Ogród zielonej III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej III

Post »

O Maryna! Udało ci się przezimować Rubrum ;:oj To może ja też spróbuję ;:108
Jest nadzieja! :tan :tan :tan
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, to "lekkie" przebarwienie twojej Vanilki to marzenie. Wygląda bardzo ładnie ;:108 Deszczem się pocieszyłam przez kilka godzin, a od wczoraj znowu słońce. Niby już nie jest tak upalnie, ale czasami wiatr wysusza bardziej niż słońce :roll:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aneczko dzisiaj poprawiłam sobie humor w szkółce miniaturowymi rozplenicami, bo co to trzy, siedem będzie w sam raz. ;:306 Rubrum jest w kilku odmianach, masz tę z szerokimi liśćmi. Chyba nawet ładniejsza od wąskolistnej.

Alu sąsiadka od której dostałam hibiskusa bylinowego ma w takiej nędznej ziemi jak ja, ale nie podlewała go od lat. Dopiero w tym roku z powodu suszy. Ja też czasem podleję, bo mam go przy samym kranie zewnętrznym. Nie zdążyłam dziś zrobić zdjęcia, bo M był chętny do pomocy, to do nocy pracowałam. :oops:

Olu dziś poprawiłam jeszcze kilkoma doniczkami. :tan Pokazałam zwykłą rozplenicę, której niektóre gałązki się zabarwiły lekko na czerwono. Jest jeszcze rozplenica w całości bordowa, ale ja jej w tym roku nie mam. Obiecuję wysiać rozplenice w lutym i obdzielę chętnych młodymi, łatwiej przesłać, a już w pierwszym roku pokazują pojedyncze kłosy. ;:215 Mogę też chętnym podesłać nasiona.

Aniu całe lato nic nie kupiłam, bo nie pracowałam w upały w ogrodzie. Teraz nadrabiam. :) Rozplenica z przebarwionymi liśćmi to pewnie tylko z powodu gleby. ;:218 Zuza miała taką samą i jej już cała zielona.

Jolu kupiłam molinię bez planu, nawet nie wiem gdzie ją posadzę. ;:160 Dzięki za podzielenie się doświadczeniami. ;:180 Pewnie ze trzy gdzieś upchnę, najwyżej będę pilnować podlewania. Wiem, że moja nie rubrum, jakoś mało precyzyjnie prowadziłyśmy dyskusję. Lasecznicę pooglądałam, jest śliczna, ale koło mnie nigdy jej nie widziałam. Kupiłam sobie Cabaret, rośnie na skarpie, mam nadzieję, że za rok będzie już widoczna. Będziemy dzięki Marysi próbować przechowywać Rubrum. ;:215

Marysiu dzięki za wyczerpującą instrukcję przechowania Rubrum. ;:196 Może w piwnicy, gdzie jest 10 stopni, by przeżyła. :?: Ja jestem ciepłolubna i u nas w zimie 22 stopnie. Większość roślin doniczkowych źle znosi takie wysokie temperatury zimą. Ja dotychczas siałam sama jeżówki, te zwykłe. Dopiero od tego roku mam kilka odmianowych, wszystkie z wymiany. Green Jevel kupiłam pierwsze. Z kapersów z B. posadziłam różowe, wszystkie zakwitły. Rozplenic mam już 13 i 6 miniaturowych, wiosną łyso na rabatach, bo one późno ruszają. Mają tak ładne kłosy, że nie mogę się im oprzeć.

Sabinko dziś powycinałam przypalone kwiaty Vanilki, bo mnie wnewrwiały. ;:161 Limelight i reszta na takim samym słońcu a wszystkie ładne. Na deszcz się niestety nie zanosi. ;:145

Dzisiaj M napatoczył się wcześniej z pracy, więc popracowałam solidnie. Rabatę po oknem kuchennym w połowie uporządkowałam. Przesadziłam też ukorzenione lawendy, koło róż za czerwoną rabatą. Zdecydowałam jednak przesadzić czerwone żurawki spod kul bukszpanowych. Poszły do cienia, bo już zostało im tylko po kilka zdrowych liści. Niestety noc nas zastała, więc aktualnych zdjęć brak. Spokojnej nocy wszystkim. ;:168

Zawilce cały czas po jednym kwiatku kwitną.

Obrazek

Portulaka z samosiewu.

Obrazek

Limelight

Obrazek

Powojnik z B. ponownie kwitnie.

Obrazek
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A u mnie zawilce dawno przekwitły i średnio udane to kwitnienie było ze 4 marne kwiatki naokoło 30 posadzonych sztuk.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś one tak pewnie mają, ja sadzę co dwa lata, żeby kilka kwiatów zobaczyć. ;:204
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Ja też przyłączę się do miłośników zawilcy. W tamtym roku przepieknie kwitły. W tym roku kicha. ;:222
Ja też mam żurawki co im się liście przypalają. Mają ciemne liście, rosną w półcieniu a i tak nie dają rady. :roll:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Jej, nie wiedziałam, że zawilce tak długo kwitną :shock: moje też po kilku kwiatach zaginęły i znając życie obudzą się w przyszłym roku. Pociesza mnie fakt, że zwykle są w miarę tanie (kupuję wiosną paczkowane z biedry) tak więc można sobie pozwolić na kolejną porcję w następnym sezonie.
Sonia, jesteś odważną kobietą, żeby w taką suszę przesadzać rośliny ;:224 Ja zmarnowałam kilka naparstnic, bo totalnie zapomniałam o nich przy podlewaniu ;:223
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu w tym roku to chyba wszystko było nietypowe. ;:202 Mam nadzieję, że kolejne lato będzie mniej ekstremalne. Żurawka Marmalade od Mewy zdecydowanie najlepiej sobie radzi na słońcu. ;:215 Oczywiście te z zielonymi liśćmi też.

Sabinko właśnie dlatego że tanie, kupuję i sadzę zawilce wieńcowe, mają piękne kolory. Muszę porządkować rabaty, bo kompletnie nic w tym roku nie zrobiłam. Już niższe temperatury, to może rośliny sobie poradzą. Kupowane z doniczek na pewno, a przesadzane już ekstrema przeżyły, to teraz też im nic nie będzie. :)
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

Ja wczoraj przedadziłam z doniczek berberysy i podlewam. A w upale sadziłam rośliny skalniakowe i się większość przyjęła.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś z doniczek sobie poradzą z pewnością. Ja przesadzam z jednej rabaty na drugą, staram się podlewać, ale bez ryzyka nie ma efektów. ;:14
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Soniu odnośnie wybarwienia rozplenicy .
Kiedyś pytałam Mariusza Surowinskiego(specjalista od traw) o wybarwienie miskantów i mi odpowiedział że uboższe podłoże w przypadku miskantów wybarwiających się ,oraz przesuszenie bryły korzweniowej przyspiesza ich wybarwienie
Co prawda to dotyczy miskantów ale może na rozplenice też tak działa .
Ja chcę nasionka tej rozplenicy i siewek jakby co tez :wink: bo mi kiepsko trawy się wysiewają :wink:
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

Wiadomo czasem trzeba zaryzykować :D .A już niedługo będziemy sadzić cebulki i się cieszę ;:63
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu pw
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

cyma2704 pisze:Żurawka Marmalade od zdecydowanie najlepiej sobie radzi na słońcu. ;:215 Oczywiście te z zielonymi liśćmi też.

)
A mówiłam że będzie Pani zadowolona ;:306 to terminatorka i nie wymaga czestego odmładzania. Za rok będzie piękniejsza - może nie będzie takich skwarów i pokaże na co ją stać , Zachwyci Ciebie już wiosną ;:196
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu dzięki, ;:196 tak myślałam, bo połowę tej rozplenicy dostała Zuza i jej już zielona. Muszę ją w przyszłym roku ponawozić. Wpisano na listę. :) Żurawek od ciebie mam 9 sztuk ;:306. Jeszcze małe, ale wszystkie rosną w gruncie.

Martuś
kupiłam dziś 30 tulipanów. ;:65
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”