Piaskowe aglaonemy i inne
Re: Piaskowe aglaonemy i inne
Ile ty tego masz
gdzie ty to wszystko pomieścisz? One są już taakie wielkie te moje co posiałem jeszcze nie wzeszły a sprawdzałem żyją.Najbardziej to ja Ci zazdroszczę tych bauhini mi nasionka zgniły ta pokrzywka to może niewybarwiony koleus?? Może.

- brombiel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To pierwsze zdjęcie to jak zakęszczony młody las...ileż tego jest
wszystko pięknie rośnie i ochoczo pnie się do góry...oj kto tu z maczetą prędzej będzie chodził 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wspaniale wyglądają Twoje młode madagaskarczyki.
Piękna, soczysta zieleń - o tej porze roku doskonały to widok.
Szczególnie ogólne spojrzenie na całość robi wrażenie!

Piękna, soczysta zieleń - o tej porze roku doskonały to widok.

Szczególnie ogólne spojrzenie na całość robi wrażenie!

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Jestem pod ogromnym wrażeniem areału uprawowego i
różnorodności uprawianych roślin
. Z ciekawości zapytam czy wśród wysianych roślin masz rośliny, które w miarę wzrastania będą tworzyć kaudex ?

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Serdecznie dziękuję Wam za miłe wizyty!
Patryk! Też myślałam, że to jakiś botaniczny koleusek, ale może się uda jak podrośnie określić go bliżej
Dziękuję Ci również za miłe słowa wobec moich wysiewów.
Agnieszko - co tam maczeta, oby chodzić można było
Henryku - jak zawsze serdecznie dziękuję za wsparcie i miłe słowa
Mieczysławie - również! Natomiast odpowiadając na Twoje pytanie: raczej niestety nie ma tu roślin typowo kaudeksowych. Jedynie drzewka jak wiadomo można co najwyżej kształtować i zrobić nieco grubszy pień. Inaczej przedstawia się rodzaj Senna (wiele z tych roślin było wcześniej sklasyfikowanych jako Cassia). Te, które wysiałam, przyjmują zazwyczaj postać krzewu, co zresztą w wątku głównym staram się opisywać. i można je kształtować tak... no coś na kształt Twojej Trichodiademy. Jednak pozwolę sobie przypomnieć inny gatunek, który u mnie rośnie nie z wysiewu co prawda, czyli Senna meridionalis:

Jak widać, jest to roślinka "kaudeksopodobna". Mnie się ten rodzaj generalnie bardzo podoba. Jeśli coś mogę Ci jeszcze dopowiedzieć, śmiało pytaj
Pozdrawiam i miłego weekendu życzę
Patryk! Też myślałam, że to jakiś botaniczny koleusek, ale może się uda jak podrośnie określić go bliżej

Agnieszko - co tam maczeta, oby chodzić można było

Henryku - jak zawsze serdecznie dziękuję za wsparcie i miłe słowa

Mieczysławie - również! Natomiast odpowiadając na Twoje pytanie: raczej niestety nie ma tu roślin typowo kaudeksowych. Jedynie drzewka jak wiadomo można co najwyżej kształtować i zrobić nieco grubszy pień. Inaczej przedstawia się rodzaj Senna (wiele z tych roślin było wcześniej sklasyfikowanych jako Cassia). Te, które wysiałam, przyjmują zazwyczaj postać krzewu, co zresztą w wątku głównym staram się opisywać. i można je kształtować tak... no coś na kształt Twojej Trichodiademy. Jednak pozwolę sobie przypomnieć inny gatunek, który u mnie rośnie nie z wysiewu co prawda, czyli Senna meridionalis:

Jak widać, jest to roślinka "kaudeksopodobna". Mnie się ten rodzaj generalnie bardzo podoba. Jeśli coś mogę Ci jeszcze dopowiedzieć, śmiało pytaj

Pozdrawiam i miłego weekendu życzę

- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
No co za słodki 'dziwoloąg'
Świat roślin wciąż niezmiennie mnie zadziwia !!
Szczególnie u Ciebie ciągle jakieś niesamowitości oglądam

Świat roślin wciąż niezmiennie mnie zadziwia !!
Szczególnie u Ciebie ciągle jakieś niesamowitości oglądam

Pozdrawiam i zapraszam
- hen_s
Senna meridionalis bardzo ciekawa roślina. I ładna, dekoracyjna. 

- brombiel
Bardzo ładnie ma ułożone listki...całość jest bardzo dekoracyjna 

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Dziękuję za odpowiedź.
Senna meridionalis - bardzo, bardzo ciekawa roślina. Będziesz miała okazję uformować ją na bardzo ładne drzewko, pień zapowiada się na ciekawą formę. Z bardzo daleka ją sprowadziłaś ?
Senna meridionalis - bardzo, bardzo ciekawa roślina. Będziesz miała okazję uformować ją na bardzo ładne drzewko, pień zapowiada się na ciekawą formę. Z bardzo daleka ją sprowadziłaś ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Ewa, Henryk, Agnieszko i Mieczysławie - serdecznie dziękuję! Mnie jest naprawdę miło, że tu zaglądacie, bo w tym dziale jest tyle fantastycznych wątków i roślinek, że ja w zasadzie to jestem tu przypadkiem
W kaktusowym mają mnie chyba już Koledzy dość
Tym bardziej się cieszę, gdy do mnie tutaj zaglądacie
Ewuniu - świat roślin Madagaskaru jest piękny i zarazem dziwaczny. Spotykałam takie pokraki, że aż piękne lub śmieszne wręcz. Ja uwielbiam takie cudaki, patyczaki i inne, więc bardzo mi miło, że spodobała Ci się ta roślinka
Henryku - jej ciekawość jest tym bardziej dziwna, że przed słońcem zakrywa, tuli swoje listki. Podobnie robi wieczorem. Rzadko latem mogę zobaczyć ją z rozłożonymi listkami. W tym sezonie będę próbować
Agnieszko - dziękuję
Mieczysławie - ja niestety nie mam takiego daru do kształtowania drzewek i roślinek, jakim Ty dysponujesz, więc moje kształtowanie będzie się ograniczać do bardzo lekkiej - czytaj: koniecznej - ingerencji. Ale ona sama z siebie powinna ładnie z tym pniem rosnąć. Niemniej będę na pewno ją od czasu do czasu pokazywać.
No...
Niemal zza miedzy. Z Jarużyna, czyli Osielska
Wylicytowałam kiedyś na All.
Dziękuję, że Wam się spodobała.
Zauważyłam, że tutaj jeszcze nie pokazywałam swoich hoi, co jest dziwne, bo to moja druga po Madagaskarze i sucholubach miłość roślinna. W zasadzie obecnie jest to kilka stojaków rozporowych, dwa okna podzielone na pół - więc niejako cztery parapety - i wiszące na karniszach donice. Na pozostałych częściach młodziki, dochodzące po transporcie inne, w mnożarce ukorzeniajace się, więc cała reszta jeszcze nie bardzo chciała pokazać się
Wszystko w swoim czasie. Tak więc wyrywkowe fragmenty mojego mini-hojarium to takie coś:

Wiele z nich ruszyło już ze wzrostem pełną parą, co mnie bardzo cieszy. Reszta, jak się już odpowiednio ukorzeni wymodeluje, też zasłuży na pokazanie
Tymczasem serdecznie Was wszystkich pozdrawiam, życzę miłego tygodnia i ściskam cieplutko

Ewuniu - świat roślin Madagaskaru jest piękny i zarazem dziwaczny. Spotykałam takie pokraki, że aż piękne lub śmieszne wręcz. Ja uwielbiam takie cudaki, patyczaki i inne, więc bardzo mi miło, że spodobała Ci się ta roślinka

Henryku - jej ciekawość jest tym bardziej dziwna, że przed słońcem zakrywa, tuli swoje listki. Podobnie robi wieczorem. Rzadko latem mogę zobaczyć ją z rozłożonymi listkami. W tym sezonie będę próbować

Agnieszko - dziękuję

Mieczysławie - ja niestety nie mam takiego daru do kształtowania drzewek i roślinek, jakim Ty dysponujesz, więc moje kształtowanie będzie się ograniczać do bardzo lekkiej - czytaj: koniecznej - ingerencji. Ale ona sama z siebie powinna ładnie z tym pniem rosnąć. Niemniej będę na pewno ją od czasu do czasu pokazywać.
Akwelan_2009 pisze:Z bardzo daleka ją sprowadziłaś ?
No...

Dziękuję, że Wam się spodobała.
Zauważyłam, że tutaj jeszcze nie pokazywałam swoich hoi, co jest dziwne, bo to moja druga po Madagaskarze i sucholubach miłość roślinna. W zasadzie obecnie jest to kilka stojaków rozporowych, dwa okna podzielone na pół - więc niejako cztery parapety - i wiszące na karniszach donice. Na pozostałych częściach młodziki, dochodzące po transporcie inne, w mnożarce ukorzeniajace się, więc cała reszta jeszcze nie bardzo chciała pokazać się

Wiele z nich ruszyło już ze wzrostem pełną parą, co mnie bardzo cieszy. Reszta, jak się już odpowiednio ukorzeni wymodeluje, też zasłuży na pokazanie

Tymczasem serdecznie Was wszystkich pozdrawiam, życzę miłego tygodnia i ściskam cieplutko

Ale masz sprytne te drabinki w hojach no i konstrukcje parapetowe wiszące
.Niech szybko rosną i obficie kwitną 

- hen_s
Doskonale wyglądają tak młode przecież rośliny (no, poza H. linearis...) jak również stojaki i wieszaki na nie. Dorodne, zielone (to o hojach), gustowne, jednakowe doniczki i zawieszki - pięknie jest u Ciebie! 

Ładne mi mini hojarium, powiedziałabym, że mega. I jeszcze ta laboratoryjna biel i porządeczek w roślinkach 

- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
Żanet - gdybym hodowała hoje, zrobiłabym dokładnie to samo co Ty !!
Żadne firanki, zasłonki - roślinki wzdłuż całego okna
Piękne okazy
Ale muszę spytać o dwie rzeczy - czy to, na czym wiszą doniczki
przy oknie to jest zwykły karnisz ?
I czy jakoś go dodatkowo wzmocniłaś ?
Jeszcze muszę spytać o półokrągły kwietnik, na który choruję od dawna.
Jedyne, co mnie powstrzymuje przed zakupem to obawa,
że którejś nocy mogłabym zejść na zawał z powodu przewracającego się kwietniczka
Czujesz się z nim bezpiecznie, nie boisz się, że runie ?
Bo wygląda dość stabilnie
Żadne firanki, zasłonki - roślinki wzdłuż całego okna

Piękne okazy

Ale muszę spytać o dwie rzeczy - czy to, na czym wiszą doniczki
przy oknie to jest zwykły karnisz ?
I czy jakoś go dodatkowo wzmocniłaś ?
Jeszcze muszę spytać o półokrągły kwietnik, na który choruję od dawna.
Jedyne, co mnie powstrzymuje przed zakupem to obawa,
że którejś nocy mogłabym zejść na zawał z powodu przewracającego się kwietniczka

Czujesz się z nim bezpiecznie, nie boisz się, że runie ?
Bo wygląda dość stabilnie

Pozdrawiam i zapraszam
- brombiel
Mini hojarium...dobre sobie
pięknie tu...i bardzo fajnie urządzone... właściwie możesz już wpuszczać pierwszych zwiedzających, tylko jeszcze bilety wydrukować
Kwietniki rozporowe są super...i ja chciałam takie, ale są robione do mieszkań niższych niż moje...ale za to mam wysokie okna... zawsze coś
Już teraz firany czy zasłony to zbędne rzeczy w twych oknach...a jak hoye urosną przez lato...

Kwietniki rozporowe są super...i ja chciałam takie, ale są robione do mieszkań niższych niż moje...ale za to mam wysokie okna... zawsze coś

Już teraz firany czy zasłony to zbędne rzeczy w twych oknach...a jak hoye urosną przez lato...