Mączlik ostroskrzydły i szklarniowy. Jak zwalczyć??
-
- 100p
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mączlik szklarniowy
Ja pryskałam mospilanem, jest mniej ale jest . Pytałam o środki, które tu podawaliście, ale nie ma ich w sprzedaży. WS jednym sklepie polecono mi środek dla profesjonalistów, który powinno stosować się pod osłonami ze względu na długą karencję dla pszczół. Doszliśmy do wniosku, że kapustne nie są w centrum zainteresowania pszczół więc kupiłam środek. Jest to kohinor. Mąż mówi, ze mi nie opryska tym środkiem jak dokładnie nie wypielę chwastów, by żadnego kwiatka, na którego pszczoła mogłaby usiąść przez dwa tygodnie nie było w zasięgu oprysku. Pani w sklepie powiedziała mi jeszcze, że np karate się nie nadaje bo jest przeznaczone do niższych temperatur, lepiej więc pryskać drugi raz mospilanem. Mączliki natomiast mają dużą zdolność do odparniania się na oprysku więc lepiej stosować oprysk naprzemiennie. I masz babo placek. Na razie jest pogoda więc po południu męża pewnie skłonie by opryskał tym kohinorem.
A jak u Was ? Wygraliście ?
A jak u Was ? Wygraliście ?
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kohinor to Confidor(imidachlopryd). U mnie nieznacznie osłabił populację, ale nie usunął mączlików.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
- 100p
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No nie wiedziałam, właśnie szukałam Confidora i nie było. Myślę, że po mospilanie może zadziałać - bo trzeba zmieniać środki.
Jak w temacie - trzeci rok walczę z mączlikiem. Najpierw był tylko w folii na pomidorach, w zeszłym roku na jarmużu i chwastach ogrodowych. W tym roku na pomidorach w folii i w różnych częściach ogrodu. Walczyłam sposobami naturalnymi (gnojówki, wywary itp) jak i chemią - w tym roku poszedł już kohinor i apacz - a mączlik nadal radośnie sobie lata...
Czy ktoś ma pomysł jak się tego cholerstwa pozbyć? Może są jakieś owady, które to zżerają? z tego co słyszałam to w tym roku jest wysyp tego badziewia na kapustnych...
Pozdrawiam
Marta
Czy ktoś ma pomysł jak się tego cholerstwa pozbyć? Może są jakieś owady, które to zżerają? z tego co słyszałam to w tym roku jest wysyp tego badziewia na kapustnych...
Pozdrawiam
Marta
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie Actara 25 WG pogoniła 100% mączlika , czytałem że odkurzaczem powysysać można .
- maryann
A u mnie nie! Actara smakuje mu tak samo jak Confidor. Czyli nastapil niewielki spadek populacji.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Jakie stężenie ? ACTARY
- maryann
Najwieksze jak na opakowaniu, teraz nie pamiętam
- maryann
Zajrzałem do ogrodniczego, pan zaraz kieruje kroki w wiadomą stronę, ale jak powiedziałem, że próbowałem Confidoru- ręka zamarła mu w pół drogi do półki... - z Kohinorem.
Doradził powielić stężenie Mospilanu.
Doradził powielić stężenie Mospilanu.
- maryann
No i powieliłem- gdzieś 3krotnie od maksymalnego. Większość, zdecydowana większośc padła. Ale po kilka jeszcze lata....
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lis 2013, o 14:28
Mączlika zwalczyłam środkiem Polysect 005 SL. stężenie maksymalne czyli 60ml. na litr wody.
Zabija także jaja owadów
Mi pomogło ale najlepiej zrobić próbę na jednej roślinie, i dokładnie przeczytać ulotkę.
Zabija także jaja owadów
Mi pomogło ale najlepiej zrobić próbę na jednej roślinie, i dokładnie przeczytać ulotkę.
Magda
- maryann
To to samo co Mospilan tylko o 40x słabszym stężeniu substancji czynnej. Czyli ja dałem 2x mocniejszą dawkę niż Ty.
Pomogło trochę na tydzień....
Pomogło trochę na tydzień....
Walkę z mączlikiem szklarniowym toczyłam w ubiegłym roku i wygrałam. Dwa tunele foliowe były zaatakowane niesamowita ilością tych muszek. Prawdopodobnie nabyłam je razem z sadzonkami pomidorów. Po zbiorach i opróżnieniu tuneli z roślin zaaplikowałam siarkę. W kilka pustych puszek blaszanych (4 puszki na tunel) wsypałam po około 2 łyżki siarki, podpaliłam i zamknęłam drzwi i okienka w tunelach. Zostawiłam na dwa dni i później wywietrzyłam. Pomogło
W tym roku miałam własne sadzonki już bez mączlika.

"Nigdy nie patrz z góry na nikogo chyba, że właśnie pomagasz mu wstać" Jasse Jackson
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Czy Ty nie przesadzasz z tym stężeniem Polysectu?magdalek11 pisze:Mączlika zwalczyłam środkiem Polysect 005 SL. stężenie maksymalne czyli 60ml. na litr wody.

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lis 2013, o 14:28
Próbowałam słabszego stężenia ale nic nie działało
Najważniejsze w zwalczaniu jest aby dobrze spryskać dolną część liści.

Najważniejsze w zwalczaniu jest aby dobrze spryskać dolną część liści.
Magda