ixeska pisze:Hmmm.. wiele nie wiem.
W tej chwili jest łysy (w sensie nie ma liści)
A wszystkie gałęzie ma mocno czerwone.
Liście jak ma - to takie zwykłe zielone.
Wiem, że to nie wiele, ale tylko tyle wiem...
Najważniejsze to żebyś podał/podała jakiego koloru są kwiaty tego derenia i kiedy kwitnie ? czy w stanie bezlistnym czy może już po rozwoju liści. Jest około 45 gatunków dereni, ale najczęściej w Polsce można spotkać dereń świdwa, jadalny, nuttalla, biały, pagodowy, wschodni (japoński), skrętolistny, kousa, rozłogowy, kwiecisty ? tak więc twoje drzewko raczej należy do któregoś z tych gatunków. Wszystkie rodzą jadalne owoce np. dla ptaków które chętnie się nimi zajadają. Dla ludzi większość jest niejadalna a niektóre są nawet bardzo trujące. Derenie które tworzą owoce jadalne dla ludzi z tych gatunków które wymieniłem to: dereń jadalny (Cornus mas), dereń wschodni?japoński (Cornus officinalis) oraz dereń kousa (Cornus kousa). Co do smaku tych owoców nie będę się wypowiadał bo ich nie próbowałem ale o ile 2 pierwsze gatunki są bardzo do siebie podobne o tyle dereń kousa wygląda zupełnie inaczej i rodzi owoce przypominające trochę dużą malinę, które w smaku podobno przypominają truskawkę.
Czy ktoś próbował może owoce derenia japońskiego albo ma jego drzewko?