W.o...Psach 4cz. (2007.10 - 2008.05)

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

to moje maleństwo ze mną :lol:
Obrazek

i jeszcze Szirek w akcji
Obrazek

portrecik na ściane :lol:
Obrazek

no dość ide spać...
Obrazek
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Aga słodkie to Twoje maleństwo Obrazek
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59

Post »

najlepsze jest to że dopiero na zdjęciu zobaczyłąm jakie to naprawde maleństwo
dwa tygodnie temu pan wet powiedział ze jeszcze troszke urośnie

ale zaczyna mądrzeć i chyba dorasta bo nic tylko śpi
więc demolki skończone - mam nadzieje
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Aga no tak dla nas to są maleństwa, chociażby były największymi psiakami na świecie ;:198 to wielka ulga jak psinka kończy okres szczenięco - dojrzewający, niby fajnie jak taka mała nieporadna psina nas zaczepia, ale czasami doprowadza to do wariactwa, chociaż później we wspomnieniach to właśnie psoty z tego okresu są najwspanialszymi wspomnieniami Obrazek
a Szirek wyrasta na przystojnego owczarka Obrazek
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

I co ja mam zrobić? Córka przytargała mi dziś do domu szczeniaka - suczkę. Mam takich okropnych sąsiadów, którzy zupełnie nie przejmują się zwierzętami i ich biegająca po wsi suka ma co chwila młode, które najczęściej giną w dziwnych okolicznościach. Mam już trzy psiaki, mąż wrócił z pracy i ma kiepską minę. Nie marudzi ale widzę, że jest nieco zatroskany. Zastanawiam się czy nie wysterylizować im tej suki i jeszcze biednej kotki, którą mają. Najlepsze w tym jest to, że oni mają pieniądze, ale ich świat to jakieś dno kompletne. Zwyczajne zacofanie.
A oto maleństwo
Obrazek Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Kontakt:

Post »

sonia pisze:Iwiko Kefir to pies rasy komondor - owczarek węgierski, jest psem pasterskim, rasa w Polsce mało popularna i ogólnie w Europie jest psem mało popularnym, ma zadziorny charakterek, ale jest kochanym pluszakiem ;:333
O jestem w szoku :shock: bo to bardzo " koneserska" rasa w Polsce. Golisz kefirka? bo nie ma dredów które są bardzo charakterystyczne dla tej rasy.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

iwika pisze: O jestem w szoku :shock: bo to bardzo " koneserska" rasa w Polsce. Golisz kefirka? bo nie ma dredów które są bardzo charakterystyczne dla tej rasy.
dredy u komondorów rosną wraz z wiekiem i rosną przez ich całe życie :D jak się rodzą mają krótką sierść, Kefir ma teraz roczek i dlatego ma taką krótką sierść :D
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

A ja dawno podziwiałam już tę rasę, zawsze mnie urzekały te ich dredy jak idą, tak fajnie fajtają.
Ciekawa jestem jak sie utzrymuje je w czystosci, to moją krótkowłosą wycieram po mokrym spacerze, a co zrobić z dredami. Chetnie bym sie dowiedziała o pielęgnacji?
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Agrażko pies biega w ogródku i jak jest sucho lub mroźno to z czystością nie ma problemu, natomiast gdy pada to niestety, ale łapki są całe umoczone i zabłocone i wtedy w zależności od stopnia zabrudzenia, biorę miskę z wodą i szamponem i myję jego łapki, a potem osuszam ręcznikiem, ale to tylko z tego względu, że pies mieszka z nami w domu, bo ogólnie to sierść nie jest trudna w pielęgnacji, nie wchłania wody, wystarczy, że pies sie otrzepie i jest już sierść prawie sucha, to samo z różnego rodzaju paprochami, otrzepie się i jest czysty, no chyba, że wejdzie gdzieś na polu w rzepy, wtedy jest koszmar. Czasami jakaś gałązka sie przyczepi, ale to wynik jego szaleństw w tujach posadzonych przy płocie.
W porównaniu z bernardynem długowłosym u komondora nie ma więcej zabiegów pielęgnacyjnych, psie łapki w dni deszczowe brudzą się tak samo, biała sierść w takie dni szybko robi się szara, ale jak tylko są suche dni to sierść bez dodatkowych zabiegów, staje sie ponownie biała.
Komondorów generalnie się nie kąpie, bo zmoczone dredy schną bardzo długo, jedynie od czasu do czasu można mokrą szmatką wyczyścić skórę, ale sierść jest bardzo gęsta i brud ma małe szanse by się tam dostać. Dredziki nie są idealnie białe, ale to jest dopuszczone we wzorcu rasy. Dredziki zaczynają sie kształtować ok. 8 miesiąca życia psa i wtedy należy je rozdzielić na poszczególne pasma, a potem tylko rozdzielać odrosty tuż przy skórze, dredy raz uformowane nie sklejają się ponownie, a rozdzielanie dredzików to sama przyjemność, ja najczęściej robię to przy oglądaniu tv, Kefir leży obok lub na moich kolanach, a ja wyszukuję miejsca, gdzie należy poprawić psią fryzurkę. Dodam jeszcze, że sierść komondorów jest bardzo lekka, mój pies ma jeszcze króciutkie dredziki, ale jak się porusza to i tak jest już fantastyczny efekt falującej sierści.
Oczywiście często myję jemu pyszczek i miejsce pod ogonkiem oraz okolice intymne :wink: to ze względów higienicznych.

pozdrawiamy dredziarsko :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Kontakt:

Post »

Soniu jestem ciekawa jaki ma charakter komondor ? a i jeszcze czy ma rodowód? ile waży dorosły?

No i licze na fotki jak się dredy pojawią :D

pozdrawiam ciepło Ja i Sisi
Obrazek
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p
Od: 9 cze 2007, o 09:43

Post »

Sisi jak zwykle piekna, a jak ładnie rośnie :D
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Iwiko dziękujemy za pozdrowienia :D ja to się zawsze zastanawiam jak to jest mieć takiego malutkiego pieska :wink: podobają mi się takie maleństwa, a dodatkowo fajne jest to, że można takiego psiaka wziąć prawie wszędzie ze sobą :D jak miałam bernardyna to też ją braliśmy w wiele miejsc, wszędzie wzbudzała podziw no i ta nieszczęsna łatka - o Beethoven idzie :roll:
Komondor jest psem pasterskim i służbowym, na Węgrzech "pracuje" w policji, jest psem bardzo samodzielnym i odważnym, a przy okazji dumny i do wszystkich podchodzi z rezerwą, pieszczoty i owszem, ale tylko od zaprzyjaźnionych ludzi. W jego wychowaniu trzeba być stanowczy i konsekwentnie należy wymagać wykonania rozkazu. Szczeka w razie konieczności, nie robi awantur wzdłuż płotu, a sprowokowany zaatakuje bez ostrzeżenia. Posesji pilnuje jak oka w głowie, jest niesamowicie czujny nawet podczas zabawy, a gdy uzna, że coś dzieje się niepokojącego to natychmiast przerywa nawet najlepszą dla niego zabawę i obserwuje teren.
Kefir to pies z rodowodem, pochodzi z hodowli ZWIERZ W DREDACH i jego imię w metryce to Zawrat, obecnie waży ok. 46 kg i ma ok. 80 cm w kłębie
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

Soniu, dziękuje za informacje o kosmetyce tego wspaniałego kudłacza.
Ja pierwszy raz widziałam na wystawie z 10 lat temu dorosłego psa i miał dredy do ziemi, nieziemsko to wygląda, zwłaszcza jak się porusza :D

Teraz czekam na fotki, wstaw jak najwiecej. :D
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Agrażko dredziki są fajne, ale teraz on jest taki fajny pluszowy miś, a ludzie się śmieją, że to owieczka :wink:

Obrazek
old_I-s

Post »

Sonia,a gdzie ta Twoja psinka ma oczy? :D :wink:
Drzewa są bezpieczne dla niego? ;:24
A piesek istne chodzące cuuudoo :D aż chce się do niego przytulić.
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”