Kolekcje Floriana cz.1
- pela11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kolekcje Floriana cz.1
Florianie , a jakie rośliny porócz dalii masz w swoim ogrodzie ?
-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
Elu spytaj lepiej czego Florian nie mapela11 pisze:Florianie , a jakie rośliny porócz dalii masz w swoim ogrodzie ?

-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Piękne, piękne, ale nie uwierzę, ze nie masz innych roślin w ogrodzie. Pokaż jakieś zdjęcia ogółu, proszę 

- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Elżbietko, 'Rybnik' - bardzo ładna dalia no i ta nazwa - duma lokalnego patriotyzmu rozpiera!
Może trochę "kaktusów" dziś? Zakwitła późno, na początku września ale szybko nadrabia zaległości i ma już drugie piętro w kwiatach:

Witaj Konwalio! Tyle miłych słów, że aż nie wiem, co powiedzieć
Jedną szóstą byś chciała?
To by wyszło nie za wiele, jakieś 30 dalii
Miały być "kaktusy" ale skoro wytypowałaś przepiękną 'Eveline', to zaprezentuję podobną do niej ale z dużo większym kwiatostanem:

Elu, na początku wątku pokazywałem liliowce, po daliach będzie jeszcze jedna grupa roślin, która mnie interesuje, a reszta to "wypełniacze". Stopniowo rezygnuję z całej mnogości roślin na rzecz moich kolekcji, które mną zawładnęły
Dobra, wracam do "kaktusów". Muszę sprawdzać, co już pokazywałem, a co nie i znalazłem taką dalię, która nie załapała się jeszcze na pokaz, a ma piękny, głęboki kolor:

Dorotko, to prawda; żeby dalie ładnie się prezentowały, potrzebują podpór, podwiązywania i codziennej kosmetyki. Po 3-dniowych deszczach przez dwa kolejne dni zajmowałem się doprowadzaniem krzaczków do ładu. Pomimo iż to już ich ostatnie 2-3 tygodnie - chcę, by prezentowały się dobrze do samego końca
Daliowy "staruszek" (i w zasadzie półkaktus a nie kaktus), bo i w naszym rodzinnym ogrodzie od co najmniej 30-stu lat i metryczkę ta dalia też ma zamierzchłą:

Mariolko, mam inne rośliny - wypełniacze albo tło dla dalii, jak na tym zdjęciu ogólnym jednej z daliowych rabat
:

Może trochę "kaktusów" dziś? Zakwitła późno, na początku września ale szybko nadrabia zaległości i ma już drugie piętro w kwiatach:

Witaj Konwalio! Tyle miłych słów, że aż nie wiem, co powiedzieć

Miały być "kaktusy" ale skoro wytypowałaś przepiękną 'Eveline', to zaprezentuję podobną do niej ale z dużo większym kwiatostanem:

Elu, na początku wątku pokazywałem liliowce, po daliach będzie jeszcze jedna grupa roślin, która mnie interesuje, a reszta to "wypełniacze". Stopniowo rezygnuję z całej mnogości roślin na rzecz moich kolekcji, które mną zawładnęły

Dobra, wracam do "kaktusów". Muszę sprawdzać, co już pokazywałem, a co nie i znalazłem taką dalię, która nie załapała się jeszcze na pokaz, a ma piękny, głęboki kolor:

Dorotko, to prawda; żeby dalie ładnie się prezentowały, potrzebują podpór, podwiązywania i codziennej kosmetyki. Po 3-dniowych deszczach przez dwa kolejne dni zajmowałem się doprowadzaniem krzaczków do ładu. Pomimo iż to już ich ostatnie 2-3 tygodnie - chcę, by prezentowały się dobrze do samego końca

Daliowy "staruszek" (i w zasadzie półkaktus a nie kaktus), bo i w naszym rodzinnym ogrodzie od co najmniej 30-stu lat i metryczkę ta dalia też ma zamierzchłą:

Mariolko, mam inne rośliny - wypełniacze albo tło dla dalii, jak na tym zdjęciu ogólnym jednej z daliowych rabat

Twoja Imperial Wine ma piękny kolor
Moja jest bardziej bordowa. Hapet Blue Eyes jest śliczna - zaklepuję 

-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
Widzisz, że to nie dla mnie. Wsadziłam trzy i tak siedzą, ale nie prezentują się fajnie. Ten Twój staruszek ma bardzo ładny kolor. 

-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
No i już lepiej. Bo o ile pooglądam roślinkę w skali makro, to właśnie te zdjęcia całego ogrodu lubię najbardziej!
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Nie wiem, czy nie uśmiechnę się do Ciebie o Spassmachera, bo mojego coś nie mogę znaleźć!
W razie czego - rezerwuję kawałek!
Imperial Wine chciałam od Stanisława kiedyś, ale się nie udało
Pięknie!

Imperial Wine chciałam od Stanisława kiedyś, ale się nie udało

Pięknie!

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Florian Silesia
Kasiu, moja 'Imperial Wine' to burgund, a ten kolor stoi bardzo blisko bordowego więc może nie ma pomyłki?
'Hapet Blue Eyes' po pierwszym kwiatku jakby straciła wigor i kolejne wyraźnie mniejsze. Musiałem więc sięgnąć do zdjęcia z pierwszym kwiatem, który z kolei wciśnięty jest między łodygami i nie pokazuje się w całej okazałości. Ale dalia watra grzechu
Pokazywanie "kaktusów" wczoraj mi się rozpełzło, to może dziś będę bardziej konsekwentny
Ta dalia być może już była pokazywana ale lubię takie mocne kolory:

Dorotko, 'Acapulco' ma piękny kolor, niesamowitą żywotność, ma jednak cienkie łodygi więc łamliwe i kwiaty na nich nieco skierowane w dół więc trzeba mieć do tej dalii wyrozumiałość
Niskie odmiany nie wymagają takiej opieki
Nisko wyrosła ta dalia i obywa się bez podpór więc polecam:

Mariolka, cieszę się. Nie pokazuję jednak często planów ogólnych, bo po pierwsze nie widać szczegółów kwiatów, a po drugie: w moim ogrodzie kompozycja schodzi na plan dalszy. Moje rabaty są jak grządki z warzywami - monotonnie proste i pod sznurek
Do tej dalii trzeba mieć anielską cierpliwość. Dopiero któryś kolejny kwiat ma takie ładne proporcje i kolor. Drugi rok z rzędu jest tak samo więc ona chyba tak ma (?). Ale warto ją trzymać!:

Miłko, zapisałem zatem dla Ciebie 'Spassmacher' (
) i na wszelki wypadek 'Imperial Wine', bo to potem na przedwiośniu nie wiadomo, którą się będzie można podzielić. Sama wiesz
I zakończę nowym mieszkańcem mojego ogrodu:

'Hapet Blue Eyes' po pierwszym kwiatku jakby straciła wigor i kolejne wyraźnie mniejsze. Musiałem więc sięgnąć do zdjęcia z pierwszym kwiatem, który z kolei wciśnięty jest między łodygami i nie pokazuje się w całej okazałości. Ale dalia watra grzechu

Pokazywanie "kaktusów" wczoraj mi się rozpełzło, to może dziś będę bardziej konsekwentny

Ta dalia być może już była pokazywana ale lubię takie mocne kolory:

Dorotko, 'Acapulco' ma piękny kolor, niesamowitą żywotność, ma jednak cienkie łodygi więc łamliwe i kwiaty na nich nieco skierowane w dół więc trzeba mieć do tej dalii wyrozumiałość

Niskie odmiany nie wymagają takiej opieki

Mariolka, cieszę się. Nie pokazuję jednak często planów ogólnych, bo po pierwsze nie widać szczegółów kwiatów, a po drugie: w moim ogrodzie kompozycja schodzi na plan dalszy. Moje rabaty są jak grządki z warzywami - monotonnie proste i pod sznurek

Do tej dalii trzeba mieć anielską cierpliwość. Dopiero któryś kolejny kwiat ma takie ładne proporcje i kolor. Drugi rok z rzędu jest tak samo więc ona chyba tak ma (?). Ale warto ją trzymać!:

Miłko, zapisałem zatem dla Ciebie 'Spassmacher' (

I zakończę nowym mieszkańcem mojego ogrodu:

O Hollyhill Icarus piękna
Chyba ogromny kwiat.

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja uwielbiam te szersze plany. To musi być dopiero widok. Zapierający na bank 

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Florianie, a kiedy będą ogłoszone te nadwyżki ,bo jak znam życie na nic się nie załapię,bo zwyczajnie się spóźnię
a tak kocham te dalie i też bym chciała zdążyć coś nabyć,a tak na początek to wszystkie zaklepuję
,pozdrawiam 

- Florian Silesia
Kasiu, 'Hollyhill Icarus' piękny ma kolor - piwny. Trudno mi znaleźć inne określenie, bo to niby żółty ale pomieszany z brązem i pomarańczowym. Wielkość średnio duża - 18cm.
Na dziś wymyśliłem serię dalii o bordowych liściach. Za te liście preferuję wszystkie, bez względu na kwiat!

Małgosiu, przyjedź i sprawdź
Trudno mi uchwycić ogólnie dalie, bo sadzone są w długich rzędach więc dobrych zdjęć ogólnych nie mam wiele.
W tej masie kwiatów jest moja ulubiona dalia anemonowa o bordowych liściach:

Marto, wierzę, że zdążysz. Pomogę Ci w tym. Reszta na pw.
Może nie widać całego piękna tej dalii ale w bordowych liściach wygląda super!

Na dziś wymyśliłem serię dalii o bordowych liściach. Za te liście preferuję wszystkie, bez względu na kwiat!

Małgosiu, przyjedź i sprawdź

W tej masie kwiatów jest moja ulubiona dalia anemonowa o bordowych liściach:

Marto, wierzę, że zdążysz. Pomogę Ci w tym. Reszta na pw.
Może nie widać całego piękna tej dalii ale w bordowych liściach wygląda super!

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Cudowności! Karma Choc zawsze mnie fascynowała, ale jeszcze nie miałam (są dziesiątki takich dalii, sam wiesz!). Cieszę się, że Fascynation tak pięknie Ci kwitnie! Dbaj o nią! 

Miłka
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie kuś Jacku, oj nie kuśFlorian Silesia pisze:
Małgosiu, przyjedź i sprawdź![]()

Fascynująca ta różowa z ciemnymi listkami. Lubię te zestawienie u dali. Ciemne liście i jasny kwiat.