Moje storczykowo - Jeanne

Zablokowany
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeanne Super zakup!!! Zazdroszczę Ci,że nie wiedziałaś jakiego wybrać.
Bardzo bym chciała też Paphiopedilum (białego).
Ale nie mogę trafić. Twój piękny i przystojny.
Pozdrawiam
Jagoda
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Jeanne aż mam wypieki na twarzy co za cudo Ci się trafiło ;:111 powiadasz, że w Auchan, amój mąż jutro będzie obok Auchan ale w Gdańsku, ciekawe czy tam też są i jak go zachęcić, by poszedł kupić jak ewentualnie będą ;:198 a ile kosztował :?:
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kosztował mało w porównaniu z tym z wystawy bo równo połowę czyli 24,90 ;:183 aż mi żal było że nie moge kupić 2 od razu, tata mnie pohamował ;:171 ale obiecał że następnym razem zafunduje mi innego ;:109
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

Ale cudowny, jak mi sie marzy kolejny sabotek :roll:
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Jeanne dziękuję za informację o cenie ;:196 mąż juź wie, że ma wejść do auchan, ale ciekawe czy i u nas będą ;:218
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Zachęcona wczorajszą pogodą ;:3 i ilością nowych korzonków mojej cambrii postanowiłam ją przesadzić do nowego podłoża, ponieważ zauważyłam już jakiś czas temu kilka "pustych" korzonków. Podlewam ją średnio raz na tydzień sprawdzając podłoże czy przeschło...więc możecie się domyślać jakie było moje zdziwienie po wyjęciu storczyka z doniczki...po brzegach podłoże całkiem suche, korzenie wręcz poprzylepiane do kory, a w środku...TROCINY :!: korzenie zgniły całkiem i zmieniły się w taką trocinową masę ;:145 ponad pół godziny z nimi walczyłam, bo część korzonków była w porządku, biała z zielonymi końcówkami, ale reszta...szkoda gadać ;:144 opłukałam to co zostało, wysuszyłam korzenie i przesadziłam storczyka do nowego podłoża z OS dla storczyków o drobnych korzeniach. Przy okazji usunęłam jedną psb bo była całkiem uschnięta :? teraz stoi sobie na wschodnim oknie i zobaczymy jakie będą efekty tej operacji. Cieszę się że postanowiłam cambrię przesadzić bo może nie było jeszcze za późno :roll:

P.S. Nowy sabotek rozwija pączek i robię mu sesję zdjęciową, jak się rozwinie to go Wam pokażę ;:183
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Jeanne, ja ostatnio postanowiłam zrobić przegląd stanu podłoża i korzeni u moich Paphiopedilum.
Okazało się, że też zrobiłam to w samą porę ! Podłoże rozsypało się jak próchno (zupełnie zużyte
i wyjałowione). Biedne roślinki, dobrze, że nie odchorowały tego do tej pory !
A Twoja Cambria, pod TAKĄ opieką na pewno się wzmocni (a potem, niech Ci pięknie kwitnie) :!: :P

Pozdrawiam, wiosennie
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Joasiu za miłe słowa :P mam nadzieje że moja "pacjentka" dojdzie do siebie i mi jeszcze pożyje :oops:
A czy zasada by po przesadzeniu podlać dopiero po 2 tygodniach obowiązuje również cambrie czy tylko falenopsisy :?: podczas przesadzania podłoze zwilżyłam, ale nie wiem na jak długo ta wilgoć starczy :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Oto rozwój pączka sabotka krok po kroku :lol:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

a to mój mały sukcesik: biały phalaenopsis z żółtą warżką po przesadzeniu chyba zadomowił się w nowym podłożu :wink: Obrazek
Niestety ten z różową warżką ma sie nie najlepiej, korzonki mimo że nie podlewam jakby podgniwają a liście robią się w żółte plamy ;:144 izoluję go od reszty na wszelki wypadek, ale rokowania nie są najlepsze...
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

A jakie te korzenie są??
czy żle nie oceniasz ich , porównując do innych- korzenie sązupełnie brązowe - z malunimi wloskami , gdy wyschną nadmiernie stają się papierowe. łamliwe---->= prawie stracone.
Paphiopedilum wymaga stałego umiarkowanego wilgotnego podłoża.
Wspomniałaś o rozsypującym się podłożu--->takie drobne i różniste bywa , ale nie może być absolutnie suche.
Prawdoodobnie dość dobrze zasuszyły się rośliny ;:98 .

JO
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Jovanko co do korzeni to pisałam o phalaenopsis, u paphiopedilum wszystko w porządku :lol: tak mi się przynajmniej wydaje, nie zasuszam ich, sprawdzam podłoże palcem :roll: i jak jest już trochę podsuszone to podlewam. Włoski są na nich, kolor brązowy mają i są jędrne.
A rozsypujące się podłoże było u cambrii tyle że ono chyba nie było zasuszone a wręcz przeciwnie, było wilgotne czyli korzenie po prostu zgniły :twisted:
Musiałyśmy się źle zrozumieć, może jakoś niejasno się wyraziłam :oops:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Asiu sesja rozwoju pączka sabotka bardzo mi się podoba :twisted: też zrobiłam ostatnio podobną mojemu falenopsisowi 8)
pozdrawiam :P
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Eureka ! ktoś w wannie wykrzyknął ;:1

ja prawie też,jak przeczytałam Twój i swój post.Jasne że ja pomyliłam.

I nawet wiem co ;:23 .
Art-Joanna pisała o paphiopedilum
Ty pokazałaś swoje okazy -mają :wink: czerwone warżki / bo tak sie nazywają te banieczki również/ i gotowe!!!!!!!!!!!!!!

Lubię paphiopedilum i zawsze mi żal jak tracimy rośliny.

Na szczęście masz ok- ja przepraszam za zamiesznie ,to pewnie tak jak trzeba tylko pisać same , mniej miłe rzeczy-prawie o samych przypadłościach :twisted: .
Muszę przejść jednak na stronę pytającą :P na jakiś czas ,dla zdrowotności :D .

pozdrawiam Joanny

J ;:17 OVANKA
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

bardzo ładne to Paphiopedilum!!! lubie te storczyki, ale one chyba nie lubią mnie, bo żaden nie chce kwitnąć. 1 jest ładny, ma dużo odnóg z liśćmi, 1 usechł kilka dni temu, 1 jest bardzo marniutki...
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Dziewczynki :wink: miło mi że się Wam podoba moja sesja 8)

Jovanko też jak przeczytałam jeszcze raz posty to zauważyłam jak łatwo o pomyłkę :oops: ja sama powinnam napisać że chodzi o phalaenopsis, bo nie każdy przecież musi pamiętać że mam takiego choruszka :roll: a że sesja była paphiopedilum i to z różową warżką to wyszło jak wyszło :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”