Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Magda_sara
50p
50p
Od: 13 kwie 2016, o 12:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3

Post »

Obrazek

Obrazek
Korzonki wyglądają na zdrowe :D
Poszła już do dużej donicy
Obrazek
Zmieściłyby się tutaj 2 cukinie czy lepiej ich tak nie ściskać? :wink:
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Agula1985m pisze:Dzięki.czekam na zdjęcie :-) ja podlewam deszczówką :-) no i gnojówka z pokrzywy

Tutaj kabaczek z wczesnego siewu (24 marca) i dwie cukinie ledwo widoczne, które rosną w cieniu kabaczka, (właściwie pod kabaczkiem :wink: ).
Obrazek
A to dwie cukinie z siewu do doniczki 22 kwietnia.Dzisiaj mają miesiąc.
Obrazek
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

przemek1136 pisze: Telimenka
przemek1136 pisze:To jest pierwsza para liści, która już spełniła swoją funkcję i naturalnie obumiera (są zbędne).
Pierwsze słyszę o czymś takim. Czy mogłabyś napisać o tym zjawisku coś więcej?
Przemku moja opinia wynika wyłącznie z własnych długoletnich doświadczeń z kabaczkami i cukiniami. Dobrze się składa,bo mogę to akurat przedstawić obrazowo na tegorocznym eksponacie.Tutaj wstawiłam zdjęcie na którym widać ,że kabaczek jest dużo większy od cukinii.http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=112 . Pierwotnie wsiałam wszystkie nasionka jednocześnie do doniczki 1l, w ziemię z biedronki. Kabaczek wzeszedł bez problemu ,a cukinii nie było widać przez następny tydzień. Zaczęłam sprawdzać w ziemi i okazało się ,że nasionka cukinii się osunęły b.głęboko (prawie na dnie). Chyba za słabo ugniotłam ziemię przed wsadzeniem. Postanowiłam przemieścić nasionka wyżej i niestety uszkodziłam im kiełki i w efekcie są opóźnione i słabe (w ogóle się dziwię,że coś z nich urosło). Potem kabaczek ich zaczął zagłuszać,więc oberwałam mu pierwszą parę (zdrowych) liści. Końcówki zacisnęłam klamerką (na dwa dni). Na zdjęciu jest widoczny kikut po amputacji :wink: (ten suchy fragment, tuż przy ziemi).
Obrazek
Tym mizernym cukiniom też usunęłam po dwa długie i wiotkie,pierwsze liście ,2 tyg temu. Jak widać wszystko rośnie. Oczywiście bez konkretnego powodu nie trzeba nic obrywać.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

moje cukinie na kompostowniku
Obrazek
RODBiala
50p
50p
Od: 21 mar 2014, o 17:36

Post »

Ja mam swój sprawdzony sposób na cukinie- Ziemia po analizie nawieziona jak dla ogórka, do tego taczka kompostu i przykrycie czarną agrotkaniną z 5 otworami co 60 cm. Nasiona kilku odmian skiełkowałem na wilgotnej ligninie , gdy pojawiły się kiełki przeniosłem do pojemników 250 ml z ziemią ogrodową , gdy pogoda pozwoliła (w tym roku 19 maja) przeniosłem do gruntu 5 najładniejszych a miały tylko liścienie i 1 liść właściwy. Sadzonki osłoniłem górną połową butelki PET 1,5 litra(bez nakrętki) aby stworzyć mini szklarenkę i zabezpieczyć przed ślimakami ,dodatkowo wokół granulat p/ślimakom i to by było na tyle. Teraz trzeba podlewać ,i ściągnąć butelki kiedy zrobi się ciasno , plewić nie trzeba a na ciepłej ziemi rosną i plonują rewelacyjnie....
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jedna z cukinii, Atena, ma pąki na długich grubych, żółtych ogonkach:

Obrazek
Jest szansa, że to będzie żeński kwiat i potencjalny owoc?
(zwykle nie ma takiego bałaganu w obręczy, miała być dziś opielona, ale w tym upale po prostu się nie da... :oops: )
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Oj już się tak nie spiesz, i tak jesteś ze wszystkim do przodu! Ja dopiero wysadzałam cukinie z jednym liściem :wink:
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Pytam tylko dla wiedzy, czy tak je rozróżnię :D Mam trzy krzaki cukinii takiej wielkości, reszta rozsad chorowała i wyrzuciłam, nasiałam na ich miejsce nowe i są oczywiście dużo mniejsze.

To nie mi się spieszy, one same tak gonią :wink:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
lucioperca
100p
100p
Od: 2 kwie 2015, o 23:21

Post »

Jak sobie radzicie z maczniakiem. W ubieglym roku zniszczyl mi sadzonki w miesiac po wysadzeniu do gruntu . Czy istnieja jakies ekologiczne srodki do zwalczania tej choroby?
Pozdrawiam Rafal
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jakby nie patrzeć to właśnie mączniak jest ekologiczny.Poczytaj o wywarach czy wyciągach ze skrzypu.
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

Aga to będzie facet ;:108 Nigdy nie zdarzyło mi się by cukinia zakwitła żeńskim kwiatem na początku. I nie wiem czy to jest w ogóle możliwe. W różnych odmianach kwitnienie przebiega różnie ale zawsze pierwsze są kwiaty męskie. Ilość natomiast czy inaczej stosunek kwiatów męskich do żeńskich zależy od kilku czynników. Jest determinowany przez odmianę jak wspomniałam. Ale np.
niedobór wody w sezonie wegetacji cukinii powoduje zahamowanie wzrostu oraz tworzenie większej liczby kwiatów męskich
Przejściowe obniżenie temperatury wywołuje wytwarzanie większej liczby kwiatów żeńskich. I znów wraz ze zmniejszaniem się intensywności światła i obniżeniem temperatury cukinia wytwarza mniej kwiatów męskich. Pierwsze kwitnienie od siewu - męskie średnio następuje 50-56 dni, żeńskie średnio tydzień później.
luciopercapolecam wątek o fungicydach nowej generacji, albo ten blog: http://magia-ogrodu.blogspot.com/2014/1 ... ki-do.html
Magda_sara napisałam post i gdzieś mi go wcięło. Lepiej zostaw jedną. Zbyt duże zagęszczenie nie podwoi plonów ;:108 a jak ta jedna będzie miała optymalne warunki to pięknie Ci odpłaci.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Winogrodnicy do zwalczania mączniaka prawdziwego z dobrym skutkiem używają kwaśnego węglanu potasowego.
Awatar użytkownika
Agula1985m
200p
200p
Od: 22 kwie 2016, o 11:04

Post »

Moje kochane krzaczki dzielnie walczą po posadzeniu do gruntu przed "zimnymi ogrodnikami".na jednej pojawił się nakrapiany liść charakterystyczny dla odmiany Black Beauty.Czy należy usuwać(uciąć) liście które nie przetrwały po zimnie?czy zostawić je tak jak są?kiedy mozna spodziewac się pierwszych owoców u cukinii?
Obrazek

Obrazek
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
Awatar użytkownika
MoWo
Od: 13 wrz 2013, o 15:11

Post »

Liscie same uschna i odpadną jak bedą roślinie nie potrzebne , tak jak liscienie na drugim zdjęciu.
A pierwszych owoców możesz zacząć wyglądać za miesiąc.
Pozdrawiam Wojtek
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Wysiana kupione nasiona cukinia bardzo mizernie wschodzi ,a swoje nasiona z zeszłorocznych owoców w 100 % powschodziły :D
Bożena
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”