Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie, problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liriope
200p
200p
Od: 30 wrz 2008, o 14:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

muchołówka po podróży w paczce zawsze ma zamknięte pułapki przez kilka dni, potem je otwiera sama, nie trzeba do nich zaglądac i ruszac. Trzeba dac roslince czas na zaadaptowanie czy zaaklimatyzowanie sie w nowych warunkach.

jeśli chodzi o podlewanie to na podstawce powinno byc po podlaniu ok 1 cm wody, jak podstawka zrobi sie pusta daje sie dzień przerwy i znowu sie podlewa. To są rośliny bagienne więc muszą miec mokro i wilgotno.

pułapki mają ograniczoną żywotnośc i po kilku zamknieciach i złapaniu owadów zamierają.
trzeba je usunac, wyciąc ostrym nożem u nasady.
vastolorde
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 wrz 2008, o 17:21

Problem

Post »

no tak ale moja muchołówka gdy złapie muchę potrzyma ją 3 dni i pułapka wraz z muchą w środku gnije co może być tego powodem proszę o POMOC moje gg 7106151
Awatar użytkownika
Liriope
200p
200p
Od: 30 wrz 2008, o 14:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pułapki usychają gdy strawią owada. Są one właściwie "jednorazowe". Gdy ofiara zostanie strawiona, pułapka otwiera się i obumiera. Należy ją odciąć ostrym narzędziem. Zdarza się, ze cześć owada wystaje z pułapki - doprowadza to do infekcji, a to z kolei powoduje gnicie pułapki. Wtedy również ją odcinamy.

Należy przeanalizować warunki, w jakich hodujemy roślinę, oswietlenie, podlewanie. Zalanie rośliny też moze powodowac gnicie pułapek.

Poza tym jeżli pułapki gnija a roślina nie wytwarza nowych pułapek moze buc to oznaką że roślina domaga sie odpoczynku. Zamiera ona na czas spoczynku który trwa z reguły 2-3 miesięcy.
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

Witam mam takie małe pytanko, moja muchołówka juz sporo podrosła i wupuściła 2 "szczepki" czy mozna je rozdzielić o tej porze, jak to najlepiej zrobic zeby nie zaszkodzic roslinie, do jakiej ziemi, i jak to wygląda z zimowaniem?
wojtekrd
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 lip 2008, o 19:32

Post »

Mojej niestety zaczynają żółknąć łepki. Co może być tego powodem? Wyniosłem ją do chłodniejszego pomieszczenia i ma cały czas wodę.
Może tam jest jednak dla niej za zimno?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Raczej za mokro jak ma chłodno tzn. poniżej 16 stopni ograniczamy wodę utrzymując tylko lekko wilgotną ziemię. :D
wojtekrd
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Powinna spać?

Post »

Wcześniej miałem z nią problem, bo po wyniesieniu do chłodniejszego miejsca zaczęły jej czernieć liście. Wydaje mi sie, że było to spowodowane za niska temp, ale jak ją przyniosłem z powrotem to udało mi się ją jednak odratować. Druga niestety już nie przeżyła.

Obrazek
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ciepło i wilgotno - to jest to, co ten drapieżnik lubi najbardziej. Nasyp do tej podstawki kamyczków albo keramzytu, nalej wody i uzupełniaj wyparowaną.
Waleria
x-C-j
---

Post »

Właśnie powinna teraz spać w zimnym pomieszczeniu, czernienie liści jest całkowicie normalne, należy też oszczędniej podlewać, muchołówka potrafi zgubić wszystkie liście (wszystkie zczernieją i odpadną lub trzeba je oberwać) podczas zimowania ale odradza się z części podziemnej. Źle zrobiłeś jeśli wyrzuciłeś tą drugą i źle że tą przyniosłeś do ciepłego, poza tym obetnij jak najszybciej pęd kwiatowy nie powinno się pozwalać tak małej roślinie na kwitnienie szczególnie w okresie gdy powinna odpoczywać i nie wegetuje w pełni. Polecam na forum Nepenti poczytać o prawidłowej pielęgnacji i hodowli muchołówki. :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
wojtekrd
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

OK. Dzięki za pomoc, zaraz obetne jej wszystko.
Pozdrawiam
x-C-j
---

Post »

Co wszystko obetniesz liści nie obcinaj, ogranicz wodę i wynieś na zimowanie, obetnij tylko pęd kwiatowy. :D
wojtekrd
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Tej drugiej nie wyrzuciłem, właśnie w niej obciąłem liście, praktycznie już wszystkie były czarne. A czy by tej zaszkodziło gdybym jej teraz jak ma zielone powycinał jej?
taikoubou
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 mar 2009, o 22:00

Post »

2 dni temu kupiłem dziewczynie muchołówke, po przeczytaniu tego forum tekze chce zostac nowym hodowca tej pieknej roslinki:D jutro ide sobie kupic jedna dla siebie:D
http://img26.imageshack.us/my.php?image=muchowka.jpg
taikoubou
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 mar 2009, o 22:00

Post »

Zagląda tu jeszcze ktos?
a oto moja Muchołówka:D
Obrazek
x-C-j
---

Post »

Poczytaj sobie o warunkach jakie należy jej zapewnić tutaj :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”