Olu - no ja doniczek też po ogrodzie szukałam ale nic się większości roślinkom nie stało.
Ale powalone drzewa na drogach były..... Momentami drogi nieprzejezdne...
Początkiem tygodnia przybędzie do mnie kolejny przetacznik Christa, ależ się cieszę
A powiedz mi, proszę - jak się sprawuje Papageno?
Beatko po wiosennym Austinku pozostały tylko 4 pędy na wysokości 120 reszta wszystko pod sekator Dobrze ,ze mi go nie wyrwało a na kawkę oczywiście możemy się umówić czemu nie.Też lubię przetaczniki tylko one bardziej wolą suche i słoneczne miejsca
No tak, Jadziu - jak się Austina dało uratować to super.
A jakoś tak przeczytałam w Twoim poście, że Twoja koleżanka ma Elfe - myślałam, że masz z nią kawkowy kontakt
Dobrze wiedzieć, że przetaczniki na suche, sprawdzę. Bo na razie to mają nieco inne miejsce u mnie...
Beatko koleżanka z Elfe mieszka trochę drogi ode mnie w opolskim .Oglądam ją na fotkach na FB i słyszę z opowiadań o tym cudzie jak sie spotykamy, bo tutaj pracuje
Beatko w tym roku Papageno u mnie zrobił dość zwarty krzaczek , jak na razie.
W zeszłym był bardzo wybujały i miał mało pąków, teraz widzę po 4-5 w jednym miejscu.
Bea moja Elfe też rosła kompaktowo, ale rok temu wypuściła taki bat gruby i długi, że na nic moje starania. Początkowo myślałam przygiąć, ale po zimie zmarniał a od korzenia wyrosło dużo młodych gałązek, teraz czekam aż zakwitnie bo uwielbiam te limonkowe lody z bitą śmietanką. Przetaczniki lubię tak jak i kłosowce
Basiu - no właśnie, przetaczniki śliczne są
Obiecana okrywowa Snow Stars
Ano, Jadziu - myślałam, że masz Elfe po sąsiedzku
Olu - czyli wynika, że Papageno kłopotów raczej nie sprawia. Moja ma na razie trzy kwiaty ale i tak bardzo mi się podoba.
Marysiu, przetaczniki mam ale czy mam kłosowce? Nie mam pojęcia....
Ależ smakowicie określiłaś Elfe - "limonkowe lody z bitą śmietanką" - no już dosadniej i ładniej chyba się nie da
Mam trzy roślinki, których nie jestem pewna co to mam:
Piękne widoczki!
Gazanie od Ciebie Beatko odgapiłam i kupiłam, bardzo rozweselają rabatę swoimi słoneczkami.
A krwawniki już od jakiegoś czas za mną chodzą... chyba skusze się na wiosnę.
Marysiu, no patrz - o jeżówce nawet nie pomyślałam , bardziej o tej krwawnicy. Ale to tylko dlatego, że ta roślinka ma inne listki niż moje jeżówki, tzn kształt oczywiście identico tylko nie są takie sztywne.... Jestem więc bardzo ciekawa co to jest. Jeśli jeżówka to byłoby super.
Za szałwię muszkatołową bardzo dziękuję Zgadza się.
Na zdjęcia kłosowca zerknęłam sobie na wujku G. Też śliczny.
Och jak ślicznie u Ciebie Kolorowo Powiem Ci że Heliotrop w gruncie sprawuje sie dobrze, tylko trochę mi Bąbel połamał. Pierwszy raz zobaczyłam ten kwiat w Ciechocinku. Rósł w gruncie w dużych skupiskach , było go dużo i wyglądał pięknie a urósł wysoki, dorodny. Ja obrywam uschnięte i kolejne rosną . mam nadzieję ,że mu też urośnie duży. No pod warunkiem ,ze Bąbel przestanie tam biegać . Wszystko masz piękne. Papageno i u mnie rozkwitło 8i jest piękna, to jesienne nasadzenie -piękna . A najbardziej mi sie u Ciebie podobają krwawniki , z racji tego ,że mam czerwony od Ciebie i zaczyna pięknie kwitnąć, n8ie mogłam się doczekać
Beatko, parzydełko to bardzo maleńka roślinka. Ma około 15cm wysokości, z kwiatami może 35. Nie wiem, czy aż o takie małe Ci chodziło. Jak będę na działce, to zrobię zdjęcie i wstawię.
A może masz Elfe z dalszej perspektywy? Chciałabym zobaczyć jak ona rośnie i zorientować się czy znajdę dla niej miejsce.
BEATKO ,MARYSIA dobrze typuje te Twoje nieznane roślinki .Nie wszystkie jeżówki mają sztywne pędy .
Dzięki Tobie wiem ,która z moich róż , to Papageno .
Karola - krwawniki kwitną do późnej jesieni Tylko ścinam przekwitnięte kwiatostany.
Jestem ciekawa jak się u Ciebie zaaklimatyzował, czy też w tym roku tak wybujał na ponad 120 cm?
Mam dwa heliotropy to jednego dam do gruntu a drugiego, jakby co - zostawię w doniczce, ale przesadzę do większej.
Iwonko - czekam zatem na portrecik parzydełka
O Elfe - na pw .
Jolusiu - dziękuję za potwierdzenie moich trzech NN
To jeszcze zostały Ci dwie róże do odszyfrowania nazw, skoro jedna z tych trzech Twoich to Papageno