Kropelka zaprasza cz.4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kropelka zaprasza cz.4.

Post »

Martuś, zgadzam się. Nowe pole do popisu to zawsze nowe inspiracje, nowe pomysły, choć wcale nie łatwiejsze w realizacji pomimo lat doświadczeń... Ale dobrze, że jest gdzie tworzyć. Do tej pory była tam zapomniana rupieciarnia, mam nadzieję, ze uda mi się stworzyć zielony zakątek, co prawda cienisty przez większą część dnia, ale może to i lepiej. W ogrodzie mam patelnię, to za domem będzie cieniowisko...

Aniu- temat złodziejaszków przemilczę. Dzieci kombinują gdzieby tu dało radę postawić nową trampolinę i oczywiście jęczą, żeby kupić kolejną :roll: Ale naprawdę nie ma miejsca na podwórku, no i jest problem. A do ogrodu już się raczej nie zdecyduję. Pewnie znów komuś wpadła by w lepkie łapy ;:222
Pocieszam się kwitnącą wiosną... i nowym kącikiem do zagospodarowania...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mariolo, bardzo Ci współczuję tej kradzieży, ;:168 obojętnie co by to było, nawet najdrobniejsza rzecz, to sam fakt, że ktoś wszedł na podwórko, pod sam dom i sobie coś zabrał, bez krempacji... chodził po Twoim. ;:124 Masakra... ;:223
Strasznie takie rzeczy powodują u mnie zachwianie poczucia bezpieczeństwa. Kiedyś miałam włamanie do starego jeppa, który służy za dostawczak, złodziej ukradł uchwyt do GPS i kable do ładowania akumulatora, praktycznie żadna wartość, ale sam fakt, że wszedł na moje... żeby dostać się do tego auta, musiał przejść przez całe podwórko, pod samymi oknami ;:222
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Widzę, że żywotniki ostatecznie nie zmieniły miejscówki.
Myślę, że dobrze, bo są bardzo ładne.
Kiedyś wygoniłam dwóch złodziei z podwórka - nic nie zdążyło zginąć.
Za to ja odkryłam w sobie nieskończone pokłady wściekłości - złodzieje mieli szczęście, że zwiali, a ja - być może nawet bardziej.
Gdybym czasem którego dorwała i uszkodziła, to dopiero bym miała kłopoty :roll:
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Już nie pamiętam Mariolko czy zakończyłaś przerabianie skalniaka ,ale widzę ,że jest ukwiecony tujki na swoim miejscu .Żurawkowa rabatka bardzo energetyczna w słonku .To dranie dziecku skraść prezent ,żeby im ręce odpadły :evil: To musiał być ktoś znajomy potrzebowali prezentu dla innego dziecka to sie nie godzi.Widzę ,ze szykują się zmiany
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, ja już sama nie pamiętam czy kończę to co zaczynam... Wstyd się przyznać, ale tak to niestety wygląda. Czasami coś zacznę, a potem splot wydarzeń i warunków pogodowych, tudzież innych rzeczy na które wpływu nie mamy, nie pozwala na dokończenie prac w ogrodzie tak jakbym chciała.
W zasadzie tej wiosny prawie cały czas pada, słońca jak na lekarstwo, to też sporo ogranicza moje plany ogrodowe...

Madziu, nie przesadziłam ostatecznie tych iglaków, ale nie wiem czy słusznie... przesunęłam skalniak, ale niewiele mi to dało miejsca na ścieżkę. Ponadto, od kiedy sąsiedzi mają suczkę na wolności upodobała sobie podsikiwanie właśnie tych iglaków, nie wyglądają ciekawie, wiosenne ciężkie opady śniegu, też im nie pomogły... W realu mam problem z tymi iglakami...

Apus, brak słów, ale trzeba żyć dalej... Dzięki za wsparcie.

Staram się posadzić coś w ogródku przed oknami, bo prace przy dachu i elewacji zdewastowały ten teren totalnie... Tu akurat deszcz mi pomaga, bo uszczuplam roślinki w ogrodzie, przesadzam, dzielę... a co się przy tym naszarpię, zwłaszcza z funkiami ;:223

Obrazek

Te hosty uszkodził przymrozek w maju
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Mariolko,w ogrodzie wszystko nadrabia i jak porównać zdjęcia z 19 kwietnia :uszy gdzie wszystko było zasypane ,to ogród wygląda doskonale ,ja też ciągle dzielę i sadzę ,ale teraz znowu deszcze przeszkadzają ,chociaż przy rozmnażaniu pomagają ,pozdrawiam i pięknego dnia życzę :wit
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Mariolu, przyszłam z rewizytą. Przespacerowałam się po Twoim pięknym ogrodzie od jesieni aż do gteraz
i mimo przepieknych widoków to mnie aż skręca z tego co przeczytałam. Mam na myśli sprawę OLX, niezapłacenie faktury i teraz jeszcze kradzież trampoliny ;:oj Do tego jeszcze przygoda ze świnkami....bo słów mi brak na wyrażenie mojego samopoczucia i współczucia....jak tak można jasna cholera!!!!!!!!!!!!!!
Dopiero teraz mogę (mimo ogromnego wzburzenia) powiedzieć, że ma piękny ogród, mnóstwo pięknych roślin, a ogród naprawde spory i wyobrażam sobie ile pracy i czasu potrzebuje. Podobnie jak Ty mam sporo roboty z lekcjami syna, bo jak poszedł do gimnazjum to na boga ja na studiach na kolokwium miałam tyle nauki z biologii co on teraz na sprawdzian. ;:202
Lepiej o roślinach. Bardzo mnie urzekły korale kaliny jesienią....no śliczne, róże, dalie, drzewa ( klony), staw, świnki (szkoda, że się ta świnka nie znalazła :( )
Czytając Twój wątek przeżyłam prawdziwą historię ogrodniczki-pasjonatki takiej jak ja. ;:108
Będę tu chętnie zaglądała.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękny masz ogród Mariolu, taki nieuczesany, nie od linijki, będący właściwym uzupełnieniem pięknego domu. Do tego efektu trzeba areału, który Ty posiadasz. Domyślam się jednak, że przy tak rozległym terenie, gdy innych, pilniejszych prac w polu masa, niełatwo o niego dbać. Tym bardziej więc podziwiam, ciekawe pomysły- mostek ;:167
Trampolinowym i wszelkim złodziejom mówimy zdecydowane NIE.
Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Witaj Mariolko :wit
Prace w ogrodzie nigdy się nie kończą ale jaką mamy z nich satysfakcję gdy już uda się nam coś skończyć :D
Hostami się nie przejmuj, mają zielone środki, odbiją.

Bardzo Ci współczuję tej kradzieży, niby rzecz nie pierwszej potrzeby ale należąca do dziecka.
Myślę tak jak Ala-Biedronka, że to ktoś z okolicy musiał maczać w tym palce.
Zerknij na Allegro i OLX czy nie ma ogłoszeń o sprzedaży używanej trampoliny.

Doskonale rozumiem jak się czujesz, w tym roku moi rodzice przyjechali na trochę z zagranicy i pojechali na wieś, gdzie mają gospodarstwo.
Takie tam pola łąki, dwa kawałki lasu. Właśnie tam gdzie obok łąki jest nasz las ktoś wywiózł kilka wywrotek piasku, zniszczył drogę i las.
Sprawa otarła się o kryminalnych bo strata pieniędzy jest znaczna. I nic od miesiąca...
Niby można szukać tam gdzie się ktoś buduje czy ma nowy polbruk ale kto się przyzna?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochane :)
w weekend mieliśmy wesele, a nieprzespana noc i szpilki na nogach- zdecydowanie mi z nimi nie po drodze. Można powiedzieć, że dziś jeszcze odchorowuję... tzn. mój kręgosłup i gardło (po klimatyzacji i zimnych napojach). Zdecydowanie mniej męczy mnie przekopywanie ogrodu...

Zatem choć ogród wzywa, dziś poza oględzinami na nic ochoty nie mam :roll: Pogoda wspaniała, żar leje się z nieba. To co niedawno posadziłam z rozsad leży oklapnięte mimo podlewania...

Witch, przekopywałam przez pierwszy tydzień ogłoszenia sprzedażowe, ale to jak szukanie igły w stogu siana...
Hosty już zaczynają odbijać, kiedyś chciałam przesadzić jedną, podzielić przy okazji... ależ się z nią naszarpałam. Ogród bardzo szybko zarasta...
Shire- mój ogród ma 20 metrów szerokości i 50 długości, niby dużo, ale rozplanować coś sensownie trudno, za to do pielenia ogrom!
Mamy ogarnąć teren wokół domu po remontach i to dopiero jest wyzwanie! Bo szerokość placu nie pozwala mi na żadne nasadzenia w części wjazdowej. Mam posadzić coś za domem od strony sąsiada, ale na razie trwa nawożenie ziemi, a z nią raczej krucho...
Mostek ma już z 6 lat, i teraz tylko krzyczę :"nie latać po mostku"...

Elu, ja staram się szybko zapominać, nie rozpamiętuję, nie przeżywam, po prostu idę do przodu. Choć nie ukrywam, że gdy głębiej się nad tym wszystkim zastanowię, wątpliwości a czasami złość wygrywają.Jednak ani w sprawie oszustów, ani tym bardziej zwierzaczków nic nie można było podziałać więcej... a ogród, jak każdy- wymaga multum pracy i to nieustannej. Czasami odpuszczam, ale tylko na chwilę!

Marto, trudno uwierzyć, że 19 kwietnia była u nas taka zima i tyle ciężkiego, mokrego śniegu. Teraz wspaniale kwitną azalie, piwonie maja kolejne pączusie- pierwsze przemarzły, hosty pięknie poodbijały. Tylko przemarznięte niektóre lilie i czereśnie zdechły definitywnie... A.. i 2/3 mojej catalpy nie pśsciło listków :(
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Fajne to ujęcie orlików z dolnej perspektywy :D
Masz Ty ich dziewczyno łany ;:oj
Uwielbiam te kwiatki...
Azalie też Cudnie kwitną ;:173
A co posadziłaś przy tej wysokiej pergoli?
Czyżby róża pnąca?
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, te łany orlików to w większości samosiejki. Raz wprowadzone do ogrodu wędrują gdzie popadnie. Najwięcej ich na ścieżce.
Azalie uwielbiam. Przy pergoli posadzone powojniki, dziś właśnie rozwinęły swe kwiaty...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Mariola przybyłam pooglądać Twoje azalie. Masz ich sporo. ;:333 Ja tylko trzy i jeszcze do przesadzenia.Skoro swoim zmieniałaś miejsca to powiedz kiedy lepiej je przesadzać?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Mariolko przykro, że dzieci straciły trampolinę, ale policja to jej raczej nie znajdzie. ;:174 Żurawki na żwirku pięknie się rozrosły. ;:215 Hosty łatwe do dzielenia nie są. :roll: Raczej męskiej ręki potrzeba do tej czynności. Azalie wspaniale kwitną. ;:oj Muszę swoją przesadzić, bo chyba miejsce jej nie służy. ;:218 Masz tyle orlików w ogrodzie, piękne kolory. ;:138 Też pozwalam rosnąć samosiejkom w dziwnych miejscach ogrodu. Spokojnego czasu na porządkowanie miejsc przy domu. ;:3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”