Korzonki wyglądają na zdrowe

Poszła już do dużej donicy

Zmieściłyby się tutaj 2 cukinie czy lepiej ich tak nie ściskać?

Przemku moja opinia wynika wyłącznie z własnych długoletnich doświadczeń z kabaczkami i cukiniami. Dobrze się składa,bo mogę to akurat przedstawić obrazowo na tegorocznym eksponacie.Tutaj wstawiłam zdjęcie na którym widać ,że kabaczek jest dużo większy od cukinii.http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=112 . Pierwotnie wsiałam wszystkie nasionka jednocześnie do doniczki 1l, w ziemię z biedronki. Kabaczek wzeszedł bez problemu ,a cukinii nie było widać przez następny tydzień. Zaczęłam sprawdzać w ziemi i okazało się ,że nasionka cukinii się osunęły b.głęboko (prawie na dnie). Chyba za słabo ugniotłam ziemię przed wsadzeniem. Postanowiłam przemieścić nasionka wyżej i niestety uszkodziłam im kiełki i w efekcie są opóźnione i słabe (w ogóle się dziwię,że coś z nich urosło). Potem kabaczek ich zaczął zagłuszać,więc oberwałam mu pierwszą parę (zdrowych) liści. Końcówki zacisnęłam klamerką (na dwa dni). Na zdjęciu jest widoczny kikut po amputacjiprzemek1136 pisze: TelimenkaPierwsze słyszę o czymś takim. Czy mogłabyś napisać o tym zjawisku coś więcej?przemek1136 pisze:To jest pierwsza para liści, która już spełniła swoją funkcję i naturalnie obumiera (są zbędne).