Storczyki Storczykowej

GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miejmy nadzieje,że teraz będzie kwitła.Dodajesz odżywki tylko dorosłym Vandom?Tyle co pozostałym storczykom czy w innej proporcji?A kiedy Vanda jest dorosła,jak wypuści pędzik?
Grazyna.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

jak na razie mam tylko dorosłe Vandy. i nigdy im nie dawałam odżywki, ponieważ moja pierwsza Vandzia padła właśnie od nawozu. musiał jej nie pasować, albo było go za dużo dodane do wody. nawadniałam ją przez spryskiwanie, czasem dodawałam do wody nawozu. wtedy jeszcze nie wiedziałam o tym, że można kąpać, bo gdybym wiedziała, może żyłaby do dziś. jak następnym razem będę zasilać Phal. to dodam nawozu do mniejszego wiaderka, wykąpię w tym Vandy (po kilka godzin każda), a potem tym podleję inne. te malutkieVandzie jak przyjdą pewnie będę musiała moczyć w jakimś kieliszku albo w połówce butelki.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dzięki za odpowiedż!Ale tak małych Vand pewnie się nie nawozi?Masz jakiś swój ulubiony nawóz do phalenopsisów?Jest ich tak dużo na rynku,że można się pogubić.
Grażyna
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja się w ogółe nie znam na nawozach. mam 3, z czego 2 kupiłam na poprzedniej wystawie, a 1 niecałe 2 lata temu w wakacje. ostatnio użyłam tego kupionego w wakacje (pisze na nim "nawomix", jest na nim narysowany ciemnorózowy Phalaenopsis) i sporo storczyków zaczęło puszczać liście i korzenie, ale nie wiem czy od nawozu, czy przez nadchodzącą wiosnę.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dzięki za odpowiedż,bo ja już się pogubiłam.Praktycznie to różnią się tylko firmy bo skład jest prawie taki sam.No ale każdy z nas kupuje to do czego ma zaufanie.
Grażyna.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja się nie znam. kupuję te, o których ktoś mi powiedział, że są dobre. jak na razie z tych, co mam, jestem zadowolona. ciekawe, czy pasowałyby moim Vandom.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kupiłam 2 lata temu na Chorzowskiej Wystawie Kwiatów Wiosennych nawóz ASTVIT.Dołączona była do tego ulotka,że można stosować również do storczyków.To nawóz naturalny ze wszystkimi mikroelementami,ale nie potrafię znaleźć tej ulotki.Wiele osób go kupowało.Stosowałam do wszystkich domowych i balkonowych z dobrym skutkiem.Jak będzie wystawa w maju to muszę pojechać i koniecznie zdobyć tę ulotkę.Trzeba wypróbować teraz na storczykach.
Grażyna.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

też jeździsz na wystawy kwiatów? ja zamierzam się wybrać. w zeszłym roku byłam, w maju. w 2004 roku na takiej wystawie kupiłam mojego pierwszego storczyka. ale pierwszy raz na wystawie kwiatów byłam prawdopodobnie 10 lat temu, bo już będąc dzieckiem interesowałam się kwiatami.
co do nawozów, z tego co wiem, najlepsze są te przeznaczone dla storczyków, ale i tak trzeba dawać tylko 1/2 lub 1/4 dawki podanej na opakowaniu.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wystawy są 2 razy do roku:wiosenna i jesienna i na każdej jestem.Wiosną kupuje kwiaty na balkon,jesienią tulipany i lilie.W ubiegłym roku jesienią kupiłam Rękę Buddy"(z cytrusów) a teraz ma kilka kwiatów i liczę na chociaż jeden owoc.Obchodzę się z nim jak z przysłowiowym jajkiem,żeby tylko nie zrzuciła pączków.

Grażyna
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja staram się też jeździć. jak byłam ostatnio, widziałam sporo Phalaenopsisów, m.in. moje wymarzone z mazami, ale nie mogłam go kupić, bo już kupiłam innego. kilka lat temu kupowałam kwiaty do ogródka, a teraz już nie mam ani ogródka ani kwiatów domowych, to kupuję storczyki.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

są już u mnie Vandy. są malutkie. to 1 i prawdopodobnie 10. jak je rozpakowałam, to wzięłam takie malutkie osłonki i w nich je zamoczyłam, a teraz sobie stoją w tych osłonkach, ale już bez wody. zrobiłam im zdjęcia i kilku Phal. i storczykowym oknom.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dusiu, nie warto było się martwić! Vandy już są u Ciebie i na moje oko wyglądają zdrowo!

A parapety masz piękne!
U nie teraz tylko dwa Phal. kwitną(żółty pasiasty i malinowy), gdzieś tam rosną młode pędziki, jest trochę pąków, zatrzęsienie nowych liści, ale kwiatów niewiele.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Alice
200p
200p
Od: 28 mar 2009, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

że tak się wtrącę bo przeczytałam wyżej że mówicie o wystawie storczyków w Sosnowcu 8)
Czy ona już była czy dopiero będzie a jeśli będzie to gdzie jeśli można wiedzieć ?? :)
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusiu nareszcie i ty doczekałaś się swoich wand.Widzę,że kąty dolnych liści zanurzone są w wodzie.Czy to im nie zaszkodzi :?: Okna storczykowe prezentują się bardzo okazale.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Baryczka pisze:Dusiu, nie warto było się martwić! Vandy już są u Ciebie i na moje oko wyglądają zdrowo!

A parapety masz piękne!
U nie teraz tylko dwa Phal. kwitną(żółty pasiasty i malinowy), gdzieś tam rosną młode pędziki, jest trochę pąków, zatrzęsienie nowych liści, ale kwiatów niewiele.
u mnie najwięcej pędzików jest jesienią, ostatnio było kilkanaście. teraz tylko liodoro puszcza pędzik, a kwitną te niedawno kupione i te, które kwitły z pędów puszczonych jesienią.
że tak się wtrącę bo przeczytałam wyżej że mówicie o wystawie storczyków w Sosnowcu
Czy ona już była czy dopiero będzie a jeśli będzie to gdzie jeśli można wiedzieć ??

wystawa będzie 17-19.04 w egzotarium w Sosnowcu.
Dusiu nareszcie i ty doczekałaś się swoich wand.Widzę,że kąty dolnych liści zanurzone są w wodzie.Czy to im nie zaszkodzi Okna storczykowe prezentują się bardzo okazale.
one się zamoczyły bo Vandy są malutkie. ale już wyschły. po kilku godzinach wylałam im wodę, a teraz sobie stoją i obsychają. najlepiej moczyć o takiej porze, by zdążyły do wieczora wyschnąć. póki są malutkie to będą w tych osłonkach. ten wazon co mam jakieś jest dla dorosłych Vand, te by się w nim zmieściły w całości. kupiłam go jakieś 2 lata temu, żeby był jakby tak stłukł się wazon którejś Vandy albo jakbym kupiła jakąś bez wazonu.

dzisiaj na listku woskowego pomarańczowego Phal. znalazłam brzydką, szarą plamę. musiała się pojawić niedawno, bo jak go ostatnio oglądałam to jej nie było. ucięłam ten kawałek liścia a miejsce cięcia posypałam sproszkowanym węglem. może przy podlewaniu na ten liść kapnęła woda, nie wysechł i zaczął gnić. na początku miałam zamiar ją posmarować wodą z bioseptem, ale w końcu uciełam, żeby się nie przenosiła.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”