Madagaskar i reszta świata - cz. 5

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata - cz. 5

Post »

Dziękuję, Henryku! Staram się nie zawodzić :D Dla mnie jedna i druga dzisiaj najważniejsza, bo to moje ukochane endemity, więc otoczone szczególną troską. Maciupeńkie klejnociki i dziękuję za miłe słowa w ich kierunku :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Piękne kwiaty Euphorbi...każda inna... i każda ciekawa ;:138
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

piasek pustyni pisze: Mówisz hoje z małymi listkami... Ale takimi bardzo małymi czy takimi nieco większymi, czy też średnio-małymi?
No do rozwiązania tego problemu to już sama kawa nie wystarczy, musiałoby być coś mocniejszego :;230
Osobiście mam m.in. Matyldę, eskimoskę i curtisii - wszystkie mają małe listki i są prześliczne :D

Prześliczne są też euforbie na Twoich fotkach - cudowne kwiatuszki ale mnie się podobają bardzo te... kolce? czy jeszcze ciernie? ;:131
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga - dziękuję ;:196

Lucynko - a myślisz, że ja to wiem tak naprawdę? Używam coraz częściej określenia ciernie, gdyż:
a) w nazwie masz spina - w odniesieniu do kaktusów tłumaczy się w odniesieniu do cierni (z łaciny). Ciernie to zazwyczaj przekształcone liście, co u kaktusów, ale i właśnie u wilczomleczowatych, zdaje się że w krzewie berberysu również. Po drugie: kolce możesz odłamać, jak u róży, to zaś różnica pomiędzy cierniem a kolcem tkwi w tkance podskórnej i tej wiązce, która łączy je z rośliną. Tyle pamiętam ze swoich "studiów" nad różnicą pomiędzy cierniem a kolcem. Pamiętam najbardziej to, że właśnie kolce można oderwać bez szkody dla rośliny, natomiast jak się utnie od euforbii, to jednak zostaje rana, podobnie jak u kaktusów. W moim rozumowaniu wychodzi, że to jednak ciernie. Podobnie u innych kserofitów, jak moje pachypodia. Ale czy dobrze rozumuję...? Przydałaby się jakaś wykładnia naszego forumowego Botanika (Beata... ;:183)
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja bije brawa ;:138 "madagaskarskim hitom" , bo hybrydy to ... tylko hybrydy - co z tego że kwiat duży i kolorowy :!:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prawda, Jacku? Dlatego i mnie bardziej cieszy kwiatek na "prawdziwej" roślince niż na wytworzonej hybrydce i w imieniu tych maleńkich kwiatuszków bardzo dziękuję ;:180
Spis moich wątków
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Zgadzam się z Jackiem, hybryda to hybryda, a z takim madagaskarskim oryginałem się nie dyskutuje, choćby i bardzo malutkie kwiatki miał ;:303
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
Gekoon
500p
500p
Od: 24 gru 2014, o 23:00

Post »

Pięknie kwitną Ci wilczomlecze te madagaskarskie mają ciekawe wyglądające kwiaty :D
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Żanetko, u Ciebie jak zwykle rośliny niezwykłe. Któż z nas by wiedział, o istnieniu takiej ślicznotki jak Euphorbia milii v. roseana, gdyby nie Ty ;:88
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

O jaaaa :shock: Cyjatia przecudne...nadal najbardziej mnie ujmują te "dzikie"!, ale łaciata...całkiem, całkiem
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42

Post »

Oj tam przekonamy Cię do kaktusów :wink: :roll: :roll: A TY kusisz np tymi Euphorbiami może zamówię przy okazji jakiegoś zamówienia ze 2-3 porcje.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję raz kolejny i bardzo się cieszę, że zaglądacie! ;:138
Moniko - zawsze bardziej będę ceniła oryginały. Nie mówię o takich specjalnie tworzonych hybrydach na przykład kaktusów - to zupełnie inna bajka. Mówię o hybrydkach, które na dobrą sprawę można kupić w każdej lepszej kwiaciarni. Te właśnie euforbie takie są, i dlatego są po prostu ładne i mają po prostu cieszyć oko. Zaś te klejnociki na tych oryginalnych, botanicznych roślinkach są dla mnie znacznie ważniejsze.

Patryk - dziękuję i ... się zgadzam, jak wyżej ;:306

Basiu! A kto by się tymi roślinkami interesował...? Zobacz, ile osób na forum maniacko sprowadza botaniczne formy jakiejś tam euforbii, w dodatku z Madagaskaru. Jest nas mało, bo i te rośliny rzadko cieszą się powodzeniem. Dlatego też bardzo dziękuję właśnie Wam, że te roślinki Wam się spodobały i dajecie tyle miłych słów pod ich adresem ;:196

Bebosku! Łaciata ma cieszyć oko, to i cieszy, a jak przyjedziesz, to i Ciebie też pocieszy :D

Grzesiu - Ty mnie tu nie denerwuj! ;:306 Bo jak zamówisz taką, jakiej nie mam, to normalnie będę o nią sępić! A co do kaktusów nie musisz mnie przekonywać, ukierunkowania na Madagaskar nie zmienię na pewno :D

A skoro jesteśmy przy Madagaskarze, muszę się Wam pochwalić!

Jakiś czas temu, wiosną, zaczęłam budzić swoje pachypodia. Niestety, u jednego, bardzo trudnego jak dla mnie P. brevicaule, zaczęła psuć się podkładka. Zraz wydawał się być w porządku. Cóż, dokonałam po raz pierwszy takiej operacji - ściągnęłam zraza z podkładki. I co dalej... W zasadzie nie miałam wyjścia, jak po prostu spróbować go ukorzenić. To był zdaje się koniec marca - początek kwietnia - jakoś chyba tak. Żeby nie chuchać i nei dmuchać, schowałam go w cieniu innych.
Latem przeniosłam jak wszystkie do szklarenki.
Dzisiaj miałam tylko podlać roślinki. Oczywiście moja kocica Mała wywaliła doniczkę, ale po raz pierwszy jej podziękowałam za to, bo moim oczom ukazał się taki widok! ;:138

Obrazek

Oczywiście posadziłam już normalnie, bardzo dumna z siebie! Kochani, oto Pachypodium brevicaule na własnym korzeniu (i to nie jednym! ;:138 ), po własnoręcznym ściągnięciu z podkładki:

Obrazek

Kocham te roślinki! A skoro tak pięknie się starają, pokażę cały komplet pachypodiów w środku sezonu:

Obrazek

Miłego dnia Wam życzę i z góry dziękuję za wizyty! :wit
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Gratuluję niewątpliwego sukcesu jakim jest ukorzenienie rarytaśnego pachypodium. ;:333

Komplet pachypodiów w środku sezonu wygląda doskonale! ;:215
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Pachypodium brevicaule-piękne :!: sprawdziłam :D . Super ,że dało rade i garnie się do życia ;:215
Pachypodia podobają mi się bardzo :!: :!: najbardziej takie przysadziste z pokarbowanymi listkami....szukałam nazwy ,ale nie mogę znaleźć :D
Wszystkie razem wyglądają super :D
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Pachypodia zdecydowanie TAK , zawsze mi się podobał ich oryginalny wygląd , i także gratuluję ukorzenienia zraza zdjętego z podkładki :!: , na własnym korzeniu to na własnym , byle teraz te korzenie nie podgniły od np niewłaściwego substratu albo nadmiaru wody. Skoro je się szczepi to pewnie ten gatunek jest z lekka problematyczny :idea:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”