Moje kaktusy - jandom1
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje kaktusy - jandom1
Zgadzam się z Jackiem - takiego pełnego wianka, grubego i tak "soczyście" nasyconego jeszcze tu nie widziałam. Jak to się ostatnio mówi: brawo Ty, brawo mamilarka! A mrówek nie widzę, ale moje oczy już mają zasięg wybiórczy 

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wpadam w kompleksy i to natychmiast 

-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Dziękuję wam za miłe słowa i cieszę się, że się Wam aż tak podoba
Lucyno nie masz powodów
Wydaje mi się, że to może przez to że to jej pierwsze kwitnienie, więc przez te wszystkie lata zbierała siły na takie coś, choć chciałbym widzieć coś takiego co roku
Słońca było, ale nie aż tyle ile bym chciał, więc zakwitło mniej niż się spodziewałem. Jednak i tak nie mam na co narzekać, bo w dzień w który byłem w domu kwitło łącznie 28 sztuk
Oto niektóre z nich:
Mammillaria karwinskiana ssp.beiselii

Echinofossulocactus sp., debiutant

Chamaecereus hybrid, pierwszy kwitnący w tym roku, jak ja je lubię
zdjęcie na swoim miejscu:

i podczas sesyjki:

Oraz pierwszy w tym roku astraczek, myriostigma f.nuda

Thelocactus bicolor:

Mediolobivia einsteinii v.gonjianii MN171a, ta nie doczekała się sesyjki ze względu na te pąki które ma na dole, obawiałem się że mogę im zaszkodzić kamieniami :

Mediolobivia pygmaea MN253:

I teraz pytanie do Marka, co to za jedna? Dostałem od Ciebie tę roślinkę w gratisie rok temu, mówiłeś że dopiero po kwiatku może się uda coś więcej powiedzieć, czy przypomina Ci to coś ?
Był jeszcze jeden gratisik do identyfikacji, jednak przekwitła gdy nie było mnie w domu, więc może za rok
To maleństwo jednak bardzo mi się podoba
na miejscu:

Podczas sesji(chyba zakopania w kamieniach, bo roślinki to prawie widać nie było taka maleńka
)

i jeszcze takie coś:

Miała być zbioróweczka wszystkich kwitnących razem, ale zanim doczekałem się aż Thelocactus się rozwinie, to mi się medio i aylo pozamykały, to stwierdziłem, że nie będę już robił

Słońca było, ale nie aż tyle ile bym chciał, więc zakwitło mniej niż się spodziewałem. Jednak i tak nie mam na co narzekać, bo w dzień w który byłem w domu kwitło łącznie 28 sztuk

Mammillaria karwinskiana ssp.beiselii

Echinofossulocactus sp., debiutant

Chamaecereus hybrid, pierwszy kwitnący w tym roku, jak ja je lubię

zdjęcie na swoim miejscu:

i podczas sesyjki:

Oraz pierwszy w tym roku astraczek, myriostigma f.nuda

Thelocactus bicolor:

Mediolobivia einsteinii v.gonjianii MN171a, ta nie doczekała się sesyjki ze względu na te pąki które ma na dole, obawiałem się że mogę im zaszkodzić kamieniami :

Mediolobivia pygmaea MN253:

I teraz pytanie do Marka, co to za jedna? Dostałem od Ciebie tę roślinkę w gratisie rok temu, mówiłeś że dopiero po kwiatku może się uda coś więcej powiedzieć, czy przypomina Ci to coś ?

na miejscu:

Podczas sesji(chyba zakopania w kamieniach, bo roślinki to prawie widać nie było taka maleńka

i jeszcze takie coś:

Miała być zbioróweczka wszystkich kwitnących razem, ale zanim doczekałem się aż Thelocactus się rozwinie, to mi się medio i aylo pozamykały, to stwierdziłem, że nie będę już robił

- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ładną sesję zrobiłeś Filipie Swoim kwitnącym kaktusom.
Zdjęcie zbiorowe kwitnących kaktusów rzeczywiście jest trudne do zrobienia
bo nie wszystkie kwiaty jeżeli masz różne rodzaje kaktusów otwierają się o tej samej porze.
Jedne otwierają się w południe przykładowo a na inne trzeba czekać do póżnego popołudnia
i wtedy te pierwsze już są pozamykane.
Nie biorę tu pod uwagę tych co zaczynają kwitnąć wieczorem i w nocy.
Zdjęcie zbiorowe kwitnących kaktusów rzeczywiście jest trudne do zrobienia
bo nie wszystkie kwiaty jeżeli masz różne rodzaje kaktusów otwierają się o tej samej porze.
Jedne otwierają się w południe przykładowo a na inne trzeba czekać do póżnego popołudnia
i wtedy te pierwsze już są pozamykane.
Nie biorę tu pod uwagę tych co zaczynają kwitnąć wieczorem i w nocy.
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
No tak to bywa , że nie chcą współpracować , też to zaobserwowałem, jedne otwierają kwiaty gdy w szklarni ukrop , inne zaczynają otwierać gdy intensywnie wietrzę i temp spada , natomiast te z ukropu się zamykają . I nawet nie zależy to od pory dnia , choć oczywiście też widzę , że nawet w obrębie jednego rodzaju jedne lubią to robić rano inne po południuMiała być zbioróweczka wszystkich kwitnących razem, ale zanim doczekałem się aż Thelocactus się rozwinie, to mi się medio i aylo pozamykały, to stwierdziłem, że nie będę już robił

- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Spinosissima to nie wianek a wieniec utworzyła
Cudownie Ci zakwitła
A co do reszty zdjęć to bardzo ładne różne rodzaje kaktusów pokazujesz
Ciekawie wyglądają w plenerze. Widzę , że dbasz o każdy szczegół aby pięknie je nam zaprezentować 

A co do reszty zdjęć to bardzo ładne różne rodzaje kaktusów pokazujesz

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Bardzo ładne kaktusy, ich kwiaty i coraz lepsze zdjęcia. Brawo! 

Bardzo ciekawa kolekcja
Echinofossulocactus sp z bukietem kwiatów, astrophyta, thelaki i mamilarka un pico - wyjątkowe piękności 

-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Marianie, Jacku,Piotrze, Henryku, Zuzo - cieszę się, że mnie odwiedzacie i zostawiacie po sobie ślad
Miło, że moje rośliny się Wam podobają, to daje dużo motywacji i radości
Co do zbiorówek, to chyba takie rodzajowe są najbardziej realne
Dzisiaj jednak nie powstrzymałem się od zbiorówki, choć to nie to samo co wczoraj, bo chamak i gonjianii mi przekwitły, ale przynajmniej nie musiałem już czekać na telaka bo od rana był rozłożony

i z innej perspektywy:

A tutaj osobnik, który myślałem że zakwitnie wczoraj, jednak słonka było troszkę za mało, zaczął się rozkładać po czym zaraz się złożył
Notocactus uebelmannianus :

Piękny kaktus, jeden z najpiękniejszych kolorów w całym kaktusowym świecie, kwiatki to nie moja zasługa ale jestem zachwycony nim
Mam jeszcze jednego, nabyłem go końcem zimy i chyba nie zdążył zawiązać pąków, może za rok
Mammillaria spinosissima albispina, w tamtym roku miała 1 albo 2 kwiatuszki, w tym roku już robi co do niej należy

Mammillaria klissingiana, to ta która podpisana jest nazwiskiem p.Hinza i trafiła do mnie bez korzeni, już jej chyba dobrze
:

na razie jedym oczkiem zakwitła Mammillaria lanata, pokazuję bo jak wrócę za tydzień to nie wiem jak się sprawa będzie miała
Nawiązując do tytułu wątku jednego z naszych kolegów : malutki ale przeuroczy 

Aylostera cv. Sundance

I jeszcze jakby Marek tu zajrzał to zdjęcie korpusu tego do identyfikacji, bo po samym kwiatku może być ciężko
:

Dzisiaj jednak nie powstrzymałem się od zbiorówki, choć to nie to samo co wczoraj, bo chamak i gonjianii mi przekwitły, ale przynajmniej nie musiałem już czekać na telaka bo od rana był rozłożony

i z innej perspektywy:

A tutaj osobnik, który myślałem że zakwitnie wczoraj, jednak słonka było troszkę za mało, zaczął się rozkładać po czym zaraz się złożył
Notocactus uebelmannianus :

Piękny kaktus, jeden z najpiękniejszych kolorów w całym kaktusowym świecie, kwiatki to nie moja zasługa ale jestem zachwycony nim

Mammillaria spinosissima albispina, w tamtym roku miała 1 albo 2 kwiatuszki, w tym roku już robi co do niej należy

Mammillaria klissingiana, to ta która podpisana jest nazwiskiem p.Hinza i trafiła do mnie bez korzeni, już jej chyba dobrze

na razie jedym oczkiem zakwitła Mammillaria lanata, pokazuję bo jak wrócę za tydzień to nie wiem jak się sprawa będzie miała

Aylostera cv. Sundance

I jeszcze jakby Marek tu zajrzał to zdjęcie korpusu tego do identyfikacji, bo po samym kwiatku może być ciężko

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Nie, no te wianuszki potrafią rozbroić na całego. Śliczne są!~
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Nasze hobby daje radość - jakże więc nie pochwalić kiedy zasłużyłeś? Masz pewnie nie największą ale ładnie skomponowaną kolekcję która się naprawdę może podobać.
Mnie się podoba!
Mnie się podoba!

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- mrówek nie widzę (nie żałujęjandom1 pisze:Dziś natomiast po powrocie do domu, taki oto widok zastałem na Mammillaria spinosissima cv. Un Pico. Myślałem, że nie stać jej na więcej niż ostatnio wam pokazywałem, a tymczasem dzisiaj :
Jak się przypatrzycie, na pierwszym zdjęciu widać mrówki, była ich na kwiatach cała masa, niemal się ruszały od nich

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Wszystkie kaktusy pięknie wyglądające , zadbane 

- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
No coraz ładniejsze kwiaty. Mam nadzieję, że te odrosty mają już korzonki, bo na pełnym słońcu z kwiatami to żeby ich nie wypompowało. Mediolobiwka haagei siana jako Mediolobivia pygmaea v. haagei fleurs blanches Aigner [LeB_88042/07], żeby nie było 

- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Widzę, że mammillarki dobrze się u Ciebie czują i pięknie pokazują nam kwiatowe wianuszki