Zielono mi w głowie i... na parapetach - cz.VI

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zielono mi w głowie i... na parapetach - cz.VI

Post »

Justynko - nigdy nie chciałam mieć domu, wolę mieszkać w blokowisku :lol:
Ale jak widzę, że u Ciebie skrętniki mają swoją miejscówkę, hojki mają swoją miejscówkę,
irysów i innych różności masz jak dla mnie w ilościach hurtowych,
to normalnie zazdroszczę i zaczynam się łamać :lol:
Też bym chciała co niektóre moje zieleninki móc nabyć w ilości przynajmniej ... 100 sztuk ;:145
No ale ilość ilością, a najważniejsze - że wszystko pięknie Ci rośnie i kwitnie ;:138
Pozdrawiam i zapraszam
perla
500p
500p
Od: 18 lis 2007, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Justynko
Podziwiam Twoje irysy,są zachwycające ;:180
Mam tylko kilka irysów wysokich,bo chciałam sprawdzić czy będzie im u mnie dobrze i czy będą kwitły :D
Kiedyś słyszałam, że irysy nie w każdym ogrodzie chcą kwitnąć. :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Iksja- napisałam pw.
Tam, gdzie stoją hoje jest całkowity cień.

Maadro- mi dzisiaj złamał się jeden kwiat irysa Coffee Breakfast ( u mnie dmucha halny 70 km na godzinę) jest cięty w kieliszku, nawet ładnie wygląda.

Ja też długo czekałam na większe hoje, zanim podrosły, minęło trochę miesięcy.
Na pewno i u Ciebie będzie hojowy busz.
Mi się podoba położenie działki. Urokliwe miejsce, tylko, jak się ma działkę, to nie zwraca się już uwagi na piękne krajobrazy.

Renato1962- na pewno i u Ciebie zakwitną fiołki. Miniatury akurat nieco później, czyli jak są starsze, niż standardy puszczają kwiatki. Przynajmniej te, co ja mam.

Irysy uwielbiam, przekwitają już irysy TB. Za to w pączkach jest japoński i variegata mieczolistny.
Czereśniowe zbiory zakończone, za to teraz są truskawki, porzeczki. I wnet zacznie się sezon na wiśnie, maliny i jeżyny. Oczywiście oprócz owców będą też warzywa i zioła.

Anetta-marzyłam o jakiejś miejscówce na działce, dla roślin. Zwykła drewutnia okazała się być ciekawym pomysłem do wykorzystania na lato.
Tak, od poprzedniego sezonu stwierdziłam, że mogę mieć mniej doniczek, a dużo roślin. U hoi i fiołków świetnie się to sprawdza. Podobnie - hippeastra sadzę i skrętniki.

Epiphylla - u mnie w tym roku debiutowały z kwitnieniami. Cieszę się, że w ogóle donosiły pączki, bo rośliny są bardzo młode.

Irysowe kwiaty pachną, ale różnorodnie. Jedne odmiany mają mocniejszy zapach, inne - słabiej pachną.

Ewa321- każdy Wybiera to, co Lubi.
Dla mnie optymalnym wyjściem byłoby: mieszkanie - zimą; latem zaś - dom na wsi.
Dom - to jednak dużo więcej obowiązków. Za to największym plusem jest to, że jest się panem na swoim.
W bloku - nie trzeba za to reperować dziury w rynnie albo pękniętej kostki brukowej.
Hojek nie mam dużo - obecnie około 50 sztuk. A że są sadzone po 2szt w doniczce, to wychodzi nieco więcej niż 20 doniczek.
Fiołków też niewiele mi zostało. Z kolekcji ponad 120 odmian, mam może około 30 odmian.

Obecnie postawiłam na ogrodowe rośliny. Skupiam się nie na ilości, za to na jakości. Wybieram zakupowe chciejstwa długo i ... z głową ;)

Perla- cieszę się, że wreszcie Jesteś u mnie :D
Irysom pasują moje piaski, wcześniej rosły na glinie, zmieniłam im miejscówkę i teraz lepiej rosną. Oczywiście są też wyjątki, mimo dogadzania, nie chcą współpracować.

Niektóre rośliny nie tak pięknie rosną, jakby człowiek chciał. O takie reanimowane kwiatki dbam bardzo, bo chcę, by przeżyły i mnie cieszyły.

Kilka debiutów skrętnikowych, Verso
Obrazek

Super Lola
Obrazek

Achimenes fioletowy coraz więcej kwiatów ma. Chyba, zamiast pelargonii, będę uprawiać achimenesy:
Obrazek

hoja Sunrise, moja ulubienica ;:167
Obrazek

Zapytacie: dlaczego? Dlatego...
Obrazek

Obrazek

H. arnottiana (po lewej), h.nn ( po prawej - prawdopodobnie jest to h. verticilliata):
Obrazek

Okolice mojej działki to dziesiątki kilometrów dróg, dróżek, szlaków turystycznych i ścieżek rowerowych. Wystarczy wyjść na spacer i... podziwiać takie widoki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak "moje" miasto wita Gości:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Byłam, widziałam... Przecież każda wiedźma musi być na Łysej Górze, to byłam i ja :;230
Śliczne widoki i serce zatęskniło za górami, dziękuję! Co prawda rozkochana jestem w Karkonoszach, ale i Beskidy zwiedzałam wszerz i wzdłuż za młodu.
Teraz tylko wzdycham, do hoi również. A właśnie się zastanawiam patrząc na Twoją, że mam bardzo podobną i też nie jestem pewna jej nazwy (mówię o tej, którą podpisałaś H.verticilliata). Ślicznie opalone, choć ja akurat tak dziwnie - nie wiem sama dlaczego - wolę "zielone", choć nie we wszystkich przypadkach. H. Gunung - Gading jest moim zdaniem ładniejsza wybarwiona właśnie, H. obscura również. A tej o której tu mówię, nie stawiałam tak na słońce, by się opalała, więc jest bardzo podobna, tyle że zielona.
A się rozpisałam, a clou jest takie: masz cudowne roślinki :D Irysy przyprawiają o obłęd!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Ania.S
200p
200p
Od: 18 sie 2009, o 13:17
Kontakt:

Post »

Justynko i ja podziwiam ;:196

Twoja "prawdopodobnie h. verticilliata" jest bardzo podobna z liści do sp. Bangkok red :wink:
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Skretniczki miodzio, Sunrise - mam i ja i chyba od Ciebie wlasnie - przebarwia sie cudownie. Beskid Niski... Tesknie.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Justynko, widoki takie, że aż serce mocniej zabiło. Szczególnie, że ja z drugiego końca Polski...

Na hojach się nie znam, otwieram tylko ;:oj kiedy pokazujecie ich kwiaty. Natomiast skrętniczki masz piękne. Verso u mnie dopiero się ukorzenia. Jeśli będę mieć takie cudo, to już skaczę z radości ;:138
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Justynko, to że masz wspaniałe hoje które uwielbiam, to oczywiste, to że na widok twoich skrętników szczęka opada to wiadomo , a teraz mnie zastrzeliłaś iryskami ;:oj zwłaszcza na widok Coffee Breakfast się obśliniłam ;:152
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Zazdroszczę tras rowerowych i masy dróżek :D widoki piękne .Skrętnik Super Lola przepiękny a h.Sunrise ;:167
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

JUstynko hoja ;:oj cudna nie dziwi mnie żę to Twoja ulubienica. A skrętnik Verso ma fajniutką żółtą buźkię ;:63
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

Wow hoje imponują i wielkością i ubarwieniem ;:138
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Pożegnanie irysów TB na całe 12 m-cy. Ostatni kwiat Blazing Beacon:

Obrazek

Zaczyna się gorący czas dbania o warzywa, moje pomidorki w tunelu rosną w siłę, już są małe pomidorki. Teraz słonce i wnet będę się rozkoszować swoimi pomidorkami:

Obrazek

Skrętnik Pink Leyla zakwitła:

Obrazek

I kohleria Sunshine:

Obrazek

A wnet rozpoczną się kwitnienia liliowców, będzie się działo. Już nie mogę się doczekać ;:65
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Irysy... ;:167
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
dzastin
200p
200p
Od: 17 gru 2013, o 19:01

Post »

Justynko,tych widoków nie jedyna ja zazdroszczę, ;:138
Hoye przecudnie opalone na słoneczku..irysek pozostanie wspomnieniem ;:63
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Justynko nie wiedziałam, że masz też pomidorki :D Kochleria śliczne ma kwiatuszki, muszę kiedys z nia spróbować :)
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”