Ogród zielonej cz II
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród zielonej cz II
Tak mi się podobają te twoje przemyślane kompozycje. Przewijam sobie fotki w tą i z powrotem. A ja ciągle popełniam błędy i mam bałagan na rabatach. Ponosi mnie euforia i sadzę, sadzę a potem myślę. no masakra
Soniu Goldflame aż razi po oczach
. Kupię sobie parę tawuł i też będę postępować wg Twoich sprawdzonych instrukcji 

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiesiu mam nadzieję, że też już wróciłaś z rabatek.
Ja niestety tylko do trzeciej pracowałam.
Ryszard witam w skromnych progach
i dziękuję. Próbuję uładzić jakoś ogród, ale ciągle nowe pomysły, powodują niekończące się poprawki.
Helenko w tym roku trochę zmniejszyłam ilość szałwi fioletowej, dodałam białą i kilka przetaczników sinych. Teraz będzie dłużej kolorowa. Tawuły tnę dwa razy za radą znajomej ogrodniczki, zdecydowanie porządniej wyglądają i drugi raz kwitną.
Małgosiu sadź, to żelazne rośliny, niewymagające i nie chorują. Znajomi mają ładny niski żywopłot z tawuł, świetnie wygląda.
Jolu tylko Ci się tak wydaje. Od dwu dni też przesadzam rośliny i zastanawiam się czy robię porządek czy bałagan.
Staram się trzymać podstawowej zasady, że mają być większe plamy roślin i powtarzać się w innych miejscach ogrodu.
Moniczko teraz są takie energetyczne, później mają bardziej stonowane liście. Tawuły są tanie, u nas po 5-6 zł.
Zdecydowanie nastał czas dla tulipanów. W donicach ładnie się rozwinęły.

Na rabatkach też coraz więcej koloru.
Jeden maluch się zawieruszył i Queen of Night w słońcu.

Ryszard witam w skromnych progach

Helenko w tym roku trochę zmniejszyłam ilość szałwi fioletowej, dodałam białą i kilka przetaczników sinych. Teraz będzie dłużej kolorowa. Tawuły tnę dwa razy za radą znajomej ogrodniczki, zdecydowanie porządniej wyglądają i drugi raz kwitną.

Małgosiu sadź, to żelazne rośliny, niewymagające i nie chorują. Znajomi mają ładny niski żywopłot z tawuł, świetnie wygląda.
Jolu tylko Ci się tak wydaje. Od dwu dni też przesadzam rośliny i zastanawiam się czy robię porządek czy bałagan.

Moniczko teraz są takie energetyczne, później mają bardziej stonowane liście. Tawuły są tanie, u nas po 5-6 zł.
Zdecydowanie nastał czas dla tulipanów. W donicach ładnie się rozwinęły.

Na rabatkach też coraz więcej koloru.

Jeden maluch się zawieruszył i Queen of Night w słońcu.

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Soniu piękne tulipany.Moje coś w tym roku nie są za ładne. 

- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Soniu, wróciłam o 20 i jeszcze musiałam pownosić sadzonki pomidorów do domu.
Pięknie wyglądają tak posadzone tulipany.Oczu nie mogę oderwaç od tych kęp 

Pozdrawiam. Ewa
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Soniu,tulipany masz cudowne ,te kolory ,różowy ,biały,kremowo -różowy,po prostu cudo,gdzie kupujesz takie piękne tulipany,ogród super zaplanowany,pozdrawiam 

- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Soniu, czy Ty wszystkie tulipany sadzisz w doniczkach?
Tulipany w donicach wyglądają bardzo ładnie . Kiedyś próbowałam sadzić ale mi nic nie wyszło .
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Ten Mustang na ostatnim zdjęciu też niezły kwiatek 

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Miałam w ziemi w zeszłym roku tulipany podobne do tych Twoich z 1 i 2 zdjęcia tylko trochę bardziej różowe. W tym roku widzę, że róż to pozostał w nich taki bledziutki... Wyprały się bidule przez ten rok pozostając w ziemi 

-
- 1000p
- Od: 1 sie 2014, o 14:59
U mnie tawuły nie są takie tanie o wiele droższe z 20 zł jedna
Tulipany przepiękne jasno różowe i białe
Tulipany przepiękne jasno różowe i białe

- cyma2704
Alu w donicach ładne i niewykopywane z ubiegłego roku też. Sadzone jesienią dopiero zaczynają kwitnąć, a niektóre sprzed dwu lat niskie i mają mało pąków.
Trzeba wykopać, może mało dokarmiłam.
Wiesiu pomidory wrażliwe, a Twoje takie ładne,
że koniecznie trzeba pilnować. Mam tulipany tylko w dwu donicach, żeby mieć na tarasie przy wejściu. Wszystkie pozostałe w gruncie.
Ewuś jakoś sukcesywnie się rozwijają, więc dłużej będą cieszyć.
Martuś większość z B. Kilkadziesiąt kupiłam w moim ulubionym sklepie ogrodniczym. Co roku mają kilkadziesiąt odmian od 60 -80 gr za sztukę. Kupiłam też w sklepie internetowym białe i różowe. Białe jeszcze nie kwitną , różowe trochę mnie rozczarowały. Na zdjęciu chyba ładniejsze niż w realu. Biedr. mix już przekwita.

kropka2 witam sąsiadkę.
Tulipany w donicach łatwiej uprawiać niż w gruncie, bo nornice nie zjedzą. W listopadzie, grudniu wsadzam do donicy. Zostawiam na dworze jak jest przez kilka dni lekki mróz, -2-5 stopni. Potem do zimnego garażu i jak zaczynają się cieplejsze dni w marcu wystawiam na taras.
Jolu mam ciężką głowę dziś, co tam widzisz.
Zuza nie strasz mnie, bo bardzo mi się podobają.
Posadzę je w gruncie, może dosypię farby.
Anitko koło mnie jest kilkanaście szkółek, więc konkurencja spora. Pospolite rośliny można kupić w przyzwoitych cenach. Cisy 40-50cm kupowałam po 10-11 zł, a choinę kanadyjską 40-50 cm po 9-10zł. teraz czas tulipanów, to się nimi cieszymy.
Na początku posadziłam wszystkie kolory, jakie były w sklepie, teraz skłaniam się ku stonowanym różom, bieli, choć skusiłam się na Queen of Night w ubiegłym roku.
Dziś dzień bez ogrodu. Może jutro uda się pogoda, to znowu pokatuję kręgosłup na rabatkach.
Jedna z podarowanych róż NN ma czarne łodygi, chyba trzeba spalić.
Lilia candidum spisana na straty, jednak się namyśliła. Bergenie też się rozkręcają.

Truskawki zaczęły kwitnienie i czarne porzeczki będą.

Wiesiu pomidory wrażliwe, a Twoje takie ładne,

Ewuś jakoś sukcesywnie się rozwijają, więc dłużej będą cieszyć.

Martuś większość z B. Kilkadziesiąt kupiłam w moim ulubionym sklepie ogrodniczym. Co roku mają kilkadziesiąt odmian od 60 -80 gr za sztukę. Kupiłam też w sklepie internetowym białe i różowe. Białe jeszcze nie kwitną , różowe trochę mnie rozczarowały. Na zdjęciu chyba ładniejsze niż w realu. Biedr. mix już przekwita.

kropka2 witam sąsiadkę.

Jolu mam ciężką głowę dziś, co tam widzisz.

Zuza nie strasz mnie, bo bardzo mi się podobają.

Anitko koło mnie jest kilkanaście szkółek, więc konkurencja spora. Pospolite rośliny można kupić w przyzwoitych cenach. Cisy 40-50cm kupowałam po 10-11 zł, a choinę kanadyjską 40-50 cm po 9-10zł. teraz czas tulipanów, to się nimi cieszymy.

Dziś dzień bez ogrodu. Może jutro uda się pogoda, to znowu pokatuję kręgosłup na rabatkach.

Truskawki zaczęły kwitnienie i czarne porzeczki będą.

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Soniu na 1 i 2 zdjęciu poprzedniego swojego postu, pokazałaś piękne biało-bladoróżowe tulipany. Takich to ja bym mogła miec całą działkę. Są zjawiskowe! Pamiętasz ich nazwę?
Moja perowskia tak mnie straszyła a teraz idzie jak burza!
Moja perowskia tak mnie straszyła a teraz idzie jak burza!

- cyma2704
Aniu niestety kupowałam na sztuki i nie zapisałam w sklepie. Potem już nie udało mi się ich zidentyfikować.
Perowskii tylko mróz mógłby teraz przeszkodzić w rośnięciu.