Wiejski ogród po sezonie cz. 33

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiejski ogród po sezonie cz. 33

Post »

Marysiu, dzięki za info. ;:180 Rozumiem teraz, że musisz się śpieszyć. :tan
Pogoń za mijającym latem bardzo jeszcze udana! ;:63
Widzę, że masz fioletowo kwitnącą szałwię powabną. ;:63 U mnie zakwitły tylko różowa i biała. Widocznie tylko takie nasionka w torebeczce się znalazły. A może po prostu nie wszystkie wykiełkowały.... Lubię te kwiatuszki. ;:333
Troszeczkę nasionek mi jeszcze zostało i być może wśród nich znajduje się ten trzeci kolor kwiatków. ;:63
Moje niebo też dzisiaj wyglądało podobnie. Chwilami, bo zmieniało się bardzo często i bardzo szybko. ;:145 Wiatr chmury gonił z ogromną prędkością i zmiennością rodzajów opadów. :roll: Słońce pokazywało się w tzw. międzyczasie. ;:306
Ja już się godzę na mróz, byle słonko rozjaśniło horyzont. ;:63
Tego samego ;:3 (bez mrozu?) ;:3 życzę również Tobie. ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko pewnie dlatego mam taki kolor, bo ja mam z nasion Szałwia trojbarwna i mam szafirowe, różowe i białe ;:306 Miałam w jednym miejscu przesłane przez kogoś siewki białej szałwii i przez dwa lata wysiewały się białe, po trzech latach trafiają się wśród białych i niebieskie :wink:
Biorę udział w akcji od paru lat, sama akcja zamawiania jest podniecająca co będzie i czy dla mnie wystarczy :D Był taki czas, że nie dostawałam od innych nasion tylko kupowałam i z akcji. Te z akcji kiełkowały, a kupne nie zawsze ;:131
Czyli padało dzisiaj u Ciebie? u mnie na szczęście tylko nocą czy nad ranem. Mrozu nie miałam ale przebłyski słońca szczególnie pod wieczór tak, tylko koty mnie uśpiły i nie mogłam zrobić zdjęcia ;:306 ;:306
Pogodnej niedzieli ;:196
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Post »

Ale wiatr Maryś to też nic dobrego ,powywracał wszystko,no tak natura nadrabia suszę za to grzybki w lesie jeszcze są!
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, u mnie już też po lekkich przymrozkach. Powaliło na brązowo komarzyce, więc coś tam na minusie nocą było na pewno. Zbrązowiały też liście dalii, więc je dzisiaj już zabrałam z rabaty. Chyba faktycznie się już sezon powoli kończy.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam w niedzielę!

Wieje jak ....ale czasem wychodzi słońce ;:3

Bożenko o jakiej suszy mówisz ;:oj u mnie mokro cały czas ;:131 Ja już zrezygnowałam z chodzenia na grzyby ;:222

Bea to tak samo jak u mnie, dalie sterczą coraz ciemniejsze, ale taka petunia rozwija pączki :D Liści na trawie coraz więcej i zaraz będę zagrabiać na grządki, powiem roślinom dobranoc i byle do wiosny. Z prac ogrodowych jeszcze mam uprzątnąć tunel ;:131, ale pracy nie ma dużo bo tam jest agrotkanina i nie wiem czy ją zostawić czy zdjąć :wink:
jagusia111

Post »

U mnie niedziela paskudna pogodowo. Zimno, od rana wiało, a teraz zaczęło padać. Miałam jutro jechac na targ kupić trzy wrzosy w miejsce tych, które mi wypadły w lecie, ale wygląda na to, że jutro będzie padać. Więc chyba z zakupów nici. Lubię kupować o tej porze bo zamiast 6 zł za sztukę płaci się 2,50.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aguś targ 1 listopada? ;:oj u nas wszystko oprócz dyżurnych małych sklepików i kiosków nieczynne. Jedyny handel pod cmentarzami ;:oj
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

:wit Marysiu
Szczęśliwi czasu nie liczą :D Listopad zacznie się dopiero we wtorek.
Pozdrawiam jesiennie ;:196
Ewa
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Maryś zapomniałam napisać o niebie ...niesamowite ;:180
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewa faktycznie już drugi raz wydaje mi się że jutro 1 listopada ;:223 w domu też wmawiałam ;:306

Misiu dzisiaj też było podobne ;:202
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Post »

Marysiu u mnie na przemian popaduje są dni bezdeszczowe ,ale pisałam o suszy letniej kiedy to oczekiwałam na porost grzybów!
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Ja też jutro będę na targu ,tym razem tylko po prowiant , kwiatki dopiero na wiosnę , Zamknełam sezon w swoim ogrodzie .Moje dalie dawno już przymrozek pościnał i wykopane szykują się do zimowania . Szałwia i u mnie jeszcze kwitnie i resztki róż . Nie brakuje za to dębowych liści ,chociaż drzewa rosną w dużej odległości . Zadziwiające .Pozdrawiam Marysiu i słonka życzę bo ono życiodajne .
jagusia111

Post »

Byłam na targu, kupiłam 3 malutkie czerwone wrzosy po 2 zł. Nawet jak nie dadzą rady w zimie to niewielka strata. Ludzi dużo, każdy liczył na spory targ, a tu sprzedającyh była garstka. Z rana dość mocno padało i pewnie dlatego sporo sprzedawców zrezygnowało. Teraz znowu zaczęło padać i jutro też ma lać. Jak nie padało to nie padało, a teraz nie wie kiedy przestać.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!

Wczoraj sporo zrobiłam w ogrodzie, poprzesadzałam kilka roślin w nadziei że na nowych miejscach lepiej będą kwitnąć i prezentować się :D Wykopałam większość dalii i jestem załamana liczbą karp :oops: a zostały mi jeszcze 3 lub 4, które nie zmarzły. Wyrwałam też kilka jednorocznych, a nawet usuwałam chwasty. Pogoda sprzyjała pracy w ogrodzie. Pod wieczór zrobiłam stroiki na groby, bo muszę podcinać moją jedyną jodełkę. Dolne gałęzie zupełnie zagłuszyły ciemierniki ;:124
W domu czekała mnie jeszcze jedna wielka dynia do przetworzenia na słoikowe zupki.
Dzisiaj od wczesnych godzin musiałam oporządzić inwentarz, bo jeździmy zawsze wczesną porą na cmentarze, żeby uniknąć tłumów.

Bożenko ale chyba jednak w tym roku jest mniej grzybów?

Elu u mnie dęby rosną w lesie, ale jeden po przeciwnej stronie ulicy rośnie u sąsiada, liści mam niedużo za to siewek na wiosnę moc. Największy kłopot sprawiają liście orzecha, ale wywozimy je w pole dopiero wiosną :D Jak mój ogród byłby oddalony od domu, też z pewnością zamknęłabym sezon, bo dni krótkie a i jest coraz zimniej. Nie było słonka, ale przynajmniej na głowę nam nie lało i zrobiło się jakby cieplej ;:333 Zdrówka Elu ;:168

Aguś sprzedawcy pewnie przenieśli się pod cmentarze, u mnie w tych miejscach zarabia każdy kto tylko może. Ja dostałam rok temu wrzosy za elektrograty i ładnie rosną, a teraz kwitną na całego...podstawa podlewanie, wrzosy nie lubią być przesuszone ;:333

Mam parę wczorajszych zdjęć. Kwitnie niestrudzenie parę roślin; kokorycz, szałwia, pierwiosnki, rudbekie. Miałam nasiona rudbekii czerwonej i okazała się być zwykła, a teraz przed zimą pokazała się jedna właściwa ;:306

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwitną laki siane wiosną i podobno bylina!
Obrazek

można jeszcze znaleźć maliny
Obrazek

pojawił się mój ogrodowy pomocnik, po dwóch dniach! głodny ;:oj a jak pojadł chętny do żartów ;:306 Trudno mu było zrobić zdjęcie!

Obrazek

Obrazek

Ładnie przyświecało słonko i zachód był spektakularny chociaż trochę się spóźniłam ;:173

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy!
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Marysiu dzisiaj znów pogoda barowa, lecz nie powiedziałabym ,żeby w moim ogródku był nadmiar wody .Wykopywane dalie nie miały kawałeczka ziemi na bulwkach.Kotki kochają pieszczoty i zabawy niestety moja nie bardzo ma ochotę na zabawę .Chyba sie zestarzała :wink:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”