Truskawkowa działka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Truskawkowa działka

Post »

Wiosennie u Ciebie! ;:63 Ślicznie! ;:215
Coraz bardziej tęskno do takich widoków na żywo. ;:108
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Natalko :wit , przepiękne te Twoje obrazy sielskie, ach jak tęskno do takich widoków, a zdjęcia z czerwca, też bajka, a rogownicy znajdź miejsce, w którym spokojnie będzie sobie szalała, ja co roku wyrywam ogromnie ilości jej, i co roku zarasta mi inne rośliny, źle posadziłam, a tak bardzo podoba mi się jak kwitnie ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Natalio ja też co zimę spisuję moje nasiona i niestety jest ich coraz więcej i już jestem lekko przerażona jak przypomnę sobie ubiegłoroczne wiosenne wysiewy ;:oj Nie potrafię zrezygnować z jednorocznych i zawsze wysieje więcej na wszelki wypadek, a potem utykam gdzie się da. :;230 Śliczne słoneczne zdjęcia ogrzały niejedną ogrodniczą duszę ;:3
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Natalio może podesłać Ci nasiona naparstnicy ? Ostatnio znalazłem zagubioną paczkę z nasionami, która miała być wysłana na AWN.
W Twoim ogrodzie będą pięknie wyglądać ;:173
Uwielbiam fotografować chmury, dzięki za info. Będę wiedział jaki filtr jest najlepszy :tan

Pozdrawiam,
Seba :wit
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć Natalio :wit
Dotarłem :;230 I jak bardzo żałuję, że nie wcześniej! Zdjęcia cud miód, działka naprawdę ma to coś, prześliczna jest! Oglądając Twoje zdjęcia kawałki pewnej układanki się zebrały do kupy, efekty u mnie zostały spisane. Dziękuję ;:196
Będę Cię wspierać w tworzeniu tego kawałka na ziemi ;:108
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witaj :wit
Na Twojej działce przybywa coraz więcej kwiatów,bardzo ładnie prezentują się żurawki,orliki ;:138
Bardzo spodobały mi się zdjęcia łąki z pasącymi się krówkami i kłębiastymi chmurami ;:333
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Beatko, Lucynko, Iwonko, Mario, Seba, Mati, Arku bardzo dziękuję za miłe słowa ;:196
Iwonko rogownicy prędzej czy później znajdę jakieś miejsce, pewnie przez kilka lat będzie taką "zatkajdziurą" ;:108
Mario najbliższe kilka lat to będzie testowanie co się sprawdza, a co nie :wink:
Seba bardzo dziękuję za propozycję, ale mam już naparstnicę, dostałam z forum różową, a kupiłam jakąś jasną (na zdjęciu beżowa) ;:108
Mati witam i zapraszam ponownie :wit

Obrazek

W pełni lata na działce niewiele się działo - kwitły nagietki i aksamitki, którymi regularnie zamęczałam czytających wątek, owoce na drzewach dojrzewały, chwasty za bardzo nie chciały rosnąć przez brak wody i iście afrykańskie temperatury... Z braku innych tematów, zabrałam się za uwiecznianie wszelkich zieloności. Na pierwszym zdjęciu jeden z bardzo wielu ogórkowych gości, niestety, większość z nich ukrywała się skrzętnie pod wielkimi liśćmi. Ten postanowił zapozować - pozwolił na jedno zdjęcie, a potem zwiał w poszukiwaniu cienia.

Obrazek

Kilka z roślin które znalazłam na działce: na zdjęciu powyżej samosiejki łubinu, który mają tu praktycznie wszyscy. Na dwóch kolejnych zdjęciach niezidentyfikowane rośliny, prawdopodobnie przegapiłam ich kwitnienie. Mam nadzieję że w tym roku ustalę ich nazwy.

Obrazek

Obrazek

Wszędobylska rogownica, trudno stwierdzić, czy przywędrowała od sąsiada, czy została specjalnie posadzona. Roślinka korzysta z faktu, że jest niższa niż trawa i nie cierpi podczas koszenia, ma dobrą okazję by się rozrosnąć. Na ostatnim zdjęciu pióropusznik strusi, chyba najpopularniejsza paproć w polskich ogrodach. Koniecznie muszę przenieść ją do cienia, nie mam pojęcia jak dotąd radziła sobie w pełnym słońcu...

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Natalio :wit .Wiesz mam takie same rośliny jak na Twoich fotkach ale jakoś teraz nie pamiętam co to ;:306 . To drugie to przypadkiem nie złocień ?? Taki kwitnący w lato na biało ;:108 . A to pierwsze to chyba jeżówka ;:108 . Pięknie ujęłaś motylka . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27

Post »

Fajna taka działka z niespodziankami :D .
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Witaj Natalko! ;:196
Co do tych nn roślinek to pierwsza to z pewnością jeżówka a druga znana mi ale tak jak Iwonka też nie mogę jej skojarzyć z kwiatami... :oops:

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Natalko!
Tak patrzę na liście nie rozpoznanej rośliny i nie jestem pewna, ale czy to nie jakiś złocień? Już niedługo ujrzymy wychodzące listeczki! Dobrego sezonu! ;:168
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Ewelinko jedno i drugie się zgadza, dziękuję bardzo ;:196 muszę jakoś je zabezpieczyć w tym roku, w poprzednim zostały skoszone, dlatego nie kwitły :evil:
Asiu to prawda, chociaż w sumie bardzo dużo roślin tu nie ma - z drugiej strony będzie więcej miejsca na chciejstwa ;:224
Marynko tak, to jeżówka, a ta druga to będzie złocień ;:108

Obrazek

Wiosny jeszcze ani widu, ani słychu, pora więc trochę rozświetlić wątek zdjęciami wspomnieniowymi. A tak po cichu - bez możliwości dotarcia na działkę po prostu nie mam zimowych zdjęć. Cofamy się więc w czasie do najpiękniejszego momentu minionej jesieni, w dodatku do jednego z niewielu słonecznych dni. Jest co wspominać, jesień 2016 była wyjątkowo kolorowa, szkoda tylko że zabrakło słońca by móc to w pełni docenić.

Obrazek

Latem zrobiłam pojedyncze zdjęcie brzozie rosnącej przed bramą ogrodu, jesienią sfotografowałam to samo drzewo powtórnie. Drzewo, a raczej kilka gałązek z pięknymi, zmieniającymi już kolory liśćmi.

Obrazek

Pod brzozą z poprzednich zdjęć rośnie sumak, jedna z najpiękniej wyglądających jesienią roślin. Nisko stojące słońce dodatkowo podkreśliło jego urodę, po prostu grzechem byłoby nie uwiecznić tej pięknej żółtej barwy.

Obrazek

Obrazek

A to takie zdjęcie na próbę... Patrząc z perspektywy czasu, mogłam zrobić więcej zdjęć klonom rosnącym po obu stronach drogi, były takie piękne... Zostało tylko jedno ujęcie z przejeżdżającą koparką, reszta do nadrobienia w przyszłym roku.

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Z tymi klonami to baaardzo dobry pomysł ;:108 Zacznij już od momentu kwitnienia ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wyjątkowo ładnie wkomponowała się koparka w alejkę ;:63 Ja lubię fotografować maszyny rolnicze w polu to taki znak naszych czasów :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Masz talent, Natalko, w podglądaniu natury. ;:63 Również tej nieożywionej. ;:108
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”