Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dzięki za życzenia.

a do wystawy coraz bliżej. 6 dni. mam nadzieję, że będzie udana i że nie będę rozczarowana. w końcu czekam odkąd się skończyła poprzednia i zastanawiam się, co będzie na tej. mam dużo wymarzonych i chciałabym zdobyć choć czesć z nich.
te mi się marzą:
- Phal. lueddemaniana
- Phal. equestris
- Phal. violacea
- Phal. jacqueline
- Phal. biały z mazami
- Phal. woskowy żółto-bordowy
- Phal. stuartiana

pozostałe storczyki mają się dobrze. nie pojawiły się na razie żadne nowe pędziki, ale może niedługo jakaś Vandzia puści, bo Phal. to pewnie dopiero jesienią. niedawno poczułam, że kilka z moich Phal. ładnie pachnie: ten najnowszy z bordowymi kropkami na pomarańczowo-rózowych płatkach i ten żółty z biedronki.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:)
co do storczyków, ładnie kwitną. codziennie zaglądam do Vand, ale pędziki się nie pojawiają. czekam na wystawę. jeszcze 5 dni.
Ariadna
500p
500p
Od: 17 lut 2009, o 21:50
Kontakt:

Post »

Biały falek boski
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rozwinął już wszystkie kwiaty. jak go kupiłam to tylko 1 pączek zrzucił, ale i tak ten pąk był zdeformowany, wyglądał, jakby ktoś go zgniótł. pozostałe się ładnie rozwinęły. jego kwiaty mają tylko 10 cm średnicy, ale mi wydają się być ogromne, są największe w mojej kolekcji... bardzo mi się podoba. kupiłam go kiedyś w biedronce. już ktoś go miał w koszyku, ale odłożył go na półkę i ja go kupiłam.
Ariadna
500p
500p
Kontakt:

Post »

Wczoraj przeglądałam Twoją całą kolekcje i jestem w szoku jestem dużo starsza od Ciebie i czytam dużo na temat storczyków ale jednak wiem dużo mniej więc muszę się do Ciebie uśmiechnąć abyś mi podpowiedziała jakieś rady jak dbasz o vandy i falenopsisy czym nawozisz falki??,zraszasz je??,a co do wandy to takie same pytanie czy zraszasz i co jaki czas ,czym nawozisz,co ile podlewasz i na ilę namaczasz vande bo kusi mnie aby kupic kolejną.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Phalaenopsisy i Vandy stoją na oknach, Phal. są normalnie podlewane. Vandy kąpię co kilka dni w wiaderku z wodą ze studni, potem odstawiam do wazonów. nie zraszam storczyków, wystarczy im podlewanie. Phalaenopsisy nawożę co kilka podlewań nawozem do storczyków. Vandy moczę kilka godzin, zwykle 2 razy w tygodniu. a ty już masz jakieś Vandy?
Ariadna
500p
500p
Kontakt:

Post »

Tak mam 2 od rafaela małe ,jedną z Nomi z przeceny bardzo zasuszoną i 2 zamówione u ogrodnika vanda tricolor i biała z różową kratkę,zastanawiam się czy nie kupic w Nomi jeszcze jednej bo są kwitnące ale drogie.
Ariadna
500p
500p
Kontakt:

Post »

A ile godzin moczysz te vandy bo ja około 2 godziny
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja nigdy nie widziałam Vand w sklepie... za kilka dni wystawa, pewnie tam będą jakieś, ale niestety nie mam miejsca. a chciałabym białą lub bordową. są cudne.
moczę je różnie, zwykle 2-5 godzin. staram się kąpać w wolne dni, żeby zamoczyć rano i po kilku godzinach wyjąć, żeby do wieczora wyschły.
Ariadna
500p
500p
Kontakt:

Post »

U mnie są pomarańczowe,niebieskie,różowe,i kilka w kratkę,była jedna ze złamanym kwiatostanem i uszkodzonym vazonem za 85 zł nad tą właśnie się zastanawiam.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

85 za kwitnącą to nie tak dużo... na wystawie kilka razy widziałam za ponad 200. to jest przesada...
Ariadna
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ona już nie ma kwiatów został jej tylko 1 kwiat i łodyga kwiatowa jest zółta tak że pewnie we wtorek jak będe to już będzie bez kwiatu jak będzie moja znajoma to sprzeda mi za 75,zastanawiam się nad vandą lub kilka falenopsisów bo też ładne mają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jak przekwitnie to może będzie jeszcze tańsza... ja muszę kupowac kwitnące, bo na wystawach innych nie ma. chciałabym mieć trochę więcej Vand, ale niestety nie mam miejsca, więc będę musiała kilka lat poczekać. mam tylko 2 okna w pokoju, niezbyt duże, mają tylko ok. 150 cm szerokości... a Vandy sporo miejsca zajmują. bardzo podobają mi się białe i bordowe Vandy. kiedyś widziałam też ładną, mokaropodobną rózową, na pewno bym ją kupiła gdyby już nie była sprzedana, bo taka była cudna.
a Phalaenopsisy mają się dobrze. większość puszcza nowe listki i korzonki. tylko 1 lub 2 są marniutkie, pozostałe mają się bardzo dobrze, nie licząc tego, że kilka ma na liściach plamy. ale na razie te plamy się nie powiększają, ale też nie znikają. prawdopodobnie to brak składnika w wodzie. mam nadzieję, że im przejdzie.
Alice
200p
200p
Od: 28 mar 2009, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

a ile kosztują na takiej wystawie przekwitnięte bo też mam zamiar wybrać się do Sosnowca i może coś zakupię ale wolę być przygotowana bo jeszcze okaże się ,że stać mnie tylko na ziemię. Kiedyś widziałam w jakimś hipermarkiecie storczyka za 130 zł i tak biedny wisiał bo kto by go kupił jak ludzie rzucili się na phalenopsisy w promocji :roll:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nigdy nie widziałam na wystawie przekwitniętych Vand. były kwitnące. inne storczyki też w większości kwitnące.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”