Witam!
Wczoraj sporo zrobiłam w ogrodzie, poprzesadzałam kilka roślin w nadziei że na nowych miejscach lepiej będą kwitnąć i prezentować się

Wykopałam większość dalii i jestem załamana liczbą karp

a zostały mi jeszcze 3 lub 4, które nie zmarzły. Wyrwałam też kilka jednorocznych, a nawet usuwałam chwasty. Pogoda sprzyjała pracy w ogrodzie. Pod wieczór zrobiłam stroiki na groby, bo muszę podcinać moją jedyną jodełkę. Dolne gałęzie zupełnie zagłuszyły ciemierniki
W domu czekała mnie jeszcze jedna wielka dynia do przetworzenia na słoikowe zupki.
Dzisiaj od wczesnych godzin musiałam oporządzić inwentarz, bo jeździmy zawsze wczesną porą na cmentarze, żeby uniknąć tłumów.
Bożenko ale chyba jednak w tym roku jest mniej grzybów?
Elu u mnie dęby rosną w lesie, ale jeden po przeciwnej stronie ulicy rośnie u sąsiada, liści mam niedużo za to siewek na wiosnę moc. Największy kłopot sprawiają liście orzecha, ale wywozimy je w pole dopiero wiosną

Jak mój ogród byłby oddalony od domu, też z pewnością zamknęłabym sezon, bo dni krótkie a i jest coraz zimniej. Nie było słonka, ale przynajmniej na głowę nam nie lało i zrobiło się jakby cieplej

Zdrówka Elu
Aguś sprzedawcy pewnie przenieśli się pod cmentarze, u mnie w tych miejscach zarabia każdy kto tylko może. Ja dostałam rok temu wrzosy za elektrograty i ładnie rosną, a teraz kwitną na całego...podstawa podlewanie, wrzosy nie lubią być przesuszone
Mam parę wczorajszych zdjęć. Kwitnie niestrudzenie parę roślin; kokorycz, szałwia, pierwiosnki, rudbekie. Miałam nasiona rudbekii czerwonej i okazała się być zwykła, a teraz przed zimą pokazała się jedna właściwa
Kwitną laki siane wiosną i podobno bylina!
można jeszcze znaleźć maliny
pojawił się mój ogrodowy pomocnik, po dwóch dniach! głodny

a jak pojadł chętny do żartów

Trudno mu było zrobić zdjęcie!
Ładnie przyświecało słonko i zachód był spektakularny chociaż trochę się spóźniłam
Dobrej nocy!