Nasze 1500 m2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze 1500 m2

Post »

Małgosiu, mnie też zachwyciła ta szałwia, jest wyjątkowo piękna. ;:63 ;:63
Powojniki ogromne, Etoile Violette tonie w kwiatach, Piilu też coraz większy. ;:215
Królewny zachwycające, Paris Chanel a zwłaszcza Rumba , lubię takie kolorowe. ;:167
Wypada zaprzyjaźnić się nie tylko z kretami i nornicami ale również z wiewiórką , bo inaczej skrzyknie całą rodzinę i tylko liście na orzechu zostawią. ;:306
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Zwierzaczki żyją w dobrej komitywie, mają taki sam kocyk jak moja psinka.... ;:79
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu Etoile Violette przepiękny. ;:oj Może wielkokwiatowe szlachetniej i wytworniej wyglądają, ale włoskie mniej kapryśne i niezawodnie kwitną. Firletka sama się zaaranżowała z piękną szałwią, świetny duet. ;:215 Przyjaciele pewnie odpoczywają, po obchodzie ogrodu. :D
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Aga szałwię lubię jeszcze za to, że dość długo kwitnie
Stasiu dziękuję ci bardzo, etoile violette jeszcze nigdy mnie nie zawiodła, a piilu też się bardzo stara :uszy Kretom i nornicom nic nie robię dopóki ryją sobie z tyłu podwórka, ale jak mi się ładują na najnowszą rabatę to ;:134 :wink: A z wiewiórami mam przechlapane, bo uwielbiam te rude kitki i nawet mężowi nie pozwalam ich płoszyć, to i się czują jak panie na włościach ;:306
Olu o dziwo powiedzenie "jak pies z kotem" u mnie się nie sprawdziło :heja Trochę się bałam, bo musiałam zaprzyjaźnić ze sobą już prawie dorosłe osobniki, piesio był u mnie od szczeniaczka i przyzwyczaił się do bycia jedynym ogoniastym w tej rodzinie, potem do rodziców przyplątał się Florek (to kocurek), a że oni już mieli własne koty (również przybłędy) a ja zakochałam się w tym od pierwszego spojrzenia w jego wielkie zielone oczyska, to bez namysłu przytachałam do domu z duszą na ramieniu, zastanawiając się czy pies nie zrobi sobie z niego maskotki do gryzienia :wink:
Soniu zgadzam się z tobą odnośnie powojników, gdy włoski zakwitł pierwszym kwiatkiem nie zrobił na mnie zbyt wielkiego wrażenia, ale gdy dołączyły do niego pozostałe pąki... kupiłam sobie jeszcze jednego ;:306 Z futrzakami możesz mieć rację, przecież zawsze mi towarzyszą przy pracach w ogrodzie, a obchody wprost uwielbiają :wink:
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnie dni były dość mokre, więc roślinki długo się zastanawiały czy rozchylić płatki :wink: Kilka się jednak zdecydowało...

Pierwsza lilia z nowo nabyłych zdradziła swą tajemnicę ku mojej uciesze :lol:
Obrazek

Moja cudna róża wreszcie się rozkwitła ;:138 , niestety żadne zdjęcie tak naprawdę nie jest w stanie oddać jej piękna
Obrazek

Wiciokrzew zaczyna. Uwielbiam jego zapach
ObrazekObrazek

Pierwszy w tym roku dzwonek karpacki
Obrazek

Czerpatka kanadyjska również ma swój urok
Obrazek

Szałwia muszkatałowa w kolejnej odsłonie. Jej kwiat ciągle ewoluuje
ObrazekObrazek

W jednym miejscu wyrosły mi cztery goździki kamienne i tak się złożyło, że każdy inny
Obrazek

Jasnota plamista jeszcze nieśmiało, ale jednak
Obrazek

Niobe ma coraz więcej kwiatów ;:138
ObrazekObrazek

Podobnie jak Błękitny Anioł
Obrazek

Gailardia
Obrazek

Moja kolekcja goździków poszerzyła się właśnie o taką ślicznotkę
Obrazek

ach ten polski patriotyzm... Nawet kwiaty same układają się pod kolor flagi ;:306 Goździk ze złocieniem maruną
Obrazek

Jednoroczne ostróżki co prawda rozsiewają się gdzie im się zywnie podoba, jednak trudno odmówić im uroku
Obrazek

Trzecia tawułka postanowiła dołączyć do sióstr
Obrazek

Długo odpierałam zaloty czyścca wełnistego, ale strzała amora w końcu mnie dosięgła :wink:
Obrazek

Poza tym rozpoczął się czas rozchodniczków i innych okrywowych :lol:
ObrazekObrazekObrazek

Uwielbiam kiedy macierzanka na najmniejszy dotyk reaguje "wystrzeleniem" zapachu ;:306 Jakby ktoś nagle perfumy rozpylił
Obrazek

czyścica
Obrazek

goździk kropkowany
Obrazek

kolejny rozchodnik, niestety nn
Obrazek
rozchodnik kaukaski
Obrazek

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gailardia bardzo ciekawa odmiana. Tak kocham gailardie, a one mnie nie.... a niektórzy je jak chwasty traktują. Są takie miejsca, ze na dziko w rowach i na poboczach rosną. A u mnie nie chcą. Nawet jak sobie jakąś sprawię i przez sezon porośnie, to na drugi rok znika.
A ta ślicznotka goździkowa pod gailardią faktycznie piękna ;:oj Lilia ma elektryzujący kolor ;:215
Szałwia muszkatałowa to bylina? Jak wysoko rośnie? Długo kwitnie?
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu u mnie gailardie też średnio rosną, a u mojej siostry sama się rozłazi po ogródku :wink: Goździka zobaczyłam i nie umiałam odejść :lol:
Szałwia muszkatałowa to bylina, trudno mi powiedzieć jaka jest wysoka bo co roku jest większa :shock: W tym roku urosła na jakieś 60 cm, sam ten kwiat ma ponad 30 cm. Nigdy nie sprawdzałam dokładnie ile kwitnie, ale w porównaniu z innymi to długo. W ogóle zanim się w pełni rozwinie to już ponad dwa tygodnie mija :wink: Zwrócę uwagę w tym roku.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gosiu twoje powojniki jeszcze w całej krasie. ;:138
U mnie jeden wczesny juz dawno przekwitł, podobno ma powtarzać kwitnienie.Zobaczymy czy to prawda.2 pozostałe kwitną ostatkiem sił a powojnik texensis dopiero ma małe pączki. ;:173
W biedronce kupiłam na wiosnę jednego ale jak na razie marnie rośnie.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu specjalnie dobierałam powojniki tak, żeby nie kwitły jednocześnie. Pierwszy był Asao i też już przekwitł. Zazwyczaj powtarzają kwitnienie, ale już mniej bujnie niż pierwszy raz. "Biedronkowiec" w następnym roku nadrobi zaległości. Jakiego kupiłaś?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gosiu kupiłam Miss Bateman ale ciekawe czy to w ogóle będzie on...
Czasami kupuje się co innego a wyrasta co innego.... ;:224
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu piękny ten powojnik ;:108 Trochę mnie wkurzają takie "niespodzianki", choć czasem są fajne, ale... :wink:
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Małgosiu jak fajnie ujęłaś piękno szałwii muszkatołowej mam ją pierwszy rok bałam się czy ślimaki mi jej nie zjedzą ale udało się ją ochronić,piękne powojniki :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko dziękuję. Szałwia to wdzięczny obiekt do fotografowania :wink: Chroń przed ślimakami, bo szkoda by było tej ślicznotki :( Powojniki uwielbiam, już znalazłam miejsce na dwa kolejne ;:306
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ mnóstwo kolorów ;:138
U mnie bardzo skromnie, czekam na moje maluchy :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu miło spędzam czas u Ciebie. :D Szałwia niesamowita, ;:oj czerwona róża piękna, ma aksamitne płatki. :?: Rozchodniki i rojniki coraz ładniejsze, a powojniki kwitnące zawsze piękne.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”