Kwiecisty ogród Doroty cz. 8
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kwiecisty ogród Doroty cz. 8
Witaj Dorotko,plamy kolorowych kwiatów są urocze ,a i iryski tak pięknie kwitną ,moje -Twoje też zaczynają kwitnąć,pozdrawiam 

- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dorotko,rozszyfrowałam tego iryska pumila,to Amazon Princess,dostałam go od ciebie.korzo_m pisze:
Okazało się się kupując zestaw irysków pumila w 2012 roku kupiłam i takiego,porównałam,wygląda tak samo.

Ma jeszcze nie nazwane te jasnoniebieskie.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu wiosna to najpiękniejsza pora roku dla mojego ogrodu, wtedy jest kolorowo na rabatkach.
Epimedium tak szybko przekwitło, dziś ma pięknie wybarwione liście, kwiatami nie zdążyłam się nacieszyć, dobrze że zdjęcie zrobiłam.
ASK_anulla tulipanków miałam dużo, ale tak jak pisałam wcześniej są u mnie ładne w pierwszym roku po posadzeniu, później idą w liście. Niskie iryski lubię.
Marto cieszy mnie, że iryski się zadomowiły i kwitną.
Takie plamy kolorystyczne bardzo lubię, nie zawsze udaje mi się takie kompozycje na rabatce stworzyć.
Aniu nie wiem czy pamiętasz, owszem kilka lat temu posłałam Ci te iryski, miałam je jeszcze po cioci, przenosząc roślinki ze starej działki właśnie o nich zapomniałam. Wtedy pomyślałam kogo nimi obdarowałam, przypomniałam sobie o Tobie i iryski wróciły do mnie. Dziękuje za nazwę i tak jej nie zapamiętam
Na razie zdjęć nie mam w piątek pożyczyłam aparat, dziś ma do mnie wrócić, to wtedy poszaleję sobie cykając fotki.
Na razie mam chwasto-wstręt, staram się plewić na bieżąco, ale chwasty są szybsze. Moje róże i krzewy w sobotę opryskiwałam Karate przeciwko mszycom, widzę że dalej siedzą do tego zauważyłam skoczka różanego na spodzie liści, porzeczki mają też mszyce. Muszę pojechać kupić jakiś inny mocniejszy środek.
Epimedium tak szybko przekwitło, dziś ma pięknie wybarwione liście, kwiatami nie zdążyłam się nacieszyć, dobrze że zdjęcie zrobiłam.
ASK_anulla tulipanków miałam dużo, ale tak jak pisałam wcześniej są u mnie ładne w pierwszym roku po posadzeniu, później idą w liście. Niskie iryski lubię.
Marto cieszy mnie, że iryski się zadomowiły i kwitną.
Takie plamy kolorystyczne bardzo lubię, nie zawsze udaje mi się takie kompozycje na rabatce stworzyć.
Aniu nie wiem czy pamiętasz, owszem kilka lat temu posłałam Ci te iryski, miałam je jeszcze po cioci, przenosząc roślinki ze starej działki właśnie o nich zapomniałam. Wtedy pomyślałam kogo nimi obdarowałam, przypomniałam sobie o Tobie i iryski wróciły do mnie. Dziękuje za nazwę i tak jej nie zapamiętam

Na razie zdjęć nie mam w piątek pożyczyłam aparat, dziś ma do mnie wrócić, to wtedy poszaleję sobie cykając fotki.
Na razie mam chwasto-wstręt, staram się plewić na bieżąco, ale chwasty są szybsze. Moje róże i krzewy w sobotę opryskiwałam Karate przeciwko mszycom, widzę że dalej siedzą do tego zauważyłam skoczka różanego na spodzie liści, porzeczki mają też mszyce. Muszę pojechać kupić jakiś inny mocniejszy środek.
- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Ja mam w komputerze katalog swoich roślin,wszystkie nazwy staram się tam zapisywać,może też tak zrób? 

Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
Dorotko ale kolorów w ogrodzie, piękne poduchy floksów. Zastanawiam się czy tylko u mnie floksy poduchowe zarastają trawą, czy wszyscy co do źdźbła wyrywają wiosną
.

- korzo_m
Aniu ja taka uporządkowana nie jestem, próbowałam wbijać etykiety z opisami do ziemi, ale podczas plewienia mi przeszkadzały, często zasypywałam ziemią, odpuściłam. Kwiaty mają ładnie kwitnąć i się podobać, nazwa nie jest, aż tak istotna. Podziwiam wszystkich, którzy znają nazwy odmianowe
Doroto floksy lubią zarastać trawą, ja co kilka lat wykopuję całą kępkę, wybieram dokładnie chwasty i przy okazji dzielę i odmładzam roślinki.
Wczoraj udało mi się pozbyć datur, obdarowałam nimi moje koleżanki, mąż będzie szczęśliwy jak się dowie, że jesienią nie czeka go wykopywanie.
Mam aparat, więc zdążyłam przed deszczem rabatki odwiedzić
Moje bzy, jeszcze czekam na kwitnienie bzu Meyera

rododendrony

pierwsze kwiaty clematisa

Doroto floksy lubią zarastać trawą, ja co kilka lat wykopuję całą kępkę, wybieram dokładnie chwasty i przy okazji dzielę i odmładzam roślinki.
Wczoraj udało mi się pozbyć datur, obdarowałam nimi moje koleżanki, mąż będzie szczęśliwy jak się dowie, że jesienią nie czeka go wykopywanie.
Mam aparat, więc zdążyłam przed deszczem rabatki odwiedzić

Moje bzy, jeszcze czekam na kwitnienie bzu Meyera
rododendrony
pierwsze kwiaty clematisa
- Renata1962
- 1000p
- Od: 24 lut 2011, o 16:44
Dorotko poczułam zapach Twojego bzu
a rododendrony cudownie zakwitły 

-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Jaka to odmiana tego białego rododendrona z różowym oczkiem? Przepiękny.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Dorotko bez aż tutaj czuję tak pachnie, ja dzisiaj wyszłam wieczorem do ogrodu i bzy prześlicznie pachną
Ten biały rododendron przepiękny

Ten biały rododendron przepiękny

Pięknie kwitną Ci Dorotko rododendrony.
Mój jeszcze w pączkach.
Bzy przecudne - pewnie pachną wspaniale.

Bzy przecudne - pewnie pachną wspaniale.

- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Dlaczego nie otwierają się obrazki, co żle robie? Czuję te bzy,ale ich nie widzę.
- korzo_m
Renatko najładniej pachniał ( już przekwitł) najstarszy bez, jego zapach unosił się po całym ogrodzie. Rododendronów zakwitło więcej, pogoda na razie nie pozwala na zrobienie zdjęć, deszczyk pada od kilku dni.
Jurek poszukałam nazwę- rododendron to odmiana BRIGITTE.
Marysiu masz rację wieczorkami bzy pachną bardziej intensywnie, szkoda, że tak szybko przekwitają. Ten rododendron tylko na zdjęciu wygląda na biały, tak naprawdę jest różowy, kwiaty mają trzy kolory różu od jaśniutkiego do ciut ciemniejszego. Zdjęcie trochę jego kolorki przekłamało. Jest piękny, tym bardziej, że kwitnie jako pierwszy.
Magda dziś kwitnie ich więcej do tego jeszcze rozkwitły azalie widoki śliczne.
Wando Ty wszystko dobrze robisz, tylko hosting szwankuje, już zdjęcia zostały wklejone innym serwerem także są widoczne. Od przyszłego tygodnia będę korzystała z innego hostingu, bo ten raz jest aktywny a częściej nie.
Nie mam czasu ostatnio na forum, tak ogród mnie pochłonął. Dobrze, że dziś deszczowa pogoda to nadrabiam zaległości forumowe. W poniedziałek w końcu posadziłam pomidory pod foliakiem, nigdy jeszcze tak nie miałam abym paprykę sadziła przed pomidorami
Zostały mi jeszcze pomidory, które posadzę pod taką konstrukcją foliową. Z plewieniem nie nadążam, chwasty po deszczach rosną jak zwariowane.
Wcześniej pisałam, że na moich piaskach nie ma ślimaków, nie było przez kilka lat, a wczoraj jak po deszczu wylazły to mnie przeraziły, skąd i kiedy to przylazło. Na szczęście są to małe ślimaki z domkami, one chyba robią najmniejsze szkody. Mam nadzieję, że jak będzie sucho to się wyprowadzą.
Mam bardzo dużo zdjęć robionych w zeszłym tygodniu, myślę, że serwer zadziała i będą widoczne.
rabatki pod drzewami i w cieniu

taki mi wyrósł ogromny rabarbar

i coś kolorowego

Jurek poszukałam nazwę- rododendron to odmiana BRIGITTE.
Marysiu masz rację wieczorkami bzy pachną bardziej intensywnie, szkoda, że tak szybko przekwitają. Ten rododendron tylko na zdjęciu wygląda na biały, tak naprawdę jest różowy, kwiaty mają trzy kolory różu od jaśniutkiego do ciut ciemniejszego. Zdjęcie trochę jego kolorki przekłamało. Jest piękny, tym bardziej, że kwitnie jako pierwszy.
Magda dziś kwitnie ich więcej do tego jeszcze rozkwitły azalie widoki śliczne.
Wando Ty wszystko dobrze robisz, tylko hosting szwankuje, już zdjęcia zostały wklejone innym serwerem także są widoczne. Od przyszłego tygodnia będę korzystała z innego hostingu, bo ten raz jest aktywny a częściej nie.
Nie mam czasu ostatnio na forum, tak ogród mnie pochłonął. Dobrze, że dziś deszczowa pogoda to nadrabiam zaległości forumowe. W poniedziałek w końcu posadziłam pomidory pod foliakiem, nigdy jeszcze tak nie miałam abym paprykę sadziła przed pomidorami

Wcześniej pisałam, że na moich piaskach nie ma ślimaków, nie było przez kilka lat, a wczoraj jak po deszczu wylazły to mnie przeraziły, skąd i kiedy to przylazło. Na szczęście są to małe ślimaki z domkami, one chyba robią najmniejsze szkody. Mam nadzieję, że jak będzie sucho to się wyprowadzą.
Mam bardzo dużo zdjęć robionych w zeszłym tygodniu, myślę, że serwer zadziała i będą widoczne.
rabatki pod drzewami i w cieniu
taki mi wyrósł ogromny rabarbar
i coś kolorowego
- dorkow0
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
Witaj Dorota...
Jak ja dawno nie byłam w Twoim ogrodzie...
Piekna wiosna u Ciebie, cudownie kwitną wiosenne rośliny... Aż radość patrzeć na taki pokaz kolorów i łany kwitnących kwiatów...
U mnie wiosenne w tym roku słabo kwitły, cebulki zjadły nornice, pierwiosnki obgryzły ślimaki, nie było kiedy się nimi zająć...
Tym chętniej więc, podziwiam u Ciebie...
Wspaniale Ci rosną Funkie, lubię je niesamowicie i też obsadzam nimi stopy drzew... Ciekawie to wygląda i daje spory kontrast między gołym pniem a liśćmi u dołu... Podoba mi się...
Pozdrawiam serdecznie...

Jak ja dawno nie byłam w Twoim ogrodzie...
Piekna wiosna u Ciebie, cudownie kwitną wiosenne rośliny... Aż radość patrzeć na taki pokaz kolorów i łany kwitnących kwiatów...
U mnie wiosenne w tym roku słabo kwitły, cebulki zjadły nornice, pierwiosnki obgryzły ślimaki, nie było kiedy się nimi zająć...
Tym chętniej więc, podziwiam u Ciebie...
Wspaniale Ci rosną Funkie, lubię je niesamowicie i też obsadzam nimi stopy drzew... Ciekawie to wygląda i daje spory kontrast między gołym pniem a liśćmi u dołu... Podoba mi się...
Pozdrawiam serdecznie...

- aniek
- 50p
- Od: 2 mar 2015, o 13:32
Witaj Dorotko.
Co to za piwonia na ostatnim zdjęciu? Drzewiasta?

Pozdrawiam Ania.
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Dorotko,piękny kolor masz rododendronów i już takie duże,one wtedy dopiero pięknie wyglądają bo widać je z daleka ,cudne,a bzy to też moja miłość i tyle ich masz ,a ja wgapiona w ekran i ciągle mi mało,pozdrawiam i miłego dnia
,u mnie siąpi ,ale w nocy dolało