kolorze brązowym w mocnym połysku. I narzeka na te płytki codziennie bo dosłownie codziennie musi je wycierać. Czy macie jakieś pomysły na to jak wykończyć mieszkanie ale jednocześnie ograniczyć potrzebę sprzątania do minimum?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podłogi wyłożyć dużymi płytkami (efektownie wygląda i mniej fug). Warto też zainwestować w ogrzewanie podłogowe.
Żadnych dywanów (albo chociaż jak najmniej).
Okna duże i bez szprosów .
Przewidzieć szafy wnękowe i jak najwięcej schowków, żeby móc upychać niepotrzebne (chwilowo) przedmioty
Odkurzacz centralny.
Pomieszczenia gospodarcze (garaż, kotłownia, drewutnia itp, ale też wiatrołap , garderoba ) wyłożyć ściany płytkami ceramicznymi (można zapomnieć o konieczności malowania co 3-4 lata zabrudzonych powierzchni ścian).
To tak na początek przy planowaniu budowy domu
Żadnych dywanów (albo chociaż jak najmniej).
Okna duże i bez szprosów .
Przewidzieć szafy wnękowe i jak najwięcej schowków, żeby móc upychać niepotrzebne (chwilowo) przedmioty
Odkurzacz centralny.
Pomieszczenia gospodarcze (garaż, kotłownia, drewutnia itp, ale też wiatrołap , garderoba ) wyłożyć ściany płytkami ceramicznymi (można zapomnieć o konieczności malowania co 3-4 lata zabrudzonych powierzchni ścian).
To tak na początek przy planowaniu budowy domu
Ja zmieniając płytki na ścianach w kuchni przywiozłam sobie kilka próbek ze sklepu i sprawdzałam, na których najmniej widać zacieki i brud. Wybór padł na białe, delikatnie strukturalne i jestem z nich mega zadowolona, ale z fugą już dałam plamę. Wybrałam waniliową i widać na niej każdą plamkę. Teraz wybrałabym jakąś ciemniejszą.
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Płytki w miejscach wrażliwych (podłoga i ściany w wiatrołapie , kuchni, hallu itp) warto wybierać rektyfikowane . stosować minimalną ( a nawet ciut mniej) fugę.
Fuga zawsze powinna być ciemniejsza od płytki.
Fuga zawsze powinna być ciemniejsza od płytki.
-
- Od: 28 lis 2020, o 09:27
Świetny temat
Coraz bardziej nie lubię sprzątać ,ale muszę ,bo lubię mieć
czysto ,ale nie pedantycznie
Pozdrawiam czysciochów.

Coraz bardziej nie lubię sprzątać ,ale muszę ,bo lubię mieć
czysto ,ale nie pedantycznie

Pozdrawiam czysciochów.