Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII

Post »

Witam świątecznie i cieplutko pozdrawiam .
dzis taki spokojny dzień więc wybraliśmy się spacerkiem na działkę bo zaplanowałam przymiarkę do stroika na altanę z przekwitających kwiatów hortensji...
Nic nie wyszło - obchód po działce, kawa , wstępne przygotowania do pracy i ... deszcz.
Szkoda bo taką wewnętrzną wenę czułą i mogłoby wyjść coś ciekawego.

Ach ... ta pogoda ale widok kolorowych ogrodów rekompensuje chwilowy żal.

Obrazek

Dorota71 pisze: Napisane: Pt 12 sie 2016 07:23 
Przepiękne te zdjęcia hortensji. Będę chyba musiała zaprosić je do siebie. Nawet oglądałam w szkółce. Całkiem wysokie sadzonki po 30 zł. To chyba nie dużo?
Dorotko to zależy jaka wielkość sadzonki i jeśli nowości to cena zaczyna się od 50,00 zł w z wyż.
Warto je sadzić bo o tej porze coraz mniej roślin kwitnie choć u mnie raczej odwrotnie dlatego, że dobierałam rośliny nie tylko kolorem ale i terminem kwitnienia zarówno byliny jak i krzewy. Lubię drugą połowę lata i jesień , jest spokojniej, mniej pracy z przetworami i wtedy mam czas na swoje hobby.

Właśnie teraz rozpoczął kwitnienie Guzikowiec zachodni a jego kwiaty są takie cudaczne ?
To takie kremowo-białe kuleczki średnicy ok 2 - 3 cm, pachnące i miododajne.

A zaczyna się od takich malutkich zielonych kuleczek :D
Obrazek

Potem zieleń zamienia się w kremową biel i z kuleczki wystaje masa igiełek z żółtym pyłkiem na końcu
Obrazek

Na krzewie sa jednocześnie małe pączki kwiatowe, w pełni kwitnienia i już przekwitające.
Pąków masa więc trochę to potrwa, tym bardziej, że kwitnie w chłodniejszym okresie.
Obrazek

maniusika pisze: Napisane: Pt 12 sie 2016 08:21
Pięknie ci kwitnąc hortensje ,ja swoje zobaczę dzisiaj ale z daleka widać że też zaczynają kwitnąć .. może nie wszystkie ale sporo miały pąki .. Myślę że co roku będą ładniejsze ,mimo że wiosenne przymrozki trochę ich zmroziły to na drugi rok znowu będą śliczne bo pięknie odbiły od korzeni ..
Janko to ich czas więc niech kwitną i zdobią nasze ogrody.
To prawda, że z roku na rok sa coraz większe wiec obfitsze kwitnienie. Z czasem zaczęłam usuwać nadmiar pędów aby nie były za gęste i nie wychodziły poza założone ramy.

Dla Ciebie widok alejki hortensjowej od strony altany
Obrazek

i lekko z ukosa to samo ujęcie
Obrazek

Kasiula17 pisze:Napisane: Pt 12 sie 2016 08:25
Krysiu u mnie ziemniaczka również rośnie ale nie w takiej iloci. ;:oj
Jakie cudne masz hortensje moja biała tez szaleje uwielbiam ją. :heja
Kasiu ziemniaczka rośnie u mnie w 3 miejscach - na łuku, na pergoli wśród pędów wiciokrzewu i jako dywan z zagubionych kartofelków. Pozostałe usunęłam bo pokazały się na liściach plamy
Cieszy mnie,że jesteś fanką hortensji. Alejki w tej chwili kuszą swym pięknem więc zapraszam na spacer

Ścieżka nad stawem prowadząca do tajemniczej jaskini :D
Obrazek

Widok alejki hortensjowej od strony warzywnika
Obrazek

plocczanka pisze:Napisane: Pt 12 sie 2016 20:52
Pooglądałam, :roll: popodglądałam, ;:219 popodziwiałam, ;:63 ;:63 a teraz lecę do wujka gugla. ;:65 ;:65 ;:65
Muszę poczytać o tych roślinach, które po raz pierwszy w życiu moje stare oczy widzą. ;:108
Pięknie u Ciebie, Krysiu! ;:215
Lucynko dziękuję ale mnie się wydaje, że nie gonię za nowościami więc trudno znaleźć u mnie coś niespotykanego.
Prócz kilku grup są tzw wypełniacze kwitnące w różnych terminach.

takie tam różności
Akant kończy kwitnienie
Obrazek

Ma ciekawą budowę kwiatostanu - każdy kwiat na kłosie ma osobisty ala "daszek" z przekształconego liścia przykwiatowego
Obrazek

Makleja sercowata w tym sezonie sporo niższa ale kwiatostany duże i zwiewne .
Obrazek
Obrazek

Słonecznik wielkokwiatowy Flore Pleno tej zimy prawie wymarzł a tyle lat u mnie rośnie.
Poczekałam trochę i z dużej karpy wyrosło kilka pędów. Wykopałam całość i delikatnie wyłuskałam sadzonki.
Opłaciło się !!!
Obrazek
Obrazek

JAKUCH pisze:Napisane: Pt 12 sie 2016 21:21
Krysiu nie mam tam dużo miejsca tylko jakieś 1,5 m, bo potem rosną piwonie i róża .
Hortensja Hayes Starburst ma cudne kwiatostany i szkoda tylko ,że nie mam miejsca na nią .Krysiu mam zamiar zrobić osłonki z 5 l butelek po wodzie .Widziałam u koleżanki Sadźca purpurowego i w realu wygląda ślicznie nie to co te polne lecz one też potrzebuje miejsca ;:174 którego niestety nie mam .Widzę ,że po ostatnich deszczach Wiązówka cudnie przybrała na szerokości .Teraz będę o nią bardziej dbała ,żeby miała co pić bo nie wiedziałam ,że ona tego bardzo potrzebuje
Jadziu mało miejsca na hortensję o tak pięknych gwiazdkowych kwiatach ????
Szkoda bo faktycznie nietypowa i mimo pokładania się z racji wiotkich pędów warto ją mieć.
Wiosną będę ją przesadzać do "kamiennego kręgu " nad stawem więc kłopot pokładania się będę mieć z głowy. Za jedną pracą załatwię 2 sprawy bo VANILLE-FRAISE  'Renhy' robi się z roku na rok coraz szersza. Tnę krótko ale to duży krzew więc chcę jej dać z boku trochę miejsca czyli wykopanie Hayes Stardust podwójnie konieczne

Obrazek
Obrazek

Szkoda, że nie możesz mieć sadźca , jest ciekawym akcentem kolorystycznym w ogrodzie o tej porze.
Obrazek

Locutus pisze:Napisane: So 13 sie 2016 12:32
No mam cierpliwość do zwierzaków... Strasznie je lubię. :-D
Pozdrawiam!
LOKI
Jureczku to prawda, masz cierpliwość i ... wiedzę.
Dziś chcę z niej skorzystać jeśli pozwolisz :D
W naszych ogrodach o tej porze jest mnóstwo owadów, między innymi Kruszczyca złotawka.
To piękny klejnocik choć trochę szkodnik jako dorosły owad, a trochę przyjaciel w postaci larwalnej. Warto obserwować u siebie kwiaty czy czasami jej nie ma.

Ostatnio na kwiatach hortensji Le Vasterival GREAT STAR spotykam ich sporo i ciekawi mnie co ma wpływ na ich zabarwienie bo sa spore różnice w kolorystyce.
Czy jest jakieś wyjaśnienie tej tajemniczej sprawy ?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Krysiu kusisz mnie tymi cudnymi gwiazdeczkami, a ja zaczynam intensywniej myśleć gdzie można by było ją posadzić ;:224 Moje róże zbyt się rozrosły, więc tym samym potrzebują coraz więcej miejsca tak jak i hortensje;:174 już uszczupliłam połowę liliowców.Czy Sadziec potrzebuje dużo słońca ?????
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moja makleja już niestety przekwitła. Ale cudownie wielkie liście ma.
Guzikowiec chyba mam jeszcze za młody, bo rośnie jak szalony ale jeszcze nie kwitnie. Już się jego kwitnienia doczekać nie mogę. Może w przyszłym roku ....

Moje pszczółki nadal mają co jeść bo ogród cały w kwiatach. Ostatnio (dokładnie wczoraj) znalazłam tę cudną ćmę. Była biedulka wykończona. Dostała wody z cukrem i brzoskwinkę i szybko doszła do siebie.

Obrazek

Obrazek

To chyba jakiś zawisak. One są cudowne, jak mały koliberki.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dorotko ta ćma należy do rodziny niedźwiedziówek może to kaja, bo nie widać środka jej skrzydeł wiec nie bardzo wiadomo https://swiatmakrodotcom.wordpress.com/ ... le/page/2/ .Fajnie udało ci się sfocić ;:215
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dobry Krysiu :D . Ależ rozmach na Twojej działce! Rośliny pewnie podkarmiasz czymś mocno energetycznym, taaakie wszystko dorodne. Kto by pomyslał, że w tak bliskiej odległosci od brzozy moze rosnąć busz i to w dodatku z hortensjami ;:215 .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Dziękuję za piękną 'Colorado Classic'. Uwielbiam takie ułożenie płatków dachówkowato zachodzących na siebie!
Masz rację; miłośnik roślin musi z czasem wypracować sobie metodę doboru roślin i umiejętność rezygnowania z wielu pięknych kwiatów, kierując się rozsądkiem, możliwościami i poczuciem estetyki, by w ogrodzie było zwyczajnie mówiąc ŁADNIE (i to przy umiejętności samokrytyki).
Tak, trzeba się na czymś skoncentrować, co u nas najlepiej rośnie i mamy do tego serce. Inne rośliny można traktować jako wypełniacze.
I chyba mamy podobne podejście ;:136
Awatar użytkownika
Calamburka
100p
100p
Od: 7 lip 2016, o 12:23

Post »

Cudowny ogród, piękne drzewka i krzewy kwitnące.
Pozdrawiam ciepło
Ewa

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=96856" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Ćma piękna zaś hortensje urocze moja Hayes tez bardzo sie pokłada chyba podsadzę ja czyms ,by cieszyć się jej kwiatami.
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Krysiu jestem po przerwie ale tez jestem zaganiana i jeszcze z dziećmi bo trwają nadal wakacje a dzieci nadal mają wolne i pochłaniają wiele uwagi.
Na ogrodzie masz paletę barw cudne hortensje, dzielżany aż pchają się do oczu kolorami, bajeczne widoczki. ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Nie odpowiedziałaś mi na pytanie, to pewnie nie wiesz dlaczego hortensje nie kwitną
Zdziwiłam się, bo zawsze słyszałam, że to takie bezproblemowe rośl;iny
A mnie zdarzyło się to pierwszy raz
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Krysiu, cudne zdjęcia z Twojego ogrodu. Widzę, ze i Ty masz sporo hortensji i również u Ciebie wspaniale kwitną. Mnie również za bardzo pokłada się Vanily Fraise, rośnie nierówno, niektóre pędy ma długaśne, inne krótkie. Wszystkie hortki tnę mocno wiosna, bo zależy mi na zwartym pokroju. Dla mnie ulubienicą jest Pinky. Tworzy wspaniały bukiet sztywnych pędów, nic się nie wykłada, a i urody nie można jej nie przyznać! Kolejne miejsce przyznałabym Lime... ale nad Renhy czy Annabell już bym się zastanowiła przy sadzeniu!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Z tymi kruszczycami wydaje mi się, że po prostu jest w obrębie gatunku spora zmienność osobnicza... Zapewne stoi za tym genetyka i obecność urozmaiconych alleli genów odpowiedzialnych za kolor. Tak jak wśród ludzi mamy blondynów, brunetów, rudych, tak i u kruszczyc występują różne kolorki...

Zachwyciło mnie to, jak pomogłaś zmęczonej ćmie. ;:167 ;:180 ;:63

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Roślinki przepiękne a zdjęcia jak zwykle rewelacyjne ;:215
Ujęcia żuczka i ćmy konkursowe ;:433
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Krysiu już wiem skąd ta różnica w wysokości dzielżanu 'Siesta'. Ta odmiana w pierwszym roku po posadzeniu dorasta do 50 cm, w drugim do 70 cm. Twój jest tegoroczną sadzonką, a mój rośnie drugi sezon.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

A ja Krysiu musiałam swoja makleję spacyfikować. Wyglądała cudownie! Miała z 3m wysokości i cudownie wielkie szare liście. Ale nie szło już wjeżdżać do garażu, więc wykopałam kilka sztuk, przycięłam dwie, a jedną zostawiłam do jesieni.
Festiwal Twoich hortensji cieszy oko! ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”