Mój ogród wśród łąk część 4
- maliola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2012, o 16:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój ogród wśród łąk część 4
Małgosiu, czasami spotykamy się na Wyspie u Marysi i z ciekawości zajrzałam do Twojego wątku.
Jestem przekonana, że tutaj zostanę, a w miarę możliwości doczytam bo na zdjęciach, które zdążyłam zobaczyć czuję bliskie mi klimaty.
Jestem przekonana, że tutaj zostanę, a w miarę możliwości doczytam bo na zdjęciach, które zdążyłam zobaczyć czuję bliskie mi klimaty.
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Paskudna pogoda i wiele innych powodów nie pozwala na prace ogródkowe. A naprawdę chciałam, jest jeszcze mnóstwo pracy.
Tulapku- Rybki ja lubię, bardzo nawet ale...na talerzu.
Soniu - Warzwniak/ warzywnik
to moje małe królestwo. Prace w nim sprawiają mi ogromną przyjemność. Wszystkie zresztą wykonuję samodzielnie. Już nie mogę doczekać się siania, nareszcie będę miała proste grządki.
Rozana - Bratki już są. Widziałam je w wielu sklepach. Zdobić będą do połowy maja.Potem zmiana w donicach.
Miłeczko - Ropucha spała słodko pod ziemią, a ja kopałam ....więc nic dziwnego, że ma focha.
Wianek koniecznie popełnij i chwal się.
Uwielbiam wianki.
Jagoda - Dziękuję za miłe słowa.
Ropuchy są w porządku. Nic do nich nie mam. I są bardzo pożyteczne, więc nie ma sprawy....mogę jedną podesłać
. Dziwi wielu moich znajomych fakt, że widząc małą myszkę unoszę się w powietrze ze strachu, a gady, płazy i różne inne zwierzątka nie powodują u mnie odrazy.
Ostatni piesek, biszkoptowa śliczna sunia zamieszkała w domu dziewczyny ( obecnej ) mojego syna. Dostała na imię Fanta.
Marysiu - Słoneczka mi brakuje, i to nawet bardzo. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie się pokaże. Waran ubłocony, bo spał po ziemią. Naruszyłam prywatność pana Ropucha przekopując grządkę pod cukinie i patisony.
Bratkami obsadzam donice w marcu co roku.A mnie się z Wielkanocą kojarzą jajeczka
Violka - Masz rację, jest mnóstwo sposobów na oszukanie naszego głównego komputera. Nie jest doskonały
A Pan Ropuch śliczny, prawda??
Aguś - Żabki się boisz? Ona nie gryzie
Wianki koniecznie pokaż, wiesz, że lubię. Ja czekam na pióra i zrobię wielkanocny.
Dorotko - Mam, kupiłam naparstnicę białą i różową. Ale na mojej torebce pisze, że siać w maju, pikować w sierpniu, bo kwitnie dopiero na drugi rok. Poczekam jeszcze. Moje róże mam nadzieję,że niedługo dojdą i też zacznę sadzić. Mam ogromną ochotę na dokupienie róż piennych. Coś mają w sobie... Sezon się zaczyna
Olu - Witaj u mnie, miło mi Cię powitać.
Miłego wieczoru.

Tulapku- Rybki ja lubię, bardzo nawet ale...na talerzu.

Soniu - Warzwniak/ warzywnik

Rozana - Bratki już są. Widziałam je w wielu sklepach. Zdobić będą do połowy maja.Potem zmiana w donicach.

Miłeczko - Ropucha spała słodko pod ziemią, a ja kopałam ....więc nic dziwnego, że ma focha.

Wianek koniecznie popełnij i chwal się.

Jagoda - Dziękuję za miłe słowa.

Ropuchy są w porządku. Nic do nich nie mam. I są bardzo pożyteczne, więc nie ma sprawy....mogę jedną podesłać

Ostatni piesek, biszkoptowa śliczna sunia zamieszkała w domu dziewczyny ( obecnej ) mojego syna. Dostała na imię Fanta.

Marysiu - Słoneczka mi brakuje, i to nawet bardzo. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie się pokaże. Waran ubłocony, bo spał po ziemią. Naruszyłam prywatność pana Ropucha przekopując grządkę pod cukinie i patisony.
Bratkami obsadzam donice w marcu co roku.A mnie się z Wielkanocą kojarzą jajeczka

Violka - Masz rację, jest mnóstwo sposobów na oszukanie naszego głównego komputera. Nie jest doskonały

Aguś - Żabki się boisz? Ona nie gryzie

Dorotko - Mam, kupiłam naparstnicę białą i różową. Ale na mojej torebce pisze, że siać w maju, pikować w sierpniu, bo kwitnie dopiero na drugi rok. Poczekam jeszcze. Moje róże mam nadzieję,że niedługo dojdą i też zacznę sadzić. Mam ogromną ochotę na dokupienie róż piennych. Coś mają w sobie... Sezon się zaczyna

Olu - Witaj u mnie, miło mi Cię powitać.

Miłego wieczoru.
-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
Właśnie choroba, praca wszystko trzyma mnie w domu, jak się wybiorę w sobotę ma padać śnieg
pewnie dużo nie zrobię.
Jeszcze w sobotę wymieniają okna
jakiś pozytyw wreszcie jest. Fajna ta ropuszka, w zeszłym roku też wykopałam jedną bałam się że uszkodziłam ale było ok. Mówisz z patyczków....... trzeba pomyśleć. Fajnie już masz świątecznie, zajączki się pojawiły
.

Jeszcze w sobotę wymieniają okna

-
Pozdrawiam serdecznie w piątek, który jest trzynasty
Jak byłam w pracy, świeciło pięknie słoneczko, jak wróciłam do domu, pogoda zmieniła się diametralnie. Zimno, wieje, ponuro....Brr...kominek odpalony, kocyk dyżurny dotarł, pizza zamówiona.
Dorotko - Może śniegu nie będzie? Nie kracz, bo wykraczesz. Ja mam plany ....na sadzenie cebuli, sianie wczesnych warzyw. Ale jak będzie tak zimno, jak dzisiaj ....pewnie skończę na odszczurzaniu domku. W sumie przydałoby się
Życzę Ci udanego, pracowitego weekendu
Wpadłam do ogrodniczego dzisiaj i ujrzałam jaskry. Jakie one cudne, szkoda, że nie zimują.

A na parapecie zakwitł grudnik? wielkanocnik? no w każdym razie jest dzielnym kwiatkiem

Miłego wieczoru

Dorotko - Może śniegu nie będzie? Nie kracz, bo wykraczesz. Ja mam plany ....na sadzenie cebuli, sianie wczesnych warzyw. Ale jak będzie tak zimno, jak dzisiaj ....pewnie skończę na odszczurzaniu domku. W sumie przydałoby się

Życzę Ci udanego, pracowitego weekendu

Wpadłam do ogrodniczego dzisiaj i ujrzałam jaskry. Jakie one cudne, szkoda, że nie zimują.

A na parapecie zakwitł grudnik? wielkanocnik? no w każdym razie jest dzielnym kwiatkiem

Miłego wieczoru

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Oj tak Jaskry są cudne. Nakupiłam bulwek zeszłej wiosny. Pięknie powyłaziły i rosły i nawet nie wiem w którym momencie wszystkie po kolei zaczął szlag trafiać.
Białego, kwitnącego chętnie zaprosiłabym do domu. 

- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
A ja widziałam te jaskry na zdjęciu bardzo mi się podobały a nie znałam ich nazwy. Cudne. A bratkow jeszcze nie widziałam. Będę na nie polować.
- MamciaTerenia
- 1000p
- Od: 1 lis 2012, o 14:44
Ja też uwielbiam jaskry ale jakoś u mnie nie dają rady, szkoda
Mój grudnik też ma dwa kwiatki
Pozdrawiam

Mój grudnik też ma dwa kwiatki

Pozdrawiam

Grudink,grudnik.
Kurczę,muszę czekać na święta coby go kupić,chcę jednego,zawsze przeleję
Jaskry to jakoś zimują w zimy jak ta
Kurczę,muszę czekać na święta coby go kupić,chcę jednego,zawsze przeleję

Jaskry to jakoś zimują w zimy jak ta

Super masz zbóje ogrodowe
Biedna Lulu
Wiosna zagościła u Ciebie na dobre

Wiosna zagościła u Ciebie na dobre

-
Weekend mija
Nie lubię wieczorów niedzielnych, bo kojarzą mi się z pracami przygotowawczymi do całego dłuuuuuuuuuuugiego tygodnia. A pogoda dała plamę...
W sobotę powiększyłam jedną rabatę, przy wywożeniu darni uszkodziłam taczkę. Już i tak jej życie wisiało na jednym włosku, a raczej rączce. No cóż, czas na nowe lambordżini. Jednak są rzeczy, bez których nie można się obejść.
Obcięłam już róże. Mrozów u mnie nie będzie, a z czasem krucho, więc zabrałam się za najbardziej ( jak dla mnie) męczące zajęcie. Mam ich około 50 sztuk, a więc powiedziałabym średnio jak na FO. Ale napracowałam się okropnie. Już wolę zdzierać darń i kopać. Na ognisko trafiło kilka taczek różanych gałązek. A ja cała obolała od schylania ( kręgosłup), poszkodowana ( rękawiczki nie uchroniły przed kolcami), zmarznięta ( w sobotę było pioruńsko zimno), opuchnięta ( dłonie )....jestem z siebie zadowolona.
Dodatkowo zrobiłam nową rabatę dla córki, która chce mieć swój mały, kwiatowy ogródek...Ok, czy ja mogę jej odmówić?
Przesadziłam dwa berberysy i jednego bukszpana, bo stwierdziłam, że źle rosną. Miałam co robić, ale czułam się szczęśliwa i spełniona.
Dzisiaj, w niedzielę nic nie robiłam w ogrodzie. Pogoda na szczęście jakby nieco lepsza, nawet słoneczko czyniło nieśmiałe próby przedostania się na zewnątrz, ale miałam inne plany.
Aniu - Zakochałam się w jaskrach. Już na zawsze. Mam nadzieję, że uda mi się w przyszłym roku samodzielnie wyhodować swoje jaskierki.
Rozanko - Polujesz na bratki? Życzę powodzenia, bo warto. Mam je zawsze długo ....do maja
. A na rabatach wysiewają się same. Wczoraj dojrzałam na rabacie zwarte i gotowe do zakwitnięcia.
Tereniu - Grudnik ledwo dyszał, bo go przelałam. Dał radę na chłodniejszym stanowisku. Już wiem, że w stosownym terminie dokupię inne kolorki. Piękne ma kwiaty
Tulapku - Ja mam też tendencję do zalewania moich doniczkowych. A nie mogę, bo nie mam kaloryferów....więc biedaki zalewałam tak długo, aż zmądrzałam. Najpierw wkładam palucha do doniczki...
Izuś - Zbójów już nie ma...zrobiło się tak jakoś normalnie, za bardzo chyba
Miłego wieczoru

W sobotę powiększyłam jedną rabatę, przy wywożeniu darni uszkodziłam taczkę. Już i tak jej życie wisiało na jednym włosku, a raczej rączce. No cóż, czas na nowe lambordżini. Jednak są rzeczy, bez których nie można się obejść.
Obcięłam już róże. Mrozów u mnie nie będzie, a z czasem krucho, więc zabrałam się za najbardziej ( jak dla mnie) męczące zajęcie. Mam ich około 50 sztuk, a więc powiedziałabym średnio jak na FO. Ale napracowałam się okropnie. Już wolę zdzierać darń i kopać. Na ognisko trafiło kilka taczek różanych gałązek. A ja cała obolała od schylania ( kręgosłup), poszkodowana ( rękawiczki nie uchroniły przed kolcami), zmarznięta ( w sobotę było pioruńsko zimno), opuchnięta ( dłonie )....jestem z siebie zadowolona.
Dodatkowo zrobiłam nową rabatę dla córki, która chce mieć swój mały, kwiatowy ogródek...Ok, czy ja mogę jej odmówić?

Przesadziłam dwa berberysy i jednego bukszpana, bo stwierdziłam, że źle rosną. Miałam co robić, ale czułam się szczęśliwa i spełniona.
Dzisiaj, w niedzielę nic nie robiłam w ogrodzie. Pogoda na szczęście jakby nieco lepsza, nawet słoneczko czyniło nieśmiałe próby przedostania się na zewnątrz, ale miałam inne plany.
Aniu - Zakochałam się w jaskrach. Już na zawsze. Mam nadzieję, że uda mi się w przyszłym roku samodzielnie wyhodować swoje jaskierki.

Rozanko - Polujesz na bratki? Życzę powodzenia, bo warto. Mam je zawsze długo ....do maja

Tereniu - Grudnik ledwo dyszał, bo go przelałam. Dał radę na chłodniejszym stanowisku. Już wiem, że w stosownym terminie dokupię inne kolorki. Piękne ma kwiaty

Tulapku - Ja mam też tendencję do zalewania moich doniczkowych. A nie mogę, bo nie mam kaloryferów....więc biedaki zalewałam tak długo, aż zmądrzałam. Najpierw wkładam palucha do doniczki...

Izuś - Zbójów już nie ma...zrobiło się tak jakoś normalnie, za bardzo chyba

Miłego wieczoru

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To się napracowałaś! Ale to słodki ból! Mnie dłonie bolą. Ciężkie prace pozostawiłam synowi, choc powinnam pomachać grabiami dla zdrowotności i figury, bo coraz to mniej jej mam 

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Pffff,ja to mam południowe i pod parapetem kaloryfer,a i tak przeleję
Toś się kobieto narobiła!
Tulipanków szukaj!Ja jednego znalazłem

Toś się kobieto narobiła!
Tulipanków szukaj!Ja jednego znalazłem

- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
Małgosiu wielki szacun za tyle wykonanej pracy, moje róże też już obcięte ,ale ja mam połowę mniej i jeszcze mi eM pomagał,czeka mnie zrywanie darni ,jakimi narzędziami Ty to robisz,może masz łatwiejszy sposób,bo ja tylko szpadlem i pazurkami 

- chalaputkowo
- 1000p
- Od: 16 cze 2014, o 18:59
Dobry wieczór Małgosiu
Dzielna dziewczynka z Ciebie , ja dziś tak samo obolała i poharatana , łapki opuchnięte i podrapane ale fajnie jest popracować w ogrodzie
W poznaniu kupiłam 10 mini kłączy jaskrów , miało być 5 kolorów , wylazło 7 a w trzech doniczkach
już nic nie znalazłam , korzonki zgniły , ale ciekawa ich jestem , czy mi się uda , super że Zuzia chce mieć swoją rabatkę , rośnie Ci pomocnica na piątkę . Życzę wytrwałości na ten dłuuuuuuuuuugi tydzień , ja też nie lubię niedzieli , a od jutra zapowiadają słoneczko i cieplutko , idealna pogoda na robótki ogrodowe 

Dzielna dziewczynka z Ciebie , ja dziś tak samo obolała i poharatana , łapki opuchnięte i podrapane ale fajnie jest popracować w ogrodzie

W poznaniu kupiłam 10 mini kłączy jaskrów , miało być 5 kolorów , wylazło 7 a w trzech doniczkach

Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Gosiu pracowita pszczółka jesteś
ja jutro ruszam do boju
czas przyciąć hortensje i wysprzątać rabaty.
Jaskry piękne szkoda tylko, że takie kapryśne u mnie po jednym sezonie w ogrodzie znikły
Bratki i stokrotki takie słodkie że ech
...czas ruszyć na rynek i po koloryzować sobie świat 

Jaskry piękne szkoda tylko, że takie kapryśne u mnie po jednym sezonie w ogrodzie znikły

Bratki i stokrotki takie słodkie że ech