Mój pierwszy storczyk :) Narine

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

sonia pisze:Nic Ci nie doradzę, bo moja cierpliwość na te zdechlaczki dobiega końca ;:171 jestem anty talent storczykowy ;:173
Soniu..nie poddawaj się..ja nie tak dawno omal nie zamordowałem prawie wszystkich swoich podopiecznych..przeholowałem z nawożeniem..teraz wszystkie ożyły i zbierają się do kwitnienia..storczyka nie tak łatwo zamordować..
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Tnij, tnij a co jak będzie gnił taki nie obcięty?
Dewuka mam na niego oko - jak zacznie gnić to go obetnę. Może robię błąd, ale mam taki plan - jak zobaczę nowy korzonek, to wtedy tamtego ciachnę... O ile do tego czasu nie zgnije :wink: Wiem, wiem...trzęsę się nad tym białaskiem, ale... po prostu brak mi odwagi do radykalnych cięć.
Dokładnie za rok,psb muszą dojrzeć,przejść okres spoczynku w chłodzie i suszy(może to trwać nawet ok.4 msc),gdy pojawią się "bąbelki" na psb można zacząć podlewać
Dorela ale ja mam dendrobium typu falenopsis- one nie wymagają okresu spoczynku.
Nic Ci nie doradzę, bo moja cierpliwość na te zdechlaczki dobiega końca wstyd-2 jestem anty talent storczykowy
Soniu, a cóż to za pesymistyczny ton? Muszę się wybrać do Twojego wątku, bo nic nie wiem... :oops:
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

:oops: troche namieszałam,ale zasada jest taka,że storczyki kwitną raz do roku.Moje Dendrobium phal.zakwitło po roku(plus-minus),okresu spoczynku może i nie potrzebuje,ale roślina musi zebrać siły na następne kwitnienie(stara psb),a młode muszą do tego dojrzeć.Cierpliwości, na pewno zakwitnie daj mu czas,a sie odwdzięczy. :D
pozdr Dorota
Moje storczyki
maaartinka
100p
100p
Od: 24 mar 2008, o 11:19

Post »

Ja jeszcze nie mam żadnego storczyka w domku ale może ktoś ma na zbyciu szczepke? To chętnie ją przyjmę:)
Awatar użytkownika
Siedmiokropka
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 13:16

Post »

Narine pisze:Stchórzyłam, nie obcięłam... :oops:
Ja bym obcięła :D

Przesadzałam ostatnio swojego pierwszego falka. Tzn pierwszego świadomie pielęgnowanego falka, bo pierwszy nieświadomy zakończył żywot w koszu dawno temu. Z przejęcia tak mi ręce drżały :lol: , bałam się że go połamię. Ale: kupiłam odpowiednie podłoże, przygotowałam miejsce i siup!, wcale nie było tak trudno :wink: Zauważyłam dużo martwych korzeni, zeschniętych głównie, gnijących żadnych. Obcięłam wszystko co mi się nie podobało, zostawiłam tylko zielone, żywe korzenie i to chyba 2 lub 3 tylko. Falek ma się dobrze, wypuszcza nowe coś-nie wiem czy pęd czy korzonek, no i nowy listek!
(Sesja wkrótce w moim wątku)
Więc Narine nie bój się i tnij śmiało. Najwyżej zrobisz miejsce na nowy zakup :wink: :D :!:

Pozdrawiam, Marta :D
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorela to ja poproszę o 100 kg cierpliwości na ten rok :?

maaartinka witaj. Niestety ja nie mam ;:185
Więc Narine nie bój się i tnij śmiało. Najwyżej zrobisz miejsce na nowy zakup
Siedmiokropka ja już go posadziłam na nowo :oops: Znowu wyciągać?.. Wolałabym nie ustępować miejsca akurat tym storczykiem ... bo to prezent od Przyjaciół...

C.d storczykowych perypetii:

Trzeci z kolejki - różowo-bordowy( http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=16 )
zrzucił w ciągu tygodnia wszystkie kwiaty na jednym pędzie i zaczęła żółknąć łodyga... Dziwne to żółknięcie, bo wyglądało na to, że pęd zaczął się wydłużać... Nawet sposób żółknięcia dziwny. Nie od końca, tylko od ostatniego rozkwitniętego kwiatka. Łodyga w połowie żółta, a na szczycie zostały zielone zalążki pąków... :roll:
Jak myślicie czemu?
Domniemane "moje" powody:
1. Zimno (mam 14 stopni, w cieplejsze dni 16)
2. Na drugiej łodydze jest keiki bez korzeni (+ 2 kwiaty i pęd wydłuża się na nowe kwitnienie) - więc może na rzecz karmienia keiki ?..
p.s przelanie,przewianie odpada.
Awatar użytkownika
Siedmiokropka
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 13:16

Post »

Jeśli rośnie i nic się nie dzieje, to zostaw. Teraz to już musztarda po obiedzie:)

Ja przesadziłam swojego bo zauważyłam,że zaczynają mu się marszczyć liście. A że kupiony dawno, kwitnienie zakończone, więc spróbowałam tego zabiegu. I nie żałuję :D

O qrcze jaki ładny :shock: robi wrażenie :shock: no i szkoda że się coś dzieje i nawet nie wiadomo co :(
Obstawiam zimno, ale jak cały czas tak masz to nie powinno szkodzić, raczej przewianię zimą to tak, ale nie teraz. Możliwa wersja z keiki, ale to już profesjonaliści doradzą :D
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

dasz radę ,więrzę w ciebie i będę trzymać kciuki,za twoje wytrwanie w cierpliwości i za storczykowe kwitnienie.
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Narine a gdzie zdjęcie tego dwunastego storczyka :?: ;:183
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No właśnie, ja też czekam z niecierpliwością na prezentację... ;:108
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

to już grupka oczekujących się powiększa :roll:
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny kochane - miło mi, że interesuje Was mój nowy pupilek :wink: Cierpię na "chromatyczny" brak czasu... Poprawię się niedługo i zaprezentuję Wam mojego białaska.
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Zdjęcie, zdjęcie. :lol:
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Tez czekam :D ........czekam i czekam.... :D
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłam, chciałam wstawić zdjęcie...ale fotosik strajkuje... :cry:
Kolejna próba. Jest! Oto mój wytęskniony białasek z różem. Obecnie ma już nieco więcej rozwiniętych kwiatów, ale że ze wszystkim jestem do tyłu...
Obrazek
Obrazek

Dla cierpliwych fotka jednego z ostatnich falenopsisów. Trochę mu przybyło kwiecia :wink:
Obrazek
Narine oj jak chciałabym, by takie żółto różowe cudeńko stało na moim parapecie nie zapomnij tylko wkleić zdjęcia jak rozwinie wszystkie pączki
Soniu jeszcze nie wszystkie pączki rozwinięte, ale fotka dla Ciebie jest :wink: Nawet dwie :wink:
Obrazek
Obrazek
Dziwny ten falenopsis. W miarę kwitnienia starsze kwiaty "gubią" kolor. Były mocno żółte, teraz są bladziutkie. Do tego na tylnej stronie tych starszych kwiatów pojawiły się zielone prążki i plamy. Pozostałe moje falenopsisy tak nie mają...

Za to mój drugi z kolejki - kropek - zrzuca już kwiaty :cry: Kwitł tymi samymi 5-oma kwiatami przez prawie 7 miesięcy, więc należy mu się odpoczynek... Tak jak podejrzewałam - zwiastunem tego faktu był młody liść sercowy. Mimo wszystko smutno :cry:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”