Kolekcje Floriana cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.1

Post »

Florianie , a jakie rośliny porócz dalii masz w swoim ogrodzie ?
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

pela11 pisze:Florianie , a jakie rośliny porócz dalii masz w swoim ogrodzie ?
Elu spytaj lepiej czego Florian nie ma ;:306 . Cudna kolekcja naprawdę, ale nie dla dojeżdżających, no i te podpory, których dalie potrzebują. Nie można mieć wszystkiego, ale Florianie podziwiam u Ciebie. ;:196
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Piękne, piękne, ale nie uwierzę, ze nie masz innych roślin w ogrodzie. Pokaż jakieś zdjęcia ogółu, proszę :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elżbietko, 'Rybnik' - bardzo ładna dalia no i ta nazwa - duma lokalnego patriotyzmu rozpiera!
Może trochę "kaktusów" dziś? Zakwitła późno, na początku września ale szybko nadrabia zaległości i ma już drugie piętro w kwiatach:
Obrazek

Witaj Konwalio! Tyle miłych słów, że aż nie wiem, co powiedzieć :oops: Jedną szóstą byś chciała? :shock: To by wyszło nie za wiele, jakieś 30 dalii :idea:
Miały być "kaktusy" ale skoro wytypowałaś przepiękną 'Eveline', to zaprezentuję podobną do niej ale z dużo większym kwiatostanem:
Obrazek

Elu, na początku wątku pokazywałem liliowce, po daliach będzie jeszcze jedna grupa roślin, która mnie interesuje, a reszta to "wypełniacze". Stopniowo rezygnuję z całej mnogości roślin na rzecz moich kolekcji, które mną zawładnęły ;:223
Dobra, wracam do "kaktusów". Muszę sprawdzać, co już pokazywałem, a co nie i znalazłem taką dalię, która nie załapała się jeszcze na pokaz, a ma piękny, głęboki kolor:
Obrazek

Dorotko, to prawda; żeby dalie ładnie się prezentowały, potrzebują podpór, podwiązywania i codziennej kosmetyki. Po 3-dniowych deszczach przez dwa kolejne dni zajmowałem się doprowadzaniem krzaczków do ładu. Pomimo iż to już ich ostatnie 2-3 tygodnie - chcę, by prezentowały się dobrze do samego końca ;:173
Daliowy "staruszek" (i w zasadzie półkaktus a nie kaktus), bo i w naszym rodzinnym ogrodzie od co najmniej 30-stu lat i metryczkę ta dalia też ma zamierzchłą:
Obrazek

Mariolko, mam inne rośliny - wypełniacze albo tło dla dalii, jak na tym zdjęciu ogólnym jednej z daliowych rabat :lol: :
Obrazek
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Twoja Imperial Wine ma piękny kolor ;:oj Moja jest bardziej bordowa. Hapet Blue Eyes jest śliczna - zaklepuję ;:306
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Widzisz, że to nie dla mnie. Wsadziłam trzy i tak siedzą, ale nie prezentują się fajnie. Ten Twój staruszek ma bardzo ładny kolor. ;:215
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

No i już lepiej. Bo o ile pooglądam roślinkę w skali makro, to właśnie te zdjęcia całego ogrodu lubię najbardziej!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Nie wiem, czy nie uśmiechnę się do Ciebie o Spassmachera, bo mojego coś nie mogę znaleźć! ;:306 W razie czego - rezerwuję kawałek!
Imperial Wine chciałam od Stanisława kiedyś, ale się nie udało :wink:
Pięknie! ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, moja 'Imperial Wine' to burgund, a ten kolor stoi bardzo blisko bordowego więc może nie ma pomyłki?
'Hapet Blue Eyes' po pierwszym kwiatku jakby straciła wigor i kolejne wyraźnie mniejsze. Musiałem więc sięgnąć do zdjęcia z pierwszym kwiatem, który z kolei wciśnięty jest między łodygami i nie pokazuje się w całej okazałości. Ale dalia watra grzechu :wink:
Pokazywanie "kaktusów" wczoraj mi się rozpełzło, to może dziś będę bardziej konsekwentny :wink:
Ta dalia być może już była pokazywana ale lubię takie mocne kolory:
Obrazek

Dorotko, 'Acapulco' ma piękny kolor, niesamowitą żywotność, ma jednak cienkie łodygi więc łamliwe i kwiaty na nich nieco skierowane w dół więc trzeba mieć do tej dalii wyrozumiałość 8-)
Niskie odmiany nie wymagają takiej opieki :) Nisko wyrosła ta dalia i obywa się bez podpór więc polecam:
Obrazek

Mariolka, cieszę się. Nie pokazuję jednak często planów ogólnych, bo po pierwsze nie widać szczegółów kwiatów, a po drugie: w moim ogrodzie kompozycja schodzi na plan dalszy. Moje rabaty są jak grządki z warzywami - monotonnie proste i pod sznurek :lol:
Do tej dalii trzeba mieć anielską cierpliwość. Dopiero któryś kolejny kwiat ma takie ładne proporcje i kolor. Drugi rok z rzędu jest tak samo więc ona chyba tak ma (?). Ale warto ją trzymać!:
Obrazek

Miłko, zapisałem zatem dla Ciebie 'Spassmacher' ( ;:196 ) i na wszelki wypadek 'Imperial Wine', bo to potem na przedwiośniu nie wiadomo, którą się będzie można podzielić. Sama wiesz ;:173
I zakończę nowym mieszkańcem mojego ogrodu:
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

O Hollyhill Icarus piękna ;:oj Chyba ogromny kwiat.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja uwielbiam te szersze plany. To musi być dopiero widok. Zapierający na bank ;:333
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Florianie, a kiedy będą ogłoszone te nadwyżki ,bo jak znam życie na nic się nie załapię,bo zwyczajnie się spóźnię ;:223 a tak kocham te dalie i też bym chciała zdążyć coś nabyć,a tak na początek to wszystkie zaklepuję ;:65 ,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, 'Hollyhill Icarus' piękny ma kolor - piwny. Trudno mi znaleźć inne określenie, bo to niby żółty ale pomieszany z brązem i pomarańczowym. Wielkość średnio duża - 18cm.
Na dziś wymyśliłem serię dalii o bordowych liściach. Za te liście preferuję wszystkie, bez względu na kwiat!
Obrazek

Małgosiu, przyjedź i sprawdź ;:173 Trudno mi uchwycić ogólnie dalie, bo sadzone są w długich rzędach więc dobrych zdjęć ogólnych nie mam wiele.
W tej masie kwiatów jest moja ulubiona dalia anemonowa o bordowych liściach:
Obrazek

Marto, wierzę, że zdążysz. Pomogę Ci w tym. Reszta na pw.
Może nie widać całego piękna tej dalii ale w bordowych liściach wygląda super!
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Cudowności! Karma Choc zawsze mnie fascynowała, ale jeszcze nie miałam (są dziesiątki takich dalii, sam wiesz!). Cieszę się, że Fascynation tak pięknie Ci kwitnie! Dbaj o nią! :wink:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Florian Silesia pisze:
Małgosiu, przyjedź i sprawdź ;:173
Nie kuś Jacku, oj nie kuś :D
Fascynująca ta różowa z ciemnymi listkami. Lubię te zestawienie u dali. Ciemne liście i jasny kwiat. ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”